Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 23:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 20 maja 2018, 18:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 46
Witam serdecznie. W dniu dzisiejszym w trakcie lotu, informacja DjiP4 - No Signal. Sprowadziłem quada bez podglądu i w trakcie lądowania zauważyłem, że kamera jak i gimbal luźno się obracają- tak jak po wyłączeniu Phantoma. Stąd ten No signal, ale i tu moje pytanie: czym mogło być spowodowane nagłe wyłączenie kamery? Dron nowy, bez przygód w sumie to 7 lot. Może któryś z szanownych forumowiczów spotkał się już z takim problemem. Dodam jeszcze, że po restarcie wszystko wróciło do stanu pierwotnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 maja 2018, 23:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 186
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
darek11 pisze:
w trakcie lotu, informacja DjiP4 - No Signal. Sprowadziłem quada bez podglądu i w trakcie lądowania zauważyłem, że kamera jak i gimbal luźno się obracają

Odcięcie zasilania od modułu może nastąpić, jeżeli konwerter napięcia wyjdzie poza zakres prawidłowej pracy - pobór prądu przez moduł jest zbyt wysoki, konwerter napięcia się przegrzeje lub napięcie zwrotne nie jest prawidłowo połączone.

Zakładam że problem jest na poziomie dostarczania napięcia, bo przestał działać i gimbal i kamera - a więc dwa moduły, które zapewne sterowane są oddzielnymi chipami. Nie znam wnętrzności Ph4.

A więc generalnie - raczej problem ze sprzętem.
Powód problemu zapewne będzie w logach; nie wiem czy są jakieś narzędzia do ich odczytu dla tej platformy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 05:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11459
Lokalizacja: Mikoszewo
darek11 pisze:
Dron nowy

Zrób lot testowy - jeden a najlepiej kilka, najlepiej nagrywając zachowanie sprzętu jakąś kamerka na statywie. Jak sytuacja się powtórzy to kopter na gwarancję. Te maszyny są w środku tak pointegrowane że gmeranie na własną rękę jest delikatnie mówiąc ryzykowne, szczególnie dla osoby bez doświadczenia w temacie. Jak coś uwalisz to zostaniesz bez koptera i bez gwarancji a serwis tego cacka do tanich nie należy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 06:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 46
Dzięki za zainteresowanie. W logach znalazłem informację: Battery error, a w samej aplikacji : oprogramowanie koptera i peryferiów nie jest kompatybilne- zainstalować poprawne? Kliknąłem ok. wywaliło dziwne błędy, quad się sam zrestartował i "niby" jest ok. Wykonałem wczoraj wieczorem jeszcze kilka lotów i zdarzenie się nie powtórzyło. Sam incydent miał miejsce przy sporym niestety wietrze, o ile to cokolwiek znaczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11459
Lokalizacja: Mikoszewo
darek11 pisze:
Sam incydent miał miejsce przy sporym niestety wietrze, o ile to cokolwiek znaczy.

Może znaczyć - jak napisał gorszysort, efekt który cię dotknął mógł być oparty na problemie z zasilaniem. Wietrzna pogoda zwiększa pobór prądu bo kopter musi walczyć o utrzymanie pozycji a skoro masz "battery error" to najwyraźniej coś na zasilaniu klęknęło. Żeby była jasność - wiatr, nie wiatr, nie powinno to się zdarzyć.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 10:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 46
Oby nigdy więcej takich zdarzeń, a swoją drogą otrzymałem inf. od bardzo profesjonalnego i zaufanego serwisanta, że takie historie mogą mieć miejsce właśnie z powodu przeciążeń gimbala i kamery przy silnym wietrze. Na zasadzie zapobiegania spaleniu się silników napędzających te komponenty. Wszystko sprowadza się do wcześniejszej odpowiedzi o wyłączaniu modułów. Pożyjemy zobaczymy- quad ma gwarancję a po przejściu na P4 Adv. z P3 SE i tak czuję się lekko kosmicznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 239
Ja zauważyłem w swoim gimbalu tylko wersja p4pro że jeżeli będziesz miał zablokowany gimbal to wcale się nie uzbroi. Podczas włączania musi się skalibrować. Jeśli będzie go wysoka trawa blokować. Co do battery error przychodzi mi do głowy jedynie bateria nie wpięta do końca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.