Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 lis 2018, 17:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 04 kwie 2016, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
Witam
Nigdzie nie znalazłem Instrukcji DJI GO w Języku Polskim. Dlatego sam i z waszą pomocą postaram się opisać większość opcji.
Proszę o opisanie zdjęć i podpunktów których nie rozumiem a mianowicie:
III 2
IX 3,
XVII 2, 3, 4
XIX 6, 7
XXII 10, 13
XXIII 1, 2, 3, 6

I
Obrazek
Główne okno Aplikacji DJI po uruchomieniu.
1. Strzałka w lewym górnym rogu - Zapisy lotów
2. Ikona z prawej ?
3 Equimpent - wybór naszego sprzętu dji
4. Library tutaj możemy zobaczyć filmy i zdjęcia zrobione przez nasz model w jakości hd.
5.
6.Mój profil - informacje, czat dji itd.

II
Obrazek
Ustawienia Aplikacji DJI GO:
1.Zezwolenie na wysyłanie danych. ( myślę że chodzi o połączenie internetowe)
2.Zezwolenie na połączenie poprzez USB z nadajnikiem.
3.Wyczyść pamięć Wideo
4.Wyczyść pamięć zdjęć
5.Reset do początkowych ustawień
6.Ustawienia Prywatności
7. Oceń producenta
8.Wyloguj się.


III
Obrazek
Zapisy lotów
1.Tutaj zapisują się przebyte trasy lotów, wszystkie dane co widzimy na naszym tablecie, ustawienie drążków, czas i data lotu.
2.Nie wiem dlaczego po skasowaniu ostatnich nie chcą się nowe zapisywać. Czy gdzieś mogłem to wyłączyć?

IV
Obrazek
3. Zsynchronizuj swoje archiwa
4.Wybór okresu z którego archiwa mają się zsynchronizować.
5. Start Synchronizacji
6.Oczyść lokalne rekordy pamięci podręcznej

V
Obrazek
Stan Samolotu(naszego drona)
1. Ogólny stan - tutaj pokazują nam się wszystkie informacje o problemach oraz o aktualizacji
2. Stan IMU
2. Kalibracja kompasu - zaleca się kalibrowanie przed każdym lotem, wymianie baterii, zmianie położenia. Jest to ważne aby nasz model nie zwariował i uciekł. Kompas ma duży wpływ na nasz gps, źle skalibrowany spowoduje że nasz dron podczas RTH czy na wietrze będzie uciekał w inną stronę niż powinien.
4. Stan oświetlenia świadczący o wybrany tryb lotu.
5.Jakość kanału radiowego - Dobra. W innym przypadku może się zmienić przy silnych zakłóceniach radiowych, stacjach nadawczych o dużych mocach wtedy nie należy odlatywać daleko gdy pojawi się taka informacja.
6. Tyb samolotowy Do wyboru są trzy Tryby
7. Wybrany tryb aparatury. tz w którym drążku mamy dane sterowanie. Oryginalnie jest mode 2 Lewy drążek góra dół - wysokość, prawo lewo - obrót wokół własnej osi, prawy drążek góra dół - przód tył, no i prawo lewo całym modelem.

VI
Obrazek
8.Stan naładowania akumulatora statku .
9.Stan naładowania akumulatora aparatury.
10.Temperatura akumulatora.
11.Wolne miejsce na karcie micro sd kamery - możliwość sformatowania karty.
12.Stan gimbala - powinno być good. U mnie pokazuję że przeciążony gdyż była założona osłonka kamery przez co gimbal nie mógł się ruszyć.

VII
Obrazek
Automatyczne ustawienia jasności kamery i migawki

VIII
Obrazek
Manualne ustawienia jasności i migawki. Dokładnie nie wiem o co chodzi może ktoś wyjaśnić?

IX
Obrazek
MC Ustawienia
1.Maksymalna wysokość lotu.
2.Możliwość włączenia i ustawienia dystansu na jaki maksymalnie będziemy mogli odlecieć.
3.Tyb początkujący - nie wiem co ten tryb wnosi.
4.Ustawienia natężenia / czułości drążków aparatury.
5.Zaawansowane ustawienia
6.Czujniki

X
Obrazek
Zaawansowane ustawienia:
1. Włączenie odblokowania funkcji przycisku trybu lotu na apraturze
2. Dodatkowe opcje lotu IOC "podążaj za mną" , "leć po ustalonej trasie" , " Nagrywanie lotu wokoło jakiegoś budynku" Funkcja dostępna tylko od softu 1.4.0 Ponadto aby opcje można było włączyć należy spełnić następujące warunki: model musi mieć dobry sygnał GPS następnie należy wystartować na minimum 1m po tym przełączyć przełącznik w tryb F-Mode i wybrać interesujący nas tryb, one pojawią się automatycznie.
3. Reset IOC
4.Po włączeniu Ustawienia wysokości na jakiej model będzie wracał po zgubieniu sygnału.
5. Zachowanie modelu po zgubieniu sygnału , są dostępne trzy opcje:
a)wracaj do pozycji startu. Podczas tej funkcji RTH Model wraca po lini prostej do miejsca startu pondto reaguję na drążki gazu, można obniżać i podwyższać lot w razie przeszkód, obracać wokoło własnej osi.
b)ląduj w tym miejscu.
c)hover wznoś się ale nie jestem pewien.
6. Enter flight mode - włączenie transmisji USB między dornem a PC - złącze z przodu modelu.

XI
Obrazek
7.Możliwość wyłączenia oświetlenia led w przednich ramionach.
8.Możliwość wyłączenia czujników Vision Positioning (po wyłączeniu model nie będzie trzymał pozycji w miejscu gdzie sygnał GPS nie jest dostępny lub słaby)

XII
Obrazek
Stan Czujników
1.Dane z żyroskopu.
2.Dane z Akcelerometru
3.Dane z kompasu
4.Kalibracja imu: a) sprawdź imu b) Kalibruj imu ( Zlecane przeprowadzenie po każdej aktualizacji softu, model podczas kalibracji musi być na idealnie wypoziomowanej powierzchni, ponadto z dala od magnetycznych i wielkiej powierzchni metalowych przedmiotów. ( Złe przeprowadzenie może spowodować że dron będzie uciekał albo od razu przewróci się do góry nogami.


XIII
Obrazek
Ustawienia natężenia / czułości drążków aparatury.

XIV
Obrazek
Ustawienia transmisji obrazu:
Wykres RSSI w dBm na poszczególnych kanałach.
Zielony słupek - Stabilna jakość
Czerwony słupek - Niestabilna jakość
XV
Obrazek
Ustawienia RC
1.Prędkość opuszczania gmibala.
2.Kalibracja aparatury
3. Ustawienia trybu drążków oryginalnie Mode 2 gaz z lewej strony.
4. C1, C2 przypisanie funkcji przycisków po aparaturą do własnych potrzeb.
5. Łączenie zdalne kontrolerów

XVI
Obrazek
Ustawienia gimbala
1. Tryb stabilizacji: do wyboru fllow i FPV podczas FPV kamera nachyla się na boki jak dron.

2.Do-kalibrowanie gimbala w osi Pitch
3.Do-kalibrowanie gimbala osi Roll
4.Automatyczna kalibracja gimbala
5.Zaawansowane ustawienia gimbala
XVII
Obrazek

Ustawienia zaawansowane Gimbala.

XVIII
Obrazek
Inne ustawienia
1. Wybór jednostki prędkości.
2.Kalibracja współrzędnych mapy - nie rozumiem tego.
3.Włączyć A MApy - także nie wiem co to jest.
4.Pokaż trasę lotu - nie jestem pewien
5.Czyść trasę lotu.

XIX
Obrazek
Inne ustawienia
6.Pamięć podręczna podczas nagrywanie - do końca tego nie rozumiem.
7.Automatyczne czyszczenie pamięci podręcznej video, gdy zostało 2gb wolnej.
8.Wyczyść Pamięć wideo
9.Przekaz obrazu na żywo do youtube.
10. About - Informacje o Wersji oprogramowania w drnie, w aparaturze, wersja aplikacji dji go, możliwość kontaktu z dji.

XX
Obrazek

XXI
Obrazek

XXII
Obrazek
Bateria Statku:
1.Ustawienie Krytycznej wartości baterii - najlepiej ustawić na 10% po uzyskaniu tej wartości model automatyczni zaczyna lądować, po wylądowaniu nie da się już uruchomić silników. Podczas automatycznego lądowania można w razie przeszkody model utrzymać lub wznieść na bezpieczną wysokość ale należy drążek gazu stopniowo zwiększać od 60% w górę. Jednak nie należy tego robić gdy nie ma takiej potrzeby. Bateria może się sama wyłączyć.
2. Niski poziom baterii - ja mam ustawiony na 35% Po jego uzyskaniu należy wracać na miejsce startu.
3.Czas lotu
4.Napięcie akumlatora
5.Pozostała pojemność akumulatora
6. Całkowita pojemność akumulatora
7.Temperatura akumulatora
8.Napięcia na poszczególnych celach. W dobrej baterii nie powinniśmy mieć większych różnic niż 0.1V (akumulatory często uszkadzają się gdy latamy z dużymi prędkościami podczas których to napięci spada poniżej 3.5V na celę)
9.Stan naładowania baterii w %
10.Times charged - nie wiem co to jest
11.Włącz wskaźnik napięcia na celi w oknie głównym. (W skrócie pojawia nam się napięcie na najniższej celi)
12. Ilość dni po których bateria sama się rozładuje do napięcia zapobiegającego pchnięciu podczas dłuższego nie używania.
13. Stan historii baterii- nie wiem dokładnie co tam się zapisuje

XXIII
Obrazek
Ustawienia kamery
1.Pokaż histogram - nie wiem co to jest proszę o wyjaśnienie do czego on służy
2.Podpis wideo
3.over exposure warning - także nie wiem co to za funkcja
4.Pokaż siatkę - wybieranie pomiaru ostrości.
5.Ustawienie częstotliwości migotania, w Polsce mamy 50Hz ale też możemy wybrać auto.
6. File index mode - także nie wiem
7. Reset ustawień kamery.


Dodatkowe opcje IOC dostępne od softu v1.4.0

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Ostatnio zmieniony wtorek 05 kwie 2016, 15:47 przez Fajny717, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 13:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
Kolego skasuj proszę tego posta albo popraw, bo straszne bzdury tu piszesz, a szkoda, żeby jakiś nowy użytkownik czerpał wiedzę z wadliwie przetłumaczonej instrukcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 cze 2014, 17:25
Posty: 139
Lokalizacja: 3miasto kaszubskie, Reda
Zamysł bardzo dobry, żeby stworzyć świeżą polską instrukcję do DJI GO bo najnowsze wersje tego softu różnią się już od tego co jest w polskiej oficjalnej instrukcji. Ale póki co błędów wieeeele na razie. Na początku tego pierwszego posta napisałbym że work in progress i jak większość błędów będzie poprawiona dopiero niech się inni na niej opierają.

_________________
pLayer / Suspect
======================
biedrona V959 / Colibri Pro owner
Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
From_heaven pisze:
Kolego skasuj proszę tego posta albo popraw, bo straszne bzdury tu piszesz, a szkoda, żeby jakiś nowy użytkownik czerpał wiedzę z wadliwie przetłumaczonej instrukcji.

Skoro wszystko wiesz, Weź mnie proszę popraw. Napisz sam co jest źle i jak ma być.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11892
Lokalizacja: Mikoszewo
Spokojnie panowie, Fajny bije do giełdy i robi wszystko żeby się w oczy nie rzucało.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
Verid pisze:
Spokojnie panowie, Fajny bije do giełdy i robi wszystko żeby się w oczy nie rzucało.

Części już dawno sprzedałem na allegro. Nie będę się mordował z dodawaniem zdjęć na innych serwisach. By później tu link wkleić.
Sam jestem zainteresowany tym co jest źle, i czekam aż mnie kolega z drugiego postu poprawi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
Fajny717 pisze:
Sam jestem zainteresowany tym co jest źle, i czekam aż mnie kolega z drugiego postu poprawi.

W Twoim opisie az roi sie od bledow oraz od nie wiem, nie rozumiem, nie znam sie, zas tlumaczenia pachna google translate, wiec ktos musialby to po prostu napisac za Ciebie od zera.
Jedyny pozytek z tego posta jaki widze to screenshoty choc i te nie wszystkie dzialaja...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 16:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 cze 2014, 17:25
Posty: 139
Lokalizacja: 3miasto kaszubskie, Reda
Fajny717 pisze:
Verid pisze:
Spokojnie panowie, Fajny bije do giełdy i robi wszystko żeby się w oczy nie rzucało.

Części już dawno sprzedałem na allegro. Nie będę się mordował z dodawaniem zdjęć na innych serwisach. By później tu link wkleić.
Sam jestem zainteresowany tym co jest źle, i czekam aż mnie kolega z drugiego postu poprawi.


Cytuj:
1.Pokaż histogram - nie wiem co to jest proszę o wyjaśnienie do czego on służy


Histogram pokazuje rozkład tonalny zdjęcia - umiejąc czytac histogram widzisz na żywo przed zrobieniem zdjęcia czy dane ujęcie jest niedoświetlone, przyświetlone czy naświetlone w miare prawidłowo

Cytuj:
3.over exposure warning - także nie wiem co to za funkcja


Ostrzeżenie o prześwietleniu ujęcia - masz na ekranie biało czarne pasy w miejscu gdzie partia obrazu jest prześwietlona

Cytuj:
4.Pokaż siatkę - wybieranie pomiaru ostrości.


Ta siatka nie służy do ostrości tylko do prawidłowego kadrowania ujęcia metodą np. trójpodziału. Tu masz do poczytania:

http://www.fotosm.pl/news/fotografia/jak_kadrowac_zdjecia/

To tak na pierwzy rzut oka :)

Poza tym jak ma byc instrukcja to dobrze by było zrobić instrukcje najnowszej wersji czyli 2.7.1 bo od bodajże 2.7 troche sie pozmieniało w rozkładzie opcji

_________________
pLayer / Suspect
======================
biedrona V959 / Colibri Pro owner
Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
Fajny717 pisze:
Sam jestem zainteresowany tym co jest źle, i czekam aż mnie kolega z drugiego postu poprawi.


Niestety ja nie mam ochoty tłumaczyć instrukcji ani nawet nie mam na to czasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
From_heaven pisze:
Fajny717 pisze:
Sam jestem zainteresowany tym co jest źle, i czekam aż mnie kolega z drugiego postu poprawi.


Niestety ja nie mam ochoty tłumaczyć instrukcji ani nawet nie mam na to czasu.

To po co zaśmiecasz temat?

Najbardziej mnie interesuje:
1. Calibrate map Coordinates (For China Mainland)
2. Enable Amap (For China Mainland)
Nigdzie tego nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 17:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1245
Fajny717 pisze:
Witam


3.Tyb początkujący - nie wiem co ten tryb wnosi.


Wybacz.
Ale czy Ty masz fajtoma?
Nie chce być "wredny" ale tutaj powinieneś wiedzieć.Obowiązkowo.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 251
Jagoda pisze:
Fajny717 pisze:
Witam


3.Tyb początkujący - nie wiem co ten tryb wnosi.


Wybacz.
Ale czy Ty masz fajtoma?
Nie chce być "wredny" ale tutaj powinieneś wiedzieć.Obowiązkowo.


Teraz już wiem zmienia maksymalny dystans do 500m. Pisałem tą instrukcję w listopadzie zeszłego roku. Od tego czasu nic nie zmieniałem.

Dlaczego nie odpowiecie na ostatnie moje pytanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
Fajny717 pisze:
1. Calibrate map Coordinates (For China Mainland)
2. Enable Amap (For China Mainland)
Nigdzie tego nie ma.

A wybierasz sie do Chin zeby tego potrzebowac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 17:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1245
Fajny717 pisze:

Teraz już wiem zmienia maksymalny dystans do 500m. Pisałem tą instrukcję w listopadzie zeszłego roku. Od tego czasu nic nie zmieniałem.

Nadal nie wiesz!
Fajny717 pisze:
Dlaczego nie odpowiecie na ostatnie moje pytanie?

Wyluzuj.

Ps.
Ja nie ......... i nie posądzam Ciebie o nabijanie postów.
Włącz beginner mode i zobacz co dostaniesz.

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 20:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
Fajny717 pisze:
To po co zaśmiecasz temat?

Ja ten temat czyszczę drogi kolego. ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.