Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 17:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: piątek 16 mar 2018, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
Próbowałeś zaktualizować drona do najnowszego softu? Czy kalibracja imu oraz kamery robisz z dala od wszelakiego rodzaju zakłóceń, metalowych przedmiotów itd? Ważne żeby dron przed włączeniem kalibracji był w idealnym poziomie. Ja swój poziomowałem do poziomicy. Jest odczuwalna różnica w trybie ati bez GPS bez wiatru nie pływa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 mar 2018, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6671
Lokalizacja: Polska
Fajny717 pisze:
Czy kalibracja imu oraz kamery robisz z dala od wszelakiego rodzaju zakłóceń, metalowych przedmiotów itd?

A co maja metalowe przedmioty do IMU? To nie magnetometr...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 mar 2018, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
Może luty żyroskopu na pcb matrycy puszczają. Albo taśma ma jakiś uszkodzenie mechaniczne. Czy teraz tez po kalibracji za każdym razem gimbal wraca do normy? Jeżeli tak to coś się oprogramowanie wysypuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 11:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lut 2016, 17:56
Posty: 12
Lokalizacja: Legnica
Kalibrowany do poziomicy nie był ale spróbuję i tej metody. Soft mam najnowszy. Wizualnie nie widać żadnych uszkodzeń taśmy czy gimbala. Po auto kalibracji gimbal wraca do prawidłowego położenia i pracuje idealnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 11:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
A na poprzednim sofcie miałeś ten problem? Czy miałeś jakąś krakse tym dronem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 13:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lut 2016, 17:56
Posty: 12
Lokalizacja: Legnica
To nie stało się zaraz po zmianie softu. Chociaż na wcześniejszych wersjach tego problemu nie było. Raz zahaczyłem o drzewo i spadł na wysoką trawę i nic się nie poobijał. Ale to było niedługo po zakupie także nie powinno mieć związku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
Ja bym spróbował wgrać poprzedni soft i zobaczyć co będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 15:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
zawsze się układa w źle w jedną stronę ? tzn jak źle stabilizuje to zawsze w jedną i tą samą stronę?

U mnie po "stłuczce" też tak było. Okazało się że jeden silnik złapał "luz" - czytaj sworzeń od silnika (lub jak kto woli oś), rusza się - czytaj obraca wokół własnej osi silnika mimo że nie powinna - powstał luz - a oś powinna być na stale przytwierdzona - obraca się tylko w przypadku ruchu silnika - - obracamy mechanizmem silnika - oś się kręci. Ja mogę chwycić obudowę silnika i przekręcić oś. Dlatego często gimbal mi się sam przestawia - po kalibracji wraca do dobrego poziomu. Podczas lotu nagle się przestawia - wracam-kalibruję i jest ok.....znowu lot albo wyłączenie drona i znowu to samo.
Rozebrałem gimbal -i zobaczyłem co jest nie tak - nastawiłem oś względem poziomu gimbala - jest ok na kilka lotów...później rozbieram gimbala i oś przestawiona. Dodatkowo silnik coraz bardziej cierpi bo gdy oś jest źle nastawiona wywala komunikat przeciążenia silnika. Po kilkunastu razach silnik już zaczyna wyć - mimo że trzyma poziom ale chyba się zaciera albo po prostu kończy. Zamówiłem już nowy (albo i używany silnik) od chińczyków - zobaczymy co to przyjdzie i czy będzie działać :P

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
photolucas84 pisze:
zawsze się układa w źle w jedną stronę ? tzn jak źle stabilizuje to zawsze w jedną i tą samą stronę?

U mnie po "stłuczce" też tak było. Okazało się że jeden silnik złapał "luz" - czytaj sworzeń od silnika (lub jak kto woli oś), rusza się - czytaj obraca wokół własnej osi silnika mimo że nie powinna - powstał luz - a oś powinna być na stale przytwierdzona - obraca się tylko w przypadku ruchu silnika - - obracamy mechanizmem silnika - oś się kręci. Ja mogę chwycić obudowę silnika i przekręcić oś. Dlatego często gimbal mi się sam przestawia - po kalibracji wraca do dobrego poziomu. Podczas lotu nagle się przestawia - wracam-kalibruję i jest ok.....znowu lot albo wyłączenie drona i znowu to samo.
Rozebrałem gimbal -i zobaczyłem co jest nie tak - nastawiłem oś względem poziomu gimbala - jest ok na kilka lotów...później rozbieram gimbala i oś przestawiona. Dodatkowo silnik coraz bardziej cierpi bo gdy oś jest źle nastawiona wywala komunikat przeciążenia silnika. Po kilkunastu razach silnik już zaczyna wyć - mimo że trzyma poziom ale chyba się zaciera albo po prostu kończy. Zamówiłem już nowy (albo i używany silnik) od chińczyków - zobaczymy co to przyjdzie i czy będzie działać :P


Jeżeli się przestawił to najprędzej w osi yaw lub roll. Zobacz czy śrubka blokująca ramię jest idealnie prostopadle do nacięcia na osi silnika. Czy ramię gimbala nie wygięło się po uderzeniu? U mnie jak miałem przestawione to ramię to wcale nie dało się tego skorygować kalibracją. Dopiero poprawne ustawienie przyniosło skutek. Zawsze kamera była skręcona trochę w lewo lub prawo.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 mar 2018, 16:22 przez Fajny717, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 16:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
u mnie problem dotyczy ROLL - tam nie ma śruby blokującej (jest tzw koncowka w płytce do której wchodzi koniec osi i wtedy poziomuje)

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
Miałem raz takiego gimbala na części w którym wyrwana była ośka z silnika roll. Po prostu zeszła obudowa z magnesem z ośki, cewka z osią została w ramieniu yaw. A u Ciebie gdy pociągniesz równolegle do osi roll nie schodzi właśnie?


IMG_5533.jpg
IMG_5533.jpg [ 102.19 KiB | Przeglądany 519 razy ]


Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 mar 2018, 16:31 przez Fajny717, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 16:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
U mnie całość się trzyma - tak jak opisałem wyżej ale kombinerkami jestem w stanie przekręcić oś silnika - oś chodzi coraz łatwiej



tutaj dokładnie to samo o czym mówię

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
No to sam sobie odpowiedziałeś na problem. Oś silnika nie ma prawa chodzić w miejscu gdzie jest wprasowana do obudowy magnesu. Tylko i wyłącznie może się kręcić w łożysku. Teraz musisz przekręcić tą ośkę o tyle ile jest źle obrócona kamera, prostopadle do ziemi ma być obiektyw nie zależnie jak dron stoi. Większy problem będzie z zablokowaniem jej bo pasowało by to zalać jakimś klejem po poprawnym ustawieniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 18:50 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
wiem wiem - widziałem filmiki jak to zalewali klejem - ale nie to mnie martwi a odgłos silnika - takie brzęczenie metalu

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 mar 2018, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 250
photolucas84 pisze:
wiem wiem - widziałem filmiki jak to zalewali klejem - ale nie to mnie martwi a odgłos silnika - takie brzęczenie metalu


Jaki odgłos nagraj filmik. Nie ociera coś jak ręką krecisz? A to nie jest odgłos z silnika jak podczas aktualizacji? Może wyrzuca jakiś błąd typu zablokowany gimbal bo chce się bardziej obrócić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.