Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 12:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 27 maja 2018, 21:24 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 lip 2016, 15:07
Posty: 23
Hallo
Nadajnik zdalnego sterowania nie chce się naładować .Chciałem go naładować po zimie i miga tylko pierwsza biała lampka i nic więcej .Po jakimś czasie wszystko się wyłącza .Po włączeniu nadajnika pali się czerwona i pierwsza biała lampka i pisk ,który daje sygnał że nadajnik nie jest naładowany.Jest tam akumulator króry można wymienić ?


https://www.youtube.com/watch?v=FF1PkZ6P10o&t=10s
https://www.youtube.com/watch?v=7E6myGuk8KU&t=103s
https://www.youtube.com/watch?v=7jXpL5hyJxg&t=332s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6066
Lokalizacja: Polska
Jakbys zamiast nic nie wnoszacych do tematu linkow na YT napisal jaki to nadajnik pewnie byloby prosciej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 22:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 lip 2016, 15:07
Posty: 23
dji phantom 3 advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 maja 2018, 22:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6066
Lokalizacja: Polska
Jesli nie pomoze porzadne wcisniecie wtyczki ladowarki do konca, podlaczenie ladowarki gdy aparatura jest wlaczona badz ostatecznie rozebranie aparatury lub ostatecznie odlaczenie baterii na kilkadziesiat sekund, to zazwyczaj ten problem konczy sie wizyta w serwisie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 14:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 186
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Na phantompilots pisali coś o reflow'owainiu chipów, ale z opisu nie wynikało jasno który chip jest problemem. To oczywiście zakładając że problemem nie jest sama bateria.

Link:
https://phantompilots.com/threads/dji-g ... ix.134705/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6066
Lokalizacja: Polska
gorszysort pisze:
Na phantompilots pisali coś o reflow'owainiu chipów

Dlatego tez napisalem ze jak proste sposoby nie pomoga to serwis. Ktos kto pyta o to czy w srodku jest bateria raczej nie bedzie w stanie sam zrobic sobie reflow (choc rozne rzeczy juz na tym swiecie widzialem)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 15:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 46
Problem pewnie leży po stronie akumulatora. Pakiet rozładował się poniżej 3,2V i nie chce wstać. Możesz próbować takiego manewru jak podpowiadał przedmówca. Włączyć poczekać na maks. aż ładowarka odetnie prąd i ponownie włączyć do prądu przy migającej diodzie. 50% szansy, że w końcu wstanie. Niestety tzw. inteligentne moduły to mit. Znacząca ilość nowych akumulatorów DJI nie chce się ładować pomimo, że są nowe wyjęte dopiero co z pudełka. Niestety fizyki nie da się oszukać, ogniwo rozładowane poniżej dolnej granicy jest już tylko balastem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 15:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6066
Lokalizacja: Polska
darek11 pisze:
Problem pewnie leży po stronie akumulatora. Pakiet rozładował się poniżej 3,2V i nie chce wstać.

Pakiet wstaje, aparatura sie uruchamia, nie chce sie tylko ladowac. Problemem nie jest tu raczej rozladowany akumulator a uklad ladujacy (problem jest znany, wystepuje nawet w przypadku pakietow w polowie naladowanych).

darek11 pisze:
Niestety tzw. inteligentne moduły to mit.

Miliony ich lataja i maja sie dobrze, wiec zdecydowanie nie jest to mit a codzienna praktyka. Wadliwe uklady zawsze sie znajda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 22:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 lip 2016, 15:07
Posty: 23
Dociskanie wtyczki nic nie daje .Po nocnym ładowaniu mruga druga lampka ,ale na tym koniec .Jutro tel. do servisu .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 maja 2018, 23:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6066
Lokalizacja: Polska
Leszek23 pisze:
Po nocnym ładowaniu mruga druga lampka

Czyli jednak laduje?

Jakiej ladowarki uzywasz, tej oryginalnej z zestawu? Jakie daje napiecie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 08:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 46
Leszek23 pisze:
Dociskanie wtyczki nic nie daje .Po nocnym ładowaniu mruga druga lampka ,ale na tym koniec .Jutro tel. do servisu .

Gdybym tego nie przerabiał, pewnie nie odezwałbym się niepotrzebnie. Zrób tak jak pisałem- podłącz ponownie aż osiągniesz status 3 diody potem 4 i już. Niestety tak się dzieje przy rozładowanych nadmiernie pakietach.


Ostatnio zmieniony wtorek 29 maja 2018, 10:46 przez darek11, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 10:33 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 lip 2016, 15:07
Posty: 23
Już trzeci dzień ładuje i mruga tylko lub aż druga lampka.Napisałem do serwisu i czekam na odpowiedź.Controler jest dalej podłączony.Ładowarka jest orginalna.Ładowałem baterie do drona i wszystko jest ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 10:52 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 sty 2018, 17:40
Posty: 46
Na zupełnie nowym dronie miałem ten sam problem. RC ładowało się tylko do poziomu 2 diody i ładowarka wyłączała się. Więc zastosowałem metodykę : czekałem aż ładowarka rozłączy się dawałem mu 1min odpoczynku i ponownie podłączałem ładowanie. Po całym dniu takiej "zabawy" okazało się, że RC naładowany na full :lol: Od tego momentu ładowanie przebiegało normalnie tzn. trybem ciągłym aż do full pojemności. Wiem, że opisywanie są problemacje bardzo zaawansowane typu- wymiana podzespołów lub naprawa, ale czasami najprostsze metody okazują się skuteczne i mniej kosztowne niż serwis. Pozdrawiam Darek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 maja 2018, 14:38 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 lip 2016, 15:07
Posty: 23
Jutro mam wolne to się pobawie .Do tej pory kontroler był podłączony nonstop . I masz rację lampki się palą się parę sekund i się wyłączają


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 16:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 lip 2016, 15:07
Posty: 23
Kontroler został wysłany do serwisu ( kupiony w 08.2016) Dzisiaj dostałem odpowiedź ,że otrzymam nowy controler i zero kosztów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.