Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 cze 2018, 15:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 13 kwie 2016, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Witam
Zauważyłem, że parę osób pyta o możliwości DJI Phantoma 3 Standard, na forum, priv.
Sam stałem przed ważną decyzją zakupu nowego drona/quadrocoptera. Wachałem się miedzy XK Detect X380, Phantom 3 Standard/Adv.
Padło na wersje DJI P3S, na weekendowe wypady jest w sam raz dla amatora :)

Sporo ludzi jako główne kryterium zakupu bierze cene. Słusznie, ja też patrzyłem na cenę. Z tej trójcy najtańszy jest w sumie produkt od XK, ale trzeba go doposażyć w dobrą kamerę, system FPV i cena rośnie. P3A jest najdroższy, ale zarazem oferuje spore możliwości. Duży zasięg, fajna kamera, podgląd w hd, wsparcie dla glonass, sensory do pozycjonowania przy locie bez gps ( Vision Positionin )... tylko cena... Jakbym miał wolne ~3700zł na dzień pisania postu to brałbym wersje Adv.
Zdecydowałem się jednak na wersje Standard, w cenie Adv dokupię jeszcze jeden pakiet, będę miał około 40min spokojnego nagrywania :)
Największą wadą DJI jest cena baterii. ~600zł za pakiet lipo 4s o pojemności 4480mah to sporo, pod tym względem wygrywa XK x380.

Krótko. Dla czego wybrałem DJI P3S ? Cena zakupu, jakość, prostota w obsłudze (2h od wyjęcia z kartonu już latałem), duża popularność na Polskim rynku co przekłada się na sporo informacji w sieci i łatwość w dostępności części, dobra kamera ( nagrywa w 2.7k, ale nie jest to ta sama kamera co w Adv., ma chyba inny sensor Panasonica, a Adv., ma Sony ? Mam racje ? ).
Quadrocopter posiada te same funkcje lotu co jego drożsi bracia:
- Latanie do wyznaczonych celów ( Waypoints ) <- przetestowane, fajna sprawa :)
- Orbitowanie wokół zaznaczonego celu ( Point of Interest )<- prztestowane, fajna sprawa :)
- Śledzenie operatora ( Follow Me )<- w trakcie testu, nauki obsługi bardziej ;)
- Blokowanie kierunku lotu ( Course Lock ) <- nie testowane
- Łatwy powrót do domu ( Home Lock ) <- nie testowane
- Tryb automatycznego powrotu do domu (RTH) w przypadku utraty zasięgu, słabej baterii <- testowane, super sprawa :)
- Auto start, auto lądowanie <- testowane, fajna sprawa, szczególnie jak dasz młodszemu kuzynowi przeciągnąć palcem i dron ruszy :)
- Auto lądowanie w przypadku słabej baterii <- nie miałem konieczności korzystać z tej funkcji.

Mam zamiar zrobić filmy na temat tych trybów lotów, ale to jeszcze trochę potrwa :). Będę je dodawać do tego tematu na bieżąco.
To w sumie tyle co chciałem powiedzieć o Phantomie 3 Standard.

Najważniejszym punktem tego tematu jest test przeprowadzony przeze mnie osobiście, który pokazuje zasięg Phantoma 3 Standard.
Zasięg jest pewnie drugim kryterium najczęściej branym pod uwagę, chociaż osobiście patrzyłem na czas trwania lotu :)
Teren hmm... obrzeża małego miasta. Domki jednorodzinne z wifi w okolic home point. Na terenie gdzie latam, działa firma która świadczy usługę dostępu do internetu drogą radiową, nadając w paśmie 5ghz. Może to mieć jakiś wpływ ?!? Tego nie wiem. Wiem, że ich nadajnik na pewno jest na górce z krzyżem gdzie mam nagrany film i Phantom zachowywał się normalnie, choć nie latałem daleko. Starałem się go trzymać blisko. Film na moim kanale ;)
Sam lot odbywał się w stronę pól uprawnych, gdzie biegnie czynna linia wysokiego napięcia. I to w sumie tyle, reszte widać na filmach ;)

Na pierwszym filmie ukazany jest zasięg uzyskany na fabrycznej antenie.


615m robi wrażenie... ale tak ogólnie kolorowo nie jest sam byłem w szoku. Średnio można przyjąć ~450m, w mieście może zgubić zasięg po około 300~400m. Bardzo duży wpływ ma właśnie okolica w której latamy.
Jak dla mnie jest to wystarczająca odległość do porobienia fajnych ujęć.

Wiadomo, że wraz z jedzeniem apetyt rośnie i postanowiłem sprawdzić wpływ kawałka tektury i folii aluminiowej na ten parametr.
I tak oto powstałą moja pierwsza "modyfikacja" zwana Windsurfer. Co i jak to można na YT poszukać ;)
Obrazek

Pierwszy lot...
Obrazek
WOW 992m... ale, że jestem życiową parówą i nie włożyłem karty SD, nie mam filmu z tej imprezy :(

Drugi lot, tym razem z kartą, to samo miejsce, ten sam kierunek lotu, podobna pogoda, warunki dobre, ciepło iii...


887m.....hmm ~100m bliżej... nie wiem dla czego tak się stało... Podejrzewam, że różnice może zrobiła wysokość lotu. Za pierwszym razem było 60m, a teraz 80m. No nie wiem.
Podsumowując.
Dla mnie ten wynik jest zadowalający.

Mam cichą nadzieje, że ten post zmniejszy liczbę zapytań o Phantoma 3 Standard. Starałem się w temacie postu użyć słów, często wpisywanych w wyszukiwarkę.
W przyszłości mam zamiar wymienić anteny na inne, ale to dużo wody w Wiśle upłynie ;)

Jeśli jest ktoś, kto posiada materiał z testów swojego Phantoma 3 Standard to proszę o podzielenie się nim w tym temacie w raz z uwagami. Myślę, że to pomoże przyszłym nabywcom w podęciu decyzji :)

Dodano 14.04.2016 ~11:54

Latanie do wyznaczonych celów ( Waypoints )



Dodano 15.06.2016 ~9:50

Rozwiązanie problemu po aktualizacji oprogramowania do wersji 1.6.8 znajdziecie -> TUTAJ

MOD +27dBm
Wczoraj natrafiłem na post w grupie na FB DJI Polscy Użytkownicy, który przykuł moją uwagę.
Chodzi o polepszenie jakości sygnału przesyłu obrazu i informacji o parametrach lotu P3S co zwiększa oczywiście stabilność połączenia oraz zasięg lotu.

Autorem całego zamieszania jest użytkownik Ojcze Nasz (Tomek) z forum phantompilots.com . Mod nazywa się 27dBm Power Mod
> LINK DO JEGO TEMATU<

Jest to modyfikacja bardzo sporego ryzyka. Dla osób zainteresowanych polecam lekturę całego tematu, a po drodze ochów i achów zachwytu, natraficie na ludzi mniej zadowolonych po usmażeniu nadajnika. Dla tego też nie będę przekładał instrukcji na Polski bo za dużo może być z tym problemów, tak przy okazji drona też można uwalić :)
Ja osobiście jak zwykle spocony pod wpływem bodźca chmielowego zebrałem się i z hasłem na ustach: Co ja nie zrobie! Potrzymaj mi piwo! Dobrze, że żona nie wiedziała co robię :P.
Błądząc w odmętach kodu, nie mając zielonego pojęcia o soochodzi jak małpa "układałem klocki" i.... jak na razie dron działa....choć wylatałem tylko jeden pakiet jak do tej pory :)
Oprogramowanie dorna 1.5.7+

Efekt jest zadowalający
Moje miejsce testowe to obrzeża małego miasta, na którego terenie działa firma co sieje internetem radiowym w paśmie 5ghz (nie znam dokładnej wartości), ale zasięg mają na całą gminę, linie wysokiego napięcia.
Na gołej antenie jak wyżej mam 615m i to był wynik uzyskany za którymś razem, przeważnie było poniżej 600m, to teraz za pierwszym podejściem tamtaradammmm i badabumtssss (onomatopeja) uzyskałem .... 1023m ... WOW


Dodano 12.07.2016
Litchi

Po zainstalowaniu Litchi na moim Samsungu Galaxy S5 postanowiłem sprawdzić czy jest różnica pomiędzy DJI GO a Litchi jeśli chodzi o poprawę zasięgu.
Przypomnę tylko, że moj Phantom 3 Standard jest zmodyfikowany według instrukcji Tomka. Więcej info na temat moda znajdziecie trochę wyżej ;)
Wnioski ze zmiany oprogramowania na Litchi ? Na końcu filmu :)



Dodano 12.08.2016
Łatwy mod +27dBm + skanowanie 13 kanału a nadajniku
W internecie natrafiłem na program który ułatwia przeprowadzenie moda +27dBm
Sprawdziłem iii jest to obiecujące. Mój P3S łyknął to bez problemu.
Instrukcja i link do pobrania programu do przeprowadzenia moda w opisie filmu.
Ja zrobiłem opcje zalecaną + skanowanie 13 kanału w radiu jako opcja dodatkowa.
Powodzenia




Dodano 7.09.2016

Hej. Jak, że wyszła nowa wersja aplikacji do modowania P3S i P3 4k to postanowiłem zrobić mały update w swojej latającej kamerze i mam takie małe podsumowanie.
Lot przy samym modzie +27dbm
Obrazek
Lot po modzie +27dbm + skanowanie kanałów od 1 do 13
Obrazek
Lot po modzie +27dbm + skanowanie kanałów od 1 do 13 + prowizorka windsurfera z opakowania po serku wiejskim ;)
Obrazek Obrazek
Mam materiał filmowy, ale muszę go poskładać ;)
Jeśli chodzi o moda to zapraszam do filmu wyżej. W opisie filmu jest link do pobrania aplikacji.

Dodano 23.10.2016
Materiał z oblotu zapowiadanego wcześniej :)

Oraz dla osób, które nie bardzo wiedzą jak ustawić antenę polecam analizę mojego rysunku :)
Obrazek

Dodano 08.12.2016
Nie masz mapy w DJI GO ??? To nie problem :)


ARTEK TEST I MONTAŻ
Zapraszam do przeglądnięcia tego tematu -> Kliknij tutaj

Jak naładować baterię do 100% poradnik
Zapraszam do przeglądnięcia tego tematu -> Kliknij tutaj

Śmigła i ich rola w dronie :)



Poradnik 16.02.2017
Krótki poradnik o tym jak pogodzić DJI GO i Litchi na jednym urządzeniu z systemem Android. Może się komuś przyda :)


Pozdrawiam!

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Ostatnio zmieniony czwartek 16 lut 2017, 09:35 przez Hudy_edd, łącznie zmieniany 15 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2016, 11:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
Dobra robota Hudy - przynajmniej będzie gdzie zainteresowanych odsyłać.

Hudy_edd pisze:
Mam cichą nadzieje, że ten post zmniejszy liczbę zapytań o Phantoma 3 Standard. Starałem się w temacie postu użyć słów, często wpisywanych w wyszukiwarkę.


Niepoprawny optymista - ci co pytają z reguły serdecznie nienawidzą szukajki. Ale i tak fajnie że wstawiłeś, przyda się.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2016, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 cze 2014, 17:25
Posty: 139
Lokalizacja: 3miasto kaszubskie, Reda
Ja ostatnio testowałem w swoim P3A windsurfera made in Aliexpress za parę $. 2200 m bez żadnego zająknięcia (żeby nie było - lot był nad polami, żadnych ludzi ani traktorów :-P). Dalej trochę bałem się lecieć, ale jak sprawdzałem logi na HDrones to wszystko na zielono jeśli chodzi o sygnał więc zapas na parę metrów jeszcze był. Niby kawałek plastiku oklejony folią Alu a cuda robi.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

_________________
pLayer / Suspect
======================
biedrona V959 / Colibri Pro owner
Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 kwie 2016, 10:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Wiecie co.... wczoraj około godziny 22 na FB grupie DJI Phantom - Polscy Użytkownicy, jeden jegomość rozpętał gównoburzę wstawiając takie oto coś : Klik podpisując "Jednak Phantom 3 Standard daje rade :) Pierwsze testy i jest 1600 m"
Nie wytrzymałem i wziąłem udział w dyskusji.

Dodałem nowy film o lotach po wyznaczonych punktach.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 kwie 2016, 11:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Hudy_edd pisze:
Wiecie co.... wczoraj około godziny 22 na FB grupie DJI Phantom - Polscy Użytkownicy, jeden jegomość rozpętał gównoburzę wstawiając takie oto coś : Klik podpisując "Jednak Phantom 3 Standard daje rade :) Pierwsze testy i jest 1600 m"
Nie wytrzymałem i wziąłem udział w dyskusji.

a czemu burzę bo nie kumam?:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 kwie 2016, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
1600m dla Phantoma 3 Standard w europie, bez przeróbek ? Samo DJI mówi o zasięgu do 1km dla tej wersji, a w sklepach piszą o dystansie 500m, sam testowałem, wyniki wyżej.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 18:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 28 gru 2015, 11:28
Posty: 56
Dzień dobry, ja zrobiłęm 1500 bez przeróbek, jedneo dnia udało mi się zrobić 1800, po dodaniu anteny windsurfer 2300m, poniżej mój film. Generalnie na otwartej przestezeni 1400-1500 metrów nie jest problemem pod warunkiem że jest dość wysoko ok. 200m, w miastach kilometr standardowo, po dodaniu windsurfera 1500.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Dodałem tochę tekstu do pierwszego posta.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 09:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1199
Hudy_edd pisze:
postanowiłem sprawdzić wpływ kawałka tektury i folii aluminiowej na ten parametr.
I tak oto powstałą moja pierwsza "modyfikacja" zwana Windsurfer.


Kapkę popraw (o ile dobrze wyliczyłeś ognisko paraboli) - nie powinno być zagnieceń, załamań itp.
Lepsza wygięta odpowiednio cienka blaszka alu lub miedziana.

Edit
Ps.
Verid pisze:
Dobra robota Hudy

To może zdjąć pasek jeżeli to "krawat" :roll:

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Jagoda pisze:
Kapkę popraw (o ile dobrze wyliczyłeś ognisko paraboli) - nie powinno być zagnieceń, załamań itp.
Lepsza wygięta odpowiednio cienka blaszka alu lub miedziana.

Ja nic nie wyliczałem, wydrukowałem szablon z netu i tyle. A ty jak masz zrobione ? Masz jakieś foto ? Planuje zrobić po puszce od czegoś tam chmielowego ;)

A kreska jest od Rurka dostałem za nie wiem co. Jedyne info jakie dostałem: pkt 13 regulaminu - wycieczki osobiste w kierunku innego użytkownika forum.
Próbowałem się dowiedzieć z jakiego tematu, za jaki post..... ale cisza w eterze... po dwóch privach olałem temat.... jedyne to domyślam się, że ewentualnie mogłem dostać za post w tym temacie...klik bo niedługi po jego publikacji mi wysłał ostrzeżenie.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 11:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1199
Hudy_edd pisze:
A ty jak masz zrobione ? Masz jakieś foto ? Planuje zrobić po puszce od czegoś tam chmielowego ;)


IMHO lepiej - w uproszczeniu - aby była parabola a patyk w ognisku.
Ja dostałem od kolegi aluminiowy.Podobne widziałem na stronie sklepu "RC Radio-Modele". Chyba na forum jego baner się przewinął.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 mar 2015, 13:54
Posty: 131
Lokalizacja: Pruszków
Od kolegi Ra Vek z profilu FB dostałem taką na priv instrukcję po polsku jak to zrobić:
UWAGA NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ISTNIEJE RYZYKO ZBRICKOWANIA RC I PH3

Cytuj:
bazujesz na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=mXazeIOHbXc
potrzebny Ci będzie program filezilla oraz notepad ++
pamiętaj o zachowaniu oryginalnych plików
robisz kolejno to sao co chinol na filmie
w filezilla klikasz na zakładkę Plik--->Menadżer stron
klikasz nowa strona i tworzysz 192.168.1.1(dla rc) i 192.168.1.2(dla drona)
oczywiście wcześniej łączysz się z dronem i rc przez wifi !!!
Przykład dla strony 192.168.1.1: serwer:192.168.1.1 tryb logowania:konto użytkownik:root hasło:Big~9China (będą kropki wiec wpisz dokładnie bez błędów!) konto: root komentarze: login = root
password = Big~9China
klikasz połącz
masz pliki i tak jak na filmie szukasz pliku rcS
znajdujesz i kopiujesz na pulpit lub gdzie chcesz
edytujesz plik w notepad++
zmieniasz kod źródłowy" if [ $country = "NO" ];then" i dopisujesz dwa wersy na końcu
iw reg set US
iw dev wlan0 set txpower fixed 2700
zapisujesz plik na FTP (podmieniasz plik)
Robisz to samo analogicznie dla strony 192.168.1.2
jak zrobisz wszystko dopiero wtedy ponownie uruchamiasz drona i rc
Wzoruj się na filmiku z yt

_________________
Phantom 3 Standard
Hubsan x4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Celowo nie spolszczałem tego moda bo jest dość ryzykowne i wymaga odrobinę wiedzy no ale cóż......

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 mar 2015, 13:54
Posty: 131
Lokalizacja: Pruszków
Hudy_edd pisze:
Celowo nie spolszczałem tego moda bo jest dość ryzykowne i wymaga odrobinę wiedzy no ale cóż......


Przynajmniej nie będzie na ciebie ;)
Tak naprawdę to ryzykowna sprawa, jednak jak widać daje bardzo dobre efekty, więc kto odważny niech się bawi.
Ja na razie jeszcze nie.

_________________
Phantom 3 Standard
Hubsan x4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 cze 2016, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Dodałem film po modzie :)

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.