Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 sie 2019, 12:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 lut 2017, 07:02 
Offline

Rejestracja: sobota 09 sty 2016, 13:20
Posty: 44
Lokalizacja: Warszawa
A to mój HT zbudowany wg tego projektu. Arduino to klon nano, IMU gy-85. Bedzie mial dwa przyciski resetujące - jeden przy HT, drugi w apce - stąd cztery przewody.
Podpięty do komputera śmiga pięknie. Teraz muszę polutować gniazdo w tgy9x i zobaczymy jak to współpracuje z radiem.
Macie może jakaś fotkę na której będzie rozrysowana płyta główna tgy9x z zaznaczeniem miejsc skąd mogę wziąć napięcia (różne)? Bo tam w apce musi być i przecież i 12V z pakietu i 5V z zasilania procka. Może są też punkty z jakimś innym, stabilnym napięciem? To arduino (nano v3 od robotdyn.com) powinno być zasilane VIN 6-12V, a pełny pakiet będzie miał nieco ponad 12 V. Czy się nie przejmować i brać napięcie z pakietu?

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 08:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 553
Lokalizacja: Tarnobrzeg
No przecież w tym temacie w pierwszym poście i potem zostały przeklejone parę razy zdjęcia z miejscami skąd wziąć napięcie, co i gdzie przylutować:) Moje pierwsze arduino wlutowałem do 12v i.... HT działał przez krótką chwilę, drugie zasiliłem z 5v z procesora i śmiga ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
koza_yo pisze:
Ok, sytuacja wyglada nastepujaco: w apce pin 6 miałem ślepy, polutowalem do ppm in ale i tak nie dziala, udalo mi sie podlaczyc do DSX9 i widze ze HT dziala bo pod trenerkiem odbieram kanaly, nie mam pojecia czemu nie dziala z 9XR



madejson pisze:
Cześć, gotowej recepty nie ma dalej na podłączenie wiszącego w "powietrzu" pinu 6 (PPM IN) w złączu Futaby 9XR? Patrzyłem na ten przewód połączeniowy (konfiguracja która powoduje upalenie powinna być wyraźnie zaznaczona/przekreślona jak ktoś już to sugerował!) i nie wiem co to da, skoro pin nie jest połączony z płytką w żaden sposób. Raczej połączenie powinno być już od samego 6-tego pinu gniazda Futaby do PPM IN gniazda JR (na płytce lub nie...). Czemu w momencie jak wkładam MONO jack do JR to mam zwarcie pomiędzy masą a PPM ?

EDIT - scalenie

Ok przeanalizowałem troche temat.
Ze wzgledu na to, że u mnie pin 6 wisi całkowicie w powietrzu połączenie go z ppmOUT(pin3) nie da żadnych rezultatów. Podpięcie pod mostek (pin3-6) sygnału z headtrackera powoduje niepoprawną prace nadajnika (dioda na range linku przerywa). Pin 6 zatem podpiąłem na sztywno z pinem ppm portu JR i teraz wszystko gra. Podłączenie PPM do gniazda futaby nie powoduje włączenia aparatury. Może jakbym miał oryginalną wtyczkę to wtedy któreś z pinów są mostkowane i apka się włącza.
Wszystko widoczne na fotkach, płytka od złączy trenera JR oraz Futaby
Obrazek

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 lip 2017, 14:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 434
Lokalizacja: Kraków
Witajcie, Panowie pomocy potrzebuję, otórz od jakiegoś czasu za diabła nie mogę się połączyć z HT. Próbowałem już miliona kabli, różnych windowsów, zmieniałem porty i za każdym razem ten sam komunikat. Może ktoś miał podobny problem.
Diody świecą i na Ardu i na czujniku na zielono.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 292
Lokalizacja: Białystok
Panowie mam pytanie. Jak rozgryźć sprawę mikserów w 9xr by móc sterować pan tiltem potencjometrami, a po przełączeniu danego switcha aktywował się pan tilt? Gdzieś kiedyś widziałem, że ktoś taki miał to ogarnięte..

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 wrz 2014, 15:24
Posty: 41
Lokalizacja: ~Poznań
Plotek pisze:
Panowie mam pytanie. Jak rozgryźć sprawę mikserów w 9xr by móc sterować pan tiltem potencjometrami, a po przełączeniu danego switcha aktywował się pan tilt? Gdzieś kiedyś widziałem, że ktoś taki miał to ogarnięte..

Aby po przełączeniu aktywował się Headtracker można zrobić np. tak:

DSCF3585.JPG
DSCF3585.JPG [ 198.35 KiB | Przeglądany 2614 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 16:33
Posty: 292
Lokalizacja: Białystok
Rewelka, dzięki Panie Prezesie ;-)

_________________
Pozdrawiam,
Daniel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 paź 2018, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 21
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Mam problem z osią pan, która samoczynnie się centruje.
soft 1,04, GUI 1,04
Osie tilt i rol (jeśli przechylę moduł trackera) zmieniają swoje wartości i pozostają zmienione do czasu ustawienia modułu w pozycji poziomej jednak jeśli przekręcę moduł w osi pan ( poziomo) o 90 stopni i zatrzymam ,to wartość pan zmieni się w trakcie przekręcania, a po zatrzymaniu sama wróci do neutrum. Wielokrotne kalibracje w różnych pomieszczeniach i odległościach od komputera nic nie zmieniają.

Zauważyłem również ciekawy efekt w trakcie kalibracji : gdy umieszczę moduł trackera w poziomie i nieruchomo, to wartości akceleratora dla wszystkich 3 osi zmieniają się o kilka jednostek, natomiast dla magnetometru skaczą o kilka tysięcy jednostek. (np. wartość pierwsza to np. 13830 , a za moment ma 536)
czy to jest normalne?


problem rozwiązany : uszkodzony magnetometr.

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lis 2018, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 21
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Uwaga .
Informacja dla budujących jeszcze to urządzenie:
na rynku są klony GY-85 które nie do końca są kompatybilne, występują w dwóch wersjach
1. Na płytce chip magnetometru, który ma oznaczenie L883 jest układem HMC5883L
2. Na płytce chip magnetometru, który ma oznaczenie 5883 jest układem QMC5883L
każdy z nich ma inną budowę rejestru i wymagają innych komend sterujących

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lis 2018, 22:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 434
Lokalizacja: Kraków
A możesz opisać jakie są objawy braku kompatybilnosci?
Mam zbudowany taki HT, ale nie do końca jestem zadowolony z jego dzialania :))


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 23 lis 2018, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 cze 2017, 21:43
Posty: 21
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Objawy są następujące: jeśli użyjemy nowego programu do kalibracji headtrackera to w czasie kalibracji liczniki magnetometru wariują skacząc między 65536 a -65536 ( oryginalny GY-85 magnetycznie obsługuje zakres 4096 do -4096) i program sterujący w kalibracji ustawia głupoty. Fizycznie w czasie pracy urządzenia objawia się to tym że korekta magnetyczna głupieje i powoduje samoczynny powrót osi pan do neutrum. Jeśli w GUI opcję " gyro weight to pan" ustawimy na 100 ,to powodujemy wyłączenie magnetometru i wtedy samoczynnie nie wraca do neutrum ,ale pojawia się dryft.
Gwoli ścisłości mam oryginał i 2 klony z banggod . Oryginał po kalibracji ruszył od kopa klony uruchamiam już 2vtygodnie i ciągle mam problemy z samo centrowaniem .( zacząłem grzebać w kodzie)



EDIT.
napisałem modyfikację kodu, która zadziałała mi w całości, bez dryftu, na klonie GY-85 opartym o magnetometr QMC5885L.
Tylko nie wiem jak zamieścić dla chętnych.

_________________
Latać każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 lip 2019, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3334
Lokalizacja: Olsztyn
Mam na stole DIY Headtracker w wykonaniu Profesora, używał go wcześniej kolega z aparaturą Turnigy 9XR. Próbuję ten Headtracker zmusić do rozmowy przez port trenera z Taranisem X9D. Mój Taranis jest skonfigurowany i działa bez problemu na kanale 5 i 6 z goglami FatShark Dominator z modułem Trinity.
Próbowałem zmieniać w headtrackerze przez GUI kanały PPM na które ma być wypluwany sygnał na aparaturę ale nadal aparatura nie reaguje na ruchy headtrackera. Aparatura po podłączeniu trackera otrzymuje informację że zostało coś podłączone do portu trenera ale nic więcej się nie dzieje... z goglami FS nie ma problemu, działa od strzała.

Czy ktoś pogodził DIY Headtracker w wykonaniu Profesora z aparaturą Taranis X9D ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 lip 2019, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 878
Lokalizacja: Warszawa
U mnie Taranis działa i z Fatsharkami i z tym DIY. Tak na szybko, to mi przychodzi do głowy czy odpowiednia polaryzacja sygnału w kablu???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 lip 2019, 12:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Swego czasu, u mnie też nie było problemu w zestawie 9xd plus fatshark.
Później wymieniłem na trinity.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 lip 2019, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3334
Lokalizacja: Olsztyn
NeXuS pisze:
Tak na szybko, to mi przychodzi do głowy czy odpowiednia polaryzacja sygnału w kablu???

Polaryzacja jest ok bo po zamianie przewodów aparatura nie melduje obecności kabla trenera.

Adrián pisze:
Swego czasu, u mnie też nie było problemu w zestawie 9xd plus fatshark.

Do fatsharków pakuje sie płytkę HT Trinity, nie chodziło Ci o DIY HT ?

Adrián pisze:
Później wymieniłem na trinity.

Masz na myśli zewnętrzny moduł Trinity ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.