Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 gru 2018, 11:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 14 lis 2018, 07:45 
Offline

Rejestracja: sobota 07 paź 2017, 09:46
Posty: 31
Witam prosze o pomoc co moze byc nie tak dron po upadku w gimbalu zerwana tasma, wymienilem tasme wszystko wrocilo do normy gimbal dziala prawidlowo mam polaczenie z aparatura zielone swiatełko jest tez telemetria. Moge sterowac gimbalem i kamerą załaczać nagrywanie itp ale nie ma obrazu na żywo natomiast na karcie sd normalnie sie wysztko nagrywa. Moze to być problem z samą kamerą? Dodam że robiłem na nowo linka i to nic nie pomogło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 lis 2018, 12:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 212
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
ogi18 pisze:
Moze to być problem z samą kamerą?


Tak.

Tu jest wszystko czego potrzebujesz:
https://phantompilots.com/threads/fix-n ... ro.133487/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 lis 2018, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6697
Lokalizacja: Polska
gorszysort pisze:
Tu jest wszystko czego potrzebujesz:

Tyle ze watkotworca pyta o P3S a nie P3A/P3P...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 lis 2018, 13:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 212
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
pawelsky pisze:
Tyle ze watkotworca pyta o P3S a nie P3A/P3P...


A tak.. większość z recept dla pro/adv nie działa dla std.

No dobrze:
W Ph3 Std wszystko co zwiazane z transmisją po stronie drona jest zamkniete w gimbalu.
Oczywiście sygnał musi być jeszcze przekazany przez aparaturę do telefonu.

Uogólnione kroki postępowania:
1. Wyjmij kartę SD z drona. Spróbuj re-link drona do RC. Sprawdź czy to samo jest na innym urządzeniu mobilnym.
2. Sprawdż na innej aparaturze; jeśli inny RC też nie ma obrazu, to problem na pewno siedzi w gimbalu
3. Wiedząc na pewno czy problem jest w RC czy w gimbalu - wymień lub napraw uszkodzony komponent

Zakładając że tu problem siedzi w gimbalu (bo wątkotwórca pisze o upadku):
Trzeba by zlokalizować uszkodzony element:
https://github.com/o-gs/dji-firmware-to ... ntom-3-std
Może to być "Gimbal top board" albo "Camera encoder board". Albo problem może wciąż być z taśmą.
Jak zlokalizować - sprzętem diagnostycznym (np. multimetr, TTL-to-USB, Logic Analyzer), albo zastępując każdą z płyt przez działającą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 lis 2018, 15:51 
Offline

Rejestracja: sobota 07 paź 2017, 09:46
Posty: 31
Wiec tak robiłem relinka zarówno rc jak i wifi, obniżałem firmware jak i wgrywałem nowe, próbowałem na innym tel z nowo zainstalowaną aplikacją i na lichi. i kompletnie nic. Dzis doszła do mnie sama kamerka do gimbala zamontuje i zobaczymy co będzie choć ja stawiam raczej na płytę głowna gimbala. Dam znać czy wymiana samej kamerki pomogła.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 lis 2018, 19:31 
Offline

Rejestracja: sobota 07 paź 2017, 09:46
Posty: 31
Wymienilem kamerke i niestety tak jak myslalem to nic nie dalo :-( Najprawdopodobniej to bedzie wina plyty glownej gimbala, raczej watpie zeby tasma robila problemy choc to chinski zamiennik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 lis 2018, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11976
Lokalizacja: Mikoszewo
ogi18 pisze:
raczej watpie zeby tasma robila problemy choc to chinski zamiennik

Przez forum przewinęło się kilka tematów gdzie chiński zamiennik taśmy był przyczyną problemów więc nie odrzucałbym całkowicie tej możliwości.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 gru 2018, 19:44 
Offline

Rejestracja: sobota 07 paź 2017, 09:46
Posty: 31
Witam ponownie usterka zostala naprawiona. Zamowilem nową taśmę też z chin i obraz powrócił. Okazało się że na starej taśmie na złączu wchodzącym do płyty gimbala był uszkodzony jeden pin. Więc jeśli ktoś ma ten sam proble co ja czyli gimbal dziala, jest telemetria obraz nagrywa się na kartę a niema podglądu to na 90 % wymieniajcie taśmę. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.