Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 06:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 22 maja 2018, 16:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 maja 2018, 11:23
Posty: 4
Czy ktoś pomoże? Mam taki (nietypowy pewnie) problem. Kilka dni temu wyszedłem polatać moim P3 Advanced. Polatałem na jednej baterii, potem przełożyłem drugą, włączyłem sprzęt i wtedy na wyświetlaczu smartfona pojawił się komunikat o nowym oprogramowaniu do RC z zapytaniem, czy chcę zaktualizować. Kliknąłem OK, rozpoczęło się pobieranie i aktualizacja, po czym proces się wysypał i aktualizacja została przerwana. Dopiero wtedy zauważyłem, że DJI Go źle rozpoznał mój sprzęt, zamiast Advanced widział Professional i to do tego sprzętu ładował mi firmware. Był to zbieg okoliczności, że w tym momencie uszkodziło mi się gniazdo w moim smartfonie. Poszedł jakiś pin, który odpowiedzialny jest za komunikację. Od tego czasu za każdym razem, kiedy włączam drona, DJI Go rozpoznaje Professional. Latać mogę wszsytkie funkcje działają, ale nie mam podglądu na (nowym już) smartfonie. Moje pytanie brzmi jak przywrócić poprzednią wersję firmware RC, pomijając aplikację DJI? bo DJI chce mi przywócić, ale do modelu Professional. Dodam jeszcze, że model mojego RC to GL300C.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 21
Lokalizacja: Toruń
Spróbuj z karty pamięci wgrać fw do P3A.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
KuChar pisze:
Spróbuj z karty pamięci wgrać fw do P3A.

RC GL300C nie obsluguje wgrywania firmware z karty wiec nie ma nawet co probowac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 21
Lokalizacja: Toruń
Dobra, ale w RC można powrócić do wcześniejszego fw. Wystarczy przytrzymać przycisk z 3 kreskami. Wybierz może Adv i spróbuj.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
KuChar pisze:
Dobra, ale w RC można powrócić do wcześniejszego fw. Wystarczy przytrzymać przycisk z 3 kreskami. Wybierz może Adv i spróbuj.

Oczywiscie ze mozna, ale nie przez karte.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 29 cze 2018, 13:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 maja 2018, 11:23
Posty: 4
No cóż udało mi się przywrócić firmware od P3A i wykonać kilka lotów próbnych po czym po kilku dniach problem powrócił. Próbuję w różnej kolejności uruchamiać sprzęt i cały czas to samo. Po uruchomieniu DJI GO aplikacja uruchamia się automatycznie wykrywając wersję PROFFESIONAL i nie da się tego zmienić. Latać mogę, ale nie mam podglądu z kamery, pewnie dlatego że wersja PRO ma inną kamerę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 10:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 191
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
phantom3maniek pisze:
kiedy włączam drona, DJI Go rozpoznaje Professional. Latać mogę wszsytkie funkcje działają, ale nie mam podglądu na (nowym już) smartfonie.


phantom3maniek pisze:
Próbuję w różnej kolejności uruchamiać sprzęt i cały czas to samo.


A tak, widziałem wątki omawiające kolejność uruchamiania. Brakuje tylko tańców do boga elektroniki.

phantom3maniek pisze:
Po uruchomieniu DJI GO aplikacja uruchamia się automatycznie wykrywając wersję PROFFESIONAL i nie da się tego zmienić. Latać mogę, ale nie mam podglądu z kamery, pewnie dlatego że wersja PRO ma inną kamerę.


Zgadza się, Pro ma inną kamerę. Ale sposób w jakie sygnał z kamery jest zakodowany, oraz jak jest transmitowany i dekodowany po stronie RC i smartfona jest taki sam. Różnica jest więc tylko w samej kamerze, a dokładnie w jedynie jednej płytce w kamerze.

Przy połączeniu RC z dronem, RC (a raczej aplikacja mobilna) odpytuje różne moduły drona o wersję. Jeśli nie dostanie odpowiedzi od kamery, ale dostanie odpowiedź od kontrolera lotu (FC) - to przyjmuje pierwszy znany model pasujący do tego FC - przy Phantomach 3 jest to model Pro. Jeśli nie otrzymał by zrozumiałej odpowiedzi nawet od FC, to przedstawił by twojego drona jako Inspire.

Jakie z tego wnioski:
- Upgrade/downgrade RC nie wpływa na widziany typ drona.
- Typ drona zmienił by się na Pro, gdybyś miał problem z transmisją danych z kamery
- Taki problem z transmisja danych spowodował by też brak obrazu z kamery

A więc, problemy z kamerą nie mają nic wspólnego z twoimi zabawami z firmwarem na RC. Najpewniej komunikacja pomiędzy kamerą a OFDM szwankuje. Odłącz i wyczyść szary kabelek łączący je.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
phantom3maniek pisze:
No cóż udało mi się przywrócić firmware od P3A i wykonać kilka lotów próbnych po czym po kilku dniach problem powrócił. Próbuję w różnej kolejności uruchamiać sprzęt i cały czas to samo. Po uruchomieniu DJI GO aplikacja uruchamia się automatycznie wykrywając wersję PROFFESIONAL i nie da się tego zmienić. Latać mogę, ale nie mam podglądu z kamery, pewnie dlatego że wersja PRO ma inną kamerę.

Zacznijmy od rzeczy podstawowej czyli od tego jakie masz wersje:
  • firmware w dronie
  • firmware w aparaturze
  • aplikacji

Bez tego to mozemy sobie wrozyc z fusow...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 14:07 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 maja 2018, 11:23
Posty: 4
Szare kabelki wypięte i wpięte ponownie i bez zmian. Co do firmware to proszę.


01.jpg
01.jpg [ 40.51 KiB | Przeglądany 176 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6204
Lokalizacja: Polska
phantom3maniek pisze:
Co do firmware to proszę.

Aplikacje masz dosc prehistoryczna (aktualna to 3.1.42). Zaczalbym od aktualizacji...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 cze 2018, 14:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 maja 2018, 11:23
Posty: 4
No tak faktycznie. Wczoraj poszukałem w archiwach i zainstalowałem wersję sprzed roku myśląc, że być może to coś zmieni, ale niestety nie. Zaraz przywrócę najnowszą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.