Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 sie 2017, 11:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 01 sie 2016, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
A przez gniazdo jack , da się ?
Jako trener

EDIT - scalenie

witam gdzie uzyskam najnowszy kod do HT??

dzięki już znalazłem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sie 2016, 08:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pierwsza strona..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Cześć, gotowej recepty nie ma dalej na podłączenie wiszącego w "powietrzu" pinu 6 (PPM IN) w złączu Futaby 9XR? Patrzyłem na ten przewód połączeniowy (konfiguracja która powoduje upalenie powinna być wyraźnie zaznaczona/przekreślona jak ktoś już to sugerował!) i nie wiem co to da, skoro pin nie jest połączony z płytką w żaden sposób. Raczej połączenie powinno być już od samego 6-tego pinu gniazda Futaby do PPM IN gniazda JR (na płytce lub nie...). Czemu w momencie jak wkładam MONO jack do JR to mam zwarcie pomiędzy masą a PPM ?

EDIT - scalenie

Ok przeanalizowałem troche temat.
Ze wzgledu na to, że u mnie pin 6 wisi całkowicie w powietrzu połączenie go z ppmOUT(pin3) nie da żadnych rezultatów. Podpięcie pod mostek (pin3-6) sygnału z headtrackera powoduje niepoprawną prace nadajnika (dioda na range linku przerywa). Pin 6 zatem podpiąłem na sztywno z pinem ppm portu JR i teraz wszystko gra. Podłączenie PPM do gniazda futaby nie powoduje włączenia aparatury. Może jakbym miał oryginalną wtyczkę to wtedy któreś z pinów są mostkowane i apka się włącza.
Wszystko widoczne na fotkach, płytka od złączy trenera JR oraz Futaby
Obrazek

Obrazek

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 23:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Poległem dzisiaj przy trackerze. Wszystko ładnie polutowane, skalibrowane, miksery w radiu ustawione. Niestety po podłączeniu trackera jest cisza, słupki w aparaturze ani drgną, nieważne czy ppm idzie prosto z pinu d9 czy przez rezystor 1K, o którym czytałem wcześniej.
Jest jeden problem. Na początku podałem na arduino 11,4V z radia. Czy jest opcja że się sfajczył? W GUI wszystko odpowiada jak należy.
Pozdrawiam.
Adrian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 23:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Podczas poruszania trakerem, zmieniają Ci się wartości, tak jak na obrazku w gui?

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 07:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Zdjęcie które wstawiłeś nie wyświetla mi się. Generalnie w GUI wszystko wydaje się być w porządku, po zerowaniu są równe poziome linie które w żaden sposób nie odpłwają. Kiedy poruszam trackerem linie zmieniają położenie. Tylko w radiu nic nie działa. Jak zwykle miało być szybko i przyjemnie a spędziłem nad tym całe popołudnie aż do 23 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 07:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10172
Lokalizacja: Mikoszewo
Skorygowałem obrazek - powinien być widoczny...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 07:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Dzięki wielkie;) Teraz faktycznie działa. Temat na RCG w zakresie paru stron też przejrzałem, nie ukrywam że wszystkich stron tematu nie da rady przeczytać:)

Wszystko tak jak na obrazku, z wyjątkiem że kanały ustawiałem już na wszystkich możliwych, i nic. Miksery w nadajniku tak samo, dałem też bez żadnego włącznika tylko powinny działać od razu, żeby wyeliminować ten czynnik.
Zauważyłem że te starsze wersje firmware nie zawsze chcą zapisać ustawione przeze mnie parametry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re:
Post: wtorek 08 lis 2016, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
W swoim, ustawiłem, tak jak profesor, akurat jest z przełącznikiem, ale to bez znaczenia i hula aż miło.

profesor pisze:
W TYM Poście będę zamieszczał Opisy przydatne w konfiguracji Open Headtrackera
http://code.google.com/p/open-headtracker/

HEADTRACKER = ArduinoProMico + IMU 3osiowe z ACC + MAG + GYRO = ZERO DRIFT :shock: :mrgreen:
---------------------
WYMAGANE AKCESORIA :
Standardowy konwerter USB>RS dla programowania Arduino, może być taki kabelek jak ten z aukcji po taniości - w koszulkę
Konwerter USB > RS232ttl

Standard 5V , Sygnały: +5V , TX , RX , DTR ,GND
Obrazek

Prowadzenie przewodów z Arduino do konwertera powinno być tak:
Arduino---konwerter
GND --- GND * <nie konieczne>
GND --- GND
VCC --- VCC < +5V >
RXD --- TXD
TXD --- RXD
DTR --- DTR
----------------------
----------------------
HEADTRACKER:

Obrazek

Obrazek

ER9x ustawienie mikserów w Apce - włączenie HT prawym przełącznikiem Ail D/R
Obrazek

----------------------
KONFIGURACJA:

1 Kalibracja MAGNETOMETRU i Fotki z Pozycjami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fotka - krok po kroku jak przeprowadzić kalibracje Magnetometru
Obrazek

Ustawienia kanałów PPM
Obrazek

------------------
PODŁĄCZENIE:

Standardowo wyprowadzam 3 przewody
1 Brązowy - Zasilanie z RAW - 5 - 11V DC
2 Czarny - PPMout
3 Niebieski - GND
Przykładowe podlutowanie w Turnigy 9X do płyty głównej:


Obrazek
Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 12:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
uwierz mi że czytałem to niezliczoną ilość razy, i sprawdzałem swoje połączenia:)

EDIT:
Zafiksowałem się na tym headtrackerze tak jakbym bez niego nigdy więcej miał nie polecieć. Zamówiłem drugie arduino, przelutowałem IMU i.... DZIAŁA :D


Ostatnio zmieniony czwartek 10 lis 2016, 22:21 przez yoseph, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 lis 2016, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6845
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
He a jednak, ciekawe co było z poprzednim. Ale fajnie, że dałeś radę :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 21:35 
Offline

Rejestracja: sobota 09 sty 2016, 13:20
Posty: 39
Lokalizacja: Warszawa
Gdybym chciał tego HT wpiąć do Turnigy 9x przez port trenera, to muszę doprowadzić do niego dodatkowy przewód z zasilaniem od apki, prawda? TGY9x ma port trenera w mini jack mono, więc przez niego idzie tylko sygnał i masa. W jaki sposób wyprowadzacie zasilanie z tej apki do HT? Chciałbym jak najmniej przeróbek w samej apce, lutowania po jej płycie głównej, dodatkowych, dedykowanych tylko dla jednego urządzenia portów itp, stąd chcę użyć istniejącego już portu trenera. Tyle że brakuje mi zasilania :)
Czy może zasilić to z baterii od gogli, a z apką zrobić wspólną masę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 21:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Ja wrzuciłem do radia port usb i mam święty spokój, ale nie kryję, że radio jest na wykończeniu. Gdybym miał straszne parcie na gniazdo trenera to zmieniłbym gniazdo jacka na stereo. Ale to generuje kolejną porcję lutowania w radiu. Nie chcę tutaj jakiś farmazonów gadać, nie wiem czy to jest przyczyną, ale fakt jest faktem że kiedy na dzień dobry zasiliłem HT z naładowanego lipola 3s z radia to chwile pomigały diody i zgasły. Po paru minutach uruchomił się od nowa, ale nigdy nie działał. Zadziałał dopiero po wymianie arduino i zasileniu go z 5v.
Lutowania w radiu naprawdę jest niewiele.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 lis 2016, 19:28 
Offline

Rejestracja: sobota 09 sty 2016, 13:20
Posty: 39
Lokalizacja: Warszawa
Ale znów jak zmienię port trenera w apce na stereo i dam na nim zasilanie, to już niekoniecznie będę mógł go wykorzystywać jako port trenera, żeby przypadkiem nie popalić drugiej aparatury (tu mniejsze ryzyko), lub komputera kiedy wpinam aparaturę w kompa by polatać symulatorem.
A więc jednak zasilić trzeba z okolic gogli. Nie bardzo wiem czemu taki sposób zasilenia mógł Ci uwalić arduino (znaczy się zasilenie prosto z pakietu), bo np. micro czy nano pracują w zakresie 6-20V (a rekomendowana 7-12), więc jak nic z 3S powinien się zasilać jak złoto, może akurat przypadkiem miałeś trafionego arduino.
Jeśli zdecyduję się na takie podłączenie - czyli zasilenie HT z baterii gogli i wspólna masa gogli/HT z apką, to czy jakichś zakłóceń do aparatury nie wprowadzę? Jakiegoś szumu z gogli/odbiornika video, który mógłby wpłynąć na sygnał wychodzący z aparatury?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 lis 2016, 11:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 365
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Tak jak napisałem, nie jestem pewien skąd się wziął problem z moim arduino, może być tak że to był zbieg okoliczności :)
W takim razie zasil z pakietu i po problemie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.