Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 08:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 773 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 52  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 17:34 
Offline

Rejestracja: sobota 20 kwie 2019, 12:30
Posty: 15
Lokalizacja: Winiary
Przetestowałem ostatnio gogle DJI z naszym Mavic Air, troszkę brakuje funkcji w porównaniu z Mavic Pro, nie da się np. sterować gimbalem na boki, tylko góra dół, ewentualnie całym dronem na boki, ale nie jest to to samo co w Pro, brakuje też funkcji autonomicznych, gogle trzeba podłączać kablem, nie da się jednocześnie używać telefonu i gogli ( na telefonie brak obrazu ), nie ma do wyboru transmisji HD jak w Pro, ale obraz mimo wszystko bdb i wrażenia jak najbardziej pozytywne, fajna obsługa przez touchpad - po paru minutach nabiera się wprawy, trochę ciężkawe, po dłuższym używaniu jest to odczuwalne

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 85
Lokalizacja: Wielkopolska
Mavic Air nie ma porażającego zasięgu, ja miałam go 240m ode mnie, a już obraz lagował, dlatego uważam, że gogle w przypadku tego drona to mimo wszystko dziwny pomysł. Ale uściślijmy, nie kupowałam go dla zasięgu, także nie narzekam, po prostu uważam, że gogle przydają się jak latasz czymś, czym da się odlecieć ciut dalej.

Osobiście to zastanawiam się nad zakupem filtra jeszcze jednego, teraz mam filtry Neewer ND-4PL, ND-8PL i ND-16PL. Są OK, ale w gorące i bardzo słoneczne dni to ND16 jest za mało. Nie mam pojęcia, czy tak jest zawsze, czy to kwestia firmy jakiej są moje fitry, czy gdybym kupiła filtr Polarpro ND-16PL, to byłby mocniejszy, niż ten Neewera? Czy lepiej olać ND 16 i kupić PolarPro ND-32PL?

Muszę się nauczyć obsługi programu Davinci Resolve, bo skończył mi się trial Adobe Premiere...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9143
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Alina81 pisze:
Mavic Air nie ma porażającego zasięgu, ja miałam go 240m ode mnie, a już obraz lagował, dlatego uważam, że gogle w przypadku tego drona to mimo wszystko dziwny pomysł. Ale uściślijmy, nie kupowałam go dla zasięgu, także nie narzekam, po prostu uważam, że gogle przydają się jak latasz czymś, czym da się odlecieć ciut dalej.


Wystarczy zrobić fcc..

Alina81 pisze:
filtr Polarpro ND-16PL, to byłby mocniejszy, niż ten Neewera? Czy lepiej olać ND 16 i kupić PolarPro ND-32PL?

Skoro uważasz, że ND16 to za mało, to kup ND32 a nawet i ND64 się przydaje.
Nie znam filtrów które kupiłaś, ale ND to powinien być standard, nawet u tanich Chińskich firm.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 337
Lokalizacja: szczecin
Alina81, Alina 16 to 16 niezależnie jakiej marki. Chcesz mocniejszy to kup 32np.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:30 
Offline

Rejestracja: sobota 20 kwie 2019, 12:30
Posty: 15
Lokalizacja: Winiary
Alina w standardzie CE mam do 1km zasięgu, na FCC najdalej odleciałem na 2,5km bez utraty połączenia, kupiłem drugi używany kontroler żeby zamontować antenę 4hawks, nie do bicia rekordów, tylko do spokojnego latania w mocno zakłóconych miejscach, nie wiem skąd u ciebie taki mały zasięg, w dużych miastach to owszem zdaża się, no i należy pamiętać że jak lecimy tylko do góry nad głowę to trzeba troszkę inaczej anteny ustawić - nawet w instrukcji jest napisane i narysowane

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 337
Lokalizacja: szczecin
Watkins, wszystko zależy od ilosci sieci wifi wokół, przeszkód typu drzewa itp. Jak mialem Aira, w FCC potrafił rwać po 300-400 metrach, ale wystarczyło sie udać na „łąkę” i bez zająkniecia na 2 km leciał...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7611
Lokalizacja: Polska
Alina81 pisze:
ja miałam go 240m ode mnie, a już obraz lagował

Lagowanie obrazu a zasieg to dwie rozne rzeczy.

Przyczyny lagowania moga byc rozne, np. malo wydajny telefon/tablet. Przyczyny kiepskiego zasiegu tez moga byc rozne, chociazby niewlasciwe ulozenie anten, czy warunki terenowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:41 
Offline

Rejestracja: sobota 20 kwie 2019, 12:30
Posty: 15
Lokalizacja: Winiary
Jeżeli latam w nowym miejscu zawsze przed lotem sprawdzam stan zakłóceń i zajętości sieci w okolicy, zdążyło mi się że mi słup elektryczny z jakimś białym ustrojstwem siał niesamowicie, 30m dalej od słupa i po problemie, zawsze można ręcznie kanał wybrać, a nie zdawać się na automat, nikt nie każe latać w CE na 5,8Ghz, można ręcznie zejść na 2,4 jeżeli są mniejsze zakłócenia, w moich stronach jest dwóch dostawców sieci bezprzewodowej i mają standard 5Ghz, schodzę na 2,4 i jest o wiele lepiej

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 85
Lokalizacja: Wielkopolska
Latam na FCC... Poza tym, jeśli chce się latać daleko, to wypada wiedzieć na pewno co widzi dron, a jak obraz się tnie, to nawet tego nie wiadomo. Dlatego ja dla pewności trzymam go na krótkiej smyczy. I absolutnie nie mam zamiaru testować zasięgu, to i tak zależy od terenu po którym się lata. Ja latam na takiej łączce w pobliżu osiedla domków, ponoś nie lata tu wiele sygnałów WiFi w powietrzu, ale kto go tam wie. Ja staram się tak latać, by nie stracić drona. Od nowości nie korzystałam nawet z tych autonomicznych lotów, ani z RTH, w żadnej z jego wersji. Wszystko na manualnym sterowaniu, tylko ze startowania korzystam, tego precyzyjnego, żeby sobie zdjęcie zrobił, w razie gdyby.

Może to się Wam, starym wygom wydawać chore, ale już straciłam jednego drona, co prawda taniego chińczyka, ale wiem co to coś może zrobić w powietrzu i jakie rzeczy temu mogą odwalić, więc przynajmniej na razie mam do tego drona ograniczone zaufanie.

A i jeszcze propos fona, to mam Samsunga Galaxy S6, on nie miewa kłopotów z wydajnością, bo też i nie zapycham go niepotrzebnymi rzeczami. Dotąd służył tylko do dzwonienia/smsowania i What'sapa :P Teraz jeszcze obsługuje DJIGO4.

Ja mam jeszcze pytanie, czy do prawidłowego działania aplikacji, potrzebny jest internet? Do aktualizacji na pewno, ale w razie gdyby dron zaginął, a w telefonie nie było neta, bo będą działała funkcja "find my drone?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7611
Lokalizacja: Polska
Alina81 pisze:
Od nowości nie korzystałam nawet z tych autonomicznych lotów, ani z RTH, w żadnej z jego wersji.

Blad, RTH to akurat powinnas miec przecwiczone, zeby sie nie zdziwic w przypadku gdy bedzie trzeba z niego skorzystac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 12:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 85
Lokalizacja: Wielkopolska
Boję się... Znaczy, pewnie wygodnie jest klikać w RTH jak dron jest daleko i chcemy mu po prostu kazać wrócić, bez naszej ingerencji, ale słyszałam o tym co ten dron potrafi zrobić. Jeden kolo z yt miał sztukę z wadliwym kompasem, dron mu uciekł, a firma robiła problemy z odesłaniem nowego, bo starego nie znalazł. Wmawiali gościowi, że silny wiatr go zwiał, a wyszło, że go zwiał wiatr, ale dron uciekał pod wiatr, a nie z wiatrem.... Dron miał wadliwy kompas i sam nie wiedział gdzie jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 793
Lokalizacja: Kraków
Hmm... żeby zacząć swobodnie korzystać z modelu, przestań się bać, że go stracisz - ot, ryzyko wliczone w tą zabawę :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 12:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7611
Lokalizacja: Polska
Alina81 pisze:
pewnie wygodnie jest klikać w RTH jak dron jest daleko i chcemy mu po prostu kazać wrócić, bez naszej ingerencji

Nie od tego jest RTH. RTH ma ci sluzyc w sytuacjach awaryjnych, jak Ci sie taka wydarzy to za pozno bedzie na zastanawianie sie co sie tak naprawde dzieje, jak przejac reczna kontrole itp.

Alina81 pisze:
Jeden kolo z yt miał sztukę z wadliwym kompasem, dron mu uciekł, a firma robiła problemy z odesłaniem nowego, bo starego nie znalazł.

Z wadliwym kompasem to nawet przy Twoim 'manualnym sterowaniu' bedziesz miala klopoty...

Gdyby kolo z YT wczesniej przecwiczyl RTH w kontrolowanych warunkach wiedzialby ze jest problem z kompasem i nie stracilby drona.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 12:34 
Offline

Rejestracja: sobota 20 kwie 2019, 12:30
Posty: 15
Lokalizacja: Winiary
Nie ma się czego bać, podstawowa zasada to startujemy przy minimum 12 satelitach jeżeli mamy zamiar lecieć troszkę dalej niż wzrok sięga, osobiście RTH użyłem świadomie tylko raz na samym początku przy niewielkiej odległości w ramach testu jak to działa, sterowanie ręczne to dla mnie podstawa, uczyłem się latać na tanich sprzętach bez wspomagania i w razie czego mam nadzieję sobie poradzić w nagłych sytuacjach, to tylko elektronika, zawsze może zawieść, ale od tego jest gwarancja

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 cze 2019, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 85
Lokalizacja: Wielkopolska
Ja bym musiała na jakimś większym polu spróbować mu kazać wrócić. I nawet pozwolić wylądować, tylko pilnować, czy czegoś nie odwala. Jeszcze nie bardzo rozumiem aktualizowania RTH w trakcie lotu, ale to na pewno przydatne w sytuacji np każdemu mu się śledzić przykładowo podczas jazdy na rowerze i nie chce nam się wracać z powrotem do punktu domowego. Na razie to głównie ja stoję w centrum a on lata dookoła.

Ja się uczyłam latać na zabawce JJRC H31. Uciekł mi, i to wcale nie dlatego, że źle latałam, po prostu nie doceniłam siły wiatru. Nigdy go nie znalazłam, ale go sobie odkupiłam, bo bardzo drogi nie jest, a jest takiej średniej wielkości, jak Mavic Air, i mam zamiar głównie ćwiczyć na nim latanie bez tony elektroniki. Mavic Air nie ma ręcznego trybu Atti, uruchamia się sam, wtedy, kiedy niekoniecznie by się tego chciało. Ale w domu go czasem odpalam, jak parę dni nie ma pogody, żeby postał w powietrzu i ląduję jak ma z 50%. Tak na wszelki wypadek, jakby uziemienie miało dłużej potrwać. Pogodę mamy ostatnio nieprzewidywalną.


Ostatnio zmieniony sobota 08 cze 2019, 22:31 przez Alina81, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 773 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 52  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.