Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 13:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 20 cze 2018, 10:39 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2018, 09:59
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Czy Phantom 3 z DJI GO albo Litchi może lecieć po zaprojektowanej ścieżce i jednocześnie utrzymywać stałą wysokość od kontrolera, który będzie się poruszał wraz z dronem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
Nie. Z ciekawosci - czemu mialoby to sluzyc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 11:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2018, 09:59
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Muszę nałożyć na film z drona, projekt. Przelot wirtualny mam zrobiony po ścieżce i po tej samej ścieżce chciałbym aby był wykonany przelot. Wysokość jest o tyle ważna, że przelo ma być na 60m a teren jest dość zróżnicowany i gdyby leciał na stałej to przedział był by od 20 do 80.

Z drugiej strony wystarczająca by była wyciągnięta z drona trasa przelotu tak abym mógł ją odtworzyć na komputerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
pawand pisze:
Muszę nałożyć na film z drona, projekt. Przelot wirtualny mam zrobiony po ścieżce i po tej samej ścieżce chciałbym aby był wykonany przelot. Wysokość jest o tyle ważna, że przelo ma być na 60m a teren jest dość zróżnicowany i gdyby leciał na stałej to przedział był by od 20 do 80.

Wiec ustaw waypointy tak aby ich wysokosc odpowiadala wirtualnej sciezce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 12:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2018, 09:59
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
A czy zamiast waypointów może to być podczytany jakiś plik .kml, .xml .shp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
pawand pisze:
A czy zamiast waypointów może to być podczytany jakiś plik .kml, .xml .shp

Moze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 cze 2018, 12:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2018, 09:59
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Ok, dzięki to już wiem jakie dane przekazać osobie, która będzie wykonywała lot.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 10:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2018, 09:59
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Jeszcze jedno pytanie, czy np z Phantoma 3 da się powyciągać parametry lotu takie jak na poniższych zdjęcia? Jest to w standardzie czy trzeba coś dokupić?

Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
Napisz konkretnie jakie parametry potrzebujesz, na zdjeciach jest duzo roznych rzeczy i malo czytelne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 11:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 mar 2018, 09:59
Posty: 14
Lokalizacja: Kraków
Potrzebuję: bieżącej lokalizacji (kilometraż w zaokrągleniu do lm, rzędna terenu), -aktualną prędkość lotu, pokonany dystans, pochył kamery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 11:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 191
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Te szystkie dane ma aplikacja mobilna. Jeśli zastąpisz aplikację mobilną swoim programem, bedziesz miał do nich dostęp.
Podejrzewam że można też je wywęszyć z interfejsów wewnatrz RC podlutowując się w odpowiednie miejsce.

Jeśli tak na prawdę nie potrzebujesz jednak "beżących" danych, to i Dji Go i sam dron zapisują logi podczas całego lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 cze 2018, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
pawand pisze:
bieżącej lokalizacji

Tak

pawand pisze:
kilometraż w zaokrągleniu do lm

Nie wprost, mozesz probowac wyliczyc to z pokonanego dystansu.

pawand pisze:
rzędna terenu

Jesli rozumiesz przez to wysokosc terenu w danym miejscu - nie

pawand pisze:
aktualną prędkość lotu

Tak

pawand pisze:
pokonany dystans

Tak

pawand pisze:
pochył kamery

Tak, choc prawdopodobnie nie wprost

Wiecej szczegolow tutaj
https://datfile.net/DatCon/fields.html

goeszysort pisze:
Te szystkie dane ma aplikacja mobilna. Jeśli zastąpisz aplikację mobilną swoim programem, bedziesz miał do nich dostęp.
Podejrzewam że można też je wywęszyć z interfejsów wewnatrz RC podlutowując się w odpowiednie miejsce.

Nie ma potrzeby robic takich kombinacji. Wystarczy po locie pobrac logi przez Flight Data Mode w DJI Go.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.