Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 16:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 996 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 67  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zapewne tak, ale z tych co miałem (samsungi) to miały możliwość wyłączenia ładowania w opcjach.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 13:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 lip 2018, 14:28
Posty: 10
Lokalizacja: Ustka
Obecnie uzywam motoroli ,niby jest w ustawieniach ze moge przestawic na przesył danych tak własnie robie ale nic to nie daje nadal wraca na ładowanie.A odnosnie 2.4 czyli co musze cos z ios i jabcoka miec ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie, niektórym na androidach to działa poprawnie, a dlaczego innym nie, to nie wiem. Sami do tego nie doszli, więc albo z tym żyją, albo zmieniają na apple i problemy z głowy.

Latam na fcc i kablu, wszystko działa idealnie. Na kablu zdecydowanie mniejsze lagi niż na wifi.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 14:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 lip 2018, 14:28
Posty: 10
Lokalizacja: Ustka
Verid pisze:
Adrián pisze:
Odnośnie ładowania, to dziwne, u mnie się nie ładuje. Może masz ustawienie w telefonie/tablecie by wyłączyć tą opcję

Bo ty używasz Japcoka a kolega Andka. Andki w większości się ładują i tylko niektóre mają w opcjach "nie ładuj z USB" natomiast z tego co słyszałem Japcokowe sprzęty się z aparatury nie ładują w ogóle.
@jax24 jak nie chcesz żeby się ładowało to możesz w przewodzie przeciąć czerwony kabelek. Brutalna metoda ale działa.

No niestety brutalna ale tez i nie dziala ani nie ładuje ani nie moge sie połączyc teraz przewodem wogóle po ucieciu czerwonego kabelka :/

Edytuj posty.

Adrián pisze:
Nie, niektórym na androidach to działa poprawnie, a dlaczego innym nie, to nie wiem. Sami do tego nie doszli, więc albo z tym żyją, albo zmieniają na apple i problemy z głowy.

Latam na fcc i kablu, wszystko działa idealnie. Na kablu zdecydowanie mniejsze lagi niż na wifi.


Ok więc co bys polecił od apple cos najtanszego bo bedzie uzywany tylko do sparka ?? Kazdy apple bedzie smigał ? Czy jakies kryteria muszą byc zachowane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 14:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak tylko do latania, to zdecydowanie ipad mini 2, to jest minimum z jakim pracuje dji go 4
Można dostać używany już od 300-400zl
Wchodzi w uchwyt aparatury i nie trzeba dodatkowych uchwytów.

Jeśli telefon, to od 5s w górę.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 27 mar 2018, 15:09
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
sp5l- pisze:
Witam
Od dwóch tygodni używam iPad mini 2 połączenie kablem i jestem bardzo zadowolony, niech się schowają telefony po 2000 zł.
Pozdrawiam

ps. Podejrzałem zdjęcie u Adriana i jest OK !!!!

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=54&t=43992&start=660#p548447

Pisałem to nie dawno.
Teraz doszła folia i jest ok wchodzi w zaczepy bez problemu - polecam iPada mini 2, ja kupiłem na "ALEDROGO" za 390 zł.

_________________
Pozdrawiam Edek

DJI Spark - AEE Toruk AP10 - QZ-S8.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 lip 2018, 15:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 lip 2018, 14:28
Posty: 10
Lokalizacja: Ustka
pioterek pisze:
:cry: Napisałem dość długą relację z moich dzisiejszych lotów Sparkiem - zajęło mi to 30 minut. W między czasie zostałem wylogowany z forum. No cóż 30 min dokładnej relacji poszło w powietrze. Zaczynam pisać 2 raz i kopiować swoje wpisy !

Powtórka:
Chciałem w końcu przewietrzyć Sparka. Ale poza ładnym słońcem i czystym niebem wszystko wskazywało dziś na "nie". Wiatr jesienny był na tyle silny, że model informował mnie co jakiś czas komunikatami "Large Wind Velocity" a informacja o aktywności słońca mówiła krótko: Geomagnetic "STORM" - jest tak z resztą od rana. Tern do lotów był zróżnicowany woda, trochę płaskiej otwartej przestrzeni i las słowem był ciekawy do latania. Wychodząc z założenia, że model sprawdzony w ciężkich warunkach poradzi sobie tym bardziej w lżejszych, postanowiłam jednak polecieć. Widzialność satelitów wynosiła między 17-19, ilość "obcych" widocznych sieci WiFi 2. Latałem w paśmie 2,4 GHz i 5,8 GHz. Loty na odległość wykonałem w trybie SPORT ponieważ mocny wiatr czołowy mocno hamował ruch modelu. Ze względu na zakłócenia od słońca trybu RTH używałem tylko dla sprawdzenia wywołując go sam. Jako kryterium zasięgu modelu wybrałem stałe utrzymywanie się dwu kresek sygnału transmisji. Dzięki czystemu niebu i kontrastowemu bocznemu oświetleniu model był widoczny na tle nieba w całym zakresie odległości choć czasami oczywiście tylko jaki b. niewielki punkcik, ale można było skorygować jego ruch. Myślę, że jest to tez zasługa szarego koloru modelu. Latałem w towarzystwie osoby asekurującej. Wyniki z logów jakie otrzymałem:

2,4 GHz zasięg 342m na 37 m wysokości, czas lotu 11 min przy sygnalizacji 25% poziomu pakietu
5,8 GHz zasięg 150m na wysokości 27 m, czas lotu 11 min przy sygnalizacji 25% poziomu pakietu

Lądowanie modelu odbywało się po włączeniu alarmu progu 25%. Na koniec lotu z reguły wykonuję parę ćwiczeń jak ósemki czy loty przodem więc model znajduje się w pewnym oddaleniu od lądowiska. Włączenie 25% progu pozwala mi spokojnie dolecieć do miejsca lądowania jakim jest najczęściej moja ręka. Nie zauważyłem rwania obrazu czy innych denerwujących komunikatów w obu pasmach. Uzyskałem wyraźnie większy zasięg na 2,4 GHz. Model latał z osłonami śmigieł.

Jestem pod pozytywnym wrażeniem z dzisiejszych lotów - mały Spark okazał się b.dzielny. Szkoda tylko że na co dzień DJI utrudnia życie większymi lub mniejszymi problemami, których nie powinno po prostu być.

Samsung S5 NEO Android, oryginalny kabel OTG DJI , DJI GO4 V 4.1.9 - jak przełączam pasma ?

1. Pierwsza czynność to oczywiście nawiązanie łączności nadajnika z modelem. Zestaw startuje zawsze jako 5,8 GHz.

2. Jeżeli chcę zachować 5,8 GHz po kablu wyłączam w telefonie WiFi i podłączam kabel do smartfona (najpierw strony od telefonu, potem OTG do nadajnika) . Po wywołaniu programu DJI GO i odczekaniu paru sekund mogę poprzez GO FLY otworzyć obraz z kamery po kablu.

i dalej

3. Jeżeli chcę zmienić kanał 5,8GHz na 2,4 GHz odłączam kabel od smartfona (przy otwartej aplikacji GJI GO, OTG nie ruszam) włączam sieć WiFi w smartfonie i ustawiam WiFi na Sparka. Wracam do DJI GO i wybieram w Monitorze Sieci sieć 2,4 GHz oraz przyporządkowuję jej wolny kanał. Zamykam Monitor Sieci i na pasku łączności wyświetla mi się 2,4GHz. Wyłączam sieć WiFI telefonu i podłączam ponownie kabel do smartfona. Jestem w sieci 2,4 GHz na kablu.

4. Ponowny powrót do pasma 5,8GHz mogę uzyskać restaurując samego Sparka i postępując tak jak w p.3 i wybierając pasmo 5,8 GHz.

5. Mogę też od razu wybrać sieć 2,4 GHz po załączeniu modelu i nadajnika. W tym celu po wykonaniu 1 punktu łączę się po WiFi smartfonu z nadajnikiem RC i ustawiam sieć na Sparka. Wywołuję DJI GO. W Monitorze Sieci wybieram pasmo 2,4GHz i przyporządkowuję wolny kanał. Wychodzę z monitora i jestem w paśmie 2,4 GHz co wyświetla mi się na pasku. Wyłączam WiFi w smartfonie i podłączam kabel najpierw OTG potem smartfon. Jestem w paśmie 2,4 GHz po kablu.

Wymieniając pakiet nie muszę wyłączać nadajnika. Wkładam nowy pakiet, załączam model i czekam aż się nadajnik połączy z modelem.
i dalej jak w p.5

Nie zauważyłem żadnych różnic w pracy po kablu czy WiFi wszystkie funkcje oraz podpięte klawisze użytkownika działają. Jeden klawisz użytkownika mam podpięty pod monitor pakietu, drugi wywołuje zaawansowane funkcje lotu.

Procedura jest trochę złożona ponieważ przy podłączonym kablu nie można użyć Monitora Sieci w DJI GO, więc po to jest wywoływanie łączności nadajnika RC po WiFi, aby można było uruchomić monitor sieci i dokonać w nim zmiany a następnie ponownie powrócić do łączności po kablu.

Będę wdzięczny za opinie czy pytania


Odnosnie punktu 3 sparowany spark z kontrolerem nadal wysyła sygnał wifi ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: piątek 27 lip 2018, 15:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 19 cze 2017, 00:34
Posty: 243
Lokalizacja: Limerick
Ja nie rozumiem tego punktu 3. Sprawdziłem przed chwilą na swoim Sparku. Wszystko uruchomione, ipad podłączony kabelkiem i normalnie mogę zimieniać z 2,4 na 5,8 i wybierać kanał beż zadnych kombinacji z odpinaniem kabelka. Może to kombinowanie jest tylko wymuszone przez starszą wersjie DJI GO? Ja mam najnowszą wersję 4.2.22.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: piątek 03 sie 2018, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 27 mar 2018, 15:09
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Coś tu cicho o Sparkach - czyżby nic się nie działo przez wysokie upały ? Ja o 14 ruszam na działkę i myślę o polataniu jak się trochę przechłodzi po południu.
Pozdrawiam wszystkich i życzę trochę niższej temperatury.

_________________
Pozdrawiam Edek

DJI Spark - AEE Toruk AP10 - QZ-S8.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 07:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 08 wrz 2016, 16:43
Posty: 5
Mam Dji Spark od listopada zeszłego roku. Dużo nim latam w bardzo różnych miejscach, ale cały czas skraca się zasięg drona. Już przy 100 metrach tracę sygnał. Nie mam zrobionej aktualizacji o strefach lotów. Z nią dron będzie miał blokadę i nie wystartuje w strefach zamkniętych. Czy jak dokonam tej aktualizacji zasięg się poprawi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 14 sie 2018, 07:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
Bardziej bym obstawiał że ci fon zamula/za ciepło mu. Sprawdź na innym sprzęcie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 14 sie 2018, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Masz fcc?
Nie?
To zrób na oryginalnej apce dji go i nie instaluj najnowszej wersji firmware.
Jeśli jednak już masz, zrób downgrade przez asystenta.

Zapewne android?
Możesz użyć jeszcze kabla otg, będą mniejsze lagi i ładniejszy obraz.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 14 sie 2018, 12:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 13 sie 2018, 12:42
Posty: 2
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Cześć. Chciałbym nabyć Sparka w wersji Combo lub przynajmniej z kontrolerem, gdzie aktualnie można kupić najtaniej? Interesuje mnie produkt nowy, nie refurbished.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 14 sie 2018, 12:13 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 250
Lokalizacja: szczecin
Czyżby na najnowszych softach nie działał już FCC ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 14 sie 2018, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlaczego?
Działa tak, jak dawniej.

LotnikBB pisze:
Cześć. Chciałbym nabyć Sparka w wersji Combo lub przynajmniej z kontrolerem, gdzie aktualnie można kupić najtaniej? Interesuje mnie produkt nowy, nie refurbished.

Użyj wyszukiwarki np ceneo, allegro lub kup z Chin np gearbest, tomtop.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 996 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 67  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.