Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 08 gru 2019, 16:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 14 lis 2019, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7662
Lokalizacja: Polska
KOmpletnie niestrawny film. Gosc nawija nieskladnie przez ponad 10 min a nie podal zadnych konkretnych informacji (w jakich warunkach lata, na jakim pasmie, jaka jest zajetosc kanalow, itp. itd.)

Po tekscie "zaczal mi ladowac na koronach drzew" podziekowalem. Sorry, ale jak ktos startuje spod drzewa, to ja sie zaczynam zastanawiac czy gosc chociaz anteny w nadajniku rozlozyl... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 380
pawelsky pisze:
KOmpletnie niestrawny film. Gosc nawija nieskladnie przez ponad 10 min a nie podal zadnych konkretnych informacji (w jakich warunkach lata, na jakim pasmie, jaka jest zajetosc kanalow, itp. itd.)

Po tekscie "zaczal mi ladowac na koronach drzew" podziekowalem. Sorry, ale jak ktos startuje spod drzewa, to ja sie zaczynam zastanawiac czy gosc chociaz anteny w nadajniku rozlozyl... :roll:


Dron jest reklamowany jako dobry na start , i podejrzewam ,że masa jego użytkowników nie będzie weteranami droniarstwa i będą startować jeszcze z dziwniejszych miejsc ;)
Zawsze do testu powinno się brać najgorsze scenariusze a nie takie gdzie ktoś robi wypad na pola i sprawdza jak stabilny jest podgląd.

Chciałem przez to powiedzieć ,że dron który nie ma czujników (poza tymi na dole) powinien przynajmniej mieć stabilny link powiedzmy do tych 200m w każdych warunkach , bo inaczej będzie bardziej niebezpieczny od swoich większych braci.

Obecnie jak ktoś chce kupić CE to chyba lepiej poczekać aż poprawią błędy i znajdą sposób na przerobienie na FCC. A jak nie znajdą to upolować w dobrej cenie niewykastrowaną wersję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 09:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 351
Lokalizacja: szczecin
Ponoć moduł wifi jest dokladnie taki sam jak w mavicu air. Miałem Air-a i tam tragedii nie było, owszem w FCC było lepiej i można było rekordy bić. Podstawa to utrzymywanie kontaktu z dronem bez przeszkód terenowych.
Będe dziś lub jutro testował, postaram sie to sprawdzic na otwartej przestrzeni jaki i bardziej zróżnicowanej.
No ale gbyby sie okazało że jest tragedia to drona odsyłam, dzowniłem dziś do Redcon i bez problemu mogę go zwrócić do 30 dni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7662
Lokalizacja: Polska
Mitar pisze:
Zawsze do testu powinno się brać najgorsze scenariusze a nie takie gdzie ktoś robi wypad na pola i sprawdza jak stabilny jest podgląd.

Wszystko fajnie tylko nalezy to robic swiadomie, a nie na zasadzie startuje spod drzewa a potem oops bo mi dron kosi galezie w RTH. Od ludzi robiacych recenzje droniarskie oczekiwalbym promowania dobrych wzorcow.

Mitar pisze:
Obecnie jak ktoś chce kupić CE to chyba lepiej poczekać aż poprawią błędy i znajdą sposób na przerobienie na FCC. A jak nie znajdą to upolować w dobrej cenie niewykastrowaną wersję.

Wersja FCC nie ma 2.4, wiec to wcale nie jest taka dobra alternatywa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 10:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 380
pawelsky pisze:
Wersja FCC nie ma 2.4, wiec to wcale nie jest taka dobra alternatywa...


Pytanie czy potrzebne 2,4 jak masz tak mocny sygnał na 5?
Raczej jest to dron do latania w niedalekie odległości , do nagrywania dla rodziny i na społecznościówki niż na bicie rekordów zasięgu na 2,4.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7662
Lokalizacja: Polska
Mitar pisze:
Pytanie czy potrzebne 2,4 jak masz tak mocny sygnał na 5?

Jak sam wczesniej napisales ludzie startuja z dziwnych miejsc, a 5.8 ma gorsza penetracje, wiec powiedzialbym ze tak, warto 2.4 miec.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 16 maja 2010, 20:20
Posty: 373
Lokalizacja: Kutno
Z samsungiem Galaxy S7 nie działa podgląd na żywo .
https://www.youtube.com/watch?v=RJKK3dWlO8g
Niestety mam Samsunga .DJI dało d... .

_________________
Kazimierz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9157
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Z Ip działa :-)
Nie od dzisiaj wiadomo, że z ogryzkami jest im po drodze.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lis 2019, 21:30 
Offline

Rejestracja: piątek 03 lut 2017, 22:55
Posty: 51
pawelsky pisze:
KOmpletnie niestrawny film. Gosc nawija nieskladnie przez ponad 10 min a nie podal zadnych konkretnych informacji (w jakich warunkach lata, na jakim pasmie, jaka jest zajetosc kanalow, itp. itd.)

Po tekscie "zaczal mi ladowac na koronach drzew" podziekowalem. Sorry, ale jak ktos startuje spod drzewa, to ja sie zaczynam zastanawiac czy gosc chociaz anteny w nadajniku rozlozyl... :roll:

Zgadzam się 100%. Zresztą tam "kwiatków" jest znacznie więcej. Jak napisał ktoś w komentarzach (zresztą łatwo to wyłapać), gość mówi o tym, że w aplikacji nie widać w jakim trybie latamy, z iloma satelitami jest połączony itd. a jednocześnie te wszystkie informacje są prezentowane na jego filmie! Rzetelność "zero"! Żaden tego typu sprzęt nie powinien być używany przez "idiotów" (że nawiążę do dawnej kampanii reklamowej pewnej sieci) więc nie musi być "idiotoodporny". Mógł wystartować z wody i zdziwić się, że po RTH dron się utopił... ręce opadają.

Widziałem ponad 10 testów zasięgu, zarówno na otwartej przestrzeni, jak i w warunkach miejskich. W tych pierwszych zasięg w CE dochodził do 1.5 km (max chyba 3 km, nad wodą), w mieście 700 - 900m. Jeśli w jakimś miejscu tracisz łączność po 100 metrach to trzeba zmienić miejsce! No ludzie... To jest sieć wifi, wszystko zależy od ilości sieci wokoło, zakłóceń, dnia (propagacja fal) itd. A gość sobie zaparkował w jakimś miejscu, nie pokazał w jakim paśmie lata, nie pokazał jak wyglądają kanały i wystartował spod drzewa... Szkoda czasu na takie filmy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 16:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 351
Lokalizacja: szczecin
Wylatałem wczoraj dwa pakiety w Kołobrzegu i dziś jeden u siebie w miasteczku.
Dron jest maga cichy, mam wrażenie że jest ciszej aniżeli w mavicu2. Czas pracy na baterii imponujący, nie jest to 30 minut ale spokojnie 25-26. Wczoraj w Kołobrzegu mocno wiało a jednak maluch dzielnie sobie radził. Sama stablizacja obrazu przy mocnych podmuchcach idealna, obraz nawet nie drgnie, a samo przeciwstawianie się podmuchomom wiatru nie robi na niego większego wrażenia.
Jest to mój pierwszy mavic bez czujników zderzeniowych i w tym przypadku uważam to za zaletę. Często w M1 M2 czy air dostawałem fałszywe komunikaty o przeszkodzie. Tutaj tego problemu nie ma.
Jakość obrazu super, nagrywałem w 1080p i 60 klatkach. Pomimo braku ustawiań manulanych automat daję radę, najbardziej obawiałem się o światło, ale przejscia z ciemniejszych ekspozycji do jasniejszych odbywa się mega szybko i całość przyjemnie wygląda.
Zdjęcia wiadomo tylko w jpeg ale mamy możliowsc ustawień iso itp.
Co do zasięgu jest duzo lepiej aniżeli myslałem. Pierwszy lot prosto w morze bez przeskód terenowych, 1200 metrów przy pełnym zasięgu i zawróciłem. Później start z metalowego mola i lot linią brzegową z przeszkodami ( wleciałem za drzewa) tutaj przy 400-450 juz zaczynało klatkowąć.
Dziś start z gestej zabudowy, start spod wysokich sosen, i lot na wysokości 100 metrów. Tutaj było super po 600-700 metrach zerwało, ale przez przeszkody terenowe. Te ostatni lot na pasmie 2,4 i tutaj link jest bardzo stabilny.
Co do FCC na 100% jest to software. Podczas pierwszego uruchomiania dron oznanjmił że przełącza w inny region i zrestartował drona.
Dron zostaje ze mną.
Pierwszy raz nie mam wrażenia przepłacenia za sprzęt. 2200zł za zestaw z kompletem 3 baterii i wszystkimi akcesoriami jest naprawdę ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 16:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 931
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Czyli co, mamy możliwość przełączania między 5,8 a 2,4ghz?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 17:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 351
Lokalizacja: szczecin
No ja dałem na manual i kliknąłem na „najczystszy” kanał to włączył się 2,4
Zaraz sprawdzę raz jeszcze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 931
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ok, jeśli możesz...

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 17:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 351
Lokalizacja: szczecin
Tak jest tak możliwość, na auto jest 5,8 GHz a na manual 2,4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 931
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Robiłeś może takie porównanie, latasz w tym samym miejscu, raz na 5.8 a raz na 2.4 i sprwadzales jak to wpływa na zasięg? Gdzie kupiłeś mini?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.