Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 03:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 19 maja 2016, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 487
Lokalizacja: Pomorskie
Witam.

!!! UWAGA !!!
Zanim zagłębisz się dalej w lekturę tego tematu muszę Ciebie o czymś poinformować. Wszystkie czynności związane z tym poradnikiem wykonujesz na własne ryzyko. Bądź świadom, że jeśli mi się udało to jest duża szansa, że i tobie to pomoże, ale może też zdarzyć się taka sytuacja, że coś pójdzie nie tak i proszę nie miej do mnie o to pretensji.

Całkiem niedawno pojawiło się nowe oprogramowanie dla Phantoma 3 Standard. Jako, że latałem na wersji oprogramowania 1.4.6 kusiło mnie aby zrobić aktualizację do wersji 1.6.80....co w moim przypadku okazało się błedem. Phantom latał dobrze, nie było problemów więc po co ja to zrobiłem :roll: ???
Po sukcesie aktualizacji do wersji 1.6.80, kalibracji IMU, poszedłem polatać i...... się zaczęło... do 150m było spoko, wysokość około 80~100, moja standardowa miejscówka do testów gdzie sobie zawsze latam Symą dla zabawy. Praktycznie nic nie powinno zakłócać obrazu i wcześniej nie zakłócało.
Zakłócenia pojawiły się po aktualizacji, obraz skacze, zaczął pojawiać się no signal, zasięg spadł, 300m to już był wyczyn dla Phantoma.... ręce mi opadły.
Trzeba szukać rady, kopie, kopie, kopie google milczy.....uderzyłem na Fan Page DJI... znalazłem 3 gości co ma to samo....z reszta nie tylko Polacy zauważyli ten problem...
Dostałem informacje od pewnego użytkownika, że natrafił na poradnik jak zrobić downgrade oprogramowania w Phatomie 3 standard. Twierdzi, że działa ?!? Wierzyć ludziom z internetu ? Pojawił się kolejny jegomość zadowolony z porady udzielonej przez gości z linku....w sumie komentarze w linku też są pozytywne, Brytyjczycy, Amerykanie wszyscy zadowoleni.... ale czy to aby nie spisek ludzi z internetu chcących uziemić moją mydelniczkę na zawsze???
Poszedłem spać...stwierdziłem, że przeanalizuje poniżej zamieszczoną instrukcje podczas snu i rano podejmę decyzje co dalej...a prawda jest taka, że była już północ i nie chciałem, aby Phantom obudził połowę bloku piskami, a tak naprawdę, aby żonki nie drażnić ;)

-> Link do instrukcji <-
Poniżej tekst jakby link umarł
    The Steps :
    1. Download the firmware at http://phantomhelp.com/Mobile/Phantom-3 ... areArchive and select the fw that you want .bin file format
    Ze strony podanej wyżej lub odnośnika niżej pobieramy interesujące nas oprogramowanie do Phantoma w formacie .bin, ja wybrałem 1.5.70
    2. Insert the file to sd card, outside folder, and must be the only one .bin file format
    Przenosimy plik z oprogramowaniem na karte sd, pliku nie umieszczamy w żadnym folderze, ja przekopiowałem go na czystą karte SD, bez żadnych folderów i innych plików.
    3. Turn on the RC and the drone without sd card until it connect (RC and Drone)
    Włącz nadajnik, włącz drona bez karty sd w kamerze,
    4. Connect to DJI GO App (to see downgrade status stay at front page of the app)
    Podłącz do drona swój tablet czy tam smartfona i uruchom aplikacje DJI GO, nie wchodz do podglądu kamery. dzięki temu bedziesz wiedział jak przebiega aktualizacja.
    5. Insert the sd card. Then the downgrade process is starting and rear led will turn to yellow and there will be beep sound from the drone (it is normal). See at DJI GO app, there will be status bar show the downgrade process. If the rear led becomes green it means the process is complete, you also can see the succes notice at DJI GO App.
    Włóż wcześniej przygotowaną kartę sd z oprogramowaniem jakie chcesz zainstalować do kamery, dron rozpozna plik, zacznie mrygać, piszczeć, w aplikacji pojawi się pasek postępu procesu aktualizacji. Tak Phantom ma być włączony podczas wkładania karty SD do kamery...tu miałem obawy pewne aby to zrobić. U mnie jak pasek postępu doszedł do 100% dron migał na żółto i wydawał potrójny dźwięk. Kliknąłem w apce na ten pasek 100% i wyświetlił się komunika, że jest dobrze :)
    6. Restart the RC and Drone, connect DJI GO App, check the FW. Finish.
    Wyłącz drona, nadajnik i dji go. Uruchom wszystko od nowa i to tyle Dodam od siebie, że wszystkie funkcje się zerują i trzeba sobie drona na nowo skonfigurować!!!


    I hope it can help the issue of 1.6.80 firmware for Phantom 3 Standard


    NOTE : DO IT WITH YOUR OWN RISK!

Link do pobrania oprogramowania dla DJI Pantom 3 Standard

Następnego dnia rano:

Bałem się jak diabli, ale jeszcze bardziej wkur.... mnie to, że sam sobie zaszkodziłem wierząc w to, że aktualizacja to nic złego.
Rano tj. 19.05.2016r, zebrałem się w sobie i zrobiłem downgrade mojego P3S do wersji 1.5.70+, udało się, zrobiłem kalibracje IMU jak poprzednio, w tym samym miejscu i poszedłem na to samo pole......odpalam mydelniczkę i w górę, 100m iiiii poleciał na 600m :D Obraz elegancko, nie ścina, dron lata jak poprzednio, pełen sukces!!! Od tego momentu na 99% nie będę robił aktualizacji, 1% zostawiam na moją głupotę ;)
W DJI GO pojawia się komunikat, aby zrobić update....ale nieeee takiego wała jak Polska cała....drugi raz Hudego_Edda na to nie wezmą :)

Jeśli masz ten sam problem, rozważ uważnie czy nie skorzystać z tego poradnika.
Pozdrawiam

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 21:52 
Offline

Rejestracja: sobota 02 maja 2015, 14:25
Posty: 49
Robię wg instrukcji ale w ogóle nie podejmuje próby downgrade. Przytrzymuję "czapeczkę" i wyskakuje komunikat Not available firmware for downgrade

edit:

Ok, już jasne wszystko.

Nie da się zrobić downgrade o 2 wersje. Jeżeli na karcie były też pliki jakieś ze zdjęciami to również nie bylo możliwóści downgrade


Ostatnio zmieniony czwartek 19 maja 2016, 22:05 przez Kosmodron, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 487
Lokalizacja: Pomorskie
Czy ja napisałem coś o trzymaniu czapeczki ??!!??

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 22:06 
Offline

Rejestracja: sobota 02 maja 2015, 14:25
Posty: 49
nie pisałeś ale jest też taka metoda, ta Twoja nie zadziałała z automatu, ale wyjaśniłem wyżej już. 2 wersje w dół nie da się zejść.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 487
Lokalizacja: Pomorskie
Zadziała, dla wersji Standard, już 5 ludzi tak zrobiło, ta z czapką jest dla adv i pro
Grzegorz ?? :P

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 22:12 
Offline

Rejestracja: sobota 02 maja 2015, 14:25
Posty: 49
Tak. :) Jestem już po downgrade. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 14:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 mar 2015, 13:54
Posty: 131
Lokalizacja: Pruszków
Dzięki Hudy_edd za tutorial, co prawda ja mam 1.4.6 i nie w życiu nie zaktualizuję bo i po co jeśli na stockowym nadajniku zrobiłem prawie kilometr. ;)

Edit: dziś 1071m, stock.

_________________
Phantom 3 Standard
Hubsan x4


Ostatnio zmieniony niedziela 22 maja 2016, 21:30 przez spidey, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 maja 2016, 19:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 07:22
Posty: 73
Lokalizacja: Elbląg
Próbowałem przejść z 1.5.7 do 1.4.6 i ...."lipa" !!! .
Swoją drogą ciekawe skąd są informacje o wszystkich aktualizacjach które pojawiają się na karcie SD w logu ?! ... / na karcie, przed downgrad'em zamieszczony tylko plik .bin.... o wersję niższy od istniejącego - wg. tutoriala/
Czyżby informacje były odczytywane z karty wewnątrznej Phantoma ?!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 maja 2016, 21:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 maja 2016, 10:35
Posty: 1
Cześć,
przepraszam, jeżeli moje pytania wydadzą się idiotyczne, ale jestem totalnie początkujący. Mój zakup drona pokrył się z nowym upgradem więc nie wiem ile latał wcześniej bo po wyjęcia z pudełka od razu go zrobiłem i nie mogłem dolecieć dalej niż 20-30 metrów. Zrobiłem downgrade wg. instrukcji i wszystko poszło ok - teraz mam szalony zasięg 80-90 metrów ;/

Mam kilka pytań bo jesteście obeznani:
1. Czy skoro robimy upgrade drona i kontrolera to nie powinniśmy zrobić też downgrade'u kontrolera?
2. Jeśli tak to jak to zrobić?
3. Dlaczego mój P3S lata z wizją do 100 metrów a jak manualnie dolece do 200 metrów to zaczyna się taka zadyma, że opanowanie go w powietrzu graniczy z cudem (musze juz wtedy wylaczyć "p mode" bo w sumie to on juz i tak nic nie daje wówczas)
4. Co moge zrobic? na otwartym polu raz poleciałem 230 metrów - raz
5. Weak signal/no signal w moim przypadku to od razu disconnected - tak cały czas mówim o odległości do 200 metrów max


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 maja 2016, 08:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 08 kwie 2015, 18:22
Posty: 557
Lokalizacja: Katowice
meriniak11,
1 -ph3s nie umożliwia upgrade/downgrade aparatury
3- opisz o co chodzi z zadymą i czy pisząc manualnie masz na myśli tryb atti?
napisz jak masz ustawioną antenę w aparaturze i na jakiej wysokości latasz mając takie problemy z zasięgiem, ewentualnie wyślij logi do healthydrones i podlinkuj tu będzie można coś więcej wywnioskować

_________________
moje próby latania http://tinyurl.com/qzqu8yc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 cze 2016, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 04 cze 2016, 15:33
Posty: 26
Lokalizacja: białystok
kolejne pytanie w swoim phantomie posiadałem soft 1.4.6 latał bez problemów do 600M
jakiś czas temu wyświetliła się aktualizacja do 1.6.8 kilka dni ignorowałem ale w końcu zaktualizowałem i szok dorn traci zasięg po 50 ma 60m i wraca na miejsce startu,poza tym utraciłem możliwość nagrywania filmów szukając informacji natrafiłem na downgrade systemu wróciłem do 1.5.7 zasięg max wrócił lecz przy przechodzeniu na tryb wideo nadal traci zasięg i wraca na miejsce startu

_________________
było-syma x5 , syma x8 , syma x8sw
jest-DJI Phantom 3 Standard
jest-DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 cze 2016, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 487
Lokalizacja: Pomorskie
Może sparuj na nowo aparaturę z dornem lub zresetuj ustawienia wifi.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 cze 2016, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 04 cze 2016, 15:33
Posty: 26
Lokalizacja: białystok
ponowne przegranie systemu pomogło 1.5.7

_________________
było-syma x5 , syma x8 , syma x8sw
jest-DJI Phantom 3 Standard
jest-DJI Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 17:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 05 sty 2016, 23:00
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
Witam czy może ktos mi pomóc bo nie daje rady z dji phantom 3S . cały czas wyświetla mi No Signal i nie wiem co robić mam telefon xperia T3 ale próbowałem tez na samsungu 5S i lipa czy soft coś pomoże


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 487
Lokalizacja: Pomorskie
Ale to odrazu masz po podłaczeniu drona do telefonu ? Czarny ekran ? Dron startuje ? Jeśli na wszystkie pytania jest odp tak to na 90% cos umarło w Phantomie i tylko serwis

Aha...a dioda w dronie jest zielona ? taka na boku schowana w środku, czy czerwona ?

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.