Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 21:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 22 wrz 2015, 18:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 wrz 2014, 15:24
Posty: 26
Lokalizacja: ~Poznań
Początkowo wlutowałem się w 3 piny pod modułem TX i zasilanie z pakietu szło do pinu Vin Arduino - wtedy właśnie radio wieszało się za każdym razem, gdy wciskałem Reset w Arduino i co chwila samo z siebie. W przerwach HeadTracker działał :)

Teraz zmieniłem tylko źródło napięcia na 5V z płyty głównej Turnigy 9x i wszystko działa. Podejrzewam, że winny jest stabilizator w Arduino Nano, bo to chińska podróbka. Niedawno miałem podobną sytuację z Arduino Uno - spaliło się po podłączeniu 12V do wejścia Jack.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 wrz 2015, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Witajcie,
jestem prawie na ukończeniu swojego head trackera, polutowane, skalibrowane i działa.
Można przycisk (zwierny?) na arduino "wyciągnąć" do aparatury?
Mam 9xr, jest tam fajny przełącznik TRN, można się pod niego jakoś podłączyć? W najgorszym wypadku, wyciągnę i zamontuje nowy fizyczny przycisk na aparaturze. Chciałbym mieć pod ręką.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 wrz 2015, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4925
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Można przycisk (zwierny?) na arduino "wyciągnąć" do aparatury?

Ten przycisk po wcisnieciu zwiera RST do masy, wiec bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 wrz 2015, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To super :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 wrz 2015, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
@Prezes na bank brak rezystora na wyjsciu procka.

Co to za resetowanie?
Chyba chodzi o zerowanie pozycji z pinu D11 Arduino?

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 wrz 2015, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
profesor pisze:
Chyba chodzi o zerowanie pozycji z pinu D11 Arduino?

Tak, dokładnie o to mi chodziło.
Trzeba podłączyć pod pin d11 i pod masę?
Będę musiał jeszcze dorobić przycisk przy aparaturze, zrobię na stałe z gniazdem. Żeby móc szybko podpiąć ht.
Tak mi będzie wygodniej, niż przy ht, nie trzeba odrywać rąk podczas lotu.

Sprawdziłem i będzie ok ;-)

Editt:
Macie jakiś łatwy sposób na rozebranie

Obrazek

bez całkowitej demolki?
Próbuję delikatnie podważyć i rozgiąć listki/języczki jak zwał tak zwał, przy wyjściu przewodów, ale słabo to wygląda..
Może ktoś coś podpowiedzieć?

Editt
Ok, udało się, rozginałem te listki i delikatnie wyciągałem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2015, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hm podłączyłem headtracker, skalibrowałem i teoretycznie działa, ale do momentu uzbrojenia aparatury. Mam blokadę, muszę wszystkie przełączniki ustawić w pozycji początkowej i przepustnice ustawić w dół (9xr), dopiero mogę uruchomić aparaturę.
Gdy mam przełącznik, lub przepustnicę w takiej pozoycji i headtracker jest podpięty, to wszystko działa.
Wystarczy, że tylko uzbroję aparaturę i headtracker szaleje. Jedynie odłączenie od zasilania pomaga.
Mam wyprowadzony kabelek na przycisk reset, ale jest jeszcze niepodpięty, to tutaj może być problem?
Mieliście taki przypadek?
Już nie wiem, gdzie szukać winnego.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 paź 2015, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
Adrián pisze:
profesor pisze:
Chyba chodzi o zerowanie pozycji z pinu D11 Arduino?

Tak, dokładnie o to mi chodziło.
Trzeba podłączyć pod pin d11 i pod masę?
Będę musiał jeszcze dorobić przycisk przy aparaturze, zrobię na stałe z gniazdem. Żeby móc szybko podpiąć ht.
Tak mi będzie wygodniej, niż przy ht, nie trzeba odrywać rąk podczas lotu.

Sprawdziłem i będzie ok ;-)

Editt:
Macie jakiś łatwy sposób na rozebranie

Obrazek

bez całkowitej demolki?
Próbuję delikatnie podważyć i rozgiąć listki/języczki jak zwał tak zwał, przy wyjściu przewodów, ale słabo to wygląda..
Może ktoś coś podpowiedzieć?

Editt
Ok, udało się, rozginałem te listki i delikatnie wyciągałem.


Jak by co to u pitlaba jest
http://www.pitlab.pl/pitlabsklep/interf ... etail.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 paź 2015, 07:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
Adrián pisze:
Hm podłączyłem headtracker, skalibrowałem i teoretycznie działa, ale do momentu uzbrojenia aparatury. Mam blokadę, muszę wszystkie przełączniki ustawić w pozycji początkowej i przepustnice ustawić w dół (9xr), dopiero mogę uruchomić aparaturę.
Gdy mam przełącznik, lub przepustnicę w takiej pozoycji i headtracker jest podpięty, to wszystko działa.
Wystarczy, że tylko uzbroję aparaturę i headtracker szaleje. Jedynie odłączenie od zasilania pomaga.
Mam wyprowadzony kabelek na przycisk reset, ale jest jeszcze niepodpięty, to tutaj może być problem?
Mieliście taki przypadek?
Już nie wiem, gdzie szukać winnego.


Trochę nie jasno to napisałeś.
W aparaturze wyłacz sobie blokadę , zostraw tylko na Throtle blokadę żeby nie obciąć paluchów - w razie zwiechy apki będziesz miał problem podczas lotu.
Ja ustawiam 3 kanały dla HT w kodzie Arduino który wgrywasz, potem w GUI ustawiasz ppm1 do ppm3.Te same ppm jako Source ustawiasz w mikserach na kanałach np dla PanTilta.
Jeśli masz HT poprawnie skalibrowany to słupki PPM w aparaturze powinny się wychylac zgodnie z ruchem w danej osi.

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 paź 2015, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Masz rację z aparaturą trochę namieszałem. Już przestawiłem blokadę, tylko na przepustnicę.
profesor pisze:
Ja ustawiam 3 kanały dla HT w kodzie Arduino który wgrywasz

Tu jest zapewne problem.
Kanały w aparaturze i gui ht, są takie same.
Czyli te same kanały muszę ustawić również w kodzie. Tylko jeszcze nie wiem jak.
Czyli czas na lekturę :-)
Chyba, że w sadzie od Ciebie z strony, którą podałeś są już jakieś ustawione domyślnie?
Ustawiłem tak jak u Ciebie, od 5 do 7 ppm1-ppm3, w gui również te same.

editt
profesor pisze:
Jeśli masz HT poprawnie skalibrowany to słupki PPM w aparaturze powinny się wychylac zgodnie z ruchem w danej osi.

Czyli jednak nie mam poprawnie skalibrowany, po uzbrojeniu aparatury słupki w ogóle się nie ruszają a ht szaleje, rusza się sam we wszystkie strony.
Zaczynam od początku.
Co ciekawe, przed uzbrojeniem a tylko włączeniem Zasilania do HT z aparatury, już działa poprawnie.

Editt:
Tak siedzę i walczę od jakiegoś czasu. Wgrałem od początku wszystko od nowa i ten sam efekt. Już nie mam pomysłu co robię źlę.

Przeglądając temat na rcgroups, zaciekawiło mnie jedno połączenie

Obrazek
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 559&page=2

Dlaczego czarny przewód, hm domyślnie gnd? Jest przylutowany do rst?
U mnie jest poprowadzony według schematu do gnd

Obrazek

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re:
Post: czwartek 05 lis 2015, 12:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
profesor pisze:

Filmik z działania:

Profesor, przed uzbrojeniem aparatury mogę sterować HT, jednak po uzbrojeniu, HT szaleje, nie trzyma poziomu, obraca się jak chce i kanały się nie zmieniają jak u Ciebie na filmie.
Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Jakby ppm nie podawał sygnału, to HT nie powinien w ogóle działać, tak?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Re:
Post: czwartek 05 lis 2015, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2010, 09:37
Posty: 1095
Lokalizacja: Starachowice
Adrián pisze:
profesor pisze:

Filmik z działania:

Profesor, przed uzbrojeniem aparatury mogę sterować HT, jednak po uzbrojeniu, HT szaleje, nie trzyma poziomu, obraca się jak chce i kanały się nie zmieniają jak u Ciebie na filmie.
Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Jakby ppm nie podawał sygnału, to HT nie powinien w ogóle działać, tak?


Gdzie ty to widzisz że HT szaleje/nie szaleje ?

Musiałem odgrzebać Arduino ... Ja robię tak:
1. Zmieniam liczbe generowanych PWM w PPM i to w kodzie Arduino dla HT (v1.04) w Config.h : #define NUMBER_OF_CHANNELS 3, zapisuje projekt
2. Kompiluje i wgrywam kod do arduino.
IMU <> Arduino ma być przyklejone na sztywno np na HotGlue i polutowane - widziałem tylko włożone szpilki - i to ma działać ?
Obrazek
3. Odpalam GUI - Headtracker_GUI_v0_05, ustawiam port, wciskam Connect,
4. zmieniam PPMchannels z 9-8-7 na 1-2-3, ustawiam suwakiem Gain na 300 w osiach Pan i Tilt.
5. wciskam Upload Settings.
6. wciskam Calibrate Gyro (metoda obrazkowa czyli ustawiamy w pozycji IMU jak na obrazku (okrągły złoty otwór w IMU))
IMU jest bardzo wrażliwe na zmiane połozenia i pole magnetyczne podczas kalibracji.
Najlepiej narysować sobie linie pod kątem prostym i użyć kontomierza lub pudełko - całośc robimy na stole z dala od metalowych elementów.
Objawy źle skalibrowanego MAGNETOMETRU to rozjeżdzanie sie i nietrzymanie pozycji.
7 Jeśli Kalibracja przebiegła pomyślnie podpinamy HT pod Apkę. Podpinamy kabelkiem sygnał PPM z D9 przez rezystor 1K do PPMin w Apce , GND <> GND.
8 Ustawiamy na kanałach (np 7 i 8 ) PAN i TILT miksery z Source PPM1 na ch7 , PPM2 na ch8 - można dac Swich np prawy AIL do odcięcia HT i wyzerowania serw PANTilta.
9 Modlimy się :)
10 Wciskamy przycisk RESET - pin d11 do GND w Arduino - HT ustawia się w pozycji ZERO i jest gotowy do pracy, wciśnięcie na dłużej jak 2s pauzuje/odpałzuje pracę HT.

Acha jest jeszcze wykres działania IMU czyli "start Plot" w GUI ale nie sugeruj sie tym że poprawnie Ardu generuje kod PPM - on mixuje dane z Gyro / ACC / Mag w osiach. niepoprawnie skalibrowany HT będzie reagował na ruch ale będzie plywała pozycja.

_________________
Pozdrawiam Piotr.
YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 lis 2015, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6396
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dziękuję Bardzo za szczegółowy opis dla zielonego ;-) jutro będę walczył dalej.
Myślę, że nie tylko mi się przyda.
Ja mam nano z usb, widziałem, że też takie wersje sprzedawałeś. Schemat, który podlinkowałem 2 posty wyżej, jest na pewno prawidłowy?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lis 2015, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 576
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
Mi również udało się uruchomić headtrackera, miałem małe problemy z aparaturą - x9e, nie przyjmowała sygnału PPM, na turnigy 9r wszystko było w porządku. Udało się wszystko naprawić wymianą firmware na najnowsze - 2.1.5

Poniżej kilka zdjęć jak to upchałem ht do fatshar'ków, cieszy najbardziej to że udało mi się wyprowadzić usb :)

Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 sty 2016, 22:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 17:30
Posty: 35
Lokalizacja: B-B
Po czterech popołudniach walki z HT i aparaturą 9XR udało mi się toto odpalić, okazało się że w mojej 9xr z Atmegą 128 na gniazdo Futaby jest wyprowadzony tylko PPMout a 3 pin wisi w powietrzu, natomiast na gnieździe JR jest tylko PPMin więc albo trzeba zamienić wtyki z gniazd JR-FUTABA albo przelutować kabelek.Taka modyfikacja jak na zdjęciu poniżej spowoduje puszczenie z dymem aparatury (na 2-gim pinie od góry po prawej stronie jest pełne napięcie baterii)Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: borello i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.