Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 gru 2018, 09:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 sty 2018, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 sty 2018, 17:53
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Witam, wielkie dzięki za przyjęcie mnie na forum!
Mam mały problem, albo wydaje mi się, że go mam.

Jakiś czas temu zmieniłem obudowę w moim ph3 pro i wczoraj podczas testu przy odległości mniejszej niż 500m załączał mi się RTH. W prawdzie byłem zasloniety drzewami i w koło było dość sporo sieci wifi i metalu, ale wcześniej w otwartym terenie udało mi się dolecieć na 2k, a tutaj ledwo 500m.
Teraz pytanie: Zrobiłem coś źle podczas zmiany obudowy czy latalem w złych warunkach? Pozdro!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
Powtórz test przy takich warunkach jak zrobiłeś 2k to będziesz wiedział.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 sty 2018, 17:53
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Problem w tym, że nie mam teraz takiej opcji.
Zauważyłem, że zasięg transmisji był wtedy na full, przerywało jedynie połączenie z RC....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 09:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
Wiesz - latanie za drzewa i inne przeszkody terenowe generalnie nie jest polecane ze względu fizykę więc nie stwierdzisz w ten sposób problemów z zasięgiem.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 sty 2018, 17:53
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Rozumiem, tylko wydawało mi się, że to transmisje powinno rwać jako pierwszą.
No nic, zostaje mi tylko znaleźć wolną chwilę i udać się "kawałek" za miasto. :)

Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 10:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 212
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Przeszkody terenowe - sygnał 2.4GHz spada o ponad połowę z każdym centymetrem dobrze nawodnionej materii organicznej. Wiesz, dlatego używamy go też do podgrzewania jedzenia - wchłania się świetnie.

Zmiana obudowy drona - nie bardzo widzę jak taka zmiana miała by ograniczyć odbiór bez wpływania na nadawanie. Kilka faktów:
- w Phantomach 3 pro/adv te same anteny służą do Rx i Tx - jakby był z którąś problem, to w dwie strony
- jeśli odpalisz drona bez podłączonych anten, możesz spalić wzmacniacz nadawczy; ale niskoszumowego wzmacniacza odbiorczego nie spalisz tak łatwo - musiał byś specjalnie podłączyć zbyt silny sygnał

No może jest jedna opcja - jeśli podłączyłeś anteny w nieprawidłowe sloty, dron może nadawać w inną stronę niż pozycja odbiornika. Dron jednocześnie nadaje/odbiera z dwóch anten, nie z wszystkich na raz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 sty 2018, 17:53
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Domyślam się, że pokryte wodą drzewa mocno ograniczają moc i chyba to będzie przyczyną.
Anten w ogóle nie ruszałem, a podczas wkładania ich w "nogi" raczej nie mogłem pomylić stron, bo zwyczajnie nie wystarczyłoby kabla.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
audiomachine pisze:
pokryte wodą drzewa

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 sty 2018, 17:53
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Cooo? ;D drzewa serio były pokryte lodem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 14:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11972
Lokalizacja: Mikoszewo
audiomachine pisze:
Cooo?

To :mrgreen:
gorszysort pisze:
sygnał 2.4GHz spada o ponad połowę z każdym centymetrem dobrze nawodnionej materii organicznej

Nawodnionej, nie oblanej wodą... Nawet jak lód zejdzie to zasięg za drzewami dalej będzie do knota... :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sty 2018, 14:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 sty 2018, 17:53
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Dobrze mistrzu, już rozumiem. :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.