Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 12 gru 2018, 22:34


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 07 mar 2017, 21:34 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
To akurat najmniej ważne, ale dzięki za poprawę mnie.
Dziś włączyłem aparaturę i znowu pika jak poprzednio. Po rozładowaniu i ponownym naładowaniu poprzednio już było ok.

Odinstalowałem apkę 2,4,2 zainstalowałem 2,4,3 i 2,6 i 3,1,3 to teraz pojawia się tylko komunikat jak przed pierwszym uruchomieniem. Przycisk How to Connect, a nie jak było poprzednio Enter Camera View.

To chyba widać ostatnio problem DJI w różnych modelach.
Niektórym pomaga np. wypięcie kabla USB odczekanie chwilę i ponowne podpięcie.
Sądzę, że to jednak musi być chyba coś z elektroniką aparatury, a nie oprogramowaniem. W zależności od obciążenia gniazda USB mogą powstać małe przepięcia i efekt murowany. Przy kartach pamięci i czytnikach zaleca się podłączać czytnik razem z kartą.
U mnie P3P działał po ostatnim locie. Spakowałem i po dość długim nie lataniu wyjmuję i zaczyna się pikanie RC i DISCONNECTED.

https://www.youtube.com/watch?v=foTYZS8pJsQ

EDIT - scalenie

Pokaże na filmie jak wygląda problem z samą aparaturą i jak można wyciszyć pikanie.

https://youtu.be/kjNQ-bcvODU

Dziś zrobiłem upgrade phantoma do nowszej wersji z sukcesem, ale niestety sama aparatura nie chciała się poddać bo znowu zaczęła pikać i muszę ją ponownie rozładować i naładować żeby przy starcie nie pikała. Samo wyciszenie nic nie daje. Wtedy może uda się przeprowadzić upgrade firmwaru dla RC. Kilka pierwszych włączeń było ok, ale później znowu pikanie jak w filmie.

DISCONNECTED pokazany na filmie.
https://youtu.be/BTYkkNMGgp8

Po rozładowaniu i ponownym naładowaniu aparatura przestała jak na razie piszczeć.
Czy ktoś można zna sposób na wymuszenie aktualizacji ręcznie ?
Bo po włożeniu czytnika z kartą i firmwerem tym co załadowałem do drona aparatura nie chce wystartować automatycznie z aktualizacją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 10:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1261
Edirol pisze:
Czy ktoś można zna sposób na wymuszenie aktualizacji aparatury firmwaru ręcznie do Phantomie 3 PRO z 1.3.20 do 1.4.10.
Aparatura pokazuje błąd sygnalizując czerwoną diodą i sygnałem B-B-B-B.
Phantom 3 pro zaktualizował się bez problemu aparatura nie chce sama wystartować.

pawelsky pisze:
W aplikacji DJI Go na ekranie startowym (na tym na ktorym wybierasz rodzaj latadla) przytrzymaj przez 5 sekund przycisk w prawym gornym rogu. Po puszczeniu powinno pojawic sie menu upgrade/downgrade kontrolera.

Oczywiście aplikacja DJI GO musi "widzieć" kontroler.
Edit: A tel. musi mieć dostęp do netu


Ps.
Tak odnośnie Twoich problemów z Disconnected opisanych wcześniej bo pewnikiem nadal masz.
Odkręć cztery śruby mocujące moduł USB wyjmij 3 taśmy, (może przemyj styki izopropanolem) i włóż z powrotem - nic innego do łba mi nie przychodzi.
Link do operacji - początek filmu (całość dotyczy wym. anten)
https://youtu.be/YH_PzBpqw_k
a.. gniazda taśm mają zatrzaski - nic na siłę ;-)

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 11:41 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Z tego co znalazłem wersja 1.3.20 do 1.4.10 aktualizuje się przez USB kolejne następne przez DJI GO.
Już odkręcałem i sprawdzałem czy coś w środku się nie spaliło, ale nic nie widać.
DJI GO nie widzi RC bo jest disconneted. Podłączałem też moduł z HDMI. Na HDMI jest obrazek z kamery, a na USB dalej to samo.
Więc nie jest to kwestia styków USB.
Po pełnym naładowaniu aparatura przez jakiś czas nie piszczy zachowuje się jakby nie było błędu, po kilku uruchomieniach zaczyna ponownie.
Po rozkręceniu odpięcie akumulatora aparatury powoduje że pikanie znika na jedno uruchomienie i dalej B-B-B-B.
Najdziwniejsze jest to, że po ostatnim lataniu było wszystko ok.
Może jakaś kombinacja klawiszy żeby zrestartować aparaturę i wtedy wgrać firmware.


Ostatnio zmieniony niedziela 12 mar 2017, 13:17 przez Edirol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6666
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Na HDMI jest obrazek z kamery, a na USB dalej to samo.
Więc nie jest to kwestia styków USB.

Nie o stykach USB mowa - przeczytaj no jeszcze raz uwaznie to co Ci Jagoda zasugerowal...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 12:14 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Tak, tak wiem o stykach taśm które są z zatrzaskami. Jedna idzie do RC a dwie do przycisków C1 i C2. Przemyłem je IPĄ.
Napisałem tylko, że nic nie zmieniło się nawet jak był podpięty moduł HDMI, a przez USB nadal nie było kontaktu.

identyczny problem
https://www.youtube.com/watch?v=2x7ntc2mae0

Ktoś inny w komentarzach napisał, że ma to samo z Mavic Pro. Musi być jakieś rozwiązanie.
Komuś pomaga włączenie MPT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 19:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1261
Nie mam koncepcji.Dzisaj zamiast latać (pogoda) rozbebeszyłem kontroler(bo problem ciekawy) i próbowałem wywołać pikanie po włączeniu.Nici.
Może zajrzyj tutaj
http://www.phantompilots.com/threads/re ... set.52223/
Lub na tym forum zapodaj temat

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 07:59 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Dzięki za info. Sprawdzę, ale widać, że podobne problemy powtarzają się.

A te złącze z przodu koptera micro USB do czego służy ? Bo już nie pamiętam. Może ktoś przypomnieć ?
To jest te złącze co jest opisane na forum z linku powyżej " ... connecting the aircraft gimble port with the controller via a USB cable...." ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 09:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 lis 2016, 20:06
Posty: 8
Panowie pojawił się u mnie problem z nadajnikiem.
Otóż, gdy podłączam go do ładowania, diody migają przez kilka minut po czym gasną i nadajnik nie ładuje się dalej. Po odpięciu go od ładowarki i ponownym wpięciu sytuacja powtarza się - miga przez kilka minut i gaśnie nie ładując dalej.
Z ładowarką wszystko ok bo pakiety ładuje normalnie.

Mieliście podobną sytuację? Co należy zrobić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 10:04 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
a jaka wersja nadajnika ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 10:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 lis 2016, 20:06
Posty: 8
hmm ;)
GL 300 C
O to chodzi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 mar 2017, 10:21 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
tak, widać każda wersja ma jakieś przypadłości. U mnie nie używając około pół roku też padła 300a.
Włącz nadajnik i niech będzie włączony. Po po około 7 godz. rozładuje się . Jak zacznie piszczeć (jedna dioda na RC) wtedy wyłącz.
Odczekaj 30minut do godziny lub dłużej i wtedy naładuj. Nie ładuj natychmiast po rozładowaniu.
Jak nie pomoże powtórz cykl rozładowania i ładowania.
Jak to nie pomoże pewnie trzeba będzie wymienić pakiet/ akumulator.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 sie 2017, 09:50 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 07:34
Posty: 1
Panowie pojawił się u mnie problem z nadajnikiem.
Otóż, gdy podłączam go do ładowania,2 diody migają i nadajnik nie ładuje się dalej. Po odpięciu go od ładowarki i ponownym wpięciu sytuacja powtarza się - miga przez kilka minut i gaśnie nie ładując dalej.
Z ładowarką wszystko ok bo pakiety ładuje normalnie.

Mieliście podobną sytuację? Co należy zrobić?


artur_2109


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 sie 2017, 14:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 211
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
artur_2109 pisze:
gdy podłączam go do ładowania,2 diody migają i nadajnik nie ładuje się dalej


Upewnij się że wciskasz wtyk odpowiednio mocno.

Spróbuj podłączyć aparaturę do Dji Go, może wyświetli jakiś komunikat gdy przestaje ładować.

Generalnie wygląda to jakby oprogramowanie przerywało ładowanie - następuje to pewnie z jakiegoś powodu, a powód zapewne jest przekazywany w jakimś logu. Jeśli Dji Go nic nie wyświetli, trzeba by chyba wpiąć się pod interfejsy szeregowe w radiu i zobaczyć czy na którymś jest log tekstowy.

Powody które moge sobie wyobrazic to:
- niespodziewany skok prądu/napięcia
- duży wzrost temperatury baterii (podejrzewam że ma termometr przy celach, tak jak bateria do drona)
- luźny lub nadpalony kabel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 wrz 2018, 18:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 kwie 2018, 20:12
Posty: 2
Lokalizacja: Stalowa Wola
Czy już rozwiązaliście problem pikania aparatury? Mój RC również zachorował na tę chorobę. Doraźnie sobie z tym radzę w następujący sposób:
Jeśli pika, to wyłączam i ruszam drążkami aby we wszystkich kierunkach, wszystkie przyciski naciskam (prócz ON/OFF)

Zdarzyło mi się to po zimie, kiedy dron długo nie latał (tak jakby śniedziały styki i robiły zwarcie), a poruszanie ich daje poprawę, i jak już zacznie latać i robię przerwy kilku minutowe z wyłączeniem RC. Ponowne włączenie jest OK, ale następnego dnia pika shit.

Czy ktoś rozbierał RC i czyścił styki w drążkach?

Dodam, że serwis wymienił mi aparaturę na nową w 2017r. a od tego czasu mam około 40 ładowań baterii. Więc latam mało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 wrz 2018, 11:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 211
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
mono13 pisze:
Czy już rozwiązaliście problem pikania aparatury? Mój RC również zachorował na tę chorobę.


Generalnie opisałeś problem na tyle dokładnie, że rozwiązanie jest jasne. Ale napiszę trochę szerzej dla potomności:

Jeżeli zaraz po włączeniu RC zaczyna pikać, to znaczy że któryś z testów startowych nie przeszedł. A co testuje RC przy starcie?
- Czy jest kontakt z wszystkimi modułami znajdującymi się wewnatrz RC
- Czy bateria jest naładowana i czy układ sterowania nią informuje że wszystko w normie
- Czy sticki są w pozycji centralnej (zgodnej z zapisanymi danymi z kalibracji)

Jeśli warunki te nie są spełnione, aparatura nie uruchamia się tylko pika.
Co oznacza że urządzenie mobilne nie dostanie odpowiedzi na handshake i nie "wykryje" RC (choć w pewnych warunkach i tak może.. ale to raczej rzadkie).

A jak rozwiązać problem?
- jeśli to sticki - poruszać nimi aż się właczy po czym skalibrować (duh)
- jeśli to bateria - naładować/wymienić baterię
- jeśli to układ sterowania baterią - zrobić reflow układu (wielu ludzi ku mojej rozpaczy wsadza po prostu płytę główną do piekarnika, i potem opisują jaka to dobra metoda.. ehh)
- jeśli to brak komunikacji - wyczyścić wszelkie złącza, jak nie pomoże - zacząć diagnozować problem sprzętowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.