Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 24 sie 2017, 00:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 18 lis 2016, 14:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Święte słowa Verid.
Chyba poprostu trzeba próbować. Ja wczoraj próbowałem podłączać Phantom naze przez leda i pmu od lita ale efekty była taki jak wyżej na foto.
A może trza by zrobić hard reset Phantom nazy i wtedy próbować "wtłoczyć" jej soft od V2. :)
Jak mówię głupoty to przepraszam bo ja to raczej filozof elektroniki jestem :/ ale widziałem że na youtubie tak wgrywali softy.
Mam te Phantom naze i wieczorem coś pomyśle a jak macie jakieś sugestie to piszcie. Ja mam tak jak mówiłem Leda i Pmu od Lita i moduł Phantom nazy więc mogę coś kombinować. Mam też w innym quadzie oryginalną Nazę V2 z Pmu itd więc mogę coś pokombinować dla dobra nauki ale też chciałbym byście udzielili w razie czego jakiejś merytorycznej pomocy.

Pozdrawiam koledzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
baxter321 pisze:
Chyba poprostu trzeba próbować. Ja wczoraj próbowałem podłączać Phantom naze przez leda i pmu od lita ale efekty była taki jak wyżej na foto.
...
Mam te Phantom naze i wieczorem coś pomyśle a jak macie jakieś sugestie to piszcie. Ja mam tak jak mówiłem Leda i Pmu od Lita i moduł Phantom nazy więc mogę coś kombinować. Mam też w innym quadzie oryginalną Nazę V2 z Pmu itd więc mogę coś pokombinować dla dobra nauki ale też chciałbym byście udzielili w razie czego jakiejś merytorycznej pomocy.


Mruga na pomarańczowo pewnie dlatego, że brakuje GPSa z kompasem i odbiornika. Myk jest tylko taki, że odbiornik musi być SBUS bo Naza Ph nie łyka PPM - sprawdzone :-)
Jak masz oryginalne RC z fajtoma lub odbiornik z SBUSem to możesz podpiąć GPSa z kompasem od v2 + odbiornik i wtedy zobaczyć.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10179
Lokalizacja: Mikoszewo
A ja sobie poczekam i popatrzę. Ciśnienia nie mam bo już opanowałem metodę na "regenerację" baterii Mydelnicy. Jak Pawelsky machnie jakieś automagiczne pudełko dla cyfrowo niedorobionych jak ja (hardware czy software) służące do podmiany softu w Mydlanej Nazie na "normalną" to fajnie. Jak nie - trudno. Na pałę nie będę nic kombinował bo przy moim stanie wiedzy na te tematy to więcej diabła narobię niż pożytku.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 18:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 916
Lokalizacja: Manchester
Kolega mógłby sprzedawać odblokowania jak kiedyś kredyty na simlocki.
Naprawdę może z tego być gotówka

Sent from my LG-H815 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Też o tym pomyślałem Pilot. Tylko problem jest taki że już sprzedałem cały link RC od Phantoma :)
Jedynie co mi chodzi teraz po głowie to ten reset nazy.
Ale przeca przy upgreadowaniu Nazy Lite na V2 nie potrzebowałem odbiornika rc.
Sprawdze to jeszcze raz tak jak się to robi z Lite.

Verid, jak Ty nie masz wiedzy to tacy ludzie jak ja nie powinny brać się za budowę quadów czy samolotów a jednak robię to i nawet działa :)
Dzięki temu forum i Wam taki laik jak ja poczynił ogromny postęp (2 lata) w elektronice lutowaniu itp. Kiedyś nie umiałem sobie polutować przerwanego kabelka od myszki w kompie a teraz polutowałem maleński smd i mam dwie lutownice z całą szafą innego sprzętu, więc uważam że takie upgready powinny być ogólnie dostępne bo po to są fora hobbystyczne. To tak jak by na forum wykrywaczy metali ktoś znalazł fajne ustawienia sprzętu które dobrze pracują np w torfowym gruncie i dzielił się nimi za kase :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
baxter321 pisze:
Jedynie co mi chodzi teraz po głowie to ten reset nazy.
Ale przeca przy upgreadowaniu Nazy Lite na V2 nie potrzebowałem odbiornika rc.
Sprawdze to jeszcze raz tak jak się to robi z Lite.


Obawiam się, że reset Nazy niewiele da i po nim nie będzie możliwości wgrania softu od v2. Robiłem reset gimbala i to pozwoliło na ponowne wgranie softu i tyle. Oczywiście zawsze możesz spróbować ale nie wróżę sukcesu :-)

Przy robieniu upgrade nie jest potrzebny odbiornik. Pisałem to w odniesieniu do mrugającego na żółto LEDa. Jak chcesz sprawdzić Nazę z P2 to musi być odbiornik SBUS. Zwykła Naza może mieć także PPM.

Trzeba się liczyć z tym, że po zmianie softu na v2 tracimy oświetlenie i nie wiadomo czy reszta klamotów zadziała poprawnie. Podobnie jak Verid nie spieszył bym się za bardzo z takimi przeróbkami chyba, że w ramach eksperymentu i zdobycia nowego doświadczenia. Póki co można przerobić stare pakiety stosunkowo niewielkim kosztem i cieszyć się pełną funkcjonalnością :mrgreen:

EDIT:
Hmm..., a gdyby tak użyć narzędzia do hackowania Lite do v2 :roll: Skoro tam działa to może Naza P2 też da się oszukać.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Ostatnio zmieniony piątek 18 lis 2016, 19:46 przez pilot, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10179
Lokalizacja: Mikoszewo
baxter321 pisze:
Verid, jak Ty nie masz wiedzy

Bo nie mam. Nie czuję potrzeby ani obowiązku wiedzieć wszystkiego o wszystkim. Nazę umiem używać i tyle ale zagłębianie się w jej bebechy zostawiam tym którzy się w tym czują i mają z tego frajdę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 gru 2016, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5300
Lokalizacja: Polska
Niestety mimo prob z kilkoma wersjami firmware (Lite, v2 4.0, 4.2, 4.6) kontroler od Phantoma mimo udanego upgradeu wciaz krzyczy ze ma bledny serial number.

Probowalem podmienic numer seryjny na numer z v2 oraz z Lite, niestety bez powodzenia. Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy to zrozumiec jak generowany jest numer seryjny i sprobowac spreparowac dzialajacy. Biorac pod uwage ze numer seryjny ma 32 znaki moze byc to MD5, pytanie czy np. hashcat sobie z nim poradzi. Bedziemy probowac...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 01:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5300
Lokalizacja: Polska
Niestety wciaz brak postepow jesli chodzi o dzialajacy serial number, ale w miedzyczasie znalazlem ciekawy patent na zwiekszenie pojemnosc przemadrzalej baterii (bez uszkadzania samego Phantoma). To wprawdzie do Phantoma 3, ale chodzi o koncepcje. Cena jest oczywiscie z kosmosu, ale kto by tam sie cena przejmowal skoro mozna taki dynks samemu zrobic :)

https://www.maxxuav.eu/products/dji-pha ... apter-clip

battery_clip.jpg
battery_clip.jpg [ 41.66 KiB | Przeglądany 551 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 07:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
Dla mnie to hit sezonu :mrgreen:

Komuś się nieźle blaszki w główce zwarły...

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10179
Lokalizacja: Mikoszewo
USE AT YOUR OWN RISK
bezcenne :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5300
Lokalizacja: Polska
jacekV pisze:
Komuś się nieźle blaszki w główce zwarły...

Zechcesz rozwinac mysl?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
pawelsky pisze:
jacekV pisze:
Komuś się nieźle blaszki w główce zwarły...

Zechcesz rozwinac mysl?


???
... że zwariował z ceną ?

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5300
Lokalizacja: Polska
jacekV pisze:
... że zwariował z ceną ?

Poszedl za przykladem DJI ;)

Na szczescie latwo to zrobic samemu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 gru 2016, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10179
Lokalizacja: Mikoszewo
jacekV pisze:
Komuś się nieźle blaszki w główce zwarły...

Nie jemu - temu kto to kupi... a jak znam życie to kupi i to nie jeden. Widziałeś ile MaxAmps sobie liczy za złącza balancera i XT60?

https://www.maxamps.com/dji-phantom-2-b ... ng-service

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.