Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

DIY Headtracker
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=6&t=11140
Strona 1 z 19

Autor:  loop [ środa 05 gru 2012, 15:51 ]
Tytuł:  DIY Headtracker

Po zapoznaniu się z wątkiem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1677559

i obejrzeniu filmu



Zamówiłem sobie Arduino i IMU, będę próbował zrobić headtrackera.
Robił już ktoś od nas taki bajerek?

Pojawiła się też druga możliwość, mianowicie dokładnie tym samym zestawem można by próbować zrobić sobie sztuczny horyzont do OSD Remzibi, tylko nie wiem jeszcze co potrzebne aby OSD dogadało się z tym Arduino.

Autor:  reggi [ środa 05 gru 2012, 15:57 ]
Tytuł: 

Jak ci będzie działać to zamawiam jedna sztukę jeśli bedzie można :-P
Jak by jeszcze zrobił na Arduino ProMini tym ze sparkfuna to by było zawaliście ;-)

Autor:  profesor [ środa 05 gru 2012, 17:24 ]
Tytuł: 

W TYM Poście będę zamieszczał Opisy przydatne w konfiguracji Open Headtrackera
http://code.google.com/p/open-headtracker/

HEADTRACKER = ArduinoProMico + IMU 3osiowe z ACC + MAG + GYRO = ZERO DRIFT :shock: :mrgreen:
---------------------
WYMAGANE AKCESORIA :
Standardowy konwerter USB>RS dla programowania Arduino, może być taki kabelek jak ten z aukcji po taniości - w koszulkę
Konwerter USB > RS232ttl

Standard 5V , Sygnały: +5V , TX , RX , DTR ,GND
Obrazek

Prowadzenie przewodów z Arduino do konwertera powinno być tak:
Arduino---konwerter
GND --- GND * <nie konieczne>
GND --- GND
VCC --- VCC < +5V >
RXD --- TXD
TXD --- RXD
DTR --- DTR
----------------------
----------------------
HEADTRACKER:

Obrazek

Obrazek

ER9x ustawienie mikserów w Apce - włączenie HT prawym przełącznikiem Ail D/R
Obrazek

----------------------
KONFIGURACJA:

1 Kalibracja MAGNETOMETRU i Fotki z Pozycjami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fotka - krok po kroku jak przeprowadzić kalibracje Magnetometru
Obrazek

Ustawienia kanałów PPM
Obrazek

------------------
PODŁĄCZENIE:

Standardowo wyprowadzam 3 przewody
1 Brązowy - Zasilanie z RAW - 5 - 11V DC
2 Czarny - PPMout
3 Niebieski - GND
Przykładowe podlutowanie w Turnigy 9X do płyty głównej:


Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek

Autor:  reggi [ środa 05 gru 2012, 17:59 ]
Tytuł: 

profesor daj jakies foty jak polutowane itp.
Jakiego IMU uzyłeś??

Autor:  pit202 [ środa 05 gru 2012, 18:01 ]
Tytuł: 

takie coś już było ( 2 wyniki z "Szukaj" )

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=6685&h ... eadtracker
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5267&h ... eadtracker

Autor:  profesor [ środa 05 gru 2012, 18:17 ]
Tytuł: 

pit202 pisze:


HAHA dobre. Widać że nie w temacie jesteś....... i Tu się mylisz :D
Linki które dajesz różnią sie zasadniczo, jeden to procek + gyro. a drugi to MWC+IMU
Tu masz inny soft serujący i konfigurujący

Użylem ArduinoProMin za 10$ +imu za 18$ + RF315MHz ASK
Fotek hwilowo brak

Autor:  reggi [ środa 05 gru 2012, 18:23 ]
Tytuł: 

profesor pisze:
Fotek hwilowo brak

Ale bedą??

Autor:  profesor [ środa 05 gru 2012, 18:42 ]
Tytuł: 

wieczorem wrzuce na serwer....

Autor:  pit202 [ środa 05 gru 2012, 19:32 ]
Tytuł: 

profesor pisze:
pit202 pisze:


HAHA dobre. Widać że nie w temacie jesteś....... i Tu się mylisz :D
Linki które dajesz różnią sie zasadniczo, jeden to procek + gyro. a drugi to MWC+IMU


a co Ciebie tak śmieszy ? dlaczego się mylę ? na pytanie " Robił już ktoś od nas taki bajerek? " odpowiedziałem , że było już coś takiego jak w podanych linkach

pewnie dalej nie wiesz o co mi chodzi , zastanów się , ale stwierdzenie " takie coś już było + wyniki " ma 2 znaczenia , przecież nie napisałem że TAKIE SAME było

taki profesuuur powinien wiedzieć !

Autor:  profesor [ środa 05 gru 2012, 19:51 ]
Tytuł: 

pit202 pisze:
profesor pisze:
pit202 pisze:
takie coś już było ( 2 wyniki z "Szukaj" )
.......
pewnie dalej nie wiesz o co mi chodzi , zastanów się , ale stwierdzenie " takie coś już było + wyniki " ma 2 znaczenia , przecież nie napisałem że TAKIE SAME było

taki profesuuur powinien wiedzieć !


Może wy edytuj twego posta i napisz o co ci chodzi bo dla mnie stwierdzenie " takie coś już było + wyniki.. " ma jedno (1) znaczenie, otwierając linki widać różnicę gołym okiem z tym projektem.
--- offtop end----

Autor:  kaczmarsky [ środa 05 gru 2012, 20:30 ]
Tytuł: 

Panowie na miłość Boską początek ciekawego tematu a tu jakieś przepychanki i pyskówki.
Dajcie spokój i pozwólmy rozwinąć się tematowi nie zaśmiecając wątku. Działajmy nie gadajmy!
Projekt ciekawy choćby nawet jako ćwiczenie na lekcji z tematu Arduino.
Pozdrawiam

Autor:  profesor [ środa 05 gru 2012, 21:37 ]
Tytuł: 

Dobra wracając do tematu:
Nota zamówienia z goodlukbuy.kom
Cytuj:
83116 Arduino Pro Mini ATMEGA328 5V/16M 1 $10.31 97 $10.31
84726 Nine Axis Dgree of Freedom IMU sensor ITG3200/ITG3205 ADXL345 HMC5883L Module 1 $19.67 185 $19.67
Subtotal: $29.98
Points: 3
Shipping cost: $0.00
Total cost: $29.98


Fotki międzyinnymi. przedstawiająca w/w towar w porównaniu do Fatshark Base,
przymierzałem w środku, wszystko mieści się tak jak teraz.
Jak przyjdzie paka to pokaże Wam jak to wygląda w środku Fatsharków razem z RX5.8GHz w wersji bezprzewodowej na 315Mhz.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Edit:
Złączka w płytce arduino to pod standardowy kabelek UART USB>RS232TTL jak kabelek do programowania OSD remzibiego, zakończona grzebieniem goldpinów.

Połączenia :
Arduino <4 kabelki > IMU
zasilanie IMU i Ardu można zasilić przez stabilizatorki umieszczone na płytkach.
Można śmiało podać na Imu na pin VCC 5...12V i na Pin RAW w Arduino
zamiana tych pinów grozi upaleniem obydwu płytek - z arduino robi sie grzałka pod kamere w zime można ją zastosować wtedy :).

GND , PPMout z D9 przez rezystor 100omów prowadzimy do Apki na złącze trenera.
Przycisk zerujący pozycje wpinamy pomiędzy GND a ... chyba D5 < do zweryfikowania.

Mam zamówionych części na 2 sztuki dla znajomych z forum. Gdyby ktoś był zainteresowany mogę zrobić zamówienie, za montaż nie będę zdzierał, chyba że ktoś będzie chciał jakieś cuda... koszty jak za dobre winko.
W kraju arduino na aledrogo widziałem za 55zł - z wiadomych względów tu nie kupuje, imu nie mam pojęcia - nie szukałem.

Autor:  reggi [ środa 05 gru 2012, 21:50 ]
Tytuł: 

Fajnie to zrobione :-P
A w polsce dostane taką plytke z czujnikami??

Autor:  krzysztof21 [ środa 05 gru 2012, 22:19 ]
Tytuł: 

To ja wchodzę (tylko na PW podlicz z tym "winkiem" ;-) ) 1 x

Autor:  JasQ [ środa 05 gru 2012, 22:46 ]
Tytuł: 

to jestem 2-gi 1 sztukę poproszę

Strona 1 z 19 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/