Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lis 2018, 19:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 20 paź 2016, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11914
Lokalizacja: Mikoszewo
pioterek pisze:
Są dwa tory łączności. RC nie sprawia na ogół problemu - antenka ustawiona pionowo. Natomiast tor video ma anteny panelowe kierunkowe i dlatego nadajnik musi być skierowany wprost na model - szczególnie przy dalszych odległościach.

Kierunkowość anten to jedno, polaryzacja to drugie. Bardzo polecam uwadze:


_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 92
Lokalizacja: Lublin
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Na położenie anten wideo nie mamy wpływu są zabudowane w nadajniku i musimy obowiązkowo kierować przód nadajnika na model. Anteną RC można kręcić i tu najlepsze okazuje się ustawienia słupka na sztorc czyli prostopadle do nadajnika a równolegle do nogi modelu. Jak pisałem zasięg RC nie sprawia kłopotu bo prędzej się "wykrzacza" video. Mówię oczywiście o Phantomie 3 Standard.

Filmik fajny i poglądowy dzięki za zamieszcenie.

https://www.google.pl/search?q=Phantom+3+u%C5%82ozenie+anten&espv=2&biw=1366&bih=634&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjD9NqphurPAhWI_iwKHbccCc8Q_AUIBigB#q=Phantom%203%20u%C5%82ozenie%20anten&tbm=isch&tbs=rimg%3ACeDFnzsuZi5_1IjhanuIpn51TPE7CkqA9ZX8G4Z7g17_1gKQoHT4v-GsxkkYWIJs8S41lJkG8CQUkbJZpL-qSykcPb7SoSCVqe4imfnVM8ESOc-arl1tRlKhIJTsKSoD1lfwYRkiti9IUuV0IqEgnhnuDXv-ApChEBb07g-OOyICoSCQdPi_14azGSREV50349DB9erKhIJhYgmzxLjWUkRmiqAf4YPQJIqEgmQbwJBSRslmhF77SsNl9DkDioSCUv6pLKRw9vtEdHvftx_1NYlm&imgrc=4MWfOy5mLn9-5M%3A

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 00:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Verid pisze:
matulekpl pisze:
Oj Matulek, Matulek - kto jak kto ale ty taki doświadczony zawodnik nie powinieneś wygłaszać takich stwierdzeń. Skoro w nodze jest antena (czyli podczas lotu jest mniej więcej pionowo) to antena w nadajniku powinna być w tej samej orientacji. Polaryzacja się kłania... i jak najbardziej ma wpływ na zasięg.

A i Tu Cie mam:) specjalnie napisałem ze nie ma "większego" znaczenia. Większe znaczenie ma to aby nie celować w drona. Co nie zmienia faktu ze masz racje. Filmik widziałem. Ekspertem nie jestem ale on to uprościł do pokazania takich jakby płatów sygnałowych ale w rzeczywistości ich jest nieskończenie wiele a nie kilka prawda? Wiec nałożenie ich na siebie rownolegle czy prostopadle bedzie miało mniejszą różnice niz w pokazywanym na filmie przypadku.
Bo w filmie opiera sie on na uproszczonym obrazie w postaci płatów. A przecież sygnał powinien byc jako bryła.
Obrazek

Narysuje to sobie jutro w 3D i sprawdzę jaka jest roznica procentowa pokrycia sie sygnałów. Ale pewnie wyjdzie kilkanaście %.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 06:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11914
Lokalizacja: Mikoszewo
matulekpl pisze:
A i Tu Cie mam:) specjalnie napisałem ze nie ma "większego" znaczenia

Przestań się wydurniać jak z tymi tekstami o emotkach że jak lapniesz jakiegoś babola i ktoś ci go wytknie to zaraz "ale tam była emotka", że niby dżołk taki. Doskonale wiesz co znaczy stwierdzenie "nie ma większego znaczenia" i że nie wiąże się w żaden sposób z tym co napisałeś zdanie wcześniej o celowaniu anteną w model bo tak się dziwnie składa (co potwierdza tak zamieszczony filmik jak i nasi forumowi spece od anten) że i celowanie w model czyli nie zwracanie uwagi na charakterystykę promieniowania jak i olanie polaryzacji czyli ustawianie anten o polaryzacji liniowej prostopadle względem siebie ma bardzo duże znaczenie.

matulekpl pisze:
Ekspertem nie jestem ale

Tak, widać że ekspertem w tej dziedzinie nie jesteś ale cię ciśnie. Zaczniesz więcej latać FPV swoim piankolotem to się przekonasz na własnej skórze jakie znaczenie ma to "skrzyżowanie nieskończonych płatów" i czy rzeczywiście takie marginalne jak przy nawrocie zacznie ci wizja i RSSI klękać (i wcale nie będzie musiał być to kąt prosty) a póki co bądź łaskaw inaczej ukierunkować swoją radosną twórczość i powstrzymać się od siania dezinformacji.

matulekpl pisze:
Narysuje to sobie jutro w 3D i sprawdzę jaka jest roznica procentowa pokrycia sie sygnałów. Ale pewnie wyjdzie kilkanaście %.

A może spacerek zamiast tego? Serio? Wsadź na statyw nadajnik wideo z bacikiem ustawionym pionowo, odbiornik również z bacikiem w łapę, odejdź kilkadziesiąt metrów i zobacz co się dzieje jak ustawisz antenę poziomo. Bo mam skromne obawy że mimo najszczerszych chęci, zależność pomiędzy tym co naskrobiesz w Paint'cie a teorią (i praktyką) dotyczącą anten będzie czysto przypadkowa.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 08:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 07:22
Posty: 73
Lokalizacja: Elbląg
Nie wydaje Wam się że rozmowa odbiegła od tematu postu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 92
Lokalizacja: Lublin
Greg200 pisze:
Nie wydaje Wam się że rozmowa odbiegła od tematu postu ?



Więc wracając do tematu na sofcie 1.6.80 da się też normalnie latać - w moim przypadku mam najnowszy DJI GO i soft 1.6.80.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2178
Lokalizacja: Wejherowo
Verid pisze:
...

tak. dziękuję. zawsze lubię być podeptany... a zwłaszcza publicznie... taki fetysz...
wymyślam posty tylko po to, abyś je wyśledził i zmieszał z błotem...

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 17:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1246
pioterek pisze:


Więc wracając do tematu na sofcie 1.6.80 da się też normalnie latać - w moim przypadku mam najnowszy DJI GO i soft 1.6.80.

Hm..
A czy na jakimś sofcie nie da się?
I tak na marginesie: co to znaczy "normalnie latać"?
A nienormalnie?


Wracając do OT.
matulekpl pisze:
tak. dziękuję. zawsze lubię być podeptany... a zwłaszcza publicznie... taki fetysz...
wymyślam posty tylko po to, abyś je wyśledził i zmieszał z błotem...


Oj matulekpl
Czytasz chyba forum.
Czy myślisz, że osamotniony jesteś w klubie?
Jednak co do polaryzacji Verid IMHO dobrze gada.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 18:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 92
Lokalizacja: Lublin
Normalnie czyli zgodnie z deklarowanym w terenie zasięgiem bez zrywania łączności - normalnie taki skrót myslowy

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 paź 2016, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Ojjj ale poruszenie w moim temacie :)
Ja się trzymam jednej zasady przy lataniu co do ustawiania anten.
Obrazek
I to działa

Greg200 pisze:
Nie wydaje Wam się że rozmowa odbiegła od tematu postu ?

Nie martw się...admin tu jest i bierz czynny udział...wszystko pod kontrolą :)
A obserwuje ich i lubią się wymieniać poglądami :) Jak się wciągną to idą po całości ;)

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 16:25 
Offline

Rejestracja: środa 26 paź 2016, 18:52
Posty: 2
Proszę o pomoc :cry:
viewtopic.php?f=7&t=38410


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Na pierwszej stronie jest instrukcja.
Sciagasz soft 1.5.7., wygrywasz go na pusta karte sd, wlaczasz drona bez karty, jak sie włączy to wkladasz dopiero karte sd i proces startuje. Jak skonczy to wylaczasz drona i apke i ponownie wlaczasz. Ja tak zrobilem i dziala. Byla jedynie konieczność ponownego bindowania nadajnika z dronem i zrobiłem kalibracje IM co jest zalecane po każdej aktualizacji softu

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 gru 2016, 07:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 147
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Hudy_edd pisze:
Na pierwszej stronie jest instrukcja.
Sciagasz soft 1.5.7., wygrywasz go na pusta karte sd, wlaczasz drona bez karty, jak sie włączy to wkladasz dopiero karte sd i proces startuje. Jak skonczy to wylaczasz drona i apke i ponownie wlaczasz. Ja tak zrobilem i dziala. Byla jedynie konieczność ponownego bindowania nadajnika z dronem i zrobiłem kalibracje IM co jest zalecane po każdej aktualizacji softu


A jak się ma ta instrukcja do najnowszego softu dla wersji Professional? Zrobiłem update do 1.10.x i jest jakaś masakra.
Pzdr

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 gru 2016, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
To jest temat do Standarda, w adv i w pro jest inny sposób, na YT poszukaj. Można to zrobić przez aplikacje DJI GO, ale ja tego nie testowałem.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 21:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:02
Posty: 39
Lokalizacja: Siedlce
Co do poradnika z pierwszej strony to jest w nim opisane jak przejść z obecnego firmware do niższego ale tylko o jeden poziom czyli jak zrobić downgrade i tu mam kilka pytań:

1 Czy przypadku upgrade procedura jest taka sama jak przy downgrade??

2 Czy jeżeli jest taka sama to czy można zrobić to też tylko o jeden poziom do góry czy można wybrać sobie dowolną wyższą wersje, oczywiście nie używając do tego DJI GO bo ona nam wrzuci najnowsze firmware.

3 Czy np. mając wersje 1.2.40 zrobimy upgrade na np. 1.8.10 (przez DJI GO lub manualnie) to czy możemy zejść z powrotem do wersji 1.2.40 robiąc to poprzez downgrade (z poradnia z pierwszej strony) tylko że kilka razy konkretnie 6 gdyż o tyle poziomów trzeba zejść, a można tylko przy jednej operacji zejść o jeden stopień. Czy dobrze myślę czy błędnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Kkacper i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.