Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 20 cze 2019, 09:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 00:50 
Offline

Rejestracja: piątek 26 sie 2016, 19:01
Posty: 10
Lokalizacja: Częstochowa
Też tak myślałem ale w końcu załapał :) próbuj co jakiś czas w końcu się uda :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 wrz 2016, 12:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 paź 2015, 23:15
Posty: 28
Lokalizacja: Radom
niestety mi się nie udało uruchomić, plik log posiadam ale nie potrafir go rozczytać bo jak by mu brakowało w systemie driverów od kompasu i jeszcze czegoś. Oddałem do X-drony w wawie też nie poradzili nic. Dalej po nieudanej aktualizacji leży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 08:37 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 wrz 2016, 09:55
Posty: 3
Lokalizacja: Lubsko
Witam.
Mój problem zaczął się prosto z pudełka. P3S lata świetnie dopóki nie spróbuję odlecieć na ok 50m. Wyświetla controller signal lost i wykonuje failsafe RTH podgląd video jest ok. Dostałem już z softem 1.6.8 i zrobiłem downgrade do 1.5.7+ mimo to problem bez zmian. W ustawieniach mam ogranicznik na poziomo 100m i 120 w górę. Zauważyłem też że czasem momentami jakby przerywa, tzn. np. daję max do przodu, a on na ułamek sekundy się zatrzymuje i leci dalej.
Downgrade robiłem metodą włożenia karty pamięci na włączonym phantomie, ale czy tą metodą cofamy też firmware kontrolera? Co może być problemem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 08:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 486
Lokalizacja: Pomorskie
A masz prawidłowo ustawioną antene ? Co najpierw znika sygnal rc czy podgladu ?

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 10:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 25 paź 2015, 23:15
Posty: 28
Lokalizacja: Radom
pisze że link video -ok, tylko zasięg RC max 50 metrów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
No więc mam już trochę wyników z lotu mojego Fajtoma 3 Standart. Po wyjęciu z pudełka posłusznie uaktualniłem soft jak nakazał mi DJI GO. Mam obecnie jak piszą dowcipnisie z DJI "najnowszą wersję" ale jaką nie wiem. Potem znalazłem ten temat i trochę się zaniepokoiłem.
Na razie mam taki wynik: maksymalny zasięg na jakim latałem nad drzewami (ze względu na ograniczone miejsce) to 829 m beż żadnych zakłóceń i przerw w łączności RC i FPV wysokość max w tym locie była 56 m. Maksymalna wysokość na jakiej latałem z wszystkich lotów to 179 m.

Poza software zmienia się też i hardware modelu. Nie powinno tak być, ale nowsze wersje softu mogą być nie dopasowane do starszych płyt w modelu. Pracowałem kiedyś z podobnymi urządzeniami i ażeby zainstalować nowy soft trzeba było znać numer płyty głównej urządzenia bo produkt ewoluował.

https://drive.google.com/open?id=0B2GI9 ... jd3SHZZODg

Pozdrawiam wszystkie Fajtomy.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Ostatnio zmieniony wtorek 20 wrz 2016, 19:33 przez pioterek, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 13:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 wrz 2016, 09:55
Posty: 3
Lokalizacja: Lubsko
Tak podgląd wideo daje rade zanika tylko sygnał RC. Pozycja anteny prostopadle jak każą w manualu. Muszę chyba zajrzeć do kontrolera i obejrzeć kabel anteny. A jak nie to od razu argtek zamówię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 wrz 2016, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
Akaias pisze:
Tak podgląd wideo daje rade zanika tylko sygnał RC. Pozycja anteny prostopadle jak każą w manualu. Muszę chyba zajrzeć do kontrolera i obejrzeć kabel anteny. A jak nie to od razu argtek zamówię.


Pozycja anteny prostopadle do nadajnika czyli równolegle do pionowej nogi Phantoma w której jest antena - to jest istotne ma wpływ na zasięg.

EDIT - scalenie

Może Koledzy wiecie gdzie znaleźć unikatowy nr modelu ? czy to tabliczka na modelu i nadajniku czy wyświetla się w gdzieś w DJI GO

EDIT - scalenie

Dzisiaj latając Fajtomem otrzymałem komunikat uaktualnij soft do versji 1.6.8. Widać więc, że mimo update po wyjęciu z pudełka nie wgrałem ostatniej "wspaniałej wersji". I niech tak zostanie dopóki opinie o niej się nie zmienią. Przy okazji zainstalowany w telefonie Norton zablokował próbę działania na modelu bez mojej zgody.

Co do zasięgu to muszę się poprawić. Dopiero poznaję DJI GO i źle zinterpretowałem dane (suma całego lotu) - najdalszą odległość na jaką latałem to było 400 m. Z resztą to żadna różnica - po "zdjęciu z modelu oka" na 200 m już nie go widać.

EDIT - scalenie

W Phantom 3S wszelkich aktualizacji dokonuje się przez DJI GO. W innych P3 procedura upgrade jest inna. Wiecie coś o tym?

EDIT - scalenie

Dzisiaj wgrałem soft 1.6.8. Soft w Fantomie 3 S wgrywa się przez DJI GO. Po wgraniu softu przestała działać kamera, ale po jej ponownym zlinkowaniu odzyskałem obraz. Zasięg nie zmalał (mam taki test na piętrach w domu - uruchamiam model i schodzę w dół, nr pietra jest jakąś forma kontroli zasięgu). Dzisiaj wziąłem model w teren, ale wiatr był taki mocny ze bałem się wyjść nad korony drzew. Latałem do 200 m i nie było osłabienia sygnału na wskaźniku.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 18 paź 2016, 10:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 22 sie 2016, 21:10
Posty: 23
Ciekaw jestem Twoich testów w terenie. Sam mam wersję 1.4... ale wkurza mnie ten ciągły komunikat żeby zrobić update, szczególnie jak się lata to już przestałem zwracać uwagę na komunikaty, bo co chwilę się pali na czerwono że jest nowa wersja.

EDIT - sclaenie

Dziś kolejny raz byłem potestowć PH3S i jakoś nie mogłem uruchomić trybu fallow my. Czy to wina tego że nie mam wgranego najnowszego softu tylko 1.4.. czy też po prostu standard tego nie obsługuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
Morfeusz79 pisze:
Ciekaw jestem Twoich testów w terenie. Sam mam wersję 1.4... ale wkurza mnie ten ciągły komunikat żeby zrobić update, szczególnie jak się lata to już przestałem zwracać uwagę na komunikaty, bo co chwilę się pali na czerwono że jest nowa wersja.

EDIT - sclaenie

Dziś kolejny raz byłem potestowć PH3S i jakoś nie mogłem uruchomić trybu fallow my. Czy to wina tego że nie mam wgranego najnowszego softu tylko 1.4.. czy też po prostu standard tego nie obsługuje?



Zrobiłem testy w terenie. Najdalszy lot jaki zrobiłem to 410m i wyświetlił się sygnał o zaniku łączności wideo, więc zawróciłem. Sygnał RC był w dalszym ciągu silny. Na widoku stał nadajnik telefonii komórkowej i być może miał on jakiś wpływ na wynik pomiarów.
Spróbuje powtórzyć próby w innym miejscu. Myślę że 500 m będzie bez problemu, a jak nie to można będzie włączyć na stałe mod 25 DB. Przy 200 m jeżeli spuścić model z oka ginie on na niebie. Zmieniłem soft na 1.6.8 ponieważ DJI GO samo mi się uaktualniło więc postanowiłem mieć wszystko na aktualne. Treba zrobić tak jak wcześniej opisałem przez DJI GO.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 19 paź 2016, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 486
Lokalizacja: Pomorskie
pioterek pisze:
Na widoku stał nadajnik telefonii komórkowej i być może miał on jakiś wpływ na wynik pomiarów.

Nie wydaje mi się :) Latałem koło nadajników i koło radaru nawet w Łebie, nic się działo. 1.6.8 własnie skraca zasięg podglądu.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
Hudy_edd pisze:
pioterek pisze:
Na widoku stał nadajnik telefonii komórkowej i być może miał on jakiś wpływ na wynik pomiarów.

Nie wydaje mi się :) Latałem koło nadajników i koło radaru nawet w Łebie, nic się działo. 1.6.8 własnie skraca zasięg podglądu.



Lot był na wysokości 30 m to też ma wpływ na zasięg i na tej wysokości model ginął z oczu za kępami drzew. Ale do podanej odległości nie było żadnych zakłóceń czyli pewny zasięg. A jakbym się tym znudził to zawsze pozostaje mod 27db.:-)

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
pioterek pisze:
i na tej wysokości model ginął z oczu za kępami drzew

nie wiem czy wiesz, ale drzewa powodują zanik sygnału:) musi być "czysto" między nadajnikiem a dronem aby było ok.

pioterek pisze:
Pozycja anteny prostopadle do nadajnika czyli równolegle do pionowej nogi Phantoma w której jest antena - to jest istotne ma wpływ na zasięg.

a to jest bardzo ciekawe;) a tak na serio to nie ma większego znaczenia czy jest prostopadle czy równolegle do nogi.
Antena nadajnika ma być prostopadle do wirtualnej linii łączącej nadajnik z dronem. chodzi o to, że fale z anteny rozchodzą się na jej boki a nie w kierunku jej "czubka". Więc nie należy celować anteną w drona tylko celować w drona jej bokiem:)

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 17:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12194
Lokalizacja: Mikoszewo
matulekpl pisze:
a to jest bardzo ciekawe;) a tak na serio to nie ma większego znaczenia czy jest prostopadle czy równolegle do nogi.

Oj Matulek, Matulek - kto jak kto ale ty taki doświadczony zawodnik nie powinieneś wygłaszać takich stwierdzeń. Skoro w nodze jest antena (czyli podczas lotu jest mniej więcej pionowo) to antena w nadajniku powinna być w tej samej orientacji. Polaryzacja się kłania... i jak najbardziej ma wpływ na zasięg.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 17:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
Verid pisze:
matulekpl pisze:
a to jest bardzo ciekawe;) a tak na serio to nie ma większego znaczenia czy jest prostopadle czy równolegle do nogi.

Oj Matulek, Matulek - kto jak kto ale ty taki doświadczony zawodnik nie powinieneś wygłaszać takich stwierdzeń. Skoro w nodze jest antena (czyli podczas lotu jest mniej więcej pionowo) to antena w nadajniku powinna być w tej samej orientacji. Polaryzacja się kłania... i jak najbardziej ma wpływ na zasięg.



Są dwa tory łączności. RC nie sprawia na ogół problemu - antenka ustawiona pionowo. Natomiast tor video ma anteny panelowe kierunkowe i dlatego nadajnik musi być skierowany wprost na model - szczególnie przy dalszych odległościach.

EDIT - scalenie

matulekpl pisze:
pioterek pisze:
i na tej wysokości model ginął z oczu za kępami drzew

nie wiem czy wiesz, ale drzewa powodują zanik sygnału:) musi być "czysto" między nadajnikiem a dronem aby było ok.


Wiem o tym dobrze, ale mnie interesuje zasięg praktyczny a nie teoretyczny ponieważ filmuję najczęściej na wysokości 30-40m i na tej wysokości sprawdzam zasięg.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.