Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 17:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 09:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1261
Znajomy w prezencie przywiózł mi ten moduł.I problemik.
Nie współpracuje z NOTE 4 po USB! Tzn. "nie widzi" RC.
Co robiłem.
- Moduł podłaczany do RC GL300A i GL300C ( ver. FW 1.9.2)
- Sprawdzenie z szajsem S5 (andek 5.0)- łączność zawsze jest ale ta swołocz niezależnie od wersji DJI GO4 potrafi zamknąć aplikację.Może źle zrootowany.
- IPad mini3 - łączność również jest ale na GL300A (niezależnie od modułu) duże zakłócenia video na tablecie.Na RC 300C jest OK.
- Tab 4 (T235, andek 5.1.1) jest niby OK ale uważam, że do tej pracy jest za wolny i lag zwiększa się ze wzrostem temperatury.
- Na NOTE (nie rootowany, andek 6.0.1) sprawdziłem ustawienia USB (*#0808#) są OK.Pracuje z dwoma RC ale ze zwykłymi modułami USB (bez wyj. HDMI) no i praca z PC bezproblemowa.
- Oczywiście wszystkie kable USB przećwiczone.
- Nie jest to wina DJI GO4 bo na Litchi jest podobnie.
Co może siedzieć w tym szajsie NOTE 4? Ma ktoś pomysł?
Bo ja już tylko jeden - "obniżenie" wersji andka do 5.x.x.

Ps
Wiem, że z forumowiczów pawelsky miał ten moduł HDMI ale sprzedał.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
Jagoda pisze:
Ma ktoś pomysł?

Zaczalbym od bardzo dokladnego i do konca wpiecia i zablokowania tasiemek oraz upewnienia sie ze zlacze miedzy 2 plytkami samego modulu jest do konca wpiete. Mozna nawet pokusic sie o odtluszczenie zlaczek spirytusem.

Przy zlym podlaczeniu zdarzaja sie problemu z polaczeniem USB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 10:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1261
pawelsky pisze:
Zaczalbym od bardzo dokladnego i do konca wpiecia i zablokowania tasiemek oraz upewnienia sie ze zlacze miedzy 2 plytkami samego modulu jest do konca wpiete. Mozna nawet pokusic sie o odtluszczenie zlaczek spirytusem.

To już mam za sobą łącznie z myciem.Już po pierwszej próbie nieudanego połączenia.
To tak oczywiste, że nawet nie pisałem.
Moduł podłączałem po kilka razy do każdego RC (takie "tasowanie).Problem zawsze i tylko z Note 4.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 10:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 212
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Jagoda pisze:
Znajomy w prezencie przywiózł mi ten moduł.I problemik.
Nie współpracuje z NOTE 4 po USB! Tzn. "nie widzi" RC.


Ja tej zimy kupiłem taki moduł i tak się przypadkiem składa (serio) że wczoraj odpalałem drona w ramach wiosennego testu i testowałem właśnie na Note 4.
Tak więc generalnie to nie jest jakaś "nie działająca kombinacja".

Aha, jak instalowałem moduł, nie działał dopuki nie zaktualizowałem firmware w kontrolerze (zainstalowałem jeszcze raz wersję która juz tam była).
Po upgradzie, trzeba było jeszcze kontroler 2x zrestartować (widocznie są tam jakieś skrypty startowe które podmieniają pliki przy kolejnych uruchomieniach).
To wystarczyło by wszystko zaczęło działać.

No ale skoro problem masz tylko z Note 4, to raczej nie kwestia oprogramowania w radiu. Może Note 4 ma po prostu uszkodzone wejście USB? Działa jak podłaczysz do peceta?

EDIT: Na moim Note 4 mam Andka 6.0.1, obraz bez brandingu MMB29M.N910FXXS1DQA1, zrootowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 11:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1261
gorszysort pisze:

No ale skoro problem masz tylko z Note 4, to raczej nie kwestia oprogramowania w radiu. Może Note 4 ma po prostu uszkodzone wejście USB? Działa jak podłaczysz do peceta?

Toś mnie zmartwił....Już myślałem, że andek.
Mój Note pracuje ze wszystkim (USB) po za wspomnianym modułem.Jak pisałem, ze zwykłym - bez HDMI - również OK.
Nie wspomniałem wcześniej ale felerny moduł bez problemu łączy się też z goglami DJI zarówno po HDMI jak i również po USB
Jedynie co oprotestował to właśnie tylko Note4 (albo odwrotnie).

Edit
FW w RC też aktualizowałem bo już wcześniej czytałem, że należy to zrobić po podłączeniu tego modułu.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 17:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 212
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Masz zrootowanego Androida?
(Ja zawsze rootuje zaraz po gwarancji; inaczej jak się zepsuje to nie ma możliwości diagnozy)

Jeśli tak możesz zobaczyć co kernel myśli o podłączanym urządzeniu, logcat'em, dmesg'iem lub podobnym.

Szczegóły:
http://bootloader.wikidot.com/linux:android:kmsg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 kwie 2018, 08:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1261
gorszysort pisze:
Masz zrootowanego Androida?

Przebiegło mi ale zacznę od ustawień fabrycznych.
Dzięki za linka.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aviator80, Blaszasty, Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.