Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 wrz 2019, 18:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 kwie 2019, 20:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2019, 13:37
Posty: 5
Lokalizacja: Kaszuby
Witam.

Jestem posiadaczem od ~4-5 lat Phamtom'a 3 Adv. Pamiętam że kupiłem go po premierze i jestem z niego zadowolony lecz z czasem wiadomo apetyt rośnie i chce się lecieć dalej. :-)
Chciałbym spróbować polecieć dalej niż 400-450m ale na ta chwile jest to niemożliwe. Przesiedziałem przez parę dni na forum w dziale DJI i przeczytałem masę tematów zaczynając od CE - FCC po rożne wzmacniacze, testy użytkowników. I po tych paru dniach mówiąc krótko zgłupiałem :roll: Widziałem również kilka filmów na Youtube, gdzie robią duże odległości nawet do 2,5km ale są to zazwyczaj puste tereny gdzie nie ma linii wysokiego napięcia czy tez masztów radiowych, wiatraków, ale to i tak dużo. Zauważyłem w niektórych filmikach że korzystają z wzmacniaczy które na allegro kosztują 45zl. I tu mam pytanie. Czy faktycznie możliwe jest aby dawały one taki skok? 45zł To nie jest jakiś wielki majątek prawda.. a może dać dosyć sporo tak mi się wydaje :-)

Chciałbym dowiedzieć się opinii posiadaczy takich wzmacniaków konkretnie co o tym sądzą bo Ja akurat nie jestem profesjonalistą i się z tym nie utożsamiam bo to jednak duże słowo :-P

Pozdrawiam! :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 kwie 2019, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9099
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
450m?
Latasz w centrum dużego miasta? Przecież taki zasięg to porażka w adv..
Coś masz nie tak, lub latasz w złym miejscu. To nie jest normalne.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 kwie 2019, 14:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2019, 13:37
Posty: 5
Lokalizacja: Kaszuby
Kod:
Latasz w centrum dużego miasta?

Nie, nie latam. Gdy mam czas wolny zazwyczaj udaje się na Mierzeje Helską lub okolic Dębek, Żarnowca :-)

Kod:
Coś masz nie tak, lub latasz w złym miejscu. To nie jest normalne.

Nie wydaje mi się żebym latał w złych miejscach. Dbam o to aby nie latać na terenach wojskowych itp. miejscach bo nie chce mieć problemów. :-P W takim razie co robić? Oddać go do gwarancji nie mogę bo już dawno minęła, dlatego zastanawiam się nad wzmacniaczem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 kwie 2019, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9099
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To nie jest normalne by zrywało połączenie przy 450m.. Mój spark latał znacznie dalej. Masz uszkodzone anteny, nadajnik/odbiornik lub masz jakieś zakłócenia w tym miejscu gdzie latasz.
Pytanie o teren w którym latasz, miało na celu sprawdzenie, czy taki słaby zasięg nie jest w centrum miasta, gdzie mogło by to być normalne.
W tym wypadku nie jest.

Jak tego nie sprawdzisz, kupowanie czegokolwiek ponad serię, nie ma sensu.

Pierwszy lepszy test:


_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 kwie 2019, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7507
Lokalizacja: Polska
Xyz... pisze:
W takim razie co robić?

A jak masz ustawione anteny w radiu? Celujesz nimi w drona?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 kwie 2019, 18:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2019, 13:37
Posty: 5
Lokalizacja: Kaszuby
Kod:
 Masz uszkodzone anteny, nadajnik/odbiornik lub masz jakieś zakłócenia w tym miejscu gdzie latasz

Co do uszkodzeń nie mam pojęcia jak to sprawdzić, nie znam żadnego Specjalisty który mógłby na to zerknąć a Samemu boje się to rozkręcać, bo nigdy nie miałem z takim dronem lub podobnym styczności. Jak latałem w Dębkach to jest typowy rezerwat gdzie są same łąki nie dałem rady przekroczyć ~450m po tej odległości dosłownie odłączyło mi obraz po chwili status no signal --> disconnect i "Dziękuje" musiałem wracać używając Return-to-Home.

Kod:
A jak masz ustawione anteny w radiu? Celujesz nimi w drona?

Anteny są ustawione w pionie, lekko pochylone do przodu ok. 40° (Słychać takie lekkie pukniecie jak się je pochyla).Jak lecę prosto to tak, ale jak gdzieś dron jest z boku mówiąc szczerze to czasami tak, czasami nie :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 kwie 2019, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7507
Lokalizacja: Polska
Xyz... pisze:
Jak lecę prosto to tak

Wiec byc moze tu jest problem, bo nie nalezy celowac czubkami anten, tylko trzymac je prostopadle
Tak jak to wyjasniono na tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=P7M9JtfVwQE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 kwie 2019, 16:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2019, 13:37
Posty: 5
Lokalizacja: Kaszuby
Kod:
Wiec być może tu jest problem, bo nie należy celować czubkami anten, tylko trzymać je prostopadle

Prostopadle!? Z tego co jest napisane w mojej instrukcji od drona i w tym filmiku, to gdy ułoży się anteny prostopadle kąt zasięgu działa na jego wysokość,a gdy ustawimy go w pionie ustawiając w lekkim pochyleniu wtedy działa na szerokość. Tak, Dobrze myślę!? Chyba nie jest to problemem krótkich odległości?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 kwie 2019, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7507
Lokalizacja: Polska
Xyz... pisze:
Dobrze myślę!?

Tu nie ma co myslec tylko zrobic tak jak na filmiku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 kwie 2019, 12:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 gru 2014, 09:41
Posty: 41
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
A może Twój phantom to standard, a nie advanced. Adv to co najmniej 2 km zasięgu. I co ma do tego ce lub fcc .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 kwie 2019, 14:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 04 kwie 2019, 13:37
Posty: 5
Lokalizacja: Kaszuby
Kod:
Tu nie ma co myslec tylko zrobic tak jak na filmiku..

Bez skutku.. Zmiana ustawienia anten nie daje rezultatu, wydaje mi się, że Adrian mógł mieć racje, myślę że to uszkodzenie nadajnika. W takim wypadku będę musiał kupić nowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 kwie 2019, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7507
Lokalizacja: Polska
Xyz... pisze:
myślę że to uszkodzenie nadajnika

A skad wiesz ze to uszkodzenie nadajnika a nie odbiornika? Anteny? Kabla?

Na jakiej wysokosci latasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.