Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 16:38


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 06 mar 2017, 20:17 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
pawelsky pisze:
Zrob no pelen cykl ladowania/rozladowania baterii aparatury...


Jeden problem już z głowy. Zrobiłem wg sugestii. Rozładowałem aparatura aż do momentu, że zaczęła pikać jak przy błędzie. Dźwięk jest identyczny.
Odczekałem i naładowałem aparaturę i pikanie zniknęło. Po uruchomieniu pojawia się zielona dioda jak uruchomiłem P3P.
Dzięki za pomoc "pawelsky" :-)
Problem ten powstał po niepełnym naładowaniu aparatury. Przerwałem ładowanie.
wg instrukcji B-B-B... Ostrzeżenie o rozładowaniu akumulatora w dronie lub błąd aparatury sterującej.
Ale dziś i tak się na chwilę to samo powtórzyło ( 2 uruchomienia ) jak testowałem różne kombinacje żeby pozbyć się DISCONNECTED. Kabel siedział w porcie USB.

Właśnie został jeden główny problem podgląd i DISCONNECTED. Wiele osób ma ten sam problem.
SĄDZĘ ŻE JEST TO GLOBALNY PROBLEM DJI. Dotyczy to nie tylko P3 ale i P4, Inspire.
Najpierw sądziłem że jest to kwestia firmwaru bo mam stary 1,3,2.
Ale po obejrzeniu tego filmiku i przeczytaniu wielu komentarzy okazuje się że każdy różnie to rozwiązuje lub nie i wysyła do DJI.
Czasami pomaga wyjęcie karty, zmiana kabla , inna kolejność włączania, urządzenie.
https://www.youtube.com/watch?v=ccVRPiNSr14

Wcale najnowszy czy nowszy FW nie poprawia sprawy.

Uruchomiałem też różne wersje DJI GO od wersji 2,1 ,- 2,42 po ostatnią najnowszą 3,1,3 na Andku 5,1,1 i 6,01 ale dalej DISCONNECTED.
Na YT opisują niektórzy, że aktualizacja firmwaru pomaga, inni że wcale nic nie zmienia.
Może to kwestia raczej złącza USB.
Moim zdaniem bezpieczniej byłoby żeby kabel siedział w USB a nie podłącza się go w trakcie.
Może problemem i zarazem rozwiązaniem jest zmiana modułu do podłączenia USB z HDMI.
DJI pewnie wie ale nic nie robi bo musiałoby wymienić w ilu milionach urządzeń, a to kosztuje. Tak samo jak z akcjami serwisowymi w autach.
https://www.youtube.com/watch?v=KIo03DJapaI

Wszystko działa ale bez rozwiązania DISCONNECTED.

Sprawdzone z tabletem z którym działał bez problemu i telefonem z którym też dział bez problemu. Tablet używany jedynie do latania. Kable zmieniałem dziś na inne jeszcze bez skutku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 mar 2017, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Jesli jest jeszcze na gwarancji, oddaj do serwisu.

Mozesz jeszcze przyjrzec sie uwaznie gniazdu USB i zobaczyc czy nie ma tam jakichs oczywistych problemow, ew. lekko poruszac wtyczka.

EDIT: Aha, jeszcze jedno, uzywasz urzadzenia z Androidem czy iOS?


Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 mar 2017, 20:46 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 mar 2017, 20:45 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Patrzyłem już i ruszałem delikatnie.
Gwarancja jest na ile na 2 lata czy na rok ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 mar 2017, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Gwarancja jest na ile na 2 lata czy na rok ?

Gwarancja DJI na kontroler to 12 miesiecy (chyba ze sprzedawca zaoferowal wiecej). Rekojmia 24 miesiace.

Uzywasz Androida czy iOS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 mar 2017, 21:24 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Androida. No to po gwarancji. Zastanawia mnie fakt czy nie problemem jest ten moduł USB. Nie chce mi się wykładać 450 zeta.
Widzę po opisach i filmikach, że to duży problem DJI-a w różnych modelach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 mar 2017, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Androida.

To sprawdz jeszcze czy nie masz jakiegos dziwnego trybu polaczenia USB. Kolejno wszystkie (za kazdym razem zabijajac aplikacje DJI GO i podlaczajac na nowo kabel).

Edirol pisze:
No to po gwarancji.

Minelo wiecej niz 24 miesiace od zakupu czy kupiles "na firme"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 07:10 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
pawelsky pisze:
To sprawdz jeszcze czy nie masz jakiegos dziwnego trybu polaczenia USB. Kolejno wszystkie (za kazdym razem zabijajac aplikacje DJI GO i podlaczajac na nowo kabel).


Sprawdzałem wcześniej, ale nic nie zmieniałem od ostatniego lotu w tablecie. Jest kupiony tylko pod kątem P3P i tylko z nim używany, niezaśmiecony. Goły Andek.
Wg opisów ludzi po filmikiem z poprzedniego linku ludziom DISCONNECTED dzieje się w trakcie lotu. W maju i czerwcu tamtego roku też mi się zdarzyło na 3-5 może 10 sekund, ale stwierdziłem że to jest błąd oprogramowania i tyle.
Czytałem ze niektórzy odinstalowują DJI GO i instalują ponownie i to niby pomaga. U innych na iosie po wyjęciu karty pojawia się sygnał i pomaga format karty. Normalna głupawka. W pierwszej chwili sądziłem, że może to firmware i nadajnik, ale okazuje się że to samo dzieje się i na nowszym. Może ktoś się odniesie do tego kto używa modułu USB z HDMI. Może to kwestia tego USB tylko dziwne że raptem przestało działać.
Może ktoś korzysta z takiego modułu z HDMI i opisze jak mu się sprawuje. Czy info wyświetlane jest to samo przez USB czy tylko sama wizja. Tablet mam z HDMI. To może byłoby lepszym rozwiązaniem i mniej kapryśnym.
Już brak pomysłów, a oddanie do serwisu DJI to 6 tygodni czekania i sami dość często niewiedzą. Tak przynajmniej piszą inni którzy się kontaktowali.

pawelsky pisze:
Minelo wiecej niz 24 miesiace od zakupu czy kupiles "na firme"?


Jeszcze nie minęły 24 miesiące.


Ostatnio zmieniony czwartek 09 mar 2017, 14:46 przez Edirol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Tablet mam z HDMI

Masz tablet z WEJSCIEM HDMI? Nie sadze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 09:37 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Dlaczego nie ?

Złącza Wyjście słuchawkowe - 1 szt.
Czytnik kart pamięci - 1 szt.
Mini HDMI - 1 szt.
Micro USB - 1 szt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 09:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Dlaczego nie ?

Bo w tabletach masz zazwyczaj WYJSCIE HDMI...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8815
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Edirol pisze:
Dlaczego nie ? NVidia Shield K1


K1, ma hdmi, ale wyjście, nie Wejście.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 13:48 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Nie korzystałem więc nawet nie zwróciłem uwagi czy jest to wyjście czy wejście. Z teoretycznego punktu widzenia patrząc na inne TV powinno być wejściem, a mogło być i jednym i drugim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Z teoretycznego punktu widzenia patrząc na inne TV powinno być wejściem, a mogło być i jednym i drugim.

Z praktycznego punktu widzenia masz tablet a nie TV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 16:16 
Offline

Rejestracja: środa 02 sty 2013, 01:43
Posty: 23
Lokalizacja: Polska
Tv ma tuner a tu jako monitor. Widać inne były założenia producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 mar 2017, 16:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6670
Lokalizacja: Polska
Edirol pisze:
Widać inne były założenia producenta.

To kwestia raczej Twojego mylnego pojecia o tym do czego sluzy tablet...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.