Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 22:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 lut 2017, 07:02 
Offline

Rejestracja: sobota 09 sty 2016, 13:20
Posty: 44
Lokalizacja: Warszawa
A to mój HT zbudowany wg tego projektu. Arduino to klon nano, IMU gy-85. Bedzie mial dwa przyciski resetujące - jeden przy HT, drugi w apce - stąd cztery przewody.
Podpięty do komputera śmiga pięknie. Teraz muszę polutować gniazdo w tgy9x i zobaczymy jak to współpracuje z radiem.
Macie może jakaś fotkę na której będzie rozrysowana płyta główna tgy9x z zaznaczeniem miejsc skąd mogę wziąć napięcia (różne)? Bo tam w apce musi być i przecież i 12V z pakietu i 5V z zasilania procka. Może są też punkty z jakimś innym, stabilnym napięciem? To arduino (nano v3 od robotdyn.com) powinno być zasilane VIN 6-12V, a pełny pakiet będzie miał nieco ponad 12 V. Czy się nie przejmować i brać napięcie z pakietu?

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 08:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 477
Lokalizacja: Tarnobrzeg
No przecież w tym temacie w pierwszym poście i potem zostały przeklejone parę razy zdjęcia z miejscami skąd wziąć napięcie, co i gdzie przylutować:) Moje pierwsze arduino wlutowałem do 12v i.... HT działał przez krótką chwilę, drugie zasiliłem z 5v z procesora i śmiga ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8406
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
koza_yo pisze:
Ok, sytuacja wyglada nastepujaco: w apce pin 6 miałem ślepy, polutowalem do ppm in ale i tak nie dziala, udalo mi sie podlaczyc do DSX9 i widze ze HT dziala bo pod trenerkiem odbieram kanaly, nie mam pojecia czemu nie dziala z 9XR



madejson pisze:
Cześć, gotowej recepty nie ma dalej na podłączenie wiszącego w "powietrzu" pinu 6 (PPM IN) w złączu Futaby 9XR? Patrzyłem na ten przewód połączeniowy (konfiguracja która powoduje upalenie powinna być wyraźnie zaznaczona/przekreślona jak ktoś już to sugerował!) i nie wiem co to da, skoro pin nie jest połączony z płytką w żaden sposób. Raczej połączenie powinno być już od samego 6-tego pinu gniazda Futaby do PPM IN gniazda JR (na płytce lub nie...). Czemu w momencie jak wkładam MONO jack do JR to mam zwarcie pomiędzy masą a PPM ?

EDIT - scalenie

Ok przeanalizowałem troche temat.
Ze wzgledu na to, że u mnie pin 6 wisi całkowicie w powietrzu połączenie go z ppmOUT(pin3) nie da żadnych rezultatów. Podpięcie pod mostek (pin3-6) sygnału z headtrackera powoduje niepoprawną prace nadajnika (dioda na range linku przerywa). Pin 6 zatem podpiąłem na sztywno z pinem ppm portu JR i teraz wszystko gra. Podłączenie PPM do gniazda futaby nie powoduje włączenia aparatury. Może jakbym miał oryginalną wtyczkę to wtedy któreś z pinów są mostkowane i apka się włącza.
Wszystko widoczne na fotkach, płytka od złączy trenera JR oraz Futaby
Obrazek

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 lip 2017, 14:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 411
Lokalizacja: Kraków
Witajcie, Panowie pomocy potrzebuję, otórz od jakiegoś czasu za diabła nie mogę się połączyć z HT. Próbowałem już miliona kabli, różnych windowsów, zmieniałem porty i za każdym razem ten sam komunikat. Może ktoś miał podobny problem.
Diody świecą i na Ardu i na czujniku na zielono.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 281
Lokalizacja: Białystok
Panowie mam pytanie. Jak rozgryźć sprawę mikserów w 9xr by móc sterować pan tiltem potencjometrami, a po przełączeniu danego switcha aktywował się pan tilt? Gdzieś kiedyś widziałem, że ktoś taki miał to ogarnięte..

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 wrz 2014, 15:24
Posty: 38
Lokalizacja: ~Poznań
Plotek pisze:
Panowie mam pytanie. Jak rozgryźć sprawę mikserów w 9xr by móc sterować pan tiltem potencjometrami, a po przełączeniu danego switcha aktywował się pan tilt? Gdzieś kiedyś widziałem, że ktoś taki miał to ogarnięte..

Aby po przełączeniu aktywował się Headtracker można zrobić np. tak:

DSCF3585.JPG
DSCF3585.JPG [ 198.35 KiB | Przeglądany 557 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 281
Lokalizacja: Białystok
Rewelka, dzięki Panie Prezesie ;-)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.