Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 cze 2018, 09:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 17:19 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Ręce mi opadają w żaden sposób nie mogę wprowadzić trybu FCC. Odinstalowałem DJI GO, skasowałem foldery. Wgrałem wersję DJI Go 3.1.28. Wgrałem Fake GPS - ładnie działa jestem w Arizonie - tak pokazuje nawet Google Maps. Ale nie mogę uzyskać komunikatu "Switch WLAN setting". Co prawda używam P3adv., ale to podobno działa? Mam widoczne zawsze od 13-20 kanału. Zresztą nigdzie na YT nie znalazłem filmiku na którym byłby pokazany sposób zmiany tryu CE na FCC dla P3adv. Nie próbowałem co prawda programu Magic Power 5,0 ani wer. 5,3 - może ktoś ma doświadczenia dla zmiany mocy na 0,4 W czyli trybu FCC, ale dot. wersji DJI Phantom 3 adv.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 maja 2018, 20:11 przez szymad, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
szymad pisze:
Co prawda używam P3adv., ale to podobno działa?

Na adv i pro nie działa bo to nie ten system transmisji. Tylko STD i SE z Phhantomów "trójek" łapią się na ten myk.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 20:20 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję - to jest informacja zasadnicza. Nie ma co walczyć z modelem P3 adv. i prof. bo to NIE DZIAŁA. Czyli nie ma sposobu by zwiększyć zasięg lotu (moc nadajnika) w tych ww. modelach drona. Nie wiem co oznacza sformułowanie, że cyt. "to nie ten system transmisji" - bo to daje jakąś nadzieję? Czy zatem w tych modelach nie ma możliwości zmiany CE na FCC? Czy Ktoś z forumowiczów ma na ten temat cenną wiedzę dot. hakowania P3 adv.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
szymad pisze:
Czyli nie ma sposobu by zwiększyć zasięg lotu (moc nadajnika) w tych ww. modelach drona

Zadam podchwytliwe pytanie - czy jesteś niezadowolony z zasięgu swojego Ph3adv że szukasz metod na jego poprawę? Jakie odległości uzyskujesz?
szymad pisze:
Nie wiem co oznacza sformułowanie, że cyt. "to nie ten system transmisji" - bo to daje jakąś nadzieję?

Nie daje nadziei tylko jest formą wyjaśnienia. Ph3Std i SE operują na formie zboostowanego WiFi. CE ogranicza moc nadawania dla WiFi dlatego użytkownicy posiadający te modele przełączają je w tryb zgodny z FCC gdzie dozwolona moc nadawania jest większa bo zasięgi i stabilność linku na CE pozostawia wiele do życzenia. Adv i Pro mają inny system transmisji obrazu który wedle przewijających się tu opinii, bije na głowę pod względem jakości i stabilności to co może uzyskać Std i SE nawet po przełączeniu w FCC stąd moje pytania odnośnie pobudek które tobą powodują. Czegoś ci mało czy po prostu coś tam usłyszałeś że można i działasz na zasadzie "to ja tez chcę mieć lepiej"?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 10:31 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1199
Verid pisze:
działasz na zasadzie "to ja tez chcę mieć lepiej"?

Objaw całkiem normalny :-D
Mam znajomka, jego Ford ma 152 KM i kombinuje jak koń pod górkę aby miał 182(chip i coś tam jeszcze)
Ja w P4 mam antenki dookólne 9 dbi :-P

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
Jagoda pisze:
Objaw całkiem normalny :-D

Pytanie co kto uznaje za normalne. Ja wychodzę z założenia że jak działa to nie ruszaj. Jeżeli twój kolega od Forda potrzebuje tych dodatkowych kucyków bo np. się ściga, ciąga ciężkie rzeczy albo jest tunerem i krzesanie ekstra mocy to po prostu jego hobby to ok ale jeżeli to ma służyć tylko temu żeby pownerwiać ucho somsiada opowieściami przy piwie to mam na to inne określenie, bynajmniej nie "normalność".
Tak samo tu - jeżeli kolega lata w zasyfionym radiowo środowisku albo z tego czy innego względu potrzebuje ekstra zasięgu to spox ale gmerać w maszynie tylko dlatego że wyczytał że po jakiejś tam magii zasięg mu skoczy z 4 do 10km ale samemu nigdy nie poleciał i nie poleci dalej niż kilometr....chyba nie muszę kończyć :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 17:10 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Tak muszę stwierdzić, że jestem niezbyt zadowolony z zasięgu DJI P3 adv. Blaszki paraboliczne na antenach moim zdaniem niewiele dają (jeśli cokolwiek), aczkolwiek nie robiłem pomiarów z nimi lub bez. Tylko latałem nad tym samym miejscem z blaszkami oraz bez nich żadnej różnicy (moim zdaniem). Latam w Warszawie po ok. 200 m max. 350 m na wys. ok. 100 m mam zaniki sygnału i zrywanie przekazu video na Note 4. Czytam, że ludzie latają ponad kilometr, a nawet 2 km od RC, fakt że każdy z tych filmów z dużym zasięgiem to pola, lasy i małe osady. Frajda jest jeśli latasz nad miastem w okolicy dużych osiedli, wysokich domów, ale frajda kończy się wraz ze zrywaniem lub utratą sygnału i zaczynają się nerwy. Zauważyłem, że również PowerMagic 5.3 też służy do wersji P3 SE - i to tyle w temacie. Chyba czas pozbierać na DJI Ph. 4pro - ludzie piszą, że ma większy zasięg, ale czy to prawda - nie wiem nie znam wiarygodnych porównań modeli 3 i 4 adv., pro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 18:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1199
szymad pisze:
Frajda jest jeśli latasz nad miastem w okolicy dużych osiedli, wysokich domów


Co kraj to obyczaj.
Jedni mają frajdę innych panika zżera :oops:

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 19:44 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Wyczytałem na zachodnich forach i link na YT, że dla poprawy stabilności sygnału można poprzez mały plik wgrany do systemu Androida otworzyć dodatkowe kanały od 1go do 27go w tym istniejące 8 kanałów od 13-20, ale niestety u mnie ten patent nie zadziałał. Czy próbował ktoś na P3 adv.?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
@szymad - zasięgi na poziomie setek metrów w przypadku Ph3Adv, nawet w zaśmieconym środowisku są mocno podejrzane. Nie chciałbym krakać ale mam obawy że nawet jeżeli uda ci się zmusić kopter do przejścia na wyższą moc nadawania to kłopot pozostanie. Tak jak czytałeś - nawet na stłamszonej mocy kilometr nie powinien stanowić dla tej maszyny problemu.

A co do tego o czym wspomniał Jagoda to tak nieśmiało zaproponuję wizytę tu viewtopic.php?f=53&t=39540 jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś. W dużym skrócie, frajda którą tak preferujesz nie jest polecaną i pochwalaną praktyką.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6093
Lokalizacja: Polska
Ja bym obstawial celowanie antenami w droniszcze :) Ew. egzotyczna kombinacje firmware w dronie i nadajniku.

szymad pisze:
można poprzez mały plik wgrany do systemu Androida otworzyć dodatkowe kanały od 1go do 27go

A moze byc tak zaczac od sprawdzenia co DJI Go mowi na temat zajetosci tych ktore juz masz?


P.S. Moze warto sie przeniesc do innego watku, bo dywagacje o P3A srednio pasuja do P3SE...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11486
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
P.S. Moze warto sie przeniesc do innego watku, bo dywagacje o P3A srednio pasuja do P3SE...

Done

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 21:30 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Faktycznie kombinowanie z przebudową RC jest karkołomne + kasa za wzmacniacz ponad 660 zł. Nie wiem jaki z tego jest efekt, ale na pustyni przelatuje ponad 4 km po tej przeróbce. Ale co tam jest ciekawego na pustyni i zakłóceń żadnych, więc po co filmować pustynię - nie jestem aż tak ambitny by drona używać tylko by pokazać zasięg lotu. Potrzebny jest do zdjęć i filmów, przynajmniej ja w tym celu chcę zwiększyć zasięg. A że żaden inny patent softwaru na Ph 3adv. nie działa, to może zostaje tylko jak pisałem wcześniej rzucenie się na kupno DJI P4 pro, który choć tylko trochę poleci dalej, ale podstawą jest jego kamera! Nie wiem w jakim celu inni forumowicze kupili drona, czy też dla fotografii i filmu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 maja 2018, 00:25 
Offline

Rejestracja: sobota 26 lis 2016, 12:17
Posty: 66
Lokalizacja: Gdynia
Słuchaj albo masz uszkodzony albo nie potrafisz kierować anten w drona. Lub też chcesz latać w miejscach gdzie jest duże zagęszczenie domowych WiFi i innych zakłóceń. Mam właśnie PH3 Adv. i nie mam takich problemów. Dodam że nie latam nad pustynią.

_________________
SYMA X11, DJI Phantom 3 Advanced v2
GG: 1432262


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 maja 2018, 16:58 
Offline

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 08:44
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Sądzę, że nie jest uszkodzony bo nie wiem jak rozpoznać objawy ewentualnego uszkodzenia. Anteny jak rozumiem należy kierować najdłuższym bokiem do drona (bo tego nie powiedziałeś) - wówczas jest najwięszy zysk sygnału, tak rozumiem najlepsze wykorzystanie mocy nadajnika RC. A tak nawiasem mówiąc tylko cyfry nie kłamią i miarodajny byłby test pomiaru mocy nadajnika w paśmie nadawania w odległościach korzystania z drona np. 10m, 50m, 100, 200 , 300, 400 etc. i porównaienie tego pomiaru z innym zestawem, bo samo stwierdzenie o ewentualnym uszkodzeniu lub niewłaściwym kierowaniu anteny to sprawa względna. Nie wiem czy ktoś robił takie testy (wątpię) choć na YT jest film o wzroście mocy sygnału podczas używania antenowych nakładek parabolicznych. Z tym, że ten pomiar wykonany jest w odległości 1 m od drona, a to moim zdaniem nie jest wiarygodne, bo mało kto lata dronem metr od nadajnika - w tej odległości nie potrzeba wzmacniaczy sygnału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: darek11 i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.