Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 15:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 sty 2016, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 mar 2012, 12:47
Posty: 659
Lokalizacja: Warszawa
Fixer pisze:
Taka modyfikacja jak na zdjęciu poniżej spowoduje puszczenie z dymem aparatury (na 2-gim pinie od góry po prawej stronie jest pełne napięcie baterii)


To może warto zrobić to zdjęcie z czerwonym przekreśłeniem. Gdzieś ktos coś takiego zobaczy i będzie dym :-(

_________________
Pozdrawiam Darek
ZAGI-150 , Sky Cruiser 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 sty 2016, 22:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 40
Lokalizacja: B-B
Darek to wszystko zależy od tego jaką kto ma wersję Aparatury 9XR, myślę że trzeba podejść do tego tak : zmostkować piny 3 i 6 w gnieździe Futaby jeśli nie zadziała rozkręcamy Sprzęt i sprawdzamy jaką to nam niespodziankę małe Chińskie łapki przygotowały :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lut 2016, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6753
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
profesor, chciałem Ci podziękować za pomoc w rozpracowaniu HT. Zrobiony już jakiś czas temu, wszystko działa jak należy, zero driftu :-)
Dołożyłem jeszcze przycisk na aparaturze do resetowania. Nie potrzeba odrywać rąk. Jeszcze raz dziękuję.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lut 2016, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
Adrián pisze:
profesor, chciałem Ci podziękować za pomoc w rozpracowaniu HT. Zrobiony już jakiś czas temu, wszystko działa jak należy, zero driftu :-)
Dołożyłem jeszcze przycisk na aparaturze do resetowania. Nie potrzeba odrywać rąk. Jeszcze raz dziękuję.

Ja resetuje z reguły tylko raz jak już się rozłożę w leżaku a niekiedy latamy w tym samym miejscu i HT pamięta miejsce bez potrzeby resetu.
Za pomoc - Nie ma sprawy :mrgreen: - ogólnie polecam się w miarę czasu wolnego.

Jest to bardzo fajny projekt i na bazie jego kiedyś zacząłem robić moda dżoja od PS3 do sterowania modelem jedną ręką a dokładnie nadgarstkiem i kciukiem - myślę do tego wrócić niebawem bo projekt ma nie dużo do skończenia.


Fixer pisze:
Darek to wszystko zależy od tego jaką kto ma wersję Aparatury 9XR, myślę że trzeba podejść do tego tak : zmostkować piny 3 i 6 w gnieździe Futaby jeśli nie zadziała rozkręcamy Sprzęt i sprawdzamy jaką to nam niespodziankę małe Chińskie łapki przygotowały :)


Po doświadczeniach z 9XR wiem że niektóre wersje nie miały wyprowadzonego w ogóle wejścia PPM na złączu Futaby, natomiast na gnieździe Jack jest.
Na mojej fotce widać zworkę białym kabelkiem pomiędzy PPMin z gniazda JACK do gniazda Furaba i po prawej widac przeciętą ścieżkę którą wykorzystałem do poprowadzenia PPMin:
Obrazek
było to najprostsze rozwiązanie gdyż pomiędzy gniazdem Futaba a PCB nie było przewodu na pin od PPMin.

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6753
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
profesor pisze:
Jest to bardzo fajny projekt i na bazie jego kiedyś zacząłem robić moda dżoja od PS3 do sterowania modelem jedną ręką a dokładnie nadgarstkiem i kciukiem - myślę do tego wrócić niebawem bo projekt ma nie dużo do skończenia.

Nieźle, chętnie będę śledził wątek :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 06 sie 2014, 17:15
Posty: 49
Lokalizacja: Wrocław
Przeczytałem cały wątek i rozumiem, że nie warto próbować przesyłać sygnału ppm bezprzewodowo z ht do apki?
Znalazłem taki stary wątek na rcgroups i tam udało się zrobić transmisję bezprzewodową.
Czy ktoś próbował użyć układu HEF4010?

_________________
"If anything can go wrong, it will." Murphy's Law


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 17:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
mirek_wr pisze:
Przeczytałem cały wątek i rozumiem, że nie warto próbować przesyłać sygnału ppm bezprzewodowo z ht do apki?
Znalazłem taki stary wątek na rcgroups i tam udało się zrobić transmisję bezprzewodową.
Czy ktoś próbował użyć układu HEF4010?


- Opłaca się zrobić na bezprzewodowym zawsze to brak upierdliwego kabla między aparaturą a goglami.
- Trzeba zrobić to na linku RF z korekcją błędów czyli najlepiej na modemach ewentualnie moduły BT - problemem zostanie konwersja na Serial na PPM i odwrotnie .
- Na tanich modułach RF (ten co podałeś taki jest ) nie masz korekcji chyba że zaprzęgniesz w to dodatkowy procesor.
- Przerabiałem ten temat i wiem że te moduły RF na mały dystans dają radę do póki któryś kolega nie lata na LRSie lub Rangelinku i zaczyna przesył z HT szwankować :).

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lut 2016, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 06 sie 2014, 17:15
Posty: 49
Lokalizacja: Wrocław
Dzięki za odpowiedź. Sam latam właśnie na LRSie, więc chyba odpuszczę temat... szkoda, bo ten kabel strasznie upierdliwy.

_________________
"If anything can go wrong, it will." Murphy's Law


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 maja 2014, 08:40
Posty: 30
Lokalizacja: Wrocław
profesor, Witam. Czy jest szansa zamówienia takiego HeadTrackera w wersji ArduinoNano z USB ? Chętnie z przewodem do 9XR. Jeżeli tak to jaka była by cena?

_________________
Turnigy 9XR, RengeLink, GS,OSD i AP by Zbig & Pitlab, Sky surfer 2000, Fat Shark, Raptor V2 2000

https://www.youtube.com/watch?v=Q2zZUr9WvKk

Pozdrawiam Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 cze 2016, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 204
Lokalizacja: Perpignan
Czy na potrzeby sterowania HeadTrackerem gimbala 3-osiowego, można zwiększyć YAW limit do tysiąca lub całkiem go zdjąć? Tak, żeby mając gimbal 360st można było kręcić derwisza...?
Swoją drogą, znacie jakieś budżetowe gimbale bez limitu osi yaw? Najtańszy jaki znalazłem, to za 165$ http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__58288__X_CAM_A10_3H_3_Axis_360Deg_Rotation_GoPro_Gimbal_With_A_V_Link.html. Jest jeszcze Walkera G-3DH za 2x tyle.
I w ogóle czy da się podłączyć ten HT tak, żeby zrobić gimbalem chociaż ze 2 obroty?

_________________
Bamboo-copter


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 cze 2016, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
Arthor pisze:
Czy na potrzeby sterowania HeadTrackerem gimbala 3-osiowego, można zwiększyć YAW limit do tysiąca lub całkiem go zdjąć? Tak, żeby mając gimbal 360st można było kręcić derwisza...?
Swoją drogą, znacie jakieś budżetowe gimbale bez limitu osi yaw? Najtańszy jaki znalazłem, to za 165$ http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__58288__X_CAM_A10_3H_3_Axis_360Deg_Rotation_GoPro_Gimbal_With_A_V_Link.html. Jest jeszcze Walkera G-3DH za 2x tyle.
I w ogóle czy da się podłączyć ten HT tak, żeby zrobić gimbalem chociaż ze 2 obroty?

Headtracker generuje sygnał PPM w zakresie tolerancji dla radia, a jak to wygląda to już zależy od elektroniki gimbala jak steruje on kamerą. Może być ruch ciągły obrotowy z prędkością zależną od procenta wychylenia w danej osi.
Może być ruch wielo obrotowy np tak jak mają serwa 2 .. 4obrotowe dla łodzi.

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 lip 2016, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 131
Lokalizacja: Chrzanów
witam
jak podłączyć HT do 9xr pro ??
można bezpośrednio do gniazda jack ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sie 2016, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6753
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
profesor pisze:
Gdyby ktoś potrzebował sposobu podpięcia HeadTrackera do Turnigy 9XR przeklejam z RCgroups:
Cytuj:
[Altura] wrote:
For those (like me) who do not speak fluently DYI'stuffs,...
Here is some help to plug the Head Tracker to the 9XR (I feel really stupid but It was not really clear to me how to connect the HT to the 9XR ).

So, here is what I did (correct me if I'm wrong, but it works for me):
Note: No modification is done on the 9XR here.

1- Buy a Futaba 6pin Trainer Port Plug to JR Male Servo plug

2- Open the Futaba 6pin Trainer Port Plug to JR Male Servo plug and bridge (solder) the pin 3 and 6

3- Connect the HT and Futaba plug as follow:
HT -> Futaba Plug wire
Vin -> Red (pin 5)
GND -> Black (pin 2)
D9 -> White (pin 6&3)
Plug it in the Futaba trainer port of the 9XR

4- In Companion 9X, configure the model in the Mixer Tab (6/11) to assign channels you want from PPM6, PPM7 and PPM8 inputs.
and ...voila!

Thanks to Dennis Frie for this cool project.


Obrazek
ObrazekObrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sie 2016, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
spyramax pisze:
witam
jak podłączyć HT do 9xr pro ??
można bezpośrednio do gniazda jack ??


Prawdopodobnie tak samo jak do 9XR czyli przez złacze FUTABA, ale pin z sygnałem PPM trzeba zweryfikować samemu..

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sie 2016, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6753
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
U mnie przez futaba działa bez problemu z 9xr pro. Z tego co pamiętam, było tak samo jak w 9xr, ale tak jak profesor pisze, lepiej przed podłączeniem spr.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.