Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 paź 2019, 21:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 mar 2017, 06:56 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Witam,
mam pytanie czy może ktoś się spotkał z takim problemem. Po włączeniu nadajnika mruga czerwona dioda i nadajnik pika krótkimi jednostajnymi dźwiękami. Normalnie jak tego nie było dioda po włączeniu świeci na zielono.
Mimo tego jak włączę P3P i podłącze tablet DJI GO nie włącza się . Po odpaleniu ręcznym apki czarny ekran i Disconnected i wygląda tak jakby się nie połączył. Nadajnik jest naładowany na full.


Ostatnio zmieniony niedziela 05 mar 2017, 20:08 przez Edirol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 11:56 
Offline

Rejestracja: piątek 30 gru 2016, 20:23
Posty: 275
Lokalizacja: Łódź
Ja tak miałem od razu po wyjęciu z pudełka - lewy drążek był zablokowany w pozycji dolnej. Jak przesunąłem go na 0, to przestał nadajnik pikać.

_________________
Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze. Będziesz miał dwa dni wolnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 20:30 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Nie nie ma to nic wspólnego z drążkiem. Wydaje mi się, że nastąpiło to w momencie kiedy przerwałem ładowanie a nadajnik był naładowany w 75% pojemności. Tylko nie widzę tu żadnej logiki co to może mieć wspólnego z poziomem naładowania.
Wg instrukcji obsługi do wersji 3 standard. Krytyczny poziom naładowania baterii jak jest czerwona dioda i B-B-B-B-B-B-B.
Tylko jaki tu to ma sens skoro naładowałem na FULL i dalej to nic nie zmienia.
Po uruchomieniu ręcznym apki wyświetla mi Disconnected i zero podglądu.

Dodam jeszcze że teraz zauważyłem, że jak uruchomię i nadajnik pika i świeci się czerwona dioda mogę go uciszyć żeby nie wył. Prawy drążek do góry na godzinę 12 i wtedy milknie i dioda zmienia kolor na zielony. Odpalam P3P i po podłączeniu podglądu tablet/telefon apka dalej nie startuje sama. Po ręcznym uruchomieniu j.w.
Koptera można spokojnie odpalić i latać, ale bez apki i podglądu.


Ostatnio zmieniony niedziela 05 mar 2017, 20:14 przez Edirol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Wg instrukcji obsługi do wersji 3 standard.

To Ty masz w koncu P3P czy P3S?

Dioda i miganie to najprawdopodobniej oznaka zlej kalibracji drazka (niekoniecznie tylko throttle). Zrob jeszcze raz kalibracje drazkow w DJI Go. Brak podgladu to osobna sprawa, zajmiemy sie tym jak ogarniesz pierwszy problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 21:31 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Mam P3P a znalazłem info z P3S.
Teraz znalazłem pdfa do P3P i przy pikaniu aparatury jest info że B-B-B... Ostrzeżenie o rozładowaniu akumulatora w dronie lub
błąd aparatury sterującej.


Ostatnio zmieniony niedziela 05 mar 2017, 20:21 przez Edirol, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
Ktorys raz z kolei powtarzasz to samo. Zrobze wreszcie te kalibracje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 22:22 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
ale jak można skalibrować jak nie mam połączenia z apką. To że ją włączę nic przy pomocy niej nie mogę zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
ale jak można skalibrować jak nie mam połączenia z apką.

Zmien kabel, zmien telefon/tablet, pokombinuj troszke...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 mar 2017, 23:11 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Myślisz że nie sprawdzałem nim cokolwiek napisałem na forum. To wszystko zrobiłem wczoraj 4 kable, 3 telefony i tablet sprawdziłem i efekt taki sam. Zgłupiałem. Dlatego pytam może ktoś miał podobny przypadek i wie w czym jest rzecz i jak to rozwiązać.

Wygląda na to że trzeba sparować nadajnik z P3P. Coś się rozłączyło.
Są filmiki na YT jak zrobić, ale nie działa w moim przypadku. Chyba tylko serwis. Jeszcze dziś powalczę. Dochodzę nawet do niebieskiej diody i nic.
https://www.youtube.com/watch?v=GNIqifYefow
https://www.youtube.com/watch?v=gbnUtL5uctc
https://www.youtube.com/watch?v=L-kbl5Niqck


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 mar 2017, 08:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 219
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Edirol pisze:
4 kable, 3 telefony i tablet sprawdziłem i efekt taki sam


No to wygląda że masz 3 problemy.

Pierwszy - zła kalibracja kijków sterujących,
Drugi - brak komunikacji z dronem,
Trzeci - brak komunikacji z apką.

Problemy musisz teraz opisywać i rozwiązywać oddzielnie.

Na złą kalibracje kijków - rozwiązaniem tymczasowym jest przechylenie ich do pozycji która wskazywała by na dobrą kalibrację, wtedy radio się uruchomi (co już zresztą zauważyłeś).

Komunikacja z dronem - na początku pisałeś że ją masz, teraz że już nie - wygląda więc na to że rozparowałeś urządzenia.

Komunikacja z apką - skoro wyeliminowałeś telefon i kabel, to problem musi być wewnątrz aparatury.
Na początek otwórz tył i zobacz czy złącze USB nie jest naderwane. Rozejrzyj się też na płytce w poszukiwaniu pęknięć i elementów które wyglądają na zalane bądź nadpalone.
Jeśli nic podejrzanego nie znajdziesz, przyjrzyj się podobnie głównej płytce aparatury - ale do tego będziesz potrzebował już jakiegoś doświadczenia z elektroniką. Sterownik USB to układ CYUSB2014 (lub CY7C68013) i brak komunikacji z telefonem oznacza problem albo z tym układem, albo z jego połączeniem z tylną płytką.

Szukając części zamiennych, sprawdź wcześniej konkretny typ aparatury (GL300a/b/c).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 mar 2017, 18:26 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Co do kijów są w standardowej pozycji i nic to nie zmienia. Bo stoją one jak drut . Tu nic nie było zmieniane i jakiekolwiek ruszanie nic nie zmienia.Cała reszta pojawiła się po leżakowaniu P3P. Latałem ostatni raz w połowie sierpnia i później nie było czasu. Odpaliłem go teraz i pojawił się teraz tak jak opisywałem powyżej. Pikanie takie jak uruchomisz aparaturę, a nie włączysz P3P. Później mimo włączenia koptera i tak wyje.

Wg opisu z pierwszego linku YT postanowiłem go zlinkować. ( wydaje mi się że dobrze robię, jak źle to proszę o sprostowanie. Może coś nie rozumiem) . Włączam aparaturę i P3P. Dioda z boku na P3P świeci się na zielono. Oświetlenie przód na czerwono i tył dwa błyski na zielono. Aparatura wyje monotonnie B-B-B i miga czerwona dioda.

Na RC włączyłem C1 i C2 i przycisk REC. Następnie ponownie C1 i C2 REC i wciśniecie pokrętła z prawej strony aparatury. Dioda czerwona zmienia swój kolor na niebieski i dźwięk zmienia się na szybszy B-B-B tak jakby czekał na sygnał z drona. P3P tył zaczyna migać szybko żółtym kolorem, a dioda z boku która świeciła się najpierw na zielono teraz świeci na przemian na czerwono i zielono. Klikam obok diody na przycisk link i w tym momencie dioda miga chwilę na czerwono i po chwili ok 3-5 sekund robi się zielona, a na aparaturze znowu wyje B-B-B dioda na czerwono. A w dronie tył zaczyna świecić na żółto w odstępach sekundowych i przód na stały czerwony.

Może ktoś ma jakiś pomysł lub zerknie na filmik może ja coś robię nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 mar 2017, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Pikanie takie jak uruchomisz aparaturę, a nie włączysz P3P.

Cos tu chyba mieszasz troche. Od kiedy to aparatura pika jak ja wlaczysz bez wlaczenia Phantoma? Zrob no pelen cykl ladowania/rozladowania baterii aparatury...

I pokaz jakies video przedstawiajace te wszystkie przypadki o ktorych pisales tu wczesniej (np. z wyciszaniem sie pikania przy przestawieniu drazka w gore), bo sie w Twoich opisach zaczyna straszny metlik robic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 mar 2017, 19:40 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Wydawało mi się że jak włączałem RC wcześniej bez koptera to też pikała. Stąd też tak napisałem.

Z drążkiem to jest tak, że jak uruchamiam i zaczyna wyć pikanie wystarczy, że prawy drążek dam do góry na 12 i już nie wyje i dioda zmienia się na zielono. Co tu więcej opisywać i filmiki robić jak nic to nie da bo jest dokładnie jak w opisuję. Przypadkiem to zauważyłem na początku jak się pojawił problem.

Okazuje się, że mogę uruchomić P3P i sterować gimbalem i włącza się kamerka przez REC i nagrywa tylko nie ma podglądu i wyje RC.
Mogę uruchomić koptera z wyjącą RC i jak dam prawy drążek do góry wtedy też RC milknie i dioda zmienia się na zielono.
Po włączeniu P3P i próbie podłączenia tabletu / telefonu DJI GO nie startuje sam. Jednak słychać, że się podłączyło urządzenie bo słychać dźwięk tak jak w Windowsie. Jak ręcznie włączę to dalej jest DISCONNECTED.

Wydaje mi się że to wszystko stało się z RC jak ładowałem i przerwałem ładowanie bo musiałem jechać, a była naładowana w ok 75%. Spróbuję rozładować i naładować RC do pełna wg twoich sugestii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 mar 2017, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7533
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Co tu więcej opisywać i filmiki robić jak nic to nie da bo jest dokładnie jak w opisuję.

Filmik jest po to zeby zobaczyc co sie dzieje i byc moze dostrzec cos czego Ty nie dostrzegles, a nie czytac Twoja interpretacje tego co wydaje Ci sie ze sie dzieje, bo jak sam przed chwila zauwazyles (np. w przypadku wlaczania radia bez wlaczonego P3P) niekoniecznie musi byc ona zgodna z rzeczywistoscia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 mar 2017, 20:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1332
pawelsky pisze:
Od kiedy to aparatura pika jak ja wlaczysz bez wlaczenia Phantoma?

Ca gdzieś tak od piątej minuty po włączeniu bez włączania Phantoma.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.