Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 14:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 lis 2016, 14:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 916
Lokalizacja: Manchester
Sarenki gania, przestepca i zboczeniec ;)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Po paru bojach udało mi się naprawić płytę główną Phantoma 2 (wlasnoręcznie :) i ożywić Phantoma na nowej Nazie Lite z softem V2 + FrSky D8R II Plus + soft od XP czyli z PPM. Teraz Phanotmik odpala się bez tylnych ledów choć mam leda od Lita i tego podepnę na stałe. Jedyny błąd jaki mi wyskakuje w asystencie Nazy V2 to potrzeba kalibracji kompasu. Poza tym wszystko działa jak powinno w normalnej nazie V2. Oczywiście do testów w polu daleko ale chciałem się podzielić z kolegami tym moim małym sukcesem ;)
Całość działa na oryginalnej baterii P2 ale mam zamiar przerobić kabelki na XT60 czyli na zwykłe lipo.

Obrazek

Kolega Verid wykonał kawał świetnej i bezcennej roboty z przeróbką elektroniki inteligentnych baterii na zwykłe lipo , ale ja osobiście stwierdziłem że i tak nie będę korzystał z oryginalnych baterii i właściwie nie potrzebuję tego "adaptera-przejściówki".
Poprostu stwierdziłem że będzie dla mnie prościej wykorzystać moją naze lite V2 którą miałem wykorzystać do innego projektu.
Wyczytałem też na forach że wszystkie te Nazy czyli Phantomowa Lite i V2 to ten sam hardware.

I tutaj na końcu tej "opowieści" moje pytanie ... czy dało by rade sflashować upgradeować czy przeprogramować Phantomową Naze na soft od V2 , podobnie jak się przerabia Lita na V2 ??


Ostatnio zmieniony wtorek 08 lis 2016, 23:15 przez baxter321, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:
I tutaj na końcu tej "opowieści" moje pytanie ... czy dało by rade sflashować upgradeować czy przeprogramować Phantomową Naze na soft od V2 , podobnie jak się przerabia Lita na V2 ??

Jeden z kolegow w innnym watku byl sklonny poswiecic swoja Phantomowa Naze do eksperymentow, ale chyba niestety sie rozmyslil :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
Nowy post bo i informacja istotna. Kolega sie jednak nie rozmyslil, dzisiaj dotarl do mnie kontroler od Phantoma 2 i udalo sie w nim wgrac firmware od nazy v2 (4.02).

Na pierwszy rzut oka dziala (gada z Asystentem od v2, nie krzyczy o inteligentna baterie). Jak znajde troche wiecej czasu to sprobuje zrobic wiecej testow, wyglada jednak na to ze posiadacze Ph2 nie beda musieli juz cudowac z przerobkami inteligentnych baterii - wystarczy ze zmienia sobie soft w kontrolerze.

Brawo ja? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 lis 2016, 23:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6753
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Brawo Ty!
Jak się potwierdzi, to będzie świetna wiadomość. Kolega się ucieszy heh

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 07:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
A tak się starałem z tym MOD'em... :mrgreen:
No to teraz jeszcze przekonaj kamerę od Ph3 żeby wypluła zwykłe AVout i dała się włączyć z aparatury Ph2 to diżeje pójdą z torbami z tym ich geopłotem i brakiem Atti w Mawiku.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Brawo Pawelsky :)

Panowie, na naszych oczach pisze się historia.

Właśnie próbuje podłączyć Phantomową Nazę do PMU + Led od Lite-a ale cały czas miga mi żółta dioda

Obrazek
Obrazek

Teraz jestem ciekawy czy będzie mi potrzebny znowu cały Phantom? bo mam już tam mojego Lite-a V2 i Frsky
Czy też może trzeba najpierw uruchomić w Phantomowej nazie tryb M-Naza?
Przydało by się info jak ten Twój "fumfel" dokonał tego cudu upgreadu :) ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
pawelsky pisze:
..wyglada jednak na to ze posiadacze Ph2 nie beda musieli juz cudowac z przerobkami inteligentnych baterii - wystarczy ze zmienia sobie soft w kontrolerze.

A co z oświetleniem ? Jest sterowane przez procesor na płycie ale pośrednio pewnie przez Nazę. Jak się zachowa po zmianie softu ?

Cytuj:
Brawo ja? ;)

Brawo, brawo :-)

Czy sposób przeróbki będzie udostępniony, czy trzeba wysyłać Nazę do Ciebie ? :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:
Właśnie próbuje podłączyć Phantomową Nazę do PMU + Led od Lite-a ale cały czas miga mi żółta dioda

Zolta to failsafe (brak sygnalu z odbiornika). Do tego brak kompasu.

pilot pisze:
A co z oświetleniem ? Jest sterowane przez procesor na płycie ale pośrednio pewnie przez Nazę. Jak się zachowa po zmianie softu ?

Nie bedzie dzialac.

pilot pisze:
Czy sposób przeróbki będzie udostępniony

Nie bedzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
pilot pisze:
Czy sposób przeróbki będzie udostępniony

Nie bedzie.[/quote]

Czyli tak nie do końca brawo :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Czyli tak nie do końca brawo :mrgreen:

Sposob upgrade Lite tez nie byl udostepniony, a jednak upgrade mozna bylo zrobic... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 23:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
Prawidłowo użyty czas przeszły - nie był. ;-)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 lis 2016, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Prawidłowo użyty czas przeszły - nie był. ;-)

I nadal nie jest, udostepnione jest narzedzie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 00:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
Sposób czy narzędzie jak zwał, tak zwał :-) Bardziej chodzi o to czy każdy może to sobie sam zrobić czy trzeba Nazę wysyłać do przeflaszowania ???

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 07:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
pawelsky pisze:
I nadal nie jest, udostepnione jest narzedzie...


Ehhh, znowu zabawy w słówka... Tak jak pilot napisał - dla przeciętnego usera istotne jest czy będzie mógł się cieszyć "odblokowanym" Phantomem bez naciskania "Kup teraz" przy nowym kontrolerze (Lite czy V2). Poza garstką dociekliwych fascynatów, ludzi średnio obchodzi czy po naciśnięciu przycisku "Wykonaj", podmieniasz osiemdziesiąty czwarty bit danych w pierwszej milisekundzie trzeciej ramki, czy plujesz 3 razy przez goleń kazuara na święte dzwonki Anzelma. Ważne jest że mogą wbić Multistar'a czy inny pakiet bez konieczności odstawiania manualnej rzeźby.

Tak jak z twoim logger'em. Za pioruna nie wiem z czego go skleciłeś, co on ma w siebie wgrane, co z siebie wypluwa, co z tymi danymi robi konwerter i co na koniec z obydwoma tytmi plikami wyprawiasz ty i szczerze - nawet jeżeli to zabrzmi grubiańsko - mam to gdzieś.
Interesuje mnie ten kolorowy wykresik który dostaję na końcu całej zabawy czyli z mojego punktu widzenia metoda odczytu danych z CAN jest udostępniona tak długo jak mogę się do owego wykresu dobrać i nie ma znaczenia czy kod źródłowy konwertera, loggera i sposób przeróbki na csv jest udostępniony na GitHubie (czy jak to tam zwą) czy nie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: madej i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.