Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 15 lis 2018, 05:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: piątek 20 lip 2018, 23:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
Na zewnątrz zdala od słupów itd.
Nie rozkladam ramion drona. Wlaczam aparaturę i drona. Aplikacja od razu krzyczy ze mam skalibrować kompas. Rozkladam ramiona, kalibruje kompas. Składam ramiona, apka krzyczy ze błąd kompasu, ze mam skalibrować. Kalibruje jeszcze raz, po udanej kalibracji wyłączam drona. Składam ramiona i wlaczam do kalibracji IMU. Po włączeniu krzyczy ze blad kompasu...
Wkurzylem sie i zacząłem kalibrowac IMU mimo komunikatu o błędzie kompasu, udało się. Po kalibracji Imu skalibrowałem jeszcze raz kompas.
Pierwszy lot niby ok ale po ok 9 minutach znowu ultrasonic sensor error, ląduje mysle co jest grane...
Sciągam przedłużenie nóżek (Extended landing gear PGYTECH). Wlączam drona. Latam do konca baterii, zero problemów. Dla pewności latam na kolejnym pakiecie baterii.... Zero problemów.

A teraz najciekawsze. Miałem wcześniej te nóżki (ten sam model tej sameh firmy ale inny komplet z innego zakupu, dostawy) i poprzedni dron (co mi go wymienili po awarii) latał z nóżkami tej firmy. Czyżby dron po wymianie miał inaczej czujniki? Albo PGYTECH posłał jakąś dziwną serię? Może błąd w produkcji? Same nóżki nie zakrywają żadnego czujnika ale moze są źle wyprofilowane?
Jutro przeczyszczę jeszcze dokładnie wszystkie czujniki (nie widac by były zabrudzone, ale wolę być pewien) i oblatam kolejne pakiety baterii bez przedłużenia nóżek. Jeżeli na 3 bateriach nic nie wyjdzie, zrobię oblot 3 baterii na wydłużonych nóżkach i zobaczymy. Ale na tą chwilę bardzo dziwna sytuacja.
Poniżej fotka tych nóżek.
Ma może ktoś takie w swoim mavicu pro?
Może przy aktualizacji softu wzmocnili czułość, zasięg czujników ultradźwiękowych? I te wykrywają teraz nóżki
Cholera wie...Obrazek

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 00:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2854
Lokalizacja: Kartuzy
Ramiona składa się do transportu.
Rozkładasz i dopiero włączasz i... lecisz

To nic zaskakującego, że na złożonych ramionach masz compass error: silniki z magnesami neodymowymi po złożeniu są blisko kompasu i error masz gotowy.
Także do kalibracji IMU model powinien stać na nogach (rozłożone ramiona) na czymś poziomym bo wtedy dopiero masz właściwy poziom modelu.

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 10:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
krall pisze:
a nogach (rozłożone ramiona) na czymś poziomym bo wtedy dopiero masz właściwy poziom modelu.


a jak postawisz drona w pionie z rozłożonymi nogami ? przecież to nie ustoi

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:00
Posty: 2854
Lokalizacja: Kartuzy
photolucas84 pisze:
krall pisze:
a nogach (rozłożone ramiona) na czymś poziomym bo wtedy dopiero masz właściwy poziom modelu.


a jak postawisz drona w pionie z rozłożonymi nogami ? przecież to nie ustoi


A ze złożonymi ustoi?

W każdym razie starasz się jak możesz żeby ten pion osiągnąć ;-)

Producent musi brać pod uwagę jakąś tolerancję tej operacji - przecież to model dla każdego a nie dla mechaników precyzyjnych ;-)

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
http://www.fly.kartuzy.com.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 11:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
ze złożonymi minimalnie pod kątem ale stoi skierowany kamerą prosto w górę (można nazwać to pionem- nie trzeba trzymać drona - sam stoi). Według Twojej instrukcji musiałbym trzymać ręką drona podczas stawiania go pionowo - czytaj RUCH.

Nie chcę dalej ciągnąć tego tematu bo nie o to chodzi ale DJI także nie pochwaliło się własną instrukcją kalibracji IMU skoro dron krzyczy wtedy o zakłóceniach kompasu i o tym by go skalibrować. Chociaż mogli o tym wspomnieć podczas instrukcji kalibracji IMU.

Wracając do tematu - używa ktoś przedłużanych nóżek od PGYTECH ? (jak te wyżej na zdjęciu) ?

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 16:06 
Offline

Rejestracja: piątek 30 gru 2016, 20:23
Posty: 260
Lokalizacja: Łódź
Może dji nie wspomniało o tym, bo tylko ty masz taki problem?

_________________
Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze. Będziesz miał dwa dni wolnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11894
Lokalizacja: Mikoszewo
photolucas84 pisze:
Według Twojej instrukcji musiałbym trzymać ręką drona podczas stawiania go pionowo - czytaj RUCH.

Wysil trochę szare komórki to nie będziesz musiał. Tak się zafiksowałeś na to że MUSISZ mieć problem i że to koniecznie jest trudne i spisek DJI że najprostsze rozwiązania ci umykają. Jak się upierasz że kalibracja IMU koptera stojącego na własnych nogach jest zła to podłóż mu coś pod brzuszek. Palisz? Postaw kopter z rozłożonymi ramionami na paczce fajek lub zapałek. Nie palisz? Użyj dużej plastikowej nakrętki jak np. od Nestea. Za mała odległość i jeszcze haczy nogami o podłoże? Pokrywka od dezodorantu lub wąska szklanka.
Utrudniasz sobie życie aż boli patrzeć...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 20:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
Verid pisze:
photolucas84 pisze:
Według Twojej instrukcji musiałbym trzymać ręką drona podczas stawiania go pionowo - czytaj RUCH.

Wysil trochę szare komórki to nie będziesz musiał. Tak się zafiksowałeś na to że MUSISZ mieć problem i że to koniecznie jest trudne i spisek DJI że najprostsze rozwiązania ci umykają. Jak się upierasz że kalibracja IMU koptera stojącego na własnych nogach jest zła to podłóż mu coś pod brzuszek. Palisz? Postaw kopter z rozłożonymi ramionami na paczce fajek lub zapałek. Nie palisz? Użyj dużej plastikowej nakrętki jak np. od Nestea. Za mała odległość i jeszcze haczy nogami o podłoże? Pokrywka od dezodorantu lub wąska szklanka.
Utrudniasz sobie życie aż boli patrzeć...
Stosuję zasadę działaj z instrukcją, tak jak wieksza ilość osób zaleca to.
Według instrukcji jest tak jak jest, ja jej nie pisałem. Dziwi mnie ze pod sprzęt za ponad 5 tysięcy mam wedlug ciebie podkładać zakretki od butelek czy dezodorantów. Śmieszne...
Typowy Polak kombinuje... A coś podłożę, a coś przerobię to bedzie lepiej. Gdybym tak chciał robić to bym kupił sprzęt za 300 zl a nie za 5 tysięcy.
Zresztą juz drugi raz próbuję zakończyć ten temat a sami to ciągnięcie i się dziwicie czemu to na siłę ciągnę...

Ponawiam pytanie więc kolejny raz:
Ma ktoś przedłużane nóżki od PGYTECH?


Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8722
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Typowym Polakiem, to właśnie się okazałeś.
Stwierdzenie, kupiłem sprzęt za 5 tys i mam coś podkładać by skalibrować?

To takie same teksty przerabiałem ze sparkiem i całą grupą na fb.
Kupiłem sprzęt za 2-3 tys i mam zakładać plastikową blokadę na baterię za kilka zł?
Później to ja się śmiałem, gdy im spadały, bo zaczepy już nie trzymały w baterii, lub źle ją zapieli :lol:

A co w tym takiego strasznego, że mówimy Ci żebyś podłożył coś przy kalibracji?
Korona Ci spadnie?
Widocznie jesteś pierwszy który ma taki problem.
Jak Cię tak męczy, to odeślij na gwarancję i zobaczysz co Ci powiedzą.

Odnośnie tych nieakcesoryjnych części, dobrze o tym wspomnieć przed.
Twierdzisz, że robisz wszystko wg instrukcji, a tak nie jest.
Bo nic nie pisze o przedłużanych nogach by z nimi robić kalibrację.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 21:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
@Adrián - proszę wskaż mi fragment mojej wypowiedzi w której napisałem że robię kalibrację z przedłużanymi nóżkami.

Dlatego pytam o przedłużane nóżki ponieważ po zdjęciu ich na czas LOTU nie mam błędów czujników ultradźwiękowych (a nie kalibracji - którą dokonuje- tak jak wcześniej napisałem według instrukcji - gdzie nie ma nic o dodatkowych nóżkach) - to czemu miałbym je wtedy stosować ?
Wracając do kwestii "podkładek itd" - jeżeli masz wypadek - odsyłasz drona na gwarancję - tam wychodzi że kombinowałeś coś podczas kalibracji, miałeś dodatkowe wyposażenie "nieautoryzowane" - to myślisz że DJI przyjmie Cię z otwartymi ramionami ? Jeżeli będzie podstawa że wina leży po Twojej stronie to nie nie uznają Ci gwarancji.
Dlatego jeżeli chcesz to kombinuj jak tam wolisz z podkładkami. Mi w Mavicu pro nie wypadnie bateria więc to inny temat.
Ale jeżeli podczas kalibracji wyjdą mi zmienne odczyty "coś się poruszy itp itd" to może mieć wpływ na późniejszy lot. A takie rzeczy wyjdą w logach u DJI. Zresztą co kiedy chcę zrobić kalibrację w terenie ? mam brać ze sobą komplet kosmetyków - w razie czego ?
I tak - najprawdopodobniej poinformuję DJI że ma błąd w instrukcji - podeślę filmik bo coś jest nie tak - albo z moim dronem albo z instrukcją.
Jeżeli ktoś lata i czegoś nie wie - piszecie CZYTAJ INSTRUKCJĘ - czytam i wychodzi na to że jest zrobiona źle.
Poprawić instrukcję to jedno, poprawić mocowanie baterii to drugie. Zresztą sam napisałeś jak ktoś "źle zapiął" - źle zapiąłeś to sory ale twoja wina


Pytam po raz TRZECI - ma ktoś przedłużane nóżki od firmy PGYTECH ? (może w końcu doczekam się na swoją odpowiedź)

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11894
Lokalizacja: Mikoszewo
photolucas84 pisze:
Dziwi mnie ze pod sprzęt za ponad 5 tysięcy mam wedlug ciebie podkładać zakretki od butelek czy dezodorantów. Śmieszne...

Radzę ci co możesz zrobić żebyś uczynił zadość swoim obawom że instrukcja jest zrobiona źle - nie że jest to konieczne. Pierdyliard innych userów Mavica jakoś żyje ze swoim kopterem według instrukcji. Tobie coś się ubrdało że instrukcja jest do knota więc radzę ci co możesz zrobić żeby ukoić skołatane nerwy.
photolucas84 pisze:
jeżeli masz wypadek - odsyłasz drona na gwarancję - tam wychodzi że kombinowałeś coś podczas kalibracji, miałeś dodatkowe wyposażenie "nieautoryzowane"

Dobra, już widzę swój błąd. Rada powinna być: "sprzedaj kopter czym prędzej" bo zaczynasz podchodzić do tematu gorzej niż ten nieszczęśnik co koniecznie chciał skalibrować ładowarkę do drugiego miejsca po przecinku tak intensywnie aż ją spalił.
photolucas84 pisze:
Zresztą co kiedy chcę zrobić kalibrację w terenie ? mam brać ze sobą komplet kosmetyków - w razie czego ?

Nie, mózg wystarczy. Byle sprawny.
photolucas84 pisze:
I tak - najprawdopodobniej poinformuję DJI że ma błąd w instrukcji - podeślę filmik bo coś jest nie tak - albo z moim dronem albo z instrukcją.

Obawiam się że problemem nie jest ani kopter ani instrukcja i na to DJI nic ci nie poradzi...

photolucas84 pisze:
Pytam po raz TRZECI

Brak odpowiedzi przy drugim razie już powinien dać ci do myślenia ale.....

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 22:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
Verid pisze:
Brak odpowiedzi przy drugim razie już powinien dać ci do myślenia ale.....


....ale wiem Ty zawsze wiesz lepiej :)

Ps chciałbym zobaczyć zdjęcie Twojego sparka z blokadami baterii - albo poradnik w formie filmiku w internecie na którym podstawiasz pudełka po papierosach podczas kalibracji IMU :) ...ale masz rację... do tego trzeba mieć "mózg"

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 22:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11894
Lokalizacja: Mikoszewo
photolucas84 pisze:
....ale wiem Ty zawsze wiesz lepiej :)

No przy takim rozumowaniu to akurat nie sztuka :mrgreen:
photolucas84 pisze:
Ps chciałbym zobaczyć zdjęcie Twojego sparka z blokadami baterii - albo poradnik w formie filmiku w internecie na którym podstawiasz pudełka po papierosach podczas kalibracji IMU :) ...ale masz rację... do tego trzeba mieć "mózg"

Właśnie - trzeba mieć. Zastanawia mnie tylko czego użyłeś do średnio udanej dedukcji że mam Sparka bo mózgu na pewno nie. No i po co mam robić poradnik z podkładaniem czegokolwiek pod kopter skoro kalibracja wg instrukcji działa bardzo dobrze? Dla jednego bidulka który nie ogarnia?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 22:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
Raz piszesz że mam coś podłożyć pod nóżki czy drona (paczki papierosów itp itd).
Po chwili piszesz że
Kod:
po co mam robić poradnik z podkładaniem czegokolwiek pod kopter skoro kalibracja wg instrukcji działa bardzo dobrze
.

Ja nie mówię że kalibracja bez podkładania czegoś pod drona jest zła - mówię że szkoda że DJI nie informuje że pojawi się wtedy błąd kompasu - czytaj dla ludzi mniej zorientowanych w czujnikach - to sprawia błąd - nie każdy jest urodzonym specem jak TY. Zresztą po to jest forum by pytać ale ostatnio widzę że coraz większe "nerwy" macie do pytań - racja każecie czytać instrukcję i w tym przypadku się idealnie do tego zastosowałem. Lecz wtedy moje pytania w sprawie kalibracji właśnie się "podwoiły" bo z jednej kalibracji IMU powstał problem z kompasem - czy powinno wtedy wywalać błąd kompasu itd.

- szkoda tylko że nikt z posiadaczy MAVIC-a nie spróbował tego samego u siebie - czyli kalibracji imu ze złożonymi ramionami. Odpowiedź - u mnie dzieje się to samo, lub u mnie jest ok - daje inne światło na tą sytuację - ale ok lepiej jest pisać 20 postów o pudełkach do papierosów i zatyczkach od dezodorantów.

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: sobota 21 lip 2018, 22:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8722
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Specjalnie dla Ciebie, poświęciłem kilka min życia i masz odpowiedź:

https://m.youtube.com/watch?v=0AC96TgD1qs

Jak zauważysz na filmie ma podobny "problem" jak wspomniano wcześniej i jakoś przeszedł kalibrację imu.

Kalibracja kompasu - rozłożone ramiona
Kalibracja imu - ramiona złożone

Na tym proponuję zaprzestać tą dyskusję i przyjmij to za coś normalnego i lataj, nie szukaj problemów.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.