Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 05:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Phantom 3
Post: piątek 30 mar 2018, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Cześć, latałem jakiś czas phantomem 3 standard, chciałem przesiąść się na inny model.
Co myślicie o używanym phantomie 3 profesional ?
W sumie gość pisze że bateria ma 22 cykle ładowań.
Wiem że v1 miała wadę a jest to v2.
Co myślicie o takim wyborze i na co zwrócić uwagę ??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: piątek 30 mar 2018, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
arczieku pisze:
Co myślicie

Że tobie się nie chce dlatego chcesz to zwalić na innych. Czym się oba modele (Pro vs Std) różnią chyba nie trzeba ci tłumaczyć. Odpowiedz sobie na pytania - czy sprzęt spełnia moje oczekiwania poz względem parametrów? Czy to co zyskuję przesiadając się na wyższy model jest warte dla mnie pieniędzy które będę musiał wyłożyć? Co inni myślą w odniesieniu do sprzętu który ma być dla ciebie niespecjalnie ma znaczenie. No chyba że lubisz jak inni ci mówią co dla ciebie najlepsze...
arczieku pisze:
na co zwrócić uwagę ??

Poproś (jeżeli to możliwe) o lot testowy. Jak wszystko działa (lata, wraca, gimbal trzyma horyzont) i nie ma widocznych uszkodzeń mechanicznych to możesz brać. Wad ukrytych elektroniki i tak nie wypatrzysz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 07:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Verid pisze:
arczieku pisze:
Co myślicie

Że tobie się nie chce dlatego chcesz to zwalić na innych. Czym się oba modele (Pro vs Std) różnią chyba nie trzeba ci tłumaczyć. Odpowiedz sobie na pytania - czy sprzęt spełnia moje oczekiwania poz względem parametrów? Czy to co zyskuję przesiadając się na wyższy model jest warte dla mnie pieniędzy które będę musiał wyłożyć? Co inni myślą w odniesieniu do sprzętu który ma być dla ciebie niespecjalnie ma znaczenie. No chyba że lubisz jak inni ci mówią co dla ciebie najlepsze...
arczieku pisze:
na co zwrócić uwagę ??

Poproś (jeżeli to możliwe) o lot testowy. Jak wszystko działa (lata, wraca, gimbal trzyma horyzont) i nie ma widocznych uszkodzeń mechanicznych to możesz brać. Wad ukrytych elektroniki i tak nie wypatrzysz.


Lubię jak ktoś z doświadczeniem w temacie coś podpowie lub wyjaśni ale nie nawidzę chamstwa jakie wnosisz w swojej wypowiedzi.
Parametry znam jednego i drugiego bardzo dobrze.
Nie chcesz nie wypowiadaj sie :)



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 07:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
arczieku pisze:
Cześć, latałem jakiś czas phantomem 3 standard, chciałem przesiąść się na inny model.
Co myślicie o używanym phantomie 3 profesional ?
W sumie gość pisze że bateria ma 22 cykle ładowań.
Wiem że v1 miała wadę a jest to v2.
Co myślicie o takim wyborze i na co zwrócić uwagę ??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Jaką wadę miał V1? Bo mój już ma ze 2 lata i żadnych problemów nie było? Jeżeli kupujesz używany to najlepiej było by odbiór osobisty i test przed.

Piszą że v2 ma lepsze mocniejsze silniki. Tylko nikt nie wie tego że są nawinietęte cieńszym podwójnym drutem i bardziej się grzeją. Nie wiem po co to zmieniali jak ja po locie swoim mam chłodne silniki po wylataniu całej baterii. Mam p4p to tam są znowu po locie gorące.

Druga rzecz to podobno inna płyta główna kamery. Jednak czy będzie wadliwa to takie samo ryzyko jak przy pierwszej czy drugiej wersji. Jeżeli ktoś sprzedaje phantoma 3pro który ma tylko 17 lotów za 2tys to na pewno musi mieć jakąś wadę.. Nikt za bezcen tego nie odda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Fajny717 pisze:
arczieku pisze:
Cześć, latałem jakiś czas phantomem 3 standard, chciałem przesiąść się na inny model.
Co myślicie o używanym phantomie 3 profesional ?
W sumie gość pisze że bateria ma 22 cykle ładowań.
Wiem że v1 miała wadę a jest to v2.
Co myślicie o takim wyborze i na co zwrócić uwagę ??


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Jaką wadę miał V1? Bo mój już ma ze 2 lata i żadnych problemów nie było? Jeżeli kupujesz używany to najlepiej było by odbiór osobisty i test przed.

Piszą że v2 ma lepsze mocniejsze silniki. Tylko nikt nie wie tego że są nawinietęte cieńszym podwójnym drutem i bardziej się grzeją. Nie wiem po co to zmieniali jak ja po locie swoim mam chłodne silniki po wylataniu całej baterii. Mam p4p to tam są znowu po locie gorące.

Druga rzecz to podobno inna płyta główna kamery. Jednak czy będzie wadliwa to takie samo ryzyko jak przy pierwszej czy drugiej wersji. Jeżeli ktoś sprzedaje phantoma 3pro który ma tylko 17 lotów za 2tys to na pewno musi mieć jakąś wadę.. Nikt za bezcen tego nie odda.



No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Czyli bzdura z tymi silnikami.
2600 to cena dobra za ten sprzęt używany.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 08:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
Phantom 3 - pierwsze obudowy pękały pod silnikami - wina nie silników ale plastiku z obudowy - sam wymieniłem bo popękało po około 1,5 roku - tylko pod jednym silnikiem i tylko minimalnie ale miałem obudowę więc wymieniłem.

Mówiąc szczerze - mając phantoma 3 std lub tym bardziej adv - ja bym nigdy nie wymieniał na pro - nie ze względu że jest zły czy coś ale raczej dlatego że różnica jest bardzo mała (obraz kamery 2k albo 4k) to dla mnie za mało żeby wywalić 2,5 tys zł. Wolałbym dozbierać np do 4 tys i kupić phantoma 4 lub mavica.
Dla mnie przesiadka z adv lub std do pro to tak jakby przesiąść się z roweru bez bagażnika na rower z bagażnikiem - może kiepskie porównanie ale chodzi mi o to że mała różnica - dodatkowo różnica której nie każdy używa - ja np mimo że mam 4k czy 2k to nagrywam w Full HD - nie mam za bardzo gdzie wyświetlać 2K lub 4K - dodatkowo filmy zajmują więcej na karcie....

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
arczieku pisze:
Lubię jak ktoś z doświadczeniem w temacie coś podpowie lub wyjaśni ale nie nawidzę chamstwa jakie wnosisz w swojej wypowiedzi.

To że jej nie zrozumiałeś nie znaczy że jest chamska. Fakt, mogłem przewidzieć po poziomie pytania że będziesz miał z tym problemy, mea culpa.
arczieku pisze:
Parametry znam jednego i drugiego bardzo dobrze.

No to chyba potrafisz samodzielnie podjąć decyzję czy ta różnica w parametrach o której rzekomo wiesz i którą ci koledzy powtórzyli jest warta tego co musisz dopłacić kupując używane Pro a sprzedając swojego Std? Prosta kalkulacja którą ci proponowałem, identyczna z tym co przedstawił photolucas84?
arczieku pisze:
Nie chcesz nie wypowiadaj sie :)

Pomyślałeś nad tym zdaniem zanim je naklepałeś? Jakbym NIE CHCIAŁ to bym nie pisał.
arczieku pisze:
No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.

Takiej że "nikt nie wie tego że są nawinietęte cieńszym podwójnym drutem i bardziej się grzeją"? Tysiące użytkowników w Polsce i na świecie, tony recenzji i porównań na YT i nikt, absolutnie nikt (poza Fajnym) nie zauważył że użyto innego nawoju? Nie ośmieszaj się.
A może takiej że "podobno" inna płyta główna? Nie ważne czy lepsza czy gorsza ale podobno inna? I że jej i tak nie sprawdzisz (o czym też ci napisałem tylko nie trafiło)?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
photolucas84 pisze:
Phantom 3 - pierwsze obudowy pękały pod silnikami - wina nie silników ale plastiku z obudowy - sam wymieniłem bo popękało po około 1,5 roku - tylko pod jednym silnikiem i tylko minimalnie ale miałem obudowę więc wymieniłem.

Mówiąc szczerze - mając phantoma 3 std lub tym bardziej adv - ja bym nigdy nie wymieniał na pro - nie ze względu że jest zły czy coś ale raczej dlatego że różnica jest bardzo mała (obraz kamery 2k albo 4k) to dla mnie za mało żeby wywalić 2,5 tys zł. Wolałbym dozbierać np do 4 tys i kupić phantoma 4 lub mavica.
Dla mnie przesiadka z adv lub std do pro to tak jakby przesiąść się z roweru bez bagażnika na rower z bagażnikiem - może kiepskie porównanie ale chodzi mi o to że mała różnica - dodatkowo różnica której nie każdy używa - ja np mimo że mam 4k czy 2k to nagrywam w Full HD - nie mam za bardzo gdzie wyświetlać 2K lub 4K - dodatkowo filmy zajmują więcej na karcie....


Wszystkie te obudowy pękają nie ma czegoś takiego jak obudowa wzmocniona. Odczekaj z 3 lata.. To zwykły chwyt reklamowy.. Co do podróbki nie ma sensu wcale montować bo nie jest taka sztywna jak oryginał. Ramiona gdy już się wyginają znacznie wpływają na stabilność lotu, może nawet powodować oscylacje, miałem taki przypadek.

Aby tego doświadczyć jak szybko działa stabilizacja wystarczy zwykłego mobiusa przykleić do obudowy taśmą na sztywno, bez gimbala. Obraz wcale nie oscyluje.

Co do porównania phantoma standard do advanced to tak jak porównać rowerek dziecięcy z kółkami bocznymi do rowera kolarskiego jak już ze względu na zasięg.

Kupisz standard a za 2dni będziesz tu wypisywał jak zwiększyć zasięg bo mi loto* tylko 600m..

Co do phantom 4 też pękają obudowy. Lepiej to lata ale cena też wieksza. Do tego baterie znacznie droższe. Części zamienne też.

Płyta główna wersji v2 w pro advanced ma daną większą cewkę po której ogranicza maksymalny prąd na esc dla tych mocniejszych silników.

W płycie gimbala v2 zmienili tylko miejsce umieszczenia elementów. Które korygowały w czasie crashu z ramieniem yaw


Ostatnio zmieniony sobota 31 mar 2018, 09:50 przez Fajny717, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Zauważyłem na tym forum że co niektórzy czują się niedocenieni...

Przykro mi z tego powodu.

Jestem laikiem i wolę z kimś podyskutować niż wdawać się w bezsensowne pyskówki..

Jak dla mnie różnica jest znacząca miedzy STD a PRO, to brak możliwości zakładania filtrów na STD, oraz dużo mniejszy zasięg oraz problem z utratą zasięgu w STD.

Skoro sprzedam swoje STD a dołożę 1000 zł i przesiądę się na „kolarkę” z lowelka to chyba inwestycja warta swoich pieniędzy.

Kolejna sprawa to jakość zdjęć... STD robi w mniejszej rozdzielczości niż PRO, więc to też jest na plus dla PRO




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
arczieku pisze:

Skoro sprzedam swoje STD a dołożę 1000 zł i przesiądę się na „kolarkę” z lowelka to chyba inwestycja warta swoich pieniędzy.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Tak tylko pod warunkiem że model nie będzie miał ukrytych wad.
Jeżeli kupujeszesz w internecie to napisz do gościa żeby dał Ci możliwość wszystkiego sprawdzenia. Sprawdź przedwszystkim nagrania z kamery czy nie będzie jakiś wady typu że obraz w którymś rogu jest nie ostry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
No najgorsze że mam daleko do gościa.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
arczieku pisze:
No najgorsze że mam daleko do gościa.



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Tak czy tak masz możliwość zwrotu do 14dni pod warunkiem że go nie rozwalisz :) Tylko lepiej napisz do sprzedającego czy nie będzie miał nic przeciwko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Na używany sprzęt? Od kiedy?
Podaj źródło tych ciekawostek, bo chyba coś przespałem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 10:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
Adrián pisze:
Na używany sprzęt? Od kiedy?
Podaj źródło tych ciekawostek, bo chyba coś przespałem.


Jeżeli gości nie ma nic do ukrycia powinien dać chodźby gwarancje rozruchuchową. Jeśli nie da nie ma sensu u takiego kupować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Phantom 3
Post: sobota 31 mar 2018, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 14 cze 2017, 23:32
Posty: 20
Lokalizacja: Kutno
Fajny717 pisze:
Adrián pisze:
Na używany sprzęt? Od kiedy?
Podaj źródło tych ciekawostek, bo chyba coś przespałem.


Jeżeli gości nie ma nic do ukrycia powinien dać chodźby gwarancje rozruchuchową. Jeśli nie da nie ma sensu u takiego kupować.


A czesci używane do aut ? To jak sprzedają ? Z gwarancją rozruchową. Fakt jeżeli sprzedawca jest firmą ma obowiązek dać taką gwarancję jeżeli prywatny to szukaj wiatru w polu ;)

Ale myślę ze się dogadam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.