Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 24 kwie 2019, 01:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 paź 2018, 13:51 
Offline

Rejestracja: środa 15 sie 2018, 14:53
Posty: 1
Lokalizacja: Polska
Dzień dobry, jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Jestem użytkownikiem drona Phantom 3SE - kupiłem go kilka miesięcy temu w celach rekreacyjno rozrywkowych i zrobiłem dotychczas około 15 lotów. Niestety podczas ostatniego lotu, zaraz po starcie odkręciło się jedno śmigło i dron upadł do góry podwoziem na ziemię. Uszkodzeniu uległ tylko gimbal - pęknięte ramię roll i zerwana taśma. Zamówiłem części zamienne na aliexpress i wymieniłem. W trakcie wymiany okazało się, że silniczek roll ma bicie, które usunąłem z użyciem kciuka i szczelinomierza. Dron uruchamia się, nie pokazuje żadnych błędów jednak gimbal jest przechylony w osi roll i podczas pracy wpada w drgania. Stwierdziłem, że prostowany przeze mnie silniczek roll nadaje się do wymiany i już zamówiłem nowy. Jest jeszcze druga sprawa, która mnie bardzo niepokoi. Otóż, dron pozostawiony z włączonymi silnikami na ziemi, samoczynnie się restartuje. Dzieje się tak losowo raz na średnio 10 minut. Czasami tylko gubi łączności z pilotem na 15 sekund a czasami niestety wyłączają się silniki co niestety wyklucza możliwość latania. Zauważyłem w trakcie testowania gimbala, że można wywołać reset popychając palcem gimbal(obojętnie w której osi). Dodatkowo, cały czas mam komunikat o słabej transmisji sygnału wideo, mimo że obraz wyświetla się całkiem ok. Pytanie brzmi, co jeszcze zostało uszkodzone podczas upadku ? Co mogę sprawdzić/wymienić aby wyeliminować problem gubienia sygnału ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 paź 2018, 08:17 
Offline

Rejestracja: sobota 07 paź 2017, 09:46
Posty: 30
Witam myśle że do wymiany będzie płyta główna gimbala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lis 2018, 11:32 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 700
skoro go popychasz i wywołujesz reset to gdzieś robi się albo zwarcie albo przerwa
może być jakieś mikro pęknięcie ścieżki albo jakiś element smd ma przerwę przy lucie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.