Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 18 sie 2017, 09:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 05 gru 2016, 22:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 993
matulekpl pisze:
Czas naświetlania dłuższy jest średnio wykonalny. Nie jestem w stanie ustabilizować na tyle drona/gimbal.


W moim P3P granicą było 1/4 s.W P4 0,5.Widać Pro bardziej stabilny.
Krzywy horyzont - jak wspomniałem - bolączka DJI od P3. Najgorsze, że może pojawić się nagle.
O czujnikach dolnych, jak i sofcie, który ma problemy z ich interpretacją była dyskusja.I w zasadzie niewiele wniosła.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


Jagoda pisze:
matulekpl pisze:
Czas naświetlania dłuższy jest średnio wykonalny. Nie jestem w stanie ustabilizować na tyle drona/gimbal.


W moim P3P granicą było 1/4 s.W P4 0,5.Widać Pro bardziej stabilny.

robiłem testy stabilności samego gimbala, gdy dron stoi na stole;)
czas naświetlania 8s niestety lekkie rozmazanie. natomiast czas 4s już jak najbardziej ok.
zobaczcie efekty:

Obrazek Obrazek

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 09:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 993
matulekpl pisze:
czas naświetlania 8s niestety lekkie rozmazanie. natomiast czas 4s już jak najbardziej ok.


Nie jest źle.A nawet jest dobrze.
Gimbal to nie statyw.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


Jagoda pisze:
Gimbal to nie statyw.

tylko po cholerę dają możliwości, których nie da się wykorzystać?:D

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6833
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
"Pro" do czegoś zobowiązuje, żeby było chociaż więcej suwaczków do gmerania w ustawieniach, nie sam automat heh ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 14:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 25
matulekpl pisze:
robiłem testy stabilności samego gimbala, gdy dron stoi na stole;)
czas naświetlania 8s niestety lekkie rozmazanie.

Przy fotach ze statywu stabilizację aparatu wyłącza się manualnie bądź robi to automat właśnie z tego względu że w tej sytuacji ona rozmazuje to co nieruchome... A test przypomina właśnie ustawienie aparatu ze włączoną stabilizacją na statywie i ocenianie skuteczności tejże stabilizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6833
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kamera posiada stabilizację obrazu? Jeśli nie, to wystarczy zablokować gimbal, tylko nie wiem po co ten test będzie.. Dopiero jest sens w locie.

tantal pisze:
ze włączoną stabilizacją

Tylko nie myl stabilizacji gimbala, a aparatu/kamery/obiektywu. Gimbal, gdy jest dobrze ustawiony i nie poruszony, to będzie jak statyw.
To o czym piszesz, ma miejsce, gdy masz stabilizację obrazu w aparacie/kamerze i obiektywie. Wówczas to prawda, wyłącza się stabilizację, żeby podczas długich czasów, zminimalizować wszelkie drgania.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 18:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 25
Adrián pisze:
To o czym piszesz, ma miejsce, gdy masz stabilizację obrazu w aparacie/kamerze i obiektywie.
Gdy mam stabilizację i w aparacie i w obiektywie to jedną z nich wyłączam- ale to nie jest związane z tym wątkiem.
Adrián pisze:
Tylko nie myl stabilizacji gimbala, a aparatu/kamery/obiektywu.
Zaryzykuję i będę się mylił nadal, obydwa ustrojstwa są aktywnymi układami zawierającymi ruchome elementy wprowadzającymi własne drgania. "Postawione i nie poruszone" teoretycznie są tylko reaktywne. Różnica jest oczywista- stabilizację matrycy/obiektywu mogę wyłączyć (np. na czas używania statywu), wyłączanie gimbala nie jest przewidziane z jasnych powodów.
Adrián pisze:
Gimbal, gdy jest dobrze ustawiony i nie poruszony, to będzie jak statyw.
No właśnie wcześniej słusznie napisałeś że gimbal to nie statyw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 18:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6833
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
tantal pisze:
Gdy mam stabilizację i w aparacie i w obiektywie to jedną z nich wyłączam- ale to nie jest związane z tym wątkiem.

A powinno się wszystkie, gdy masz na statywie i zależy Ci na idealnych zdjęciach.
tantal pisze:
No właśnie wcześniej słusznie napisałeś że gimbal to nie statyw.

Nie będzie, gdy będzie się poruszał, gdy będzie stał w miejscu, to może nim być. Można wyłączyć i zablokować kamerę w jednej pozycji, tylko po co ten test statyczny dla kamery, która z założenia jest na gimbalu i tak ma pracować?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 18:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 25
:mrgreen:
Adrián pisze:
A powinno się wszystkie, gdy masz na statywie i zależy Ci na idealnych zdjęciach.

Oczywiście- sądziłem że piszesz o współpracy dwóch stabilizacji.
tantal pisze:
tantal pisze:
No właśnie wcześniej słusznie napisałeś że gimbal to nie statyw.

Nie będzie, gdy będzie się poruszał, gdy będzie stał w miejscu, to może nim być. Można wyłączyć i zablokować kamerę w jednej pozycji, tylko po co ten test statyczny dla kamery, która z założenia jest na gimbalu i tak ma pracować?
Pisałem o teście matulka, czyli o gimbalu włączonym. IMHO wprowadza własne drgania których efekt jest wyraźniejszy w tej nietypowej dla gimbala sytuacji niż w locie. Taki test nie bardzo świadczy o jego zdolności stabilizowania, bardziej o wpływie własnych śmieci i to w pracy jako "statyw" a nie gimbal. O to mi chodziło i tylko o to :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


Nowe fotki z dzisiaj:

Obrazek Obrazek

dodaję link do RAWów do wglądu:)
http://serwer1612087.home.pl/ph4pro/16.12.06/

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 gru 2016, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1312
Lokalizacja: Gdynia
matulekpl pisze:
Nowe fotki z dzisiaj:


No weź no ! - Wejherowo ma być piękniejsze og Gdyni ??? :D
- a na serio - pięknie wyszło, bezpieczeństwo zachowane - klasa !

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


kuczy pisze:
bezpieczeństwo zachowane

specjalnie nad dachami latałem;)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 18:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 993
matulekpl pisze:
specjalnie nad dachami latałem;)

No właśnie.
Z jednego narożnika w drugi.
A teraz wyobraź sobie, jak wyglądałaby fota palnięta w drodze z jednego narożnika w drugi, gdzie oświetlone ulice "wyszłyby" z narożników kadru.
Dodatkowo kościółek miałby prostą wieżę - ale z tej perspektywy to i tak drobiazg.
Sumując - pierwsza fotka no...., może być jest OK, ale druga to gniot - mówię/piszę tylko o kadrowaniu.
Chyba się nie obraziłeś?

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 13:43 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2014, 17:23
Posty: 3
Lokalizacja: łódzkie


Pojawił się nowy firmware na P4P - V 01.01.0203. Jest kilka poprawek. Kalibracja IMU powinna już działać poprawnie.


- Fixed an issue of some settings not being reset after resetting camera settings.
- Fixed color deviations when shooting at a high ISO value.
- Fixed a rare issue where a black image is saved instead of a photo.
- Fixed an occasional IMU calibration failure issue for the aircraft.
- Reduced aircraft vibration during light-throttle take-off.


Aparatura też zyskała nowy sofcik - V 1.3.0.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.