Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 17 sie 2018, 23:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
photolucas84 pisze:
ludzie - każdy napisał co myśli.

Ale jeżeli chodzi o cały wątek to stanę w obronie kolegi Verid - dlaczego ?

Wiem że pojawia się tutaj dużo osób nowych - sam kiedyś do takowych należałem - tematy często dublują się - jeżeli nie w samych nazwach to w zawartościach - "weterani" forum często są zasypywani tematami na które odpowiedzi są w google. Jeżeli zapyta jedna osoba - to ok rozumiem ale jeżeli "proste" pytania pojawiają się często to człowieka szlak trafia.

Osoba szukająca pomocy na forum powinna opisać jak najdokładniej swój problem.
W tym przypadku napisałeś jakie są różnice w dronie a nie napisałeś do czego go potrzebujesz, zdjęcia? filmy? hobby? praca? podglądanie sąsiadki? łamanie rekordów odległości ? czy po prostu chęć polatania.

Każdy z nas odpowie na Twoje pytanie inaczej bo nikt nie wie o co dokładnie Ci chodzi i co konkretnie wiesz na temat tych dwóch modeli. (odpowie jeden - powie że już to wiesz i odpowiedź staje się bez znaczenia - czytaj bez sensu odpowiadać).

Jest jedno rozwiązanie tego problemu: zrobić wzorzec na forum typu (Temat pomocy - technicznie, software, porada itd). Dla każdego takiego tematu "regulamin" lub wzorzec - o co pytać i jak określać swoje pytanie czy problem (widziałem już na innych forach takie wzorce). Bo normalne pytanie typu "phantom mi nie lata" - to sam wiesz jak brzmią.
Samo Youtube ma kilkadziesiąt filmów na hasło: "phantom 3 advanced vs professional" - i tam już można się dużo dowiedzieć.
Ja na Twoim miejscu pierwsze szukałbym na Youtube, pozniej na forach a na koncu jezeli nie znalazłeś odpowiedzi zapytał ale np tak:
Filtry w phantom 3 adv - chociaż i tak pewnie znajdziesz odpowiedź w google dla takiego wpisu :)

@edit - nie sugeruj się zawsze ceną - bo sama mówi czy dron jest ok czy nie. Jeżeli ogłoszenie P4 za 2800 jest od tygodnia albo i dłużej to już świadczy o tym że "coś jest nie tak" - normalna okazja znika w kilkanaście godzin. Jeżeli sie nie sprzedał to pytanie dlaczego.


Kolego rozumiem Cię, ale nie dał mi rozwinąć swojego problemu tylko zostałem od razu osaczony.

Tak mam takie hobby, nie zarabiam na tym, ale mam zamiar ukończyć szkolenie i przyszłościowo coś nagrywać odpłatnie, imprezy itd.
Ostatnio nagrywałem przejazd bardzo fajnej ciężarówki.
Nie sugeruje się ceną, ogłoszeń jest mnóstwo i sam nie wiem co kupić...
Na razie nie stać mnie na pro nowego, może uzbieram na przyszły rok, za dużo wydatków.
Każdy kto chciał robić coś na szerszą skalę widzę kupował pro więc moja decyzja jest jasna, kupię 3pro, bo ph4 może okazać się muką w takiej cenie.

[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180331/2f49ba149fd4a6b4014093b49fc55eb9.jpg[/img]

Miedzy kamerą w std a pro jest niewielka różnica


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11709
Lokalizacja: Mikoszewo
arczieku pisze:
Kolego rozumiem Cię, ale nie dał mi rozwinąć swojego problemu tylko zostałem od razu osaczony.

Oj przestań już użalać się nad sobą - osaczony (przez ledwie jedną osobę :roll:) i bez szansy na rozwinięcie, myślałby kto. Dostałeś taką odpowiedź jakie pytanie zadałeś a że zamiast je skorygować czy, jak wolisz, rozwinąć, próbowałeś się stroszyć to wyszło jak wyszło.
arczieku pisze:
nie zarabiam na tym, ale mam zamiar

Cytując forumowych speców którzy już to robią - zdecydowanie powinieneś porzucić pomysł z Ph3Pro i celować w Ph4 jeżeli masz taką finansową możliwość.
Pomijając kwestie obrazu co do których dyskusje tu na forum bez trudu znajdziesz, napęd Ph4 daje radę w naprawdę nieznośnych warunkach pogodowych przy których koptery z niższym napięciem zasilania jak Ph3 czy Ph2 wymiękają.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Verid pisze:
arczieku pisze:
Kolego rozumiem Cię, ale nie dał mi rozwinąć swojego problemu tylko zostałem od razu osaczony.

Oj przestań już użalać się nad sobą - osaczony (przez ledwie jedną osobę :roll:) i bez szansy na rozwinięcie, myślałby kto. Dostałeś taką odpowiedź jakie pytanie zadałeś a że zamiast je skorygować czy, jak wolisz, rozwinąć, próbowałeś się stroszyć to wyszło jak wyszło.
arczieku pisze:
nie zarabiam na tym, ale mam zamiar

Cytując forumowych speców którzy już to robią - zdecydowanie powinieneś porzucić pomysł z Ph3Pro i celować w Ph4 jeżeli masz taką finansową możliwość.
Pomijając kwestie obrazu co do których dyskusje tu na forum bez trudu znajdziesz, napęd Ph4 daje radę w naprawdę nieznośnych warunkach pogodowych przy których koptery z niższym napięciem zasilania jak Ph3 czy Ph2 wymiękają.



W ph 4 w którą wersję ?



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 19:11 
Offline

Rejestracja: sobota 21 sty 2017, 09:47
Posty: 86
Lokalizacja: Lublin
Dokładnie to samo miałem na myśli- jak już masz w planach zarabiać na tym mniejsze lub większe pieniądze, to celuj w ph4. Którą wersję? Trudno powiedzieć, bo rozbieżność cenowa między najtańszym ph4, a wersją najdroższą, to ok. 3tyś zł albo i więcej(przy nowych maszynach). Przede wszystkim zadaj sobie pytanie na jaki byłoby Cię stać oraz możliwie najlepiej przekalkuluj jak długo będziesz musiał pracować, żeby on finansowo Ci się zwrócił. Chyba, że jest Ci wszystko jedno i kasy masz, jak lodu 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11709
Lokalizacja: Mikoszewo
arczieku pisze:
W ph 4 w którą wersję ?

Tak jak Kamyk napisał - celuj najwyżej jak ci finanse pozwalają i ma to dla ciebie sens ekonomiczny. Sprzęt do pracy rządzi się innymi prawami niż ten do zabawy. Musi się zwrócić ale też musi ci dać możliwość osiągnięcia sprzedawalnego efektu. To już nie te czasy że ludzie zapłacą chore pieniądze za fotki/filmik jak z tostera byleby były z powietrza. Poza tym weź też pod uwagę że sam materiał z koptera to tylko początek - przydałby się jakiś sprzęt i oprogramowanie do wygodnej obróbki tego co nakręciłeś a byle laptop z MM może się przy 4K konkretnie dławić.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
napęd Ph4 daje radę w naprawdę nieznośnych warunkach pogodowych przy których koptery z niższym napięciem zasilania jak Ph3 czy Ph2 wymiękają.

Ph3 i Ph4 napiecie zasilania to akurat maja takie samo...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Verid pisze:
arczieku pisze:
W ph 4 w którą wersję ?

Tak jak Kamyk napisał - celuj najwyżej jak ci finanse pozwalają i ma to dla ciebie sens ekonomiczny. Sprzęt do pracy rządzi się innymi prawami niż ten do zabawy. Musi się zwrócić ale też musi ci dać możliwość osiągnięcia sprzedawalnego efektu. To już nie te czasy że ludzie zapłacą chore pieniądze za fotki/filmik jak z tostera byleby były z powietrza. Poza tym weź też pod uwagę że sam materiał z koptera to tylko początek - przydałby się jakiś sprzęt i oprogramowanie do wygodnej obróbki tego co nakręciłeś a byle laptop z MM może się przy 4K konkretnie dławić.


Sprzęt z grafiką jest, sony vegas pro do filmów jak na tą chwilę ogarniam,
Myślę że na tą chwilę padnie na ph3 pro, tańsze baterie i da się to jeszcze jakoś samemu naprawić w przeciwieństwie do ph4.
Różnicy w ph3 pro a ph4 std nie ma w kamerze za wiele a też daje fajny efekt.




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11709
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
Ph3 i Ph4 napiecie zasilania to akurat maja takie samo...

Fakt, pocentroliło mi się - tylko Ph2 z tego towarzystwa ma 3s :oops:

EDIT - Ph4 zdaje się ma je za to lepiej wychłodzone niż "trójka"
Obrazek

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Verid pisze:
pawelsky pisze:
Ph3 i Ph4 napiecie zasilania to akurat maja takie samo...

Fakt, pocentroliło mi się - tylko Ph2 z tego towarzystwa ma 3s :oops:

EDIT - Ph4 zdaje się ma je za to lepiej wychłodzone niż "trójka"
Obrazek


Temp bateri to bardzo ważny element, ale nie stać mnie na wyższy model teraz z ph4.

Znacie tego pana co prowadzi taką strone drony.pl ?
To jego aukcja, widać że handluje sprzętem

https://www.olx.pl/oferta/dji-phantom-3 ... rMIhl.html


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 245
Ale robicie mentlik. Jeżeli bateria jest w pełni sprawna i silniki przystosowane do niej to jaka to różnica 3s a 4s. Wiadome że 4s ma wyższe napięcie i przy tej samej mocy pobór pradu jest niższy a tym samym bateria nie rozladowywuje się tak szybko. . Wersja p4 ma mocniejszą baterię ale jest też cięższa. To że zastosowano chłodzenie to bardzo dobrze gdyż w lecie te cele LIHV strasznie się grzeją nawet 70st. Ale napięcie nie ma nic wspólnego ze stabilnością w kiepskich warunkach atmosferycznych..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11709
Lokalizacja: Mikoszewo
Fajny717 pisze:
Jeżeli bateria jest w pełni sprawna i silniki przystosowane do niej to jaka to różnica 3s a 4s

Taka że przy 13m/s wiatru nad morzem gość z Ph4 poleciał i nagrał co potrzebował a mój Ph2 nie był w stanie wystartować nawet z ręki tak go znosiło. Wyższe napięcie to także wyższe obroty a co za tym idzie większa prędkość strumienia zaśmigłowego co z kolei przekłada się na zdolność walki z wiatrem.
Fajny717 pisze:
Ale napięcie nie ma nic wspólnego ze stabilnością w kiepskich warunkach atmosferycznych..

Poczytaj troszkę.... :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 21:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 371
@edit:

Phantom 3
Waga (z baterią) 1280 g
Maksymalna prędkość wznoszenia: 5 m/s
Maksymalna prędkość opadania: 3 m/s
Maksymalna prędkość lotu:16 m/s (ATTI, bez wiatru)


Phantom 4
Waga (z baterią) 1380 g
Maks. prędkość wznoszenia 6 m/s (tryb Sport)
Maks. prędkość opadania 4 m/s (tryb Sport)
Maks. prędkość 20 m/s (tryb Sport)

niby tylko 100gram różnicy ale widać że w mocy jest już większa różnica i może dlatego też radzi sobie lepiej na wiaterku :)

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11709
Lokalizacja: Mikoszewo
photolucas84 pisze:
niby tylko 100 gram ale może dlatego też radzi sobie lepiej na wiaterku :)

Była już dyskusja na ten temat. Nie sama masa ma znaczenie a jej stosunek do mocy napędu i prędkość strumienia zaśmigłowego. Przeciętny racer waży mniej niż 1/3 tego a wiatr praktycznie ignoruje.
EDIT do twojego EDIT'a - jak będziesz miał nawet bardzo mocny napęd w sensie udźwigu ale wolny to i tak cię zdmuchnie bo prędkość wyrzucanego przez śmigła powietrza będzie mniejsza niż wiatru i choćby kopter szedł prostopadle do ziemi to i tak go zniesie. Zdolność walki z wiatrem to składowa tych parametrów.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
photolucas84 pisze:
niby tylko 100gram różnicy ale widać że w mocy jest już większa różnica i może dlatego też radzi sobie lepiej na wiaterku :)

Porownywanie predkosci ze specyfikacji to akurat niekoniecznie najlepszy sposob porownywania mocy bo to wartosci definiowane przez firmware, a niekoniecznie przez rzeczywista wydajnosc napedu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Czy wymiary tabletu Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Wymiary wys 176.1, szer 243.1, wejdą w uchwyt w pilocie ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Ostatnio zmieniony sobota 31 mar 2018, 22:14 przez arczieku, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.