Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 03:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 03 lut 2018, 22:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 01:55
Posty: 21
Lokalizacja: Polska
Postanowiłem podzielić się kilkoma rozwiązaniami w celu poprawy stabilności i zasięgu Phantoma 3SE.

Słowem wstępu:
Zgodnie z przepisami EU drony DJI (ale nie tylko) pracują w trybie CE (mniejsza moc), natomiast po za granicami EU - drony latają w trybie FCC (dzięki czemu drony latają 2 lub więcej razy dalej niż w trybie CE) Przełączanie się miedzy CE i FCC następuje automatycznie na podstawie wskazań GPS'u.
Jeśli znajdujesz się w Europie i posiadasz najnowszy firmware i oprogramowanie DJI_GO prawdopodobnie twój Phantom przełączył się w tryb CE. Odpowiedzialny jest za to układ GPS twojego telefonu. Dodatkowo zastosowano ograniczenie mocy nadajnika odpowiedzialnego za transmisje video do mocy 0,09 W co skutkuje zerwaniem obrazu na niewielkich odległościach i zadziałaniem funkcji 'RTH' (powrót do domu) Dla porównania w trybie FCC moc nadajnika wzrasta do 0,4W ( a więc ponad czterokrotnie )

Jak zatem poradzić sobie z problemem ograniczenia zasięgu? Podam obecnie znane mi 3 sposoby.

A.) Zmiana trybu CE na FFC za pomoca Fake GPS
( firmware Phantoma i aplikacja DJI GO mogą być najnowszymi wresjami - nie trzeba kombinowac ze zmianą firmware czy downgrade'u oprogramowania - nie ma to znaczenia )
Zaczynamy!

    1.) Zainstaluj na swoim telefonie aplikację Fake GPS Location Spoofer free. Znajdziesz ją w Google Play (https://play.google.com/store/apps/deta ... akegps.fre)
    2.) Uruchom aplikacje do zmiany GPS i wybierz lokalizację gdzieś w Stanach Zjednoczonych (Chwilowo musisz uruchomić fałszywą lokalizację by Twoje urządzenie czyli telefon, tablet znalazło się poza UE) Sprawdź swoją lokalizację np na Google Maps by potwierdzić że zmieniłeś lokalizację.
    3.) Wyłącz dane pakietowe a najlepiej wejdź w tryb samolotowy. Jeśli używasz WiFi np w sieci domowej to rozłącz się z zapamiętanych punktów dostępowych by telefon czy tablet nie łączył się automatycznie. Lokalizacja twojego telefonu czy tabletu nie jest realizowana tylko po sygnale GPS, ale (gdy on nie działa w kolejności ) również po nadajnikach radiowych (karcie sim) czy danych z WiFi.
    4.) Dla bezpieczeństwa zdejmij śmigła z drona. Umieść go w miejscu gdzie nie ma sygnał GPS. A więc daleko od okna np w łazience. W bloku działa to dość dobrze z uwagi na zbrojenie w ścianach i stropach. W domkach jednorodzinnych polecam zakryć samego drona od góry np folią aluminiową lub pokrywką od dużego garnka.
    5.) Włącz w kolejności kontroler RC, następnie Phantom'a AC i poczekaj na nawiązanie połączenia miedzy urządzeniami (zielona lampka na RC w przypadku Phantom'a 3SE)
    6.) Uruchom aplikację DJI Go i przejdź do widoku z kamery. Powinien wyskoczyć na ekranie komunikat "Switch WLAN setting", który mówi o tym, że twój AC jest w w innym kraju i z tej okazji zresetuje ustawienia WLAN (przełączanie w tryb FFC) . Jeśli nie otrzymasz takiego komunikatu, pobuszuj po ustawieniach a jeśli to nie pomoże zatrzymaj aplikację i uruchom ją ponownie. (jeśli nie działa wróć do pkt 3 i 4)
    7.) Po uzyskaniu komunikatu naciśnij "OK" i poczekaj aż kamera się rozłączy i wróci ponownie. Jeśli nie nawiąże połączenia wyłącz wszystko i uruchom ponownie według kolejności podanej w pkt 5.
    8.) Przełącz RC w tryb ATTI ( środkowe położenie przełącznika S1 na kontrolerze w Phantom 3SE) Uruchom na chwile silniki ściągając drążki do siebie i ku dołowi. (mam nadzieje że robisz to bez założonych śmigieł) Jeśli wszystko się uruchomiło możesz zatrzymać działanie silników.
    9.) Brawo ! Prawdopodobnie jesteś w trybie FCC. Aby to potwierdzić otwórz ustawienia Wi-Fi w aplikacji. Zobacz ile jest dostępnych kanałów kanałów w paśmie 2,4 GHz. Jeśli jest 13 oznacza to tryb CE, jeśli 11 oznacza że nadajnik pracuje w trybie FCC . GOTOWE!

komentarz:
Aby latać daleko i mieć dobry sygnał musisz pozostać w tym trybie. A więc nie łączysz się się z danymi komórkowymi latasz na włączonym Fake GPS z 4-krotne większym zasięgiem ,dobrym i stabilnym sygnałem Video i najnowszym oprogramowaniem ale...
No właśnie jest jedno ale.. NIE URUCHAMIAJ FUNKCJI RTH. Uruchomienie prawdopodobnie (bo nie testowałem) wyśle twojego drona w daleką drogę :) lub do kraju z poza unii który określiłeś w aplikacji FakeGPS. Powyższe rozwiązanie stosujesz na własne ryzyko. Nie polecam mało doświadczonym pilotom. Dobrze nadaje się do tryby ATTI a powyższy sposób opisałem bo będzie nam potrzebny w pozostałych dwóch rozwiązaniach.
Co się stanie jeśli wyłączysz FakeGPS i telefon znajdzie twoją lokalizacje? Nic.. poza tym że wyślwietli Ci się komunikat z pkt 6 "Switch WLAN setting", który mówi o tym, że twój dronik znalazł się ponownie w Unii Europejskiej i zresetuje ustawienia nadajnik. Co za tym idzie przełaczy Cię w tryb CE. Nie ma odwrotu muszisz wcisnąć OK :) i wracasz do stanu jak na początku zabawy.

Sposób drugi : a raczej kontynuacja pierwszego

B.) Zmiana trybu w FFC i zmiana aplikacji. (chyba najbardziej bezpieczna)

Jeśli wykonałeś poprawnie wszystkie punkty do 1 -9 kontynujemy zabawę.
    10.) zatrzymaj aplikację DJI Go i odinstaluj ją z urządzenia (możesz dodatkowo usunąć folder DJI GO z telefonu za pomocą menadżera plików, niektórzy uważają że nie jest to konieczne ale osobiście usuwałem by nie zostawić śmieci czyt. plików konfiguracyjnych historii itp)
    11.) Podłącz urządzenie do lokalnego wifi i pobierz aplikację DJI GO w starszej wersji 3.1.8 datowaną na 5 lipca 2017 roku . Możesz poszukać jej na APK mirror lub skorzystac z tego linku
    https://www.apkmirror.com/apk/dji-techn ... 8-release/
    12.) Pobierz i zainstaluj wersję 3.1.8 (nie instaluj z karty microSD lub innych pamięci dodatkowych tylko w pamięci wewnętrznej urządzenia)
    13.) Uruchom kontroler RC i AC
    14.) Uruchom aplikację DJI GO 3.1.8 i połącz się z urządzeniem. W wersji 3.1.8 nie ma bezpośredniego wyboru P3SE, ale jeśli połączysz się przez WIFI do kontrolera RC, aplikacja automatycznie go wykryje. Wejdź do aplikacji.
    15.) Możesz wyłączyć Fake GPS, włączyć kartę SIM, a dron może uzyskać połączenie satelitarne GPS i lokalizację. Wyjdź na balkon i sprawdź :) W aplikacji do wersji 3.1.8 a więc do 5 lipca 2017r DJI nie zaimplementował mechanizmu przełączania trybu FFC w CE, więc tak długo jak jej nie uaktualnisz , pozostaniesz w trybie FCC , który zapewnia stabilny sygnał wideo na o wiele większych odległościach.
    16.) Uwaga na aktualizacje automatyczne wykonywane przez system Android.
    Twój Android na siłę będzie chciał uaktualnić DJI GO do najnowszej wersji a to w wypadku powodzenia oznacza, ze uruchomienie nowszej czy aktualnej aplikacji zakończy się wyświetleniem komunikatu "Switch WLAN" i przełączeniem z powrotem w tryb CE. Całą zabawę będziesz musiał zaczynać od początku :)

Auto-aktualizację można wyłączyć dwojako. (Dla Androida w playstore / settings / auto update - wyłączamy je dla wszystkich aplikacji) albo instalując innego menadżera aplikacji w którym można zarządzać auto update'm. Osobiście wybrałem APKPure - pobrałem go z GooglePlay i na liście aplikacji zaznaczyłem by nie pobierał aktualizacji dla DJI GO. Po kłopocie.

Podsumowując sposób drugi:
Cieszymy się dobrym stabilnym zasięgiem, pozostajemy w trybie FFC bez ingerencji czy modyfikacji urzadzenia. Latamy stabilnie daleko ale..
No właśnie kolejne ale. Wadą tego rozwiazania jest to, że nie mamy poprawek z ktorymi uporał się DJI w kolejnych wersjach aplikacji. Szczerze nie odpowiem wam co tak naprawde się zmieniło od lipca 2017 - ale starsi uzytkownicy zapewne podpowiedzą. Tak czy siak myślę że chyba warto. W koncu wiekszość filmów na YT jest sprzed pół roku.

Rozwiazanie trzecie:
C.) Najprostrza opcja dla użytkowników Androida.
    1.) Możesz użyć zmodyfikowanej aplikacji DJI Go w wersji 3.1.18 w której wyłączono funcję zmiany trybów FFC-CE i ustawiono na stałe tryb FFC.
    2.) Aplikacja do pobrania tutaj DJI_Go_3.1.18_FFC_mod.apk
    3.) W tym przypadku nie musisz przełączać się do trybu FCC wykonując kroki w w pkt 1 do 9. Zmodowana aplikacja zrobi to automatycznie po jej uruchomieniu. Nie mniej zachęcam przed jej instalacją skorzystać z ręcznego trybu przełączenia. Ta umiejętność może się przydać.
    Reasumując:
    -Postępujemy tak samo jak w przypadku drugim wykonując punkty od 1 do 16 ale w punkcie 11 nie instalujemy wersji 3.1.8 tylko wersje 3.1.18 Mod. pamiętając by wersja instalacyjna aplikacji znajdowała się w pamięci urządzenia ( nie instalujemy jej z karty microSD lub innych rozszerzeń)
    -Cieszymy się dobrym stabilnym zasięgiem, pozostajemy w trybie FFC bez ingerencji czy fizycznej modyfikacji urządzenia. Latamy stabilnie daleko ale..

No i jest jedno ale. .. Korzystamy z aplikacji w której ktoś grzebał i nie mamy ewentualnych poprawek które DJI dodał w późniejszych wersjach.

Apka została wstępnie przetestowana i nadaje się do opublikowania i do testów. Jak na razie wszystkie funkcje działają prawidłowo. RTH i Follow Me także. Wideo z testów znajdziecie na YT i w załączniku poniżej. Potwierdzone loty na 3,5 km i 500 m do góry oraz mój wykonany wczoraj na 2.2 km z testem funkcji RTH. Prosiłbym o wszelkie info i opinie a jeśli zaobserwujecie coś niepokojącego wyślijcie mi logi z Phantom'a na PW

Na koniec moje osobiste zdanie...
To już nie do końca chodzi o odległości czy bicie rekordów bo osobiście nie muszę latać na 5 km - ale dzięki FCC mam bardzo stabilne połączenie miedzy aparaturą a dronem i to jest mega zaleta.
Bardzo proszę w tym wątku o wypowiedzi związane z działaniem aplikacji, waszych Phantomów i obserwacji podczas lotów. Jeśli wszystko będzie ok pozwoli to rozwijać dalsze wersje oprogramowania.

Dodaje standardową formułkę: Wszelkie informacje zawarte w tym poście wykorzystujesz na własne ryzyko. Nie ponoszę odpowiedzialności za ułamane skrzydło czy inne niewyjaśnione bliższe zdarzenia spowodowane czy to z winy operatora, warunkami atmosferycznymi czy używaniem aplikacji osób trzecich.

Podziękowania:
Informacje zamieszczone w tym opisie zaczerpnięte zostały dzięki pomocy kolegów PhantomFlayer, Chatikib, djl & iMerith- za pomoc i wsparcie serdeczne dzięki.

Dobrej pogody i spokojnych lotów.



Ostatnio zmieniony czwartek 08 lut 2018, 13:59 przez VanDark, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lut 2018, 22:37 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 sty 2018, 13:20
Posty: 17
Lokalizacja: Opalenica
Ogromne dzięki. Jutro z rana testuje możliwe rozwiązania :) sam osobiście też nie chce bić rekordów, chce tylko mieć stabilne połączenie powiedzmy do 1, 1,5km, na chwilę obecną nie potrzeba mi więcej i jeśli Twoje rozwiązanie mi to udostępni jest dla mnie wielkie ;) jeśli do tego follow me będzie działać no to już idealnie;) dam znać jutro co i jak na moim P3 SE, ale już z góry dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 lut 2018, 22:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 01:55
Posty: 21
Lokalizacja: Polska
Dodam jeszcze jedną uwagę dla wszystkich którzy dopiero co zaczynają zabawę z dłuższymi lotami.
LATAMY BEZPIECZNIE !!!!
Utrata Phantoma z zasięgu wzroku i słuchu ( a tak dzieje się już po kilkuset metrach ) z pewnością spowoduje ciekawe uczucie. Polegacie tylko na obrazie i funkcji RTH.
Przed lotem koniecznie sprawdź ustawienia wysokości funcji RTH w zależności od otoczenia i najwyższych przeszkód. Nie bój się ustawić 100m .. lepiej wyżej niż w coś przywalić.
Sprawdź warunki pogodowe w miejscu wykonywania lotu. Posłuży ci do tego strona https://www.uavforecast.com/ lub aplikacja o tej samej nazwie na Androida.
Sprawdź jaka jest prędkość i kierunek wiatru na wysokości 100m (na ziemi może być bezwietrznie ale na wysokości 100 m wiatr może przekraczać 50 km/h)
Sprawdź na jakiej wysokości możesz latać i czy nie znajdujesz się w strefie w której nie możesz wykonywać lotów bez pozwolenia. Posłuży Ci do tego aplikacja DroneRadar. https://play.google.com/store/apps/deta ... adar&hl=pl
Jeśli wszystko przemawia że możesz latać mimo wszystko wykonaj sobie test ..

Zwróć uwagę co zrobiłem na początku lotu. 2:08 minuta filmu. Po osiągnięciu pułapu przełączyłem w tryb ATTI. Zaobserwowałem znoszenie drona przez wiatr. Zapamiętałem kierunek i prędkość znoszenia. Ok 7 m/s .
Zacznij lot w kierunku pod wiatr. To pozwoli Ci szybciej wrócić i bezpiecznie wylądować w sytuacji podbramkowej. Pamiętaj że twój dron leci z prędkością równą prędkości maksymalnej (plus lub minus) prędkość wiatru a to przy locie pod wiatr oznacza dłuższy czas lotu.

Jeśli już zdarzy Ci się utrata łączności z dronem nie panikuj. Skup się i obserwuj obraz. Jeśli po minucie nie wróci połączenie ( a w takiej sytuacji minuta to wieczność ) wyłącz samą aplikację DJI GO i włącz ją ponownie. Powinien pojawić się obraz.
Jeśli to nie przyniesie efektu uruchom ponownie funkcję RTH z przełącznika na RC - opis w instrukcji o ile czytałeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 11:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 65
Dzięki za wspaniałą pracę :lol: Rzeczowo i technicznie. Bardzo duże podziękowania z mojej strony. Pozdrawiam Darek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
Kilka uwag:

VanDark pisze:
Oznacza to że zgodnie prawem może latać do 50 m wysokości i 500 m zasięgu.

Prawo nie ma tu nic do tego, prawo nie definiuje zasiegu ani w pionie, ani w poziomie.

VanDark pisze:
Odpowiedzialny jest za to układ GPS twojego telefonu, który kontroluje Phantom'a i o zbliżaniu się do ograniczonej strefy powiadomi Cię stosownym komunikatem.

Nie telefonu, tylko drona, Phantom sam zna wlasna lokalizacje, nie potrzebuje do tego telefonu.

Warto rowniez zaznaczyc ze stosujac takie modyfikacje znacznie przekraczasz dopuszczalne moce nadawania, czyli dzialasz niezgodnie z prawem, przy okazji mozesz tez siac po okolicznych sieciach WiFi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 12:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 sty 2018, 13:20
Posty: 17
Lokalizacja: Opalenica
Zrobiłem wszystko jak w instrukcji, przetestowane dosłownie przed chwilą. Cóż mogę powiedzieć - tak jak wcześniej przekroczyłem 300 m, to już pojawiała się informacja o słabym zasięgu, teraz poleciałem na pole w odległości 1,1 km i dalej był pełny zasięg!! Dalej nie leciałem bo po prostu zabrakło odwagi jako że jestem początkujący :) To rozwiązanie to jest to, czego szukałem.. to, czego oczekiwałem od mojego phantoma. OGROMNE DZIĘKI!!! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 12:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 01:55
Posty: 21
Lokalizacja: Polska
Dzieki za cenne uwagi jest w tym trochę prawdy.

pawelsky pisze:
VanDark pisze:
Odpowiedzialny jest za to układ GPS twojego telefonu, który kontroluje Phantom'a i o zbliżaniu się do ograniczonej strefy powiadomi Cię stosownym komunikatem.

Nie telefonu, tylko drona, Phantom sam zna wlasna lokalizacje, nie potrzebuje do tego telefonu.


To stwierdzenie odnosiło się do poprzedniego zdania "Jeśli znajdujesz się w Europie i posiadasz najnowszy firmware i oprogramowanie DJI_GO prawdopodobnie twój Phantom przełączył się w tryb CE. Odpowiedzialny jest za to układ GPS twojego telefonu, który kontroluje pozycje Phantom'a" (kolejne wtrącone faktycznie jest blednę)

Punkt startowy zapamiętywany jest z pozycji GPS telefonu a nie samego Phantoma. O czym świadczy fakt że latając na FakeGPS funkcja RTH wysyła go za granice. Gdyby Phantom sam określał pozycje startową wróciłby do miejsca startu a nie leciał mi w kierunku USA :)
Może coś rozumuję źle to poprawcie mnie. Merytoryczna dyskusja mile widziana.

pawelsky pisze:
Prawo nie ma tu nic do tego, prawo nie definiuje zasiegu ani w pionie, ani w poziomie.

No jednak coś tam reguluje:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn 23 sierpnia 2016
Z ulgą odetchną osoby latające dotychczas w CTR/ATZ, ale realnie z daleka od pasa lotnisk – punkt 4.4 i 4.5 w rozdziale 4 zwalnia operatorów z konieczności zgłaszania lotów w dwóch przypadkach:

loty w odległości +1km sprzętem o wadze do 0.6kg i wysokości do 30m AGL lub najwyższej przeszkody terenowej (w tym drzew) będącej w promieniu 100m od operatora;
loty w odległości +6km sprzętem o wadze do 25kg i wysokości do 100m AGL;
Dodatkowo punkt 4.4 mówi o zwolnieniu z pozwoleń na loty w P i ADIZ, z czego w pierwszej opcji (P – Prohibited) chodzi o loty „poza terenem obiektów chronionych przez strefę P i do wysokości nie większej niż 30 m lub do wysokości najwyższej przeszkody, w tym drzew” .

Obowiązujące w Polsce prawo zabrania latać małym dronom (takim do 25 kg) poza zasięgiem wzroku operatora, a nawet jeśli operator obejmuje jeszcze drona wzrokiem – powyżej 150 metrów nad poziomem gruntu (AGL). Powód jest bardzo prosty i oczywisty – powyżej tej granicy zaczynają się już loty załogowe, a szansa na to, że pilot jakiejś awionetki najzwyczajniej w świecie nie zauważy małego drona i w niego wleci, jest niestety spora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 13:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11942
Lokalizacja: Mikoszewo
VanDark pisze:
Obowiązujące w Polsce prawo zabrania latać małym dronom (takim do 25 kg) poza zasięgiem wzroku operatora, a nawet jeśli operator obejmuje jeszcze drona wzrokiem – powyżej 150 metrów nad poziomem gruntu (AGL). Powód jest bardzo prosty i oczywisty – powyżej tej granicy zaczynają się już loty załogowe, a szansa na to, że pilot jakiejś awionetki najzwyczajniej w świecie nie zauważy małego drona i w niego wleci, jest niestety spora.

Obawiam się kolego że nie rozumiesz tego co czytasz a i słabo z tym co piszesz. "Poza zasięgiem wzroku operatora, a nawet jeśli operator obejmuje jeszcze drona wzrokiem" - zastanowiłeś się nad tym zdaniem? Jak obejmujesz "drona wzrokiem" to znaczy że on JEST w zasięgu wzroku. :roll:
I druga rzecz - to co zacytowałeś odnosi się do "osoby latającej dotychczas w CTR/ATZ". Wiesz co to CTR/ATZ i gdzie to się znajduje? Najwyraźniej nie a warto by było żebyś doczytał, szczególnie jak cię ciśnie na dalsze wypady.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
VanDark pisze:
Punkt startowy zapamiętywany jest z pozycji GPS telefonu a nie samego Phantoma.

Gdyby lokalizacja punktu startowego byla ustalana jedynie na podstawie GPS w telefonie, w jakis sposob chcialbys ustalic punkt startowy na urzadzeniach ktore GPSa nie posiadaja (np. iPad WiFi) :-)

VanDark pisze:
O czym świadczy fakt że latając na FakeGPS funkcja RTH wysyła go za granice. Gdyby Phantom sam określał pozycje startową wróciłby do miejsca startu a nie leciał mi w kierunku USA :)

Byc moze nie odczekales az GPS w Phantomie sie w pelni zainicjalizuje i tak naprawde nie zapisales punktu startowego (wiec przy RTH lecisz do lokalizacji 0,0 w Zatoce Gwinejskiej).

Co do przepisow, Verid juz Cie troche naprostowal a ja apeluje po raz kolejny o nie wymyslanie ograniczen ktorych w przepisach nie ma. To ze minimalna wysokosc lotow VFR to 150m AGL nie oznacza ze prawo zabrania modelom latajacym loty powyzej tej granicy (ani tym bardziej 50m o ktorych wspomniales). W ramach zdrowego rozsadku zaleca sie nieprzekraczanie 150m ale nie ma takiego zakazu, mowa jest jedynie o VLOS.

W temacie przepisow dotyczacych modeli latajacych zapraszam tu:
viewtopic.php?f=53&t=39540

I apeluje o podawanie informacji (szczegolnie jesli mowa o przepisach) prezyzyjnych a nie przypadkowych na zasadzie "prawo cos tam reguluje" bo rodzi sie potem z tego mnostwo nieporozumien szczegolnie u mniej doswiadczonych lataczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 14:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 01:55
Posty: 21
Lokalizacja: Polska
pawelsky pisze:
Gdyby lokalizacja punktu startowego byla ustalana jedynie na podstawie GPS w telefonie, w jakis sposob chcialbys ustalic punkt startowy na urzadzeniach ktore GPSa nie posiadaja (np. iPad WiFi)

Odpowiem z mojego osobistego przypadku.
Zainstalowałem apke na tablecie bez GPS i LTE by mieć większy ekran. Phantom 3SE nie poleciał mi dalej niż 50m i 100 wokoło mnie (być może to jego urok lub coś w firmware). Od razu mam komunikat o maksymalnym zasięgu. Przeczytałem na zagranicznym forum, że musze być zalogowany do aplikacji DJI_GO i mieć właczony GPS inaczej nie polecę dalej. Może iPad ma inaczej.
Sprawdzę to jeszcze raz i odpowiem Ci dokładnie co mam za komunikat. Ale nie polatałem. Dopiero po przejściu na telefon i uruchomieniu GPS na telefonie udało mi się lecieć dalej. Tak jak wspomniałem zrobię ten sam test i dam znać dokładnie na ile mogę odlecieć bez GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 14:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
VanDark pisze:
Zainstalowałem apke na tablecie bez GPS i LTE by mieć większy ekran. Phantom 3SE nie poleciał mi dalej niż 50m i 100 wokoło mnie


Ale Home Point zapisal? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 22:54
Posty: 1703
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
VanDark pisze:
Rozwiazanie trzecie:
C.) Najprostrza opcja dla użytkowników Androida.
[list=3]1.) Możesz użyć zmodyfikowanej aplikacji DJI Go w wersji 3.1.18 w której wyłączono funcję zmiany trybów FFC-CE i ustawiono na stałe tryb FFC.
2.) Aplikacja do pobrania tutaj DJI_Go_3.1.18_FFC_mod.apk
3.) W tym przypadku nie musisz przełączać się do trybu FCC wykonując kroki w w pkt 1 do 9. Zmodowana aplikacja zrobi to automatycznie po jej uruchomieniu. Nie mniej zachęcam przed jej instalacją skorzystać z ręcznego trybu przełączenia. Ta umiejętność może się przydać.


Czy ta zmodowana apka działa też z P3 Standard?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 15:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 sty 2018, 01:55
Posty: 21
Lokalizacja: Polska
Z tego co mi wiadomo i piszą na zagranicznych forach działa. Nie mam w zasięgu P3S więc nie mogę sprawdzić osobiście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 lut 2018, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 22:54
Posty: 1703
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Uruchomiłem i rzeczywiście działa ale ze względu na kiepską pogodę nie udało mi się sprawdzić zasięgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 17:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 65
Witam, dziś zainstalowałem 3 wersję możliwości lotu w FCC i niestety poza faktem przejścia RC w tryb FCC dane w aplikacji "zwariowały" Ciągły komunikat o hasło do WI FI Phantom, rwanie transmisji video, brak mapy. Po odinstalowaniu i zapodaniu aplikacji z lipca 2017r jest zdecydowanie lepiej. Niestety w tej wersji aplikacji nie ma możliwości podejrzenia w opcji WI FI ani trybu 2,4 ani 5,8 w związku z tym opieram się tylko na własnej obserwacji zasięgu i mocy nadajnika RC. Wszystko wskazuje na to, że jest w trybie FCC w jakim ustawiła go zmodowana aplikacja. Irytujące jest nadal brak mapy w związku z tym zapisany home point pozostaje w sferze domysłów. Nie wiem co ma na to wpływ, czy fakt że FCC jest poza Europą i dlatego nie znajduje bieżącej mapy? Dodam, że mapy Google są prawidłowo wyświetlane w aplikacji mapy a Dji ich brak. Może, któryś z forumowiczów wypowie się co można zrobić aby wyświetlić mapę w Dji, oczywiście poza instalacją najnowszej wersji apk. Dji. Pozdrawiam Darek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.