Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 cze 2018, 18:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 839 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 04 kwie 2018, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No i super wiadomość.
Już kolejna osoba dostała zwrot przez gwarancję. To cieszy.

Czyli care specjalnie nie potrzebne, chyba, że sam zepsujesz.

Do droższych, już bym się zastanawiał nad wykupieniem.

Editt
A ja wciąż czekam na aparaturę :/ niby juz w PL a z poczty niema śladu, że już dotarła. Czekam dalej..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 sie 2017, 06:05
Posty: 30
Lokalizacja: N50°00’00.00’’ E20°00’00.00’’
Witam,
Nie wiem, czy już o tym było (myślę, że chyba nie), ale dzisiaj wpadłem na poniższy filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=pcoTznIMSBI
Działa to podobno TYLKO na Sparku i Mavicu Air.
Zrobiłem przed chwilą próbę w domu na Spark'u & LG4 & Android i... po raz pierwszy w życiu znalazłem się w strefie FCC (11 kanałów).
Dla mnie super, tym bardziej, że nie ma tu ingerencji w oprogramowanie, czyli "w razie czego" nie ma utraty gwarancji.
I wcale nie chodzi mi tu o dalekie latanie (po 300 m i tak już nie widzę Sparka, pomimo dobrego wzroku), tylko o stabilność połączenia na skutek zwiększenia mocy nadajnika z 40 mW do 100 mW.
Ponieważ w efekcie wracamy do lokalizacji "normalnej" (czyli tu, gdzie latamy w danym momencie), to powinno wszystko normalnie działać: i RTH, i ostrzeżenia o NFZ, itd.
Ktoś wreszcie znalazł dobry sposób na zrównanie Polski i USA przynajmniej pod względem radości z latania małym dronem... ;)

_________________
* DJI Spark * CX-10 * Kyanite * miniX * V3Lama *


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6094
Lokalizacja: Polska
123swistak pisze:
Nie wiem, czy już o tym było (myślę, że chyba nie)

A ja mysle ze nie przejrzales nawet kilku postow wstecz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hee to odgrzebałeś "nowość" :-)

Myślę, że każdy kto posiada np sparka i mavica, już znalazł informację o ce i fcc

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: DJI Spark
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 23:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2018, 22:24
Posty: 22
Lokalizacja: Rzeszów
Witam wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na tym forum i nie ukrywam że założyłem konto by móc się Was poradzić w pewnej kwestii.

Bardzo poważnie zastanawiam się nad zakupem DJI Sparka (dron + aparatura). Obejrzałem dziesiątki filmików na youtube i napaliłem się.. Martwi mnie jednak aplikacja na Androida która w Sklepie Play ma ocenę 2,8. Czytałem komentarze aplikacji, przeglądałem to forum (konkretnie kilkanaście ostatnich stron tematu http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=54&t=40387&start=525) i mam pewne wątpliwości.
Podobno łączenie aparatury z telefonem poprzez WIFI nie zawsze się udaje, połączenie nie jest stabilne itd, a łącząc urządzenia kablem OTG traci się informacje o wysokości, odległości, stanie baterii drona. Ktoś na forum wrzucił link do poprzednich wersji aplikacji DJI GO. I tu rodzi się najistotniejsze pytanie, czy Spark zadziała na starszej aplikacji (np. tej wersji DJI GO 4--For drones since P4 4.1.15, czy może będzie wymagał najnowszej? A może aplikacja jest już naprawiona w swojej najnowszej wersji a ja czytam nieaktualne posty i niepotrzebnie się przejmuję?

A może są jakieś alternatywne darmowe aplikacje do obsługi drona, które nie sprawiają kłopotów? Napiszcie proszę jak Wy korzystacie ze swoich Sparków, czy latanie nadal jest frajdą czy raczej męczarnią spowodowaną niedoskonałością oprogramowania.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje i sugestie :) Ogólnie liczę na dobrą zabawę i przyjemność z oglądania swojej okolicy z lotu ptaka.
Dodam jeszcze że do tej pory latałem Symą X5C, moj tel to Xperia XA z androidem i mieszkam na wsi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Można latać na xxx.15 i działa wszystko na otg. W nowszych, jest tak jak piszesz.

Nie używam androida. Na ios lepiej to działa. Ważny jest też sam tel. Konkretnie marka i model. Nie każdy działa tak samo.

Na fcc nie potrzeba otg. Działa dobrze bez tego i jest stabilniejsze połączenie. Nie wspominając o lepszym zasięgu, bo to taki miły efekt uboczny przejścia na fcc.

W sparku, producent nie przewidział używania otg, stąd braki danych w nowszej apce. Czy to specjalny zabieg dji, nie wiem, nie dociekałem, bo było to dla mnie zbędne.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 06:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 sie 2017, 06:05
Posty: 30
Lokalizacja: N50°00’00.00’’ E20°00’00.00’’
pawelsky pisze:
A ja mysle ze nie przejrzales nawet kilku postow wstecz :)

No tak, masz rację. Było.
Widziałem wcześniej posta na poprzedniej stronie, tylko nie wiem dlaczego film nie chciał mi się wtedy wyświetlać.
Sprostowania w nim wymaga informacja, że pierwsze przełączenie WiFi (a więc mocy nadajnika) z CE na FCC należy najlepiej zrobić w domu, aby Spark sam nie złapał fix'a GPS (bo wtedy to nie zadziała). Ponadto w filmie tym jest mowa, że zadziała to na Phantomach, czego nie potwierdzają komentarze pod filmem z mojego linku.
Moim skromnym zdaniem, dla nowicjuszy lepszy opis sposobu zmiany z CE na FCC jest na filmie pod linkiem, który podałem powyżej.
Adrián pisze:
Hee to odgrzebałeś "nowość" :-)
Myślę, że każdy kto posiada np sparka i mavica, już znalazł informację o ce i fcc

Mam Sparka od roku i dopiero wczoraj sie o tym dowiedziałem... :-)

_________________
* DJI Spark * CX-10 * Kyanite * miniX * V3Lama *


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm ja przed zakupem już o tym wiedziałem.. ;-)
Widocznie zasięg Ci wystarczał.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 11:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2018, 22:24
Posty: 22
Lokalizacja: Rzeszów
Czy osoby sterujące swoimi Sparkami i telefonami z Androidem mogą powiedzieć jakiej aplikacji używają, jaka jest najlepsza (darmowa)?
Czy jest to najnowsza DJI GO ze Sklepu Play, czy jakaś jej poprzednia wersja (podobno starsze wersje działają, prawda?)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 sie 2015, 14:40
Posty: 3
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Sparka i mam problem z rozłączaniem się telefonu z aparaturą, jak wejdę w wifi to telefon jest podłączony z aparaturą a w aplikacji DJI GO4 jest Disconnected wtedy muszę wyłączyć i włączyć aparaturę i połączenie wraca, wystartuję i znowu jest to samo. Telefon to LG G6, włączony tryb samolotowy. Dodam jeszcze ze nieraz polecę na 50m i jest ok a nieraz na 3 m i sie rozłącza. Mam moda FCC.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 sie 2010, 23:21
Posty: 46
Lokalizacja: UK
Witam,
to i ja mam pytanie.
Po zimie odkurzyłem Spark i uruchomiłem rc i odpaliłem nowy telefon s9+.
I mam problem który doprowadził do innego.
Po uruchomieniu rc i DJI4 GO na s9+ przez kabel mam obraz brak informacji o np baterii.
Ale to już wiem z wcześniejszych postów.
Po odłączeniu kabla i uruchomieniu wifi na s9+ do rc nie mam kontaktu ze Spark.
To samo jak połączę się bezpośrednio z Spark.
I przy tym kombinowaniu postanowiłem zresetować rc.
Telefon pamięta ustawienia rc z oryginalnymi ustawieniami wifi na rc.
Tylko ja nie mogę nic zmienić bo nie mam kontaktu przez DJI4GO do tego naklejka z oryginalnym kodem pod rc cała się wytarła od rąk.
No i bida.
Chciałem sprawdzić czy będzie działać pod innym telefonem ale nie znam hasła teraz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 17 sie 2017, 06:05
Posty: 30
Lokalizacja: N50°00’00.00’’ E20°00’00.00’’
No Panowie......
Teraz to ja wiem, że mam drooona.
Po dzisiejszym teście z FCC (Floater) i najnowszym sofcie DJI Go 4 v.4.2.8 latanie Sparkiem to czysta przyjemność.
Odleciałem na odległość 820 m (nieczynne lotnisko) i... zawróciłem, bo bałem się lecieć dalej :), choć jeszcze bym mógł.
Jednak ostrzeżenia o silnym wietrze i odległość podziałały na moją wyobraźnię.
Po zastosowaniu sposobu z Floater'em wszystko u mnie zadziałało, aż miło - najważniejsza rzecz to oczywiście RTH.
Żadnych problemów i lądowanie przy nodze (mam przyzwyczajenie, aby za każdym razem dodatkowo wymuszać zapamiętanie Home Point'a oraz zawsze przed pierwszym lotem kalibrować kompas).
No i oczywiście żadnych kabli OTG. Nie trzeba. W FCC WiFi wystarczy. Stabilność super (obraz i reakcje drona).
Testy przeprowadzone na 3 bateriach.

Do misiek1811:
Usuń moda, zastosuj Floater'a.

Do robintom:
Ogólnie są 3 miejsca gdzie znajdziesz tą informację:
a) komora akumulatora (domyślne hasło i login);
b) ustawienia w DJI Assistant 2 lub DJI GO 4;
c) etui z pianki (domyślne hasło i login).

_________________
* DJI Spark * CX-10 * Kyanite * miniX * V3Lama *


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 10 kwie 2018, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 sie 2010, 23:21
Posty: 46
Lokalizacja: UK
Problem w tym że w dronie i pudełku były ustawienia bezpośrednio do Spark.
A jeśli chodzi o RC są inne. Tak nazwa wifi jak i hasło.
Po podłączeniu do Assistant wyświetla mi dane tylko do Spark a nie do rc.
Zresetuje jeszcze raz Spark tak by był widoczny wifi i połączę z innym telefonem zobaczę czy DJI4GO działa.
Bo z s9+ nie chciał.

edit:

Na tablecie i s7edge działa przez wifii sam Spark jak i rc.
S9+ łączy się z rc czy samym Spark uruchamia sie DJI4GO i aplikacja nie widzi ani Spark ani rc korzystając z wifi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 11 kwie 2018, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 sie 2015, 14:40
Posty: 3
123swistak pisze:

Do misiek1811:
Usuń moda, zastosuj Floater'a).

Źle napisałem i chodziło mi właśnie o to że użyłem Floatera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 11 kwie 2018, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
misiek1811 pisze:
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Sparka i mam problem z rozłączaniem się telefonu z aparaturą, jak wejdę w wifi to telefon jest podłączony z aparaturą a w aplikacji DJI GO4 jest Disconnected wtedy muszę wyłączyć i włączyć aparaturę i połączenie wraca, wystartuję i znowu jest to samo. Telefon to LG G6, włączony tryb samolotowy. Dodam jeszcze ze nieraz polecę na 50m i jest ok a nieraz na 3 m i sie rozłącza. Mam moda FCC.
Pozdrawiam

Odinstaluj aplikacje i usuń wszystko co było z nią związane, wszelkie dane.
Wyczyść tel i zainstaluj jeszcze raz oryginalną wersję.
Jak problem nie zniknie, to sprawdź na innym telefonie.

Do tej pory działało dobrze na tym lg?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 839 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 56  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.