Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 paź 2018, 23:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 17:15 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
Witam.

Dzisiaj nadszedł ten dzień i mój Phantom 3 zaliczył kraksę "kreta".

Sytuacja miała miejsce podczas silnego podmuchu wiatru kiedy dron był na ATTI.

Zahaczył o konstrukcję metalową po której dotarł na ziemię (na szczęście drewniany podest).

Obrażenia to:
- połamane 1 śmigło (ukruszone końcówki)
- obudowa wyczepiona w 2 miejscach
- nadłamana jedna noga (druga wykrzywiona - obie do wymiany)
- naderwana taśma od gimbala

Podczas upadku bateria lekko się wyczepiła - nie do końca ale pozostała w dronie.

- odkręciłem plastikową płytkę pod mechanizmem ruchów na bok i zobaczyłem że na płytce gimbala jest jakby zdarty plastik w pewnym miejscu - nie wiem czy był to jakiś kondensator czy coś innego ale wygląda tak jakby został zdarty z niego plastik i widać element metalowy pod tym plastikiem - poniżej zdjęcie jak to wygląda

i teraz pytanie - co zostało uszkodzone na płycie gimbala i czy to ma wpływ na działanie gimbala ? - czy to tylko osłona jakiejś metalowej części płytki ?
Sam gimbal nie odpowiadał na pierwszą próbę uruchomienia - dron działa i szuka satelit itp - nie robiłem drugiej próby kiedy zobaczyłem uszkodzenie taśmy do gimbala.

Kolejne pytanie czy są różne taśmy do gimbala w sensie do różnych wersji phantomów 3 (standard, advanced, pro) czy jest to obojętne ?
Pytam ponieważ chciałbym kupić taką taśmę - najlepiej u chińczyków bo mają najtaniej ale nie wiem co z tymi wersjami phantomów.

Nóżki sobie już zamówiłem - śmigła zapasowe mam ale nie wiem co z resztą.....
Jesteście w stanie odpowiedzieć na moje pytania ?

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Ostatnio zmieniony sobota 28 kwie 2018, 10:40 przez photolucas84, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6549
Lokalizacja: Polska
photolucas84 pisze:
i teraz pytanie - co zostało uszkodzone na płycie gimbala

Wyglada na rezonator kwarcowy.

photolucas84 pisze:
czy to ma wpływ na działanie gimbala?

Zdecydowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:11 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1242
photolucas84 pisze:
Witam.

Dzisiaj nadszedł ten dzień i mój Phantom 3 zaliczył kraksę "kreta".

Sytuacja miała miejsce podczas silnego podmuchu wiatru kiedy dron był na ATTI.

Więcej szczegółów - człek uczy się na błędach - najlepiej innych
- jak daleko byłeś od konstrukcji?Kratownica - słup - rusztowanie - itp.?
- miałeś założone osłony śmigieł?Jeżeli nie, to jakby były byłoby OK?
photolucas84 pisze:
- najlepiej u chińczyków bo mają najtaniej ale nie wiem co z tymi wersjami phantomów.

Raczej oryginał. Taśma taśmie nierówna (końcówki) przekonał się ja na innym sprzęcie.
photolucas84 pisze:
Nóżki sobie już zamówiłem - śmigła zapasowe mam ale nie wiem co z resztą.....

Nogi chińskie mogą być.
Płytka gimbala chyba do wymiany. Oby nie cały gimbal.
Nie zrozum źle - nie moralizuję - ale z Atti korzystam w "bardzo otwartej przestrzeni".

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:20 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
musiałem skorzystać z atti bo kompas mi szalał w trybie GPS - była to konstrukcja metalowa typu rusztowanie.
Lot miał być z dala od rusztowania ale start był jakieś 3 metry od rusztowania - w chwili startu mocno zawiało i drona skierowało na rusztowanie - próbowalem "ratować" sytuację ale było już za późno. Lot trwał jakieś 5 sekund i rusztowanie....

ps gdzie mogę kupić płytę główną do gimbala - same używki czy ktoś sprzedaje to "nowe" ? na razie myślę o płycie głównej do gimbala a w ostatecznosci o samym gimbalu.

a tego rezonatora kwarcowego nie idzie przelutować ? mówię tutaj o profesjonalnym lutowaniu (nie w domu lutownicą)

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6549
Lokalizacja: Polska
photolucas84 pisze:
a tego rezonatora kwarcowego nie idzie przelutować ?

Idzie, musisz tylko ustalic jaki (po zdjeciach z internetu, badz u kogos kto zgodzi sie rozkrecic swoj.

Pytanie tylko czy tylko kwarc oberwal czy cos jeszcze w okolicy (z plytka wlacznie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
rozebrałem gimbal na częsci pierwsze i wygląda że oberwał sam rezonator (jest wyższy niż wszystko inne na płycie w jego okolicy) został on u mnie zgnieciony przez obrotowy mechanizm gimbala. Sam rezonator po zgnieceniu rusza się więc pewnie zaraz odpadnie.

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 lip 2016, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6549
Lokalizacja: Polska
photolucas84 pisze:
Sam rezonator po zgnieceniu rusza się więc pewnie zaraz odpadnie.

Nie ruszaj, bo urwiesz sciezki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lip 2016, 13:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
napisałem do dwóch serwisów phantomów w polsce (dwie firmy).

Jeden napisał że wymiana rezystora nie pomoze - trzeba wymienić płytę główną a drugi że nie zajmuje się naprawą mechaniczną - same odpowiedzi świadczą jakie serwisy phantomów mamy w polsce - większość "serwisów" pewnie wgrywa tylko oprogramowanie lub aktualizuje je....

Napisałem dzisiaj do serwisu DJI w Niemczech zobaczymy co mi odpiszą

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lip 2016, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Rezonator nie rezystor.
Obawiam się, że serwis w Niemczech czy gdziekolwiek nie bawi się w naprawy tylko wymienia całe komponenty. Tak jest taniej i łatwiej oczywiście dla nich.
Pozostaje Ci raczej próba naprawy na własną rękę (bądź jakiś znajomy elektronik).

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lip 2016, 13:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
tylko nawet próbując naprawić to samemu muszę znać dane tego rezonatora a z tego co widzę to nawet na nowym nie ma nic napisane - nie znam jego parametrów

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lip 2016, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
A to nie jest taki zegarkowy rezonator 32. z haczykiem kHz?

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lip 2016, 14:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
chyba jest na mim jakies oznaczenie C3 ale jeżeli tak jest to jest to chyba ciąg oznaczenia - wnioskuję tak po oględzinach zdjęc płyt głównych z internetu ...

EDIT - scalenie

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak:

Polskie serwisy nie chcą za bardzo się brać za naprawę, bo albo potrafią tylko wgrywać oprogramowanie albo chcą od razu wymieniać uszkodzoną płytę na nową (* bo tak jest łatwiej).

Napisałem więc do serwisu DJI w Niemczech z nadzieją że jakoś mi pomogą w tej sprawie.

Otrzymałem odpowiedź że nie są w stanie wymienić uszkodzonej części płyty głównej ale muszą wymienić całą płytę główną na nową (czemu mnie to nie dziwi.....)

Poszedłem za ciosem i napisałem ile kosztuje nowa płyta główna z wymianą (całkowity koszt naprawy).
Otrzymałem odpowiedź że "nie są w stanie podać kosztów naprawy i części ponieważ system musi naliczyć koszty a sama naprawa musi być zdiagnozowana" - zaproponowano mi wysłanie gimbala do nich....

No szlak trafia człowieka - mam wysłać do nich gimbal - zapłacić za wysyłkę - zapłacić za "diagnozę" i analizę ich systemu, po czym pewnie dowiem się że koszt naprawy będzie taki sam lub prawie taki sam jak zakup nowego gimbala.
Gdyby chociaż podali cenę to bym wiedział co i jak a tak to niech sobie "wsadzą" swoje usługi gdzieś....

Strzeżcie się przed kraksą....bo jedyne co możecie wtedy zrobić to kupić nowe części.... DJI nie naprawia ich a tylko wymienia

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 mar 2015, 07:55
Posty: 373
Lokalizacja: Białystok
photolucas84 pisze:
Strzeżcie się przed kraksą....bo jedyne co możecie wtedy zrobić to kupić nowe części.... DJI nie naprawia ich a tylko wymienia
To może lepiej tak: strzeżcie się przed DJI!
To już kolejna osoba, która narzeka na serwis DJI.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Co się dziwicie, obecnie przy każdym sprzęcie elektronicznym, czy to będzie telewizor, czy aparat fotograficzny, jak nawali elektronika to serwis albo wymieni jakąś płytkę, albo całe urządzenie. Dłubanie w elektronice się nie opłaca. Jak nie masz elektronika zapaleńca pod ręką, albo sam sobie nie podłubiesz to blada pupa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 12:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
napisałem do nich znowu - z pytaniem czy po prostu mogą mi sprzedać płytę główną gimbala a sam sobie to wymienię i wyjdzie dla mnie taniej i łatwiej - bez całego zbędnego wysyłania itp.
Otrzymałem właśnie odpowiedź że nie mogą sprzedawać części i że po wysłaniu mogę zdecydować czy mają naprawiać gimbal czy nie. Napisano mi że dopiero po całkowitych oględzinach sprzętu mogą podać cenę i że wcześniej podana cena może się różnić i dlatego nie podają wcześniej kosztów naprawy. Rozumiem to ale chociaż można mniej więcej się określić by człowiek wiedział jak wygląda sytuacja. Tak to mi napiszą że cały gimbal był do naprawy i koszt to cena nowego + wysyłka.....eh......

Nie można napisać czegoś w tym stylu: Cena nowej płyty głównej to XXX euro + koszty diagnozy i wymiany. Od razu widzę chociaż część kosztów a nie że mi powiedzą: nowa płyta główna to 80% kosztu nowego gimbala + robocizna = 100% nowki sztuki.....


edit:

Nie dałem za wygraną i wysłałem kolejnego maila do serwisu DJI w niemczech o podanie chociażby przybliżonej ceny płyty głównej gimbala i otrzymałem taką odpowiedź:

218 euro płyta główna
z kosztami naprawy całość ok 300 euro

ale w tej cenie najprawdopodobniej wymienią mi całego gimbala na nowego.

Z tym że koszt nowego gimbala to 1200-1300 zł - w sklepie DJI 399 euro

Muszę pierwsze sprawdzić czy dron mi działa poprawnie bez gimbala bo okaże się że kupie nowego gimbala a z dronem będzie coś nie tak i wszystko już w ogóle nie będzie opłacalne.....

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.