Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 17 sie 2018, 23:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 mar 2018, 13:36 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 12:49
Posty: 17
Tak. Cała reszta działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 245
A jak włączysz nagrywanie to nagrywa coś na kartę? Rozumiem że ekran na telefonie cały czarny a pochylenie oraz ustawienia gimbala się wyswietlają?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 14:03 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 12:49
Posty: 17
Wszystko działa. Nagrywanie jest, histogram pokazuje swoje wskazania, GPS, sterowanie, cała telemetria ok. Zasięg RC i FPV na maks. Nie ma żadnych błędów wyskakujących w aplikacji. Lata dobrze. Tylko w miejscu gdzie powinien być obraz jest szare tło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 14:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 245
Sprawdziłeś na innym smartfonie? Jeżeli będzie to samo sprawdź też szarą taśmę między gimbalem a vss. Gdy będzie któryś przewód naderwany nie będzie obrazu. W moim przypadku tak miałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 22:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 194
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Najpierw określamy czy problem jest z gimbalem czy z aparaturą - jest to upierdliwe bo zwykle potrzebujesz drugiego drona by to zrobić. No ale tak trzeba zanim zaczniesz cokolwiek naprawiać, inaczej to techniczne znachorstwo.

Jedna rzecz prosta do zrobienia bez drugiego drona to sprawdzić update log z drona - jeśli jakieś moduły nie określają swojej wersji, to znaczy że są uszkodzone.

Jeśli problem jest w dronie, to tu masz schemat drogi jaką pokonuje w nim obraz. Wynika z niego np. że skoro zapisuje na kartę SD, to znaczy że Ambarella działa.

https://phantompilots.com/threads/fixin ... st-1319254


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 kwie 2018, 08:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 245
gorszysort pisze:
Najpierw określamy czy problem jest z gimbalem czy z aparaturą - jest to upierdliwe bo zwykle potrzebujesz drugiego drona by to zrobić. No ale tak trzeba zanim zaczniesz cokolwiek naprawiać, inaczej to techniczne znachorstwo.

Jedna rzecz prosta do zrobienia bez drugiego drona to sprawdzić update log z drona - jeśli jakieś moduły nie określają swojej wersji, to znaczy że są uszkodzone.

Jeśli problem jest w dronie, to tu masz schemat drogi jaką pokonuje w nim obraz. Wynika z niego np. że skoro zapisuje na kartę SD, to znaczy że Ambarella działa.

https://phantompilots.com/threads/fixin ... st-1319254


Nie wiem czy wiesz ale do końca się tym schematem nie można sugerować. Mając wadliwą taśmę w jednym przypadku miałem obraz tylko na trybie kamery, na trybie zdjęć go już nie było. Jeżeli siadł jaki kolwiek procesor w kamerze zapomnij że go wymienisz. A nawet jeśli byś miał specjalny sprzęt do BGA i wlutowałem nowy to z powietrza go nie zaprogramujesz.
Nikt nie potrafi sobie poradzić w wersji phantom 3pro z krzywą kamerą po wymianie silniczka w osi yaw. A co dopiero takie coś..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 kwie 2018, 08:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6333
Lokalizacja: Polska
A zalogowales sie na swoje konto i zrobiles (re)aktywacje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 kwie 2018, 09:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 194
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Fajny717 pisze:
Nikt nie potrafi sobie poradzić w wersji phantom 3pro z krzywą kamerą po wymianie silniczka w osi yaw. A co dopiero takie coś..


Oś yaw poprawiasz odkręcając śrubkę w ramieniu i obkręcając silniczek w taką pozycję, żeby patrzył prosto. Potem dokręcasz znowu.

Większość użytkowników dronów to nie wykwalifikowani inżynierowie - i tylko z tego wynika problem z naprawą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 kwie 2018, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 23 sty 2016, 15:02
Posty: 245
gorszysort pisze:
Fajny717 pisze:
Nikt nie potrafi sobie poradzić w wersji phantom 3pro z krzywą kamerą po wymianie silniczka w osi yaw. A co dopiero takie coś..


Oś yaw poprawiasz odkręcając śrubkę w ramieniu i obkręcając silniczek w taką pozycję, żeby patrzył prosto. Potem dokręcasz znowu.

Większość użytkowników dronów to nie wykwalifikowani inżynierowie - i tylko z tego wynika problem z naprawą.


I sam tutaj piszesz o sposobie polskiego Janusza. Przecież wał silnika osi yaw jest nacięty, po dokręcania śrubki os spowrotem ustawia się w tym kierunku co byla. Można to zrobić tylko zaklejając klejem..

Profesjonalista dla mnie to gość taki co weźmie jakiś programator i skalibruje oś yaw do czujnika magnetycznego pod silnikiem bez ingerencji w części mechaniczne. A tu piszesz o zwykłej fuszerce co każdy dobrze zna..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 kwie 2018, 11:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 17:55
Posty: 194
Lokalizacja: Pomorskie/Zachodniopom.
Seneszal pisze:
Czy od 2015r. pojawiły się jakieś nowe pomysły związane z tym problemem?


Problem trzeba zdiagnozować - zawęzić do jednego komponentu.
Potem go naprawić albo wymienić.

Generalnie to jest droga którą idzie się przy naprawie każdego sprzętu elektronicznego.

Tu jest przykład rozwiązania gdy zawęzimy problem do procesora DaVinci na płytce gimbala:
https://phantompilots.com/threads/fixin ... al.127310/

Tu jest opis sprzetu potrzebny do naprawy, dla niektórych płytek są nawet częściowo wykonane schematy:
https://github.com/o-gs/dji-firmware-to ... I-Hardware

Tu jest diagram działań dla diagnozy i naprawy:
https://phantompilots.com/threads/fix-n ... ro.133487/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.