Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 19:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 mar 2018, 11:29 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 19:59
Posty: 2
Dzień dobry,

Mam problem z jakością zdjęć robionych przez Phantom 3 Professional.
Moim zdaniem są one nieostre, już zdjęcia wyjęte z klatki filmu fullHD wydają
sie być o wiele bardziej szczegółowe.
Przykłady:
Zdjęcie wyjęte z klatki filmu fullHD vs Zdjęcie 12,4 MPX
https://naforum.zapodaj.net/a97d832f47d9.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/1ec589156e9d.jpg.html

Porównanie zdjęć Phantom 3 professional 12,4 MP vs Samsung j7 2016 9 MP
https://naforum.zapodaj.net/f8b43ec33334.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/65838f8505f3.jpg.html

Kilka zdjęć zrobionych przez Phantom 3 Professional 12,4 MP
https://ibb.co/kHv9f7
https://ibb.co/mYJUf7
https://ibb.co/cNOvL7

Bardzo proszę o informacje czy są Państwo w stanie zdiagnozować problem, a może Phantom 3 Professional po prostu tak ma i zdjęcia są po prostu kiepskiej jakości. Na zagranicznych forach internetowych znalazłem informacje, że istnieje coś takiego jak mechaniczna/manualna regulacja ostrości kamery.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 12:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 211
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Rzeczywiście zdjęcia z Twojego Ph3 wydają się bardzo miękkie. O ile w przypadku tych pierwszych(pionowo w dół) można winić oświetlenie, to te drugie (z poddasza) pokazują że ewidentnie coś nie pasuje.

Nigdy nie próbowałem sterować ostrością w Ph3; podejrzewam że można to zrobić tylko otwierając od tyłu obudowę za sensorem i lekko przesuwając płytkę sensora bliżej czy dalej. Ja nigdy nie odkręcałem płytki sensora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 14:02 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 19:59
Posty: 2
OK dzięki. Tak własnie mi się wydawało, że coś musi być na rzeczy. Patrząc na ten film i opis pod filmem https://www.youtube.com/watch?v=0xQcC1WBChU myślę, że ta regulacja mogłaby pomóc , ludzie w komentarzach piszą, że jest duża różnica na plus. Sam tego nie zrobię, chciałbym skorzystać z serwisu tylko jakiego... czy musi to być serwis zajmujący się dronami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 22
Lokalizacja: Toruń
Chyba mam to samo w swoim egzemplarzu. Chcę się jeszcze upewnić co do tego i zaprosiłem znajomego, żebyśmy zrobili jednakowe zdjęcia ze swoich dronów. Jak wyjdzie na moje to będę ręcznie ustawiał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8730
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zdecydowanie mydło.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 22
Lokalizacja: Toruń
Ale dziwne, że w filmach jest ostrzej..

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8730
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie od dziś wiadomo, że zdjęcia są gorszej jakości, ale chyba nie aż tak.. Tutaj już nie o samą jakość chodzi, tylko ostrość.
Ale nawet na 1 klatce z filmu, też.. nie urywa.
Więc coś może być na rzeczy z Twoim egzemplarzem/kamerą.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 mar 2018, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 10:53
Posty: 114
Lokalizacja: Rybnik, śląsk
KuChar pisze:
Chyba mam to samo w swoim egzemplarzu. Chcę się jeszcze upewnić co do tego i zaprosiłem znajomego, żebyśmy zrobili jednakowe zdjęcia ze swoich dronów. Jak wyjdzie na moje to będę ręcznie ustawiał.

I jak wyszło?
Jeżeli już ustawiać ostrość wg siebie to jak to zrobić? Celować w obiekty dalsze? Bliższe? Czy ustawienie ostrości na obiekt np. 3 m od kamery będzie poprawne?

_________________
DJI Phantom 3 Standard - sprzedany, Eachine E010, DJI Phantom 3 Professional


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 mar 2018, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
A czy kamera nie miała żadnej kraksy? Od początku tak było? Nie wymieniałeś przypadkiem taśmy gimbala na jakąś chińszczyznę? Ja miałem coś podobnego na chińskiej taśmie, wymieniłem na oryginał i po problemie. Najlepsze jest to że na jednej taśmie był tylko obraz na trybie kamery a na trybie zdjęć brak.
Zobacz czy taśma gdzieś nie jest naderwana.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 mar 2018, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 22
Lokalizacja: Toruń
nytas pisze:
KuChar pisze:
Chyba mam to samo w swoim egzemplarzu. Chcę się jeszcze upewnić co do tego i zaprosiłem znajomego, żebyśmy zrobili jednakowe zdjęcia ze swoich dronów. Jak wyjdzie na moje to będę ręcznie ustawiał.

I jak wyszło?
Jeżeli już ustawiać ostrość wg siebie to jak to zrobić? Celować w obiekty dalsze? Bliższe? Czy ustawienie ostrości na obiekt np. 3 m od kamery będzie poprawne?


Nie mogę się ze znajomym zgadać z terminami. Różnie pracujemy i czas na to nie pozwala. Mam nadzieję, że w weekend się zgadamy i ogarniemy temat. Mam tylko nadzieje, że po prostu mam za duże wymagania i w jego egzemplarzu będzie podobna jakość...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 10:53
Posty: 114
Lokalizacja: Rybnik, śląsk
Ja postanowiłem zajrzeć do mojej kamerki.... Niestety nie mam dokładnie tych samych ujęć do porównania, znalazłem film z podobnymi ujęciami. Poniżej link do screen'ów.

https://photos.app.goo.gl/uVggGmqyqcKBeRLq2

_________________
DJI Phantom 3 Standard - sprzedany, Eachine E010, DJI Phantom 3 Professional


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 kwie 2018, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
marek1225 pisze:
chciałbym skorzystać z serwisu tylko jakiego... czy musi to być serwis zajmujący się dronami?

Mogę Ci polecić https://cyber-shop.pl/
Gość jest spoko i rzetelny w mojej ocenie.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 lip 2018, 16:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 03 gru 2017, 16:56
Posty: 3
Witam. Mam ten sam problem z kamerką w P3P
Wymieniałem ją po przez Sklep CYBER-SHOP już 2 razy (raz w Holandii, raz w Niemczech) i dalej jest lipa.
Albo nie ostrzy pół ekranu albo 1/4 z dołu ekranu.
Wg Pana Pawła z CYBER-SHOP-u kamery do Phantomów 3 Pro to loteria.
Jak sobie radzicie z takimi problemami, czy wysyłać aż do "zwycięstwa" czy dać sobie spokój.
Pozdrawiam
Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
Mariusz z Bielska pisze:
Witam. Mam ten sam problem z kamerką w P3P
Wymieniałem ją po przez Sklep CYBER-SHOP już 2 razy (raz w Holandii, raz w Niemczech) i dalej jest lipa.
Albo nie ostrzy pół ekranu albo 1/4 z dołu ekranu.
Wg Pana Pawła z CYBER-SHOP-u kamery do Phantomów 3 Pro to loteria.
Jak sobie radzicie z takimi problemami, czy wysyłać aż do "zwycięstwa" czy dać sobie spokój.
Pozdrawiam
Mariusz


Pewnie kupiłeś phantoma za 1500 na allegro albo olx to masz tanio. Niestety chcąc mieć sprawny model trzeba trochę więcej zapłacić.
Co do braku ostrości w którymś rogu winna jest elektronika nie taśma.
Uszkodzona taśma najczęstsze efekty:
Całkowity brak obrazu, artefakty, brak poziomowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 lip 2018, 13:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 mar 2015, 22:16
Posty: 132
Lokalizacja: KRK
Brak ostrość kamerki w P3 wynika z badziewnego mocowania sensora i obiektywu. U mnie ostrość była dosyć dobra do czasu latania poniżej -15. Później już nawet w normalnych temperaturach nie było dobrze - coś się pewnie przesunęło przy niskiej temp. Pobawiłem się trochę ustawieniem płytki sensora i jest lepiej ale nie ma jak tego dobrze zrobić, bo podgląd na żywo ma za małą jakość. Teraz mam prawą stronę trochę mniej ostrą.
Z tego co widziałem w sieci, jest to powszechny problem i chyba nie ma sensu zbyt walczyć, każda kolejna kamerka może być tak samo nieostra albo szybko się rozjechać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Kkacper i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.