Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 06:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 15 cze 2018, 09:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 49
W sumie z jednej strony Air miałem kupić, żeby VLOS nie robić, ale z drugiej strony jak się zwiększy zasięg to i tak potrzebne BVLOS :D
Mi się wydaje czy Air troszkę mniej stabilny obraz ma od PRO? Przy niektórych nagraniach takie malutkie drgania/przeskoki widać.
Między Air a Pro w legalności jest ta różnica tylko że w miastach między ludźmi wolno Airem latać? (w ramach rozsądku oczywiście). Pro mogę latać np nad osiedlem w zasięgu wzroku?
Mam już 2500zł odłożone w 2 miesiące, tak więc muszę w końcu coś wybrać :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8495
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To proponuję, raz jeszcze poczytać przepisy..
Bo piszesz głupoty.

viewtopic.php?f=53&t=39540

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 09:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 49
A które to głupoty? Może za bardzo dosłownie odczytałeś mój post, miedzy ludźmi to nie slalomem między przechodniami:D A co do PRO to było pytanie, no ale już wiem że według prawa pro nie mogę latać bliżej jak 100m od zabudowań. Nie widzę więc jakiś wielkich głupot w moim poście.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8495
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Odnośnie przepisów o których napisałeś, jak również tego, że zwiększając zasięg Musisz mieć BVLOS.
Nikt Ci nie każe latać po za zasięg wzroku, mając odblokowane fcc. Większa część myślących, odblokowuje po to, by mieć pewny i stabilny link rc/video Nawet w zasięgu wzroku, np latając w mieście.
Nie po to, by bić rekordy.
Czyli do 3/4 wypowiedzi.

Przecież do tego się odniosłem, a nie do drgań video, czy do tego, że masz już 2,5k i nie wiesz co z nimi zrobić.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 10:27 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 49
No tak, myślałem że to zrozumiałe że jeśli zwiększę zasięg to zdarzy mi się latać poza zasięgiem wzroku. Czasami 500m też jest już poza zasięgiem wzroku.
Co do przepisów to nadal nie widzę głupoty, no chyba że pytanie o PRO nazywasz głupotą... ale to tylko pytanie jedno które stwierdzam że nie można :D
Piszesz o głupotach, nie podając konkretów, tylko wymyślając jakieś 3/4 wypowiedzi... Takie bezpodstawne krytyki bez konkretów każdy potrafi pisać, tylko że osoba myśląca podałaby konkrety jak już kogoś krytykuje ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8495
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak nie podaje Konkretów?
Masz problem z czytaniem?

Nie, nie jest Oczywiste. Mam fcc, a nie latam po za zasięg wzroku. Dziwne prawda?

editt
jacom pisze:
W sumie z jednej strony Air miałem kupić, żeby VLOS nie robić, ale z drugiej strony jak się zwiększy zasięg to i tak potrzebne BVLOS :D

Nie, nie prawda. Można latać w zasięgu wzroku i mieć większą moc. Niepotrzebne do tego BVLOS

jacom pisze:
Między Air a Pro w legalności jest ta różnica tylko że w miastach między ludźmi wolno Airem latać?

Nie, nie wolno.

jacom pisze:
Pro mogę latać np nad osiedlem w zasięgu wzroku?

Nie, nie możesz. Chyba, że masz ŚK

Wystarczająco jasno?

Poza tym, to temat o dji mavic air, nie o przepisach VLOS-BVLOS.

Zapraszam tutaj:
viewtopic.php?f=53&t=39540

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 11:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 191
Lokalizacja: szczecin
jacom, co do obrazu to mavic air ma lapszy i to ja jako laik wyłapuję bez problemu. Nie wiem o jakich przeskokach mówisz.
Sama specyfikacja mówi o większym bitrate w AIR..

_________________
Dji Mavic i maleńki dronik do latania po domu ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 12:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 49
potrek, tak mi sie wydawalo, moze tez jest roznica w wystawieniu, posiedzę to poszukam tych nagrań.

Adrian, zwiększenie zasięgu dla Ciebie nie jest równoznaczne z wykorzystaniem tej możliwości, dla mnie jest równoznaczne, stąd moje stwierdzenie o BVLOS, czyli głupot nie piszę, tylko nie zrozumieliśmy się. Bo tak samo można powiedzieć że do PRO nie potrzeba VLOS, bo można latać w koło komina na szczerym polu.
Co do latania między ludźmi:
30m w poziomie od ludzi i pojazdow (te dwa ostatnie ograniczenia nie dotycza dronow o masie mniejszej niz 600g)
Dla mnie poniżej 30m to między ludźmi, nie bierz dosłownie tego, bo nie będę latał 1m nad głowami.
Co do PRO to już pisałem.
Co do działu to częściowo może masz rację, ale jest to post o konkretnym modelu, tak więc raczej pasuje i tu i tam, tym bardziej ze post powiązany z jakością kamery.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 13:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 191
Lokalizacja: szczecin
jacom jeśli mówisz o tych nagraniach side by side to u mnie na laptopie tez tak się wyswietla ( procek nie wyrabia ?? ) przy materiale zgranym z drona, lub bez tego side by side przy porównaniach air wypada lepiej.

_________________
Dji Mavic i maleńki dronik do latania po domu ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8495
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
jacom pisze:
Adrian, zwiększenie zasięgu dla Ciebie nie jest równoznaczne z wykorzystaniem tej możliwości, dla mnie jest równoznaczne, stąd moje stwierdzenie o BVLOS, czyli głupot nie piszę, tylko nie zrozumieliśmy się. Bo tak samo można powiedzieć że do PRO nie potrzeba VLOS, bo można latać w koło komina na szczerym polu.
Co do latania między ludźmi:
30m w poziomie od ludzi i pojazdow (te dwa ostatnie ograniczenia nie dotycza dronow o masie mniejszej niz 600g)
Dla mnie poniżej 30m to między ludźmi, nie bierz dosłownie tego, bo nie będę latał 1m nad głowami.
Co do PRO to już pisałem.
Co do działu to częściowo może masz rację, ale jest to post o konkretnym modelu, tak więc raczej pasuje i tu i tam, tym bardziej ze post powiązany z jakością kamery.


Nie, to Nadal nie jest BVLOS. Nie myl pojęć i nie wprowadzaj w błąd.

Do PRO nie potrzebujesz ŚK, jeśli będziesz latał zgodnie z przepisami.

Zaraz przyjdzie Nowy i napisze, że wyczytał od jacom, że można latać gdzie chce i jak chce, nawet pomiędzy ludźmi.
Więc nie pisz takich rzeczy, to nie Onet, czy grupa na FB.

Hyde PArk jest w innym dziale.

Więc trzymaj się tematu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 742
Lokalizacja: Kraków
Korzystał ktoś może z tych chińskich hub'ów do ładowania, albo ładowarek samochodowych ładujących dwie baterie?
Zastanawiam się czy dobrze to współpracuje z bateriami? też się ładują szeregowo jedna po drugiej?

Coś jak to:
https://www.banggood.com/4-In-1-Balance ... 85661.html
https://www.banggood.com/3-IN1-Car-Char ... 86728.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 18:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11603
Lokalizacja: Mikoszewo
Jestem w stanie odpowiedzieć tylko na część wątpliwości - mam tą ładowarkę samochodową która zalinkowałeś i działa. Ładuje. Bateria się nie buntuje ani nie wygląda na zamordowaną. Nie próbowałem jeszcze ładować 2 na raz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lip 2018, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2823
Lokalizacja: Kartuzy
i ja się skusiłem :oops:

jako ciekawostka - jak się maluszek zachowuje na wietrze. Wiało z 6-8m/s, w porywach ponad 10.


_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lip 2018, 16:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1236
Lokalizacja: Warszawa
Świetny pomysł z cieniem. "Miota nim jak szatan!" ;-)
Nie sądziłem, że będzie dawał radę w takich warunkach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lip 2018, 13:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 49
Tak przeglądam sklepy gdzie kupić, TOMTOP jakoś lipnie, combo kosztuje drożej jak u nas? jedynie znalazłem czerwony w zestawie standard taniej bo za 3 tyś.
Na Ali znalazlem combo za 822E, tak się zastanawiam czy nie to kupić...? Ale czy to nie dziwne że inni mają 130e drozej?
Jakie plusy są kupując w Polsce? Przy gwarancji oddaje się do sklepu, nie wysyła do chin lub gdziekolwiek?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.