Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 28 maja 2018, 06:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 mar 2018, 11:29 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 19:59
Posty: 2
Dzień dobry,

Mam problem z jakością zdjęć robionych przez Phantom 3 Professional.
Moim zdaniem są one nieostre, już zdjęcia wyjęte z klatki filmu fullHD wydają
sie być o wiele bardziej szczegółowe.
Przykłady:
Zdjęcie wyjęte z klatki filmu fullHD vs Zdjęcie 12,4 MPX
https://naforum.zapodaj.net/a97d832f47d9.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/1ec589156e9d.jpg.html

Porównanie zdjęć Phantom 3 professional 12,4 MP vs Samsung j7 2016 9 MP
https://naforum.zapodaj.net/f8b43ec33334.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/65838f8505f3.jpg.html

Kilka zdjęć zrobionych przez Phantom 3 Professional 12,4 MP
https://ibb.co/kHv9f7
https://ibb.co/mYJUf7
https://ibb.co/cNOvL7

Bardzo proszę o informacje czy są Państwo w stanie zdiagnozować problem, a może Phantom 3 Professional po prostu tak ma i zdjęcia są po prostu kiepskiej jakości. Na zagranicznych forach internetowych znalazłem informacje, że istnieje coś takiego jak mechaniczna/manualna regulacja ostrości kamery.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 12:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 178
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Rzeczywiście zdjęcia z Twojego Ph3 wydają się bardzo miękkie. O ile w przypadku tych pierwszych(pionowo w dół) można winić oświetlenie, to te drugie (z poddasza) pokazują że ewidentnie coś nie pasuje.

Nigdy nie próbowałem sterować ostrością w Ph3; podejrzewam że można to zrobić tylko otwierając od tyłu obudowę za sensorem i lekko przesuwając płytkę sensora bliżej czy dalej. Ja nigdy nie odkręcałem płytki sensora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 14:02 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 19:59
Posty: 2
OK dzięki. Tak własnie mi się wydawało, że coś musi być na rzeczy. Patrząc na ten film i opis pod filmem https://www.youtube.com/watch?v=0xQcC1WBChU myślę, że ta regulacja mogłaby pomóc , ludzie w komentarzach piszą, że jest duża różnica na plus. Sam tego nie zrobię, chciałbym skorzystać z serwisu tylko jakiego... czy musi to być serwis zajmujący się dronami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 20
Lokalizacja: Toruń
Chyba mam to samo w swoim egzemplarzu. Chcę się jeszcze upewnić co do tego i zaprosiłem znajomego, żebyśmy zrobili jednakowe zdjęcia ze swoich dronów. Jak wyjdzie na moje to będę ręcznie ustawiał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8273
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zdecydowanie mydło.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 20
Lokalizacja: Toruń
Ale dziwne, że w filmach jest ostrzej..

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 mar 2018, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8273
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie od dziś wiadomo, że zdjęcia są gorszej jakości, ale chyba nie aż tak.. Tutaj już nie o samą jakość chodzi, tylko ostrość.
Ale nawet na 1 klatce z filmu, też.. nie urywa.
Więc coś może być na rzeczy z Twoim egzemplarzem/kamerą.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 mar 2018, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 10:53
Posty: 112
Lokalizacja: Rybnik, śląsk
KuChar pisze:
Chyba mam to samo w swoim egzemplarzu. Chcę się jeszcze upewnić co do tego i zaprosiłem znajomego, żebyśmy zrobili jednakowe zdjęcia ze swoich dronów. Jak wyjdzie na moje to będę ręcznie ustawiał.

I jak wyszło?
Jeżeli już ustawiać ostrość wg siebie to jak to zrobić? Celować w obiekty dalsze? Bliższe? Czy ustawienie ostrości na obiekt np. 3 m od kamery będzie poprawne?

_________________
DJI Phantom 3 Standard - sprzedany, Eachine E010, DJI Phantom 3 Professional


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 mar 2018, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 233
A czy kamera nie miała żadnej kraksy? Od początku tak było? Nie wymieniałeś przypadkiem taśmy gimbala na jakąś chińszczyznę? Ja miałem coś podobnego na chińskiej taśmie, wymieniłem na oryginał i po problemie. Najlepsze jest to że na jednej taśmie był tylko obraz na trybie kamery a na trybie zdjęć brak.
Zobacz czy taśma gdzieś nie jest naderwana.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 mar 2018, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 20
Lokalizacja: Toruń
nytas pisze:
KuChar pisze:
Chyba mam to samo w swoim egzemplarzu. Chcę się jeszcze upewnić co do tego i zaprosiłem znajomego, żebyśmy zrobili jednakowe zdjęcia ze swoich dronów. Jak wyjdzie na moje to będę ręcznie ustawiał.

I jak wyszło?
Jeżeli już ustawiać ostrość wg siebie to jak to zrobić? Celować w obiekty dalsze? Bliższe? Czy ustawienie ostrości na obiekt np. 3 m od kamery będzie poprawne?


Nie mogę się ze znajomym zgadać z terminami. Różnie pracujemy i czas na to nie pozwala. Mam nadzieję, że w weekend się zgadamy i ogarniemy temat. Mam tylko nadzieje, że po prostu mam za duże wymagania i w jego egzemplarzu będzie podobna jakość...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 paź 2016, 10:53
Posty: 112
Lokalizacja: Rybnik, śląsk
Ja postanowiłem zajrzeć do mojej kamerki.... Niestety nie mam dokładnie tych samych ujęć do porównania, znalazłem film z podobnymi ujęciami. Poniżej link do screen'ów.

https://photos.app.goo.gl/uVggGmqyqcKBeRLq2

_________________
DJI Phantom 3 Standard - sprzedany, Eachine E010, DJI Phantom 3 Professional


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 kwie 2018, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3141
Lokalizacja: Olsztyn
marek1225 pisze:
chciałbym skorzystać z serwisu tylko jakiego... czy musi to być serwis zajmujący się dronami?

Mogę Ci polecić https://cyber-shop.pl/
Gość jest spoko i rzetelny w mojej ocenie.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.