Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 paź 2019, 11:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Bajeczka :-) tylko że wielu będzie interesowała wersja przewodowa co by sobie nie siać na FPV, z resztą skoro i tak kable ma się na sobie to i tak przeciągnąć jeden więcej bez różnicy.
Czekam na te swoją paczkę z ardu i imu i chyba się nie doczekam, coś mi się wydaję, że to kiepski okres na zamawianie z chin, bo nie wyrabiają się :-P

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1094
Lokalizacja: Starachowice
loop pisze:
Bajeczka :-) tylko że wielu będzie interesowała wersja przewodowa co by sobie nie siać na FPV, z resztą skoro i tak kable ma się na sobie to i tak przeciągnąć jeden więcej bez różnicy.
Czekam na te swoją paczkę z ardu i imu i chyba się nie doczekam, coś mi się wydaję, że to kiepski okres na zamawianie z chin, bo nie wyrabiają się :-P


To żaden problem... mam 3 warianty:
1 - odbiornik Video w goglach - 3 przewody prowadzimy z gogli do apki zakończone wtyczką usb, gniazdo USB montujemy w Apce.

2 - jednym kablem pociągnąć Audio-Video,zasilanie i PPM z HeadTrackera - minimum 5 żył - może być też kabel USB.

3 - Sam Moduł HT na kanapkę jak na fotkach, płytka Imu na płytkę Ardu , dolutować przewody i w termokurcza, mocowanie na żep do gogli lub czapki.
Obrazek


Wczoraj założyłem do gogli odbiornik 5.8Ghz, dzisiaj HT do środka w wersji bezprzewodowej.

Trzeba przetestować jak się ma odbiornik 315Mhz w Apce do Eleresa, czy czasem nie będzie go zatykało. Wiadomo połaczenie kablowe zawsze pewniejsze :)

Z gudlukibaj tak jest że 45 dni idzie paczka,w tym z 30 zanim wyjdzie z poczty chińskiej.
Gdyby nie było tanio to bym tam nie kupował , minus to spory czas oczekiwania.


Edit:
Może nie wszyscy wiedzą o co chodzi z konfiguracją.
Podpinamy płytkę Arduino (u mnie wersja NANO bez USB) stosownym kabelkiem RS/USB
z HeadTrackerem dostajemy paczkę plików:
- wsad arduino do procesora
Obrazek

- program do kalibracji magnetometru
Obrazek

- program do kalibracji akcelerometru

- program do konfiguracji HT
Obrazek
Można tu ustawić ruchy w 3 osiach , MIN/MAX GAIN itd

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Ostatnio zmieniony środa 12 gru 2012, 10:44 przez profesor, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 990
Lokalizacja: Warszawa
Piotr a masz może na zbyciu komplecik czy tylko na swoje potrzeby ?

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1094
Lokalizacja: Starachowice
rycerz100 pisze:
Piotr a masz może na zbyciu komplecik czy tylko na swoje potrzeby ?


Mam 2 zestawy ale zarezerwowane.
To żaden problem , piszcie do mnie na PW , zrobię listę ale uprzedzam że wpłata z góry - wtedy zrobię zamówienie, przyjdzie paka to poskładam i roześlę
cena to maksymalnie 250 za kompletny HT z kablami - dokładnie będę wiedział przy realizacji zamówienia

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 13:08 
Wszyscy chwalą, to i ja wcisnę swoje 3 grosze - BAJECZKA :-D :!: Duży szacunek dla autora:)
Wątek śledzę z dużym zainteresowaniem, i - nie będę ukrywał - z pewną dozą nadziei na wykorzystanie do własnych potrzeb.. Trzymam kciuki za powodzenie testów.
Pozdrawiam


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
A to dopiero początki, taki układ "za stówkę" może służyć też jako sterownik do gimbali, stabilizator lotu, imu autopilota itp :)

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 13:19 
loop - czytasz w moich myślach ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1094
Lokalizacja: Starachowice
a propo gimbali tak właśnie myśle jak by tu zrobić wyjście bezposrednio z procka na dwa małe silniki krokowe....

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 13:58 
Jeśli już, to aby zachować pełną funkcjonalność - wypadały by 3 silniczki :-P .. Obawiam się że tak czy siak będzie problem z silniczkami bi lub uni polarnymi (4 lub 5 i więcej wyjść na silnik).
Myślałeś o użyciu sterowniczka o którym pisaliśmy? Są tam po 4 wyjścia na silnik i tylko jedno wejście z sygnałem PWM.. Ponadto - zamiast mosfetów można użyć innych (słabszych) elementów, n.p. ULN2803 mamy obsługę unipolarnych, a L298 - uni i bipolarnych.. Są małe silniczki nawet na 12V i mniej, więc aku 3S lub 4S poradzi sobie bez problemu..


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 26 lip 2012, 18:20
Posty: 360
Lokalizacja: Rz-ów
A może wyjscia serw :-P

_________________
Tylu lądowań ile startów
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
a po co się cofać, skoro przyszłość to silniczki? nawet mogłyby być krokowe, wtedy wystarczy przekładnię/pasek na większe i ew. słaba rozdzielczość krokowego nie będzie miała znaczenia, a krokowy ma to do siebie że będzie wiadomo gdzie ma neutrum i nie będzie ucieczki z żadnym kątem :-)
W sumie gdyby dobrać przekładnie ślimakowe, to by działało jak ramię serwa :P

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 15:16 
Chmm - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ten układzik już ma wyjścia PWM (na serwa) :-P od nowości :roll: ..


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
A takia wersja minimum na kablach - to wiecej mniej :?: pln

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 18:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 26 lip 2012, 18:20
Posty: 360
Lokalizacja: Rz-ów
A ja zapytam tak: Wie ktoś jak podłączyc Headtracker-a do Hitec Aurory9??

_________________
Tylu lądowań ile startów
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 gru 2012, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1094
Lokalizacja: Starachowice
HeadTracker generuje sygnał PPM i działa tylko z aparaturami które mają wejście PPM np wejście trenera z możliwością wyboru kanałów np: TURNIGY 9X z softem ER9x

Jest wariant oprogramowania które wpuszcza orginalny sygnał PPM i wypuszcza zmodyfikowane wybrane przez nas kanały - nie sprawdzałem i nie wiem czy działa

Wariant ceny napisałem bardzo optymistyczny w kosztach max jakie mogą wyjść pewnie razem w wysyłką do klijenta.

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Ostatnio zmieniony środa 12 gru 2012, 20:42 przez profesor, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.