Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 wrz 2019, 03:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 761 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 02 maja 2019, 15:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 314
Lokalizacja: szczecin
Mówię to na podstawie obserwacji szkieł w swojej branży. Owszem w optyce okularowej ważna jest krzywizna soczewki i tylko markowi producenci troszczą się o to aby była jak najbardziej optymalna do przekroju mocy.
Ale w filtrach mamy bazę 0 - zerową.
Owszem pewnie powłoki AR w markowych filtrach będą miały większą transmisję światła, ale typowy zjadacz chleba tego nie zauważy:)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9098
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zwyczajny czy nie, to bez znaczenia. Od tego zalezy jakość obrazu, więc kupowanie byle jakich filtrów no name to głupota.

Skoro już ktoś pyta o filtry i uważa, że są mu niezbędne, to już nie jest zwykłym zjadaczem chleba (taki nawet nie wiedział by o ich istnieniu, a tym bardziej do czego dany filtr służy) i powinien wybrać najdroższy na jaki go stać. Od jakości powłok będzie zależało, czy będa to dobrze wydane pieniądze, czy nie.

Mnie nie stać na zakup byle czego i jak zależy mi na lepszej jakości obrazu, to na tym nie oszczędzam.

Nie po to kupuje się szkło za kilka tyś, by zepsuć jakość obrazu filtrem za kilka zł który jest wątpliwej jakości.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
Z czasem kupię lepsze filtry, ale na razie zwyczajnie nie stać mnie na nic dogiego.

Ja ciąglę jednak chcę drążyć temat uruchamiania Mavic'a Air, bo to parowanie go z kontrolerem mnie martwi. Najpierw podłączam telefon do kontrolera, włączam go (ustawiłam by appka się od razu uruchamiała). Zaraz po włączeniu kontrolera uruchamiam drona, także appka i dron uruchamiają się mniej więcej w tym samym czasie. I zamiast na appce mieć "GO FLY", to mam "ENTER DEVICE", i wybieram od nowa połączenie kablowe z kontrolerem i cała ta procedura parowania od nowa....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 164
Lokalizacja: Gdańsk
Uruchamiasz kontroler
Uruchamiasz mavica
Podlaczasz telefon do kontrolera
Odpalasz apke


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
Acha, czyli muszę zmodyfikować procedurę startu. Ja zaczynam od podłączenia telefonu do wyłączomego kontrolera, potem włączam kontroler a na końcu Mavic'a. To źle robiłam. Dzięki. Dziś nie latam, za mocno wieje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 18:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 314
Lokalizacja: szczecin
jak miałem aira, włączałem w kolejnosci jak mi sie chciało i nigdy nie było problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
Mi właśnie robi problemy. Ale jak będę następnym razem latać to zobaczę jak to będzie z nową kolejnością. Jeszcze mnie denerwuje telefon bo żyłuje baterię kontrolera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 20:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 314
Lokalizacja: szczecin
Alina81, Dopiero teraz doczytałem że mówisz o ponownym włączeniu kontrolera. Wpierw pisałaś o parowaniu.
To o czym piszsesz to normalne w AIR, jakos nie dopracowane to jest w tym modelu. Czyli pewnie kolejnosc ma sens.
W Mavic pro, i mavic 2 nie ma tego problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
Pobawiłam się w domu appką, bez latania po domu, i zrobiłam jakiś niebieski balonik na mapce, nie wiem o co chodzi, ale coś mętnie kojarzę, że można mu kazać podlecieć do jakiegoś punktu, mam nadzieję, że nic nie namieszałam i ten balonik zniknie, ale tak serio to jak go się pozbyć? No w każdym razie ta kolejność działa, najpierw kontroler, potem dron, podłączenie fona i uruchamianie appki. Będę pamiętać tą "sekwencję". Bo mówię dotąd to każde uruchamianie sprzętu to od nowa parowanie. Mam krótko, bo od zeszłego piątku i to pierwszy dron tej firmy jaki mam, a z gps to już w ogóle pierwszy i się w tych szczegółach gubię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12321
Lokalizacja: Mikoszewo
Ja zazwyczaj najpierw odpalam całą "bazę" (aparatura, tablet, aplikacja) a kopter na końcu i też działa.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
U mnie w sumie też działa, tylko muszę parować za każdym razem, a to trochę irytujące jest dlatego tą sekwencją go teraz będę włączała bo działa. Dron nie stracił jak dotąd połączenia z kontrolerem/apką ani razu, ale jak się lata na maks 27 metrach, to w sumie co ma zawieźć.... :P Latam bardzo zachowawczo, bo mnie tanie zabawki nauczyły, że drony się trzyma na krótkiej smyczy. Może kiedyś będę latała na 100 metrach, gdzieś nad lasem czy jeziorkiem, ale raczej nie w najbliższym czasie, bo póki co to bym zawału dostała. Niby mam to FCC, ale zawsze może coś zawieźć, choć coś czuję, że prędzej ja niż ten sprzęt. I zauważyłam, że gołębie lubią krążyć wokół drona, co mnie dziwi, to nie są agresywne ptaki, więc co to jest? Jakiś terytorializm, czy zwykła ptasia ciekawość?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 maja 2019, 23:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12321
Lokalizacja: Mikoszewo
Alina81 pisze:
U mnie w sumie też działa, tylko muszę parować za każdym razem

Nie powinno się tak dziać.
Alina81 pisze:
gołębie lubią krążyć wokół drona, co mnie dziwi, to nie są agresywne ptaki, więc co to jest? Jakiś terytorializm, czy zwykła ptasia ciekawość?

To drugie i czasami zgubne, tak dla ptaka jak i dla koptera. Sprzęt filmowy znajomego został potraktowany przez gołębia jako wygodna półeczka żeby spocząć. Na szczęście dla znajomego to było okto. Gołąb szczęścia nie miał.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
Może większe drony budzą większą grozę u ptaków, ponoć sparki są notorycznie przez coś atakowane, jak dotąd mojego Air'a nic nie zaatakowało, ale jak widzę ptaki to dla pewności się stamtąd wynoszę.

Dziś znowu wieje, momentami konkretnie, znowu jestem uziemiona. Pogoda to potrafi człowieka wnerwić...

Myślałam o symulatorze od DJI, tylko mam ciut za słaby komputer i brak miejsca na dysku SSD, musiałabym instalować to na talerzówce. Na niskich ustawieniach grafiki miałoby to szansę zadziałać.

https://www.youtube.com/watch?v=U9fbzlI8q70

Lubię filmy tego kolesia, jest mega zabawny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 17:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9098
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Alina81 pisze:
Myślałam o symulatorze od DJI, tylko mam ciut za słaby komputer i brak miejsca na dysku SSD, musiałabym instalować to na talerzówce. Na niskich ustawieniach grafiki miałoby to szansę zadziałać.

Możesz latać na telefonie, chyba, że masz tablet. Na sparku to działało, tutaj powinno być tak samo.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 18:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 lip 2018, 13:04
Posty: 80
Lokalizacja: Wielkopolska
Jeszcze mam taką jedną rzecz i na razie w sumie nie mam pytań. Chodzi o to, że telefon żyłuje kontrolera z baterii, po prostu komórka się ładuje, to jest irytujące, może jest jakaś możliwość wyłączenia funkcji ładowania telefonu przez jego gniazdo USB? Sprawdzałam w ustawieniach telefonu, ale nic takiego nie widzę. Mam telefon Samsung S6.

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie dodam do listy, czyli prócz tego działania kontrolera jak powerbanku dla mojej komóry. Chodzi mi o to, że myślę o dokupieniu podwyższonych nóżek dla Mavic'a Air. Nie wiem czy to jest sens czy nie ma sensu, ale widziałam takie nóżki i to jest kuszące, bo kamera Mavic'a Air jest bardzo nisko, i pewnie nieraz będzie to problem podczas lądowania i startowania.

https://www.youtube.com/watch?v=cJwhwkj32bw

Nie wiem czy to jest sens wydawać dodatkową kasę na coś takiego, ale jestem świeża w temacie, to mój docelowy dron, na nic droższego mnie nigdy stać nie będzie, a w tym pułapie cenowym on wygrywa. Chcę go utrzymać w dobrej kondycji jak najdłużej, ale nie chcę też wpaść w pułapkę obstawiania się toną niepotrzebnych gadżetów. Dlatego pytam tutaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 761 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 51  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.