Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 15:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 19 wrz 2018, 13:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11900
Lokalizacja: Mikoszewo
Klaxon pisze:
5 razy wołał o kalibrację kompasu, z czego 4 razy chyba nie pasowało mu rzekome pole elektromagnetyczne. Linie wysokiego napięcia mam w odległości kilkuset metrów ale bliżej nich latają inne drony (Choć nie wiem jakie) więc też nie wiem czy to wina tychże linii czy metalowej blaszki na grzbiecie.

Mój nie lubi samochodów. Jak włączę w odległości mniejszej niż 2-3m od dowolnego auta to będzie pyszczył.
Klaxon pisze:
Dalej - właśnie ten kurz. Czy przednie łapy drona wydają jakieś dźwięki przy składaniu i rozkładaniu? Tylne robią to bezszelestnie a przednie mają tam gruby kabel i nie wiem czy to on tak trzeszczy (cicho bo cicho ale trzeszczy) czy kurz mi tam się dostał.

Poza typowym "klik" jak się zamykają to żadnego trzeszczenia nie słyszę.
Klaxon pisze:
I ostatnie (na razie) jakiś patent na skonstruowanie jakiegoś lądowiska, żeby uniknąć trawy czy kurzu?

Podobnie jak Lord_Vader i Adrian startuję i ląduję "do łapy". Zdarza się latać na plaży i nawet przy lekkim wietrze lądowisko (jakie by nie było) jest natychmiast zapiaszczone.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 wrz 2018, 14:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 sie 2018, 09:40
Posty: 1
Lokalizacja: W-wa
A ja się Air'a pozbyłem - jednak jakość obrazu przy większym ISO jest słaba i średnio da się to obrobić potem z RAW'a.

Info dla potomnych w kwestii uruchomienia histogramu - nie wiem czy ktoś to pisał wcześniej, ale sporo się naszukałem po anglojęzycznych forach więc sie dzielę z lokalną społecznością :). Otóż histogram się nie uaktywni jeśli będziemy przesuwać "suwak" w ustawieniach. Trzeba rzeczony "suwak" nacisnąć i wszystko jest OK !!! Dziwna sprawa ale tak działa! Może sie przyda :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 wrz 2018, 13:27 
Offline

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 10:20
Posty: 16
Lokalizacja: Rzesza
Dziękuję za odpowiedzi.
Co do lądowania na dłoni, to jednak trochę się wstrzymam. Tello mogę lądować, ale airem jakoś narazie tego nie czuję.
Ostatni lot (wszystkie 3 pakiety) minął bezawaryjnie. Kompas OK, transmisja tylko lekko zahaczyła a i gimbal się nie przegrzał. Ale wciąż latam trochę z duszą na ramieniu. Pewnie przez te komentarze, że zasięg kiepski. I tego się właśnie boję, że po prostu gdzieś urwie i coś nieporządanego się stanie. Tzn, że nie zadziała RTH albo któryś czujnik. Tak już mam, że czujnikom i systemom ufam bardzo ograniczenie.
Jutro wylatuje na urlop i czeka mnie pierwszy test. W dosc wietrznych warunkach. Jeśli mavic poradzi sobie i nie zrobi mi psikusa z zasięgiem (Nie mam zamiaru latać dalej niż kilometr) to zostanie u mnie już na długo. Jeśli nie, pomyślę o zmianie na Pro albo nawet Zooma, tym bardziej że Pro już tanieje wyraźnie. Choć aira bardzo lubię.



Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 wrz 2018, 13:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 224
Lokalizacja: szczecin
Według mnie zasięg FCC w air jest bardzo zbliżony do CE w pro.
Air w FCC w bardzo trudnych warunkach ( wysokie drzewa wokół mnie, i dużo wifi) leci spokojnie na 800-900 metrów. Gdy nie ma przeszkód ( nic nie stoi pomiedzy kontrolerem a dronem ) to spokojnie 2 km.
Pro zachowyał sie podobnie.
Duzy wiatr mu raczej nie straszny, tylko pamietaj o trybie sport, jak nie bedzie chciał wrócić tylko to go może uratować ;)

_________________
Dji Mavic Pro Platinium i maleńki dronik do latania po domu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 wrz 2018, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 754
Lokalizacja: Kraków
Właśnie wyskoczyło mi info o nowym iOS 12 na Ipad Mini 2...
Instalował może już ktoś, i sprawdzał czy DJI GO działa bez problemów? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 wrz 2018, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8725
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie zauważyłem problemów.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 wrz 2018, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 682
Lokalizacja: Ruda Śląska
Verid pisze:
Klaxon pisze:
5 razy wołał o kalibrację kompasu, z czego 4 razy chyba nie pasowało mu rzekome pole elektromagnetyczne. Linie wysokiego napięcia mam w odległości kilkuset metrów ale bliżej nich latają inne drony (Choć nie wiem jakie) więc też nie wiem czy to wina tychże linii czy metalowej blaszki na grzbiecie.

Mój nie lubi samochodów. Jak włączę w odległości mniejszej niż 2-3m od dowolnego auta to będzie pyszczył.


Na necie wyczytałem, że podobno odświeżenie oprogramowania pomagało. Odświeżyłem. Nadal mam podobnie - wołanie o kalibrację. W sumie nie jest to coś bardzo uciążliwego, a może nawet lepiej jak jest niż jakby zapomnieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 wrz 2018, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 973
Lokalizacja: Nowy Sącz
Miałem tylko raz komunikat o kompasie gdy położyłem drona na metalowej pokrywie studzienki.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 15:37 
Offline

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 10:20
Posty: 16
Lokalizacja: Rzesza
Pogodynka pokazuje mi wiatr 4m/s, a wydaję mi się, że wieje mocniej... ktoś pisał (nie wiem czy tutaj akurat), że do 10m/s da radę latać. Stacja pogodowa znajduje się 10km ode mnie (lotnsikowa) więc nie wiem na ile wiarygodne są te informacje.
I czy burze geomagnetyczne mają wpływ na połączenie?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 wrz 2018, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 973
Lokalizacja: Nowy Sącz
Macie może jakiś sposób na zbyt duże nasycenie kolorów w zdjęciach i filmach z AIR ?


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 paź 2018, 20:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 lip 2018, 08:36
Posty: 23
Lokalizacja: Poznań
Jest nowa wersja firmware.

Overview
Date: 2018.09.30
Aircraft Firmware: v01.00.0500
Remote Controller Firmware: v01.00.0200
DJI GO 4 App iOS: v4.3.0
DJI GO 4 App Android : v4.3.0

What’s New?Aircraft:
Fixed the issue where the aircraft behaved abnormally when it misidentified a subject in ActiveTrack.
Fixed the issue during RTH where the aircraft continued to fly backward when it sensed obstacles both in front and behind.
Fixed the issue where the time displayed on photos was incorrect.
Fixed the issue where the aircraft flight distance was still restricted despite the Distance Limit being disabled in DJI GO 4.
Fixed the issue where the abnormal current warning appeared too frequently in some situations.
Fixed the issue where the aircraft could not land due to issues with the remote controller control sticks.

Remote Controller:
Added the ability to adjust the camera parameters. Press and hold the customizable button and toggle the gimbal dial to adjust (requires aircraft firmware v01.00.0500 or later).

Notes
Make sure you update the DJI GO 4 app to the latest 4.3.0 version or higher before updating the firmware.
Restart the aircraft and remote controller after the update is complete.
Please note that the firmware update may reset various Main Controller Settings, such as the RTH Altitude and Maximum Flight Distance, to factory defaults. Before the update, take note of your preferred DJI GO 4 settings, and readjust them after the update to suit your preference.
This firmware update resets the camera settings.
If the firmware upgrade fails, restart aircraft, remote controller and DJI GO 4 or DJI Assistant 2, and retry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 06:48 
Offline

Rejestracja: piątek 28 wrz 2018, 07:50
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków
Witam serdecznie :)
Pytanie do kolegów którzy już zrobili update Air'a:
Czy po wgraniu nowego softu (aktualizacji) możliwe jest nadal wejście w tryb FCC ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 08:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 66
Witam, a ja mam pytanko o dodatki, czy ktoś używał i ma jakąś opinie, czy jest to przydatne do tableta, albo do nagrywania ręcznego?
1. Widziałem dwie wersje tego, mocowane od strony anten i ze stopką jak telefon. Pytanie czy jedno nie bedzie przeszkadzalo w ustawieniu anten, a drugie w sterowaniu?
https://pl.aliexpress.com/item/Mavic-DJI-Powietrza-Smartphone-Tablet-Uchwyt-Uchwyt-z-Paskiem-dla-DJI-Mavic-Pro-Platinum-Spark-Pilota/32845643840.html
https://pl.aliexpress.com/item/360-Uchwyt-Obrotowy-Uchwyt-Monitora-Rozszerzona-Pilota-Dla-MAVIC-AIR-PRO-DJI-DJI-SPARK-Wsparcie-4/32879768370.html
2. A do tego to śmigła trzeba demontować?:/ moze ktos ma inna wersje do nagrywania ręcznego?
https://pl.aliexpress.com/item/Zmodyfik ... 70392.html
No i takie pytanko, macie jakieś plakietki z własnymi danymi na dronie? Coś jest wymagane przepisowo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 paź 2018, 08:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11900
Lokalizacja: Mikoszewo
jacom pisze:
Coś jest wymagane przepisowo?

Co jest przepisowo a co nie masz tu: viewtopic.php?f=53&t=39540
Od siebie tylko dodam że plakietka z numerem telefonu jest zawsze dobrym pomysłem na wypadek ucieczki koptera.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 paź 2018, 12:13 
Offline

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 10:20
Posty: 16
Lokalizacja: Rzesza
foras1 pisze:
Witam serdecznie :)
Pytanie do kolegów którzy już zrobili update Air'a:
Czy po wgraniu nowego softu (aktualizacji) możliwe jest nadal wejście w tryb FCC ?
Na YT piszą, że tak.
Ja po paru lotach (jeszcze bez nowego softu) nadal miewam problem z przeładowanym gimbalem. Długi restart pomaga ale taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Dzisiaj również po włączeniu sprzętu, podgląd był tak poszarpany, że nic nie było widać. Po restarcie OK. No i na 5 prób zrobienia asteroidy, udana była tylko jedna. Narazie jeszcze eksploatuje maszynkę, ale jeśli po updacie nadal będzie odstawiać takie numery, to będę reklamować.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.