Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 18 sie 2017, 09:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 kwie 2013, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1257
Lokalizacja: Zabrze
Kolejny zasilacz serwerowy rozpracowany.
Tym razem 400W.
Dorobiona nakładka plus złącza.
Dzisiaj doszedł przełącznik obrotów wentylatora LOW-HIGH.

po małym modzie 13v i jakieś 32 A - czyli lekko ponad 400W :)


Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 kwie 2013, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Hmm ale żeby było użyteczne dla braci modelarskiej to potrzeba troszku opisu który jest w tym wypadku cenniejszy niż zdjęcie za tysiąc słów :-)
Nakładka ładna estetyczna i bezpieczna, nie wiszą i nie sterczą żadne styki do których jak zawsze prawem Murphy'ego coś by się przyszwędało :-)
Tak więc Bart, model zasilacza i schemat przeróbki i wtedy relacja będzie kompletna.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 08 kwie 2013, 23:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1257
Lokalizacja: Zabrze
Rurku drogi, ja zawsze mam problem z relacjami foto :)
Jak się wezmę za temat to lecę i zapominam o relacjach.
Jak zrobię to mi się przypomina, że miałem coś takiego zrobić. Ba nawet przygotowałem setup do focenia :)

Nakładka powstała właśnie w celu który określiłeś. Poza tym, mega lubię jak to co robię jakoś wygląda no i ma inne względy poza estetycznymi.

Będę robił drugą sztukę jak ją tylko dostanę. Postaram się więcej fotek.

Zasilacz to ESP113 do Compaq DL380. Schematy jak uruchomić łatwe do odnalezienia. Ja ze swojej strony dorzuciłem nakładkę ze złączami Gold. Na nakładkę przesunąłem grilla by to jakoś po ludzku wyglądało. No i napięcie podkręcone z 12V na 13V.

Nakładka. U mnie na topie jest PCV spienione :) Trzepię z tego co się da. Dobre kleje CA (trochę dłużej wiążące) i można przy odrobinie cierpliwości działać cuda.

Ze mnie to wyznawca wiary DIY :)

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 09 kwie 2013, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
Również kupiłem sobie ten zasilacz :-)
Dzięki za info Bartek!
gdyby ktoś chciał to ten gość ma jeszcze tego trochę: http://allegro.pl/show_item.php?item=3145247867


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 12 kwie 2013, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1257
Lokalizacja: Zabrze
Spox.

Jak by ktoś nie mógł odnaleźć jak zmodować:
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 113&page=2

Ja dodałem jeszcze od siebie przełącznik do jednego z przewodów z zasilacza.
Wentylator oryginalnie chodzi bardzo głośno i przy małym poborze prądu nie ma potrzeby by pracował na pełnych obrotach. Do obniżenia obrotów styknie najzwyklejszy rezystor (wpięty w szereg) 20 Ohm.

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 12 kwie 2013, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Też nabyłem..ale to w sumie fajne małe jest :-) Niepozorne a tyle amperasków może wypluć...kurcze muszę poszukać jakiejś obudowy na wymiar z gotowców dostępnych na rynku aby zasymulować taką ładną "dupkę" z grillem i złączami...dodatkowo skoro dają 5V o wydajności kilku A to też wyprowadzę, przyda się :-)
Bart, to w sumie można zamiast przełącznika dać potencjometr i sruuu :-) a gdyby do tematu podejść ambitnie to...termistorek jakiś i skromny układ regulujący obroty...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 13 kwie 2013, 18:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1257
Lokalizacja: Zabrze
Fajny fajny. Tanie 400w.
Można z tych serwerówek po paru modach mieć fajne zasilacze.
Potek, nie wiem czy jest sens, ale już coś na LM35 to całkiem ciekawe rozwiązanie i w miarę proste. No ale to jak napisałeś - ambitnie. Ja aż tak ambitnie nie podszedłem do tego. Myślałem o tym LM'ie ale szkoda mi było czasu :)

Fakt, można wyciągnąć 5V. Jakiś mała wtyczka i viola. Jednak ja nigdy nie miałem potrzeby korzystać z tego napięcia.

Bart

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 13 kwie 2013, 20:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
bartwaw pisze:
ale już coś na LM35 to całkiem ciekawe rozwiązanie i w miarę proste. No ale to jak napisałeś - ambitnie.
Masz pod ręką może jakiś schemacik? I może przypadkiem wiesz gdzie najlepiej go umieścić tego LMa ? :-)


bartwaw pisze:
Fakt, można wyciągnąć 5V. Jakiś mała wtyczka i viola. Jednak ja nigdy nie miałem potrzeby korzystać z tego napięcia.
No wiesz :-) Nie bluźnij - podstawowe napięcie w instalacjach modelarskich (no fakt 4,8V do pewnego momentu przejścia z NimH na BECe ;-) ) oraz przydatne chociażby jako źródło 5V dla USB wszelakich....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 07 cze 2013, 12:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
u mnie ten zasilacz hula bardzo fajnie :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 14:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
witam
Posiadam HP ESP1113. Jak odłączyłem wentylator to zasilacz nie chciał się uruchomić. Czy dobrze pomyślałem że musi być na 5V jakieś obciążenie (tak jak w zasilaczach ATX)?? Jeśli tak, to jaki rezystor mam tam podpiąć w miejsce wentylatora?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 14:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4001
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Najprościej z możliwych, czyli zmierzyć rezystancję wentylatora Obrazek
A śrubki z "normalnym" gwintem, wkręca się w prawo... Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2546
Lokalizacja: Warszawa
A ten wentylator ma 2 czy 3 kabelki? Jeśli 3, to żaden rezystor nic nie da, bo to jest kontrola obrotów.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 22:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ma 2 kabelki. Zmierzyłem opór i wynosi 1208. ale nie zgadza się to z danymi na wentylatorze, bo U=12V a I= 0,58A, tak więc R=U/I czyli 20,68ohm, dobrze rozumuję?

ewentualnie pozostaje rozwiązanie z wpięciem szeregowo rezystorka ok 20ohm, tak więc: jakiej mocy rezystor mam wpiąć w szereg żeby było ok? czy P=U*I=12*0.58=7W? troche duży... wpiąłem na chwilę 33ohm 2W ale trochę się nagrzał przez tę chwilę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 mar 2016, 00:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Ano wygląda na to że spora dmuchawa z tego jest i żre dużo prądu :).
Jak na 33ohm działał, to spróbowałbym 100ohm, jak dalej działa, to 220ohm... czym więcej tym mniejsza moc. Zwiększać rezystancję do momentu aż zasilacz powie że się nie włączy bo nie ma wentylatora. Potem policzyć dla tego o jedno oczko mniej ze wzoru P=U^2 / R i będziesz wiedział jakiej mocy rezystor musi być.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 mar 2016, 08:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
To może potencjometr?

zastanawia mnie też jedno: czemu autor tego tematu dał najzwyklejszy rezystorek 20ohm? nie spali się on? w takim razie jak bym zostawił 33ohm 2W to było by ok?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.