Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 wrz 2018, 05:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 10 maja 2018, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6501
Lokalizacja: Polska
Biadolisz, biadolisz, a nadal nie wypowiedziales sie w istotnej kwesti

pawelsky pisze:
A moze byc tak zaczac od sprawdzenia co DJI Go mowi na temat zajetosci tych ktore juz masz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 maja 2018, 18:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 sty 2017, 17:35
Posty: 6
Lokalizacja: Koszalin
szymad pisze:
Tak muszę stwierdzić, że jestem niezbyt zadowolony z zasięgu DJI P3 adv. Blaszki paraboliczne na antenach moim zdaniem niewiele dają (jeśli cokolwiek), aczkolwiek nie robiłem pomiarów z nimi lub bez. Tylko latałem nad tym samym miejscem z blaszkami oraz bez nich żadnej różnicy (moim zdaniem). Latam w Warszawie po ok. 200 m max. 350 m na wys. ok. 100 m mam zaniki sygnału i zrywanie przekazu video na Note 4. Czytam, że ludzie latają ponad kilometr, a nawet 2 km od RC, fakt że każdy z tych filmów z dużym zasięgiem to pola, lasy i małe osady. Frajda jest jeśli latasz nad miastem w okolicy dużych osiedli, wysokich domów, ale frajda kończy się wraz ze zrywaniem lub utratą sygnału i zaczynają się nerwy. Zauważyłem, że również PowerMagic 5.3 też służy do wersji P3 SE - i to tyle w temacie. Chyba czas pozbierać na DJI Ph. 4pro - ludzie piszą, że ma większy zasięg, ale czy to prawda - nie wiem nie znam wiarygodnych porównań modeli 3 i 4 adv., pro.


W mieście masz dużo przeszkód i zakłuceń.
Sprawdź na otwartej przestrzeni napisz jaki masz zasięg bez blaszek, a jaki z.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 maja 2018, 22:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 sty 2017, 17:35
Posty: 6
Lokalizacja: Koszalin
Verid pisze:
@szymad - zasięgi na poziomie setek metrów w przypadku Ph3Adv, nawet w zaśmieconym środowisku są mocno podejrzane. Nie chciałbym krakać ale mam obawy że nawet jeżeli uda ci się zmusić kopter do przejścia na wyższą moc nadawania to kłopot pozostanie. Tak jak czytałeś - nawet na stłamszonej mocy kilometr nie powinien stanowić dla tej maszyny problemu.

A co do tego o czym wspomniał Jagoda to tak nieśmiało zaproponuję wizytę tu viewtopic.php?f=53&t=39540 jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś. W dużym skrócie, frajda którą tak preferujesz nie jest polecaną i pochwalaną praktyką.




W mieście masz dużo przeszkód i zakłóceń dlatego zasięg jest znacznie mniejszy.
Dzisiaj sprawdzałem zasięg Phantoma advance i na otwartej przestrzeni uzyskałem 1300 m na wysokości 150 m , a gdy założyłem blaszki paraboliczne 2000 m przy wysokości 150 m.


Ostatnio zmieniony czwartek 10 maja 2018, 22:23 przez Jarek2017, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 maja 2018, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8652
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To nie za wiele.
Na sparku z fcc bez otg 2-3km po za miastem bez boostera, nie jest trudne do uzyskania.

Ostatnio z ciekawości machnąłem na 2km. Ale to pierwszy i zapewne ostatni raz. Nie kręci mnie latanie dalej niż 500-700m tym maluchem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 04:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Jarek2017 pisze:
Dzisiaj sprawdzałem zasięg Phantoma advance i na otwartej przestrzeni uzyskałem 1300 m na wysokości 150 m

Jak Adrian napisał - słabiutko jak na Ph3Adv. Tyle to Spark albo AIR wyciągają bez paraboli, o Ph2 nie wspominając. Coś Panowie macie ewidentnie skopane...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 07:06 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Zapytam Was inaczej widząc te znakomite odległości - w otwartej przestrzeni tzn. zapewne pola, wsie, lasy lub tereny niezurbanizowane. Czy podczas tak długiego lotu zdarza się Wam zrywanie połączenia lub częsta informacja o słabym sygnale. Czy podczas przelatywania nad jakimś większym zakładem przemysłowym, dużym osiedlem, podstacją lub linią energetyczną, zdarzają się komunikaty o zaniku sygnału? Czy wówczas czekacie spokojnie! aż sygnał powróci i jak długo należy czekać? Czy zdajecie się na automatyczny powrót drona do miejsca startu. Proszę o rzetelne odpowiedzi - z własnego doświadczenia i za takie dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 08:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 12:46
Posty: 255
szymad pisze:
Zapytam Was inaczej widząc te znakomite odległości - w otwartej przestrzeni tzn. zapewne pola, wsie, lasy lub tereny niezurbanizowane. Czy podczas tak długiego lotu zdarza się Wam zrywanie połączenia lub częsta informacja o słabym sygnale. Czy podczas przelatywania nad jakimś większym zakładem przemysłowym, dużym osiedlem, podstacją lub linią energetyczną, zdarzają się komunikaty o zaniku sygnału? Czy wówczas czekacie spokojnie! aż sygnał powróci i jak długo należy czekać? Czy zdajecie się na automatyczny powrót drona do miejsca startu. Proszę o rzetelne odpowiedzi - z własnego doświadczenia i za takie dziękuję.
Nie lataj poza zasięgiem wzroku nad miastami.
Z moich obserwacji wynika, że główny wpływ na zasięg mają:
- wycelowanie anten w drona
- pogoda
- zakłócacze czyli domy, anteny, maszty itp
- zakłócenia magnetyczne pola ziemskiego (Niby K oddziaływuje głównie na GPS ale miałem kilka dowodów na to, że wpływa na zasięg).
Co do RTH nie ufam, jeśli się przytrafi przejmuję kontrolę natychmiast gdy to możliwe. Generalnie w 90% widzę co się święci krótko przed utratą sygnału i unikam takich atrakcji.


Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

_________________
P3A v.2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 08:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8652
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nigdy nie latam tak, bym musiał użyć rth
Zawsze planuje lot, by tego nie użyć.
Traktuje rth jako ostateczność, a nie jak duża część, z lenistwa.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
szymad pisze:
Czy podczas tak długiego lotu zdarza się Wam zrywanie połączenia lub częsta informacja o słabym sygnale.

Nie. Fakt taktem że taki lot wykonałem słownie 2 razy w ramach testów możliwości ale ale żadnych zaników ani informacji nie było w żadnej fazie lotu.
szymad pisze:
Czy podczas przelatywania nad jakimś większym zakładem przemysłowym, dużym osiedlem, podstacją lub linią energetyczną, zdarzają się komunikaty o zaniku sygnału?

Generalnie nie uprawiam takich lotów. Lot nad małą miejscowością nie powodował zakłóceń. Loty nad zakładami, podstacjami itp to proszenie się o kłopoty i to nie ze względu na zasięg sterowania/podglądu tylko na sporą szansę świrowania magnetometru co jest daleko bardziej brzemienne w skutkach niż zerwanie wizji czy RC.
szymad pisze:
Czy wówczas czekacie spokojnie! aż sygnał powróci i jak długo należy czekać? Czy zdajecie się na automatyczny powrót drona do miejsca startu.

Należy rozróżnić dwie sprawy. Jak stracisz wizję na amen to z reguły nie lecisz (chyba że lubisz latać na ślepo). Jak nie lecisz to nie wylecisz z obszaru zakłóceń więc wtedy użycie RTH (o ile już nie nastąpiło automatycznie bo zerwaniu wizji może towarzyszyć zerwanie RC) powinno nastąpić natychmiast. Natomiast jeżeli masz kontrolę, circa wiesz gdzie lecisz co do kierunku (bo obraz jest tylko ostro krzaczy) i jesteś na bezpiecznej wysokości to możesz sobie pozwolić na kontynuowanie lotu w swoją stronę w nadziei że wylecisz w końcu z obszaru zakłóceń. Raz, jeszcze na Ph2, klęknęła mi kamera i wracałem na przyrządy. Da się ale nic przyjemnego.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 21:38 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję za rzetelną informację. Ryzyko jakie podejmuję chciałem zminimalizować poprzez zwiększenie mocy nadajnika do transmisji ponad zakłócenia jakie w takich ryzykownych miejscach występują. Ciekawe miejsca - a to moim zdaniem jest rejestrowanie obrazu tam, gdzie coś się buduje i zmienia się krajobraz miasta, gdyż za kilka lat powstaną nowe drogi, nowe budynki mieszkalne, a stare zakłady znikają wraz z postępem i realizowanymi planami inwestycyjnymi. Takie rejestrowanie historii ma sens moim zdaniem, gdyż jest to niepowtarzalny materiał mający duże znaczenie dla historii danego obszaru, czy miejscowości. Owszem przyroda jest również piękna podczas fotografowania, ale zwróćcie uwagę na zdjęcia historyczne, które pokażą potomnym te miejsce gdzie kiedyś były fabryki, małe osady, drogi lokalne, a teraz jest to miasto, dzielnica, bloki, autostrada. Taka pasja to pewna misja, która łączy przyjemne z pożytecznym, kiedyś te filmy możemy pomontować i pokazać dzieciom jak wyglądało miejsce gdzie mieszkaliśmy X ...lat temu. Dlatego ważną sprawą jest też archiwizacja zdjęć, czy filmów na kilku nośnikach by zabezpieczyć się przed utratą danych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 23:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 12:46
Posty: 255
szymad pisze:
Dziękuję za rzetelną informację. Ryzyko jakie podejmuję chciałem zminimalizować poprzez zwiększenie mocy nadajnika do transmisji ponad zakłócenia jakie w takich ryzykownych miejscach występują. Ciekawe miejsca - a to moim zdaniem jest rejestrowanie obrazu tam, gdzie coś się buduje i zmienia się krajobraz miasta, gdyż za kilka lat powstaną nowe drogi, nowe budynki mieszkalne, a stare zakłady znikają wraz z postępem i realizowanymi planami inwestycyjnymi. Takie rejestrowanie historii ma sens moim zdaniem, gdyż jest to niepowtarzalny materiał mający duże znaczenie dla historii danego obszaru, czy miejscowości. Owszem przyroda jest również piękna podczas fotografowania, ale zwróćcie uwagę na zdjęcia historyczne, które pokażą potomnym te miejsce gdzie kiedyś były fabryki, małe osady, drogi lokalne, a teraz jest to miasto, dzielnica, bloki, autostrada. Taka pasja to pewna misja, która łączy przyjemne z pożytecznym, kiedyś te filmy możemy pomontować i pokazać dzieciom jak wyglądało miejsce gdzie mieszkaliśmy X ...lat temu. Dlatego ważną sprawą jest też archiwizacja zdjęć, czy filmów na kilku nośnikach by zabezpieczyć się przed utratą danych.
Nie wiem czy mówimy o tym samym ale jeśli wbijesz sie w jedno z tych ciekawych miejsc to efekt może być taki, że ani Ty ani my już koło nich nie polatamy nie wspominając o szkodach na cywilach. Czasami najlepszym zasięgiem są nogi :)

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

_________________
P3A v.2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 18:08 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Carrok czy sugerujesz, że jakiś urzędas położy szlaban na latanie w ciekawym miejscu? Sądzisz, że władza jest wszechmocna i zakaże lotów nad np. jakimś zakładem pracy czy ciekawym budynkiem lub kościołem, zamkiem? A kto będzie śledził lot Twojego drona poza Tobą. Chyba, że latasz w miejscach typowo zkazanych które są zaznaczone na mapie "Drone radar" tj. obok lotnisk, siedziby ważnych instytucji lub obiektów wojskowych. Tam nawet ani myślę latać, zresztą mówią o tym dobitnie na różnych kursach. A latanie i tak w moim przypadku to niewielki dystans, gdyż za cholerę nie mogę odlecieć dalej niż 400 m, gdyż tracę sygnał stosując nawet blaszki zakładane na anteny wzmacniające kierunkową moc sygnału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 18:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 sty 2017, 17:35
Posty: 6
Lokalizacja: Koszalin
Ghostwell pisze:
Słuchaj albo masz uszkodzony albo nie potrafisz kierować anten w drona. Lub też chcesz latać w miejscach gdzie jest duże zagęszczenie domowych WiFi i innych zakłóceń. Mam właśnie PH3 Adv. i nie mam takich problemów. Dodam że nie latam nad pustynią.


Jaki masz zasięg w mieście a jaki na otwartej przestrzeni.?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
szymad pisze:
Carrok czy sugerujesz, że jakiś urzędas położy szlaban na latanie w ciekawym miejscu?

Zakazać to już zakazał. Nie wolno ci rekreacyjnie latać w "ciekawym miejscu". Możesz "nie-rekreacyjnie" pod warunkiem posiadania świadectwa kwalifikacji i dopełnienia stosownych obowiązków i dla własnego dobra powinieneś o tym wiedzieć. To o czym Carrock mówi to przykładne egzekwowanie tego zakazu z nastawieniem pod publiczkę wg schematu:
1 news - druń wbił się w podstację, osiedle bez prądu
2 news - operator drunia ujęty, kierował bez uprawnień
3 news - w całym kraju wzmożone kontrole operatorów urządzeń latających, policja wraz ze strażą wiejską poluje na droniarzy.
4 news - komunia z płaczem, policja zarekwirowała drunia dziecku latającemu pod blokiem bo był cięższy niż ustawa przewiduje (druń, nie dzieciak).

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 21:44 
Offline

Rejestracja: sobota 26 lis 2016, 12:17
Posty: 66
Lokalizacja: Gdynia
Jarek2017 pisze:
Ghostwell pisze:
Słuchaj albo masz uszkodzony albo nie potrafisz kierować anten w drona. Lub też chcesz latać w miejscach gdzie jest duże zagęszczenie domowych WiFi i innych zakłóceń. Mam właśnie PH3 Adv. i nie mam takich problemów. Dodam że nie latam nad pustynią.


Jaki masz zasięg w mieście a jaki na otwartej przestrzeni.?


Zanim stałem się właścicielem mojego drona poprzedni właściciel poleciał nim tak

https://www.youtube.com/watch?v=ewRsi0bBVDQ

Ja w mieście nie testowałem jak daleko polecę bo zawsze ma być kontakt wzrokowy. Ale nigdy nie zaliczyłem straty sygnału.

Na mazurach poleciałem na ponad 2 km i zero straty sygnału.

_________________
SYMA X11, DJI Phantom 3 Advanced v2
GG: 1432262


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.