Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lis 2017, 19:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 26 paź 2016, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:
może ktoś to robił już wcześniej.

Robil, np.
https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... ostcount=9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 paź 2016, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
... o kurcze .... to rozwiązanie jest chyba najprostsze :) i do tego mogę wymienić odbiornik rc na np frsky z ppm który posiadam i mam dodatkowe kanały których też mi brakuje. I wszystkie maszyny na jednej "apce" turnigy.
Dzięki za info :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 paź 2016, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:
... o kurcze .... to rozwiązanie jest chyba najprostsze :) i do tego mogę wymienić odbiornik rc na np frsky z ppm który posiadam i mam dodatkowe kanały których też mi brakuje. I wszystkie maszyny na jednej "apce" turnigy.
Dzięki za info :)

Pamietaj ze po wymiane tracisz obsluge phantomowych LEDow. Musisz sobie do sygnalizacji uzyc modulu LED z Nazy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 paź 2016, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
jeszcze raz wielkie dzięki

tak mam leda z kompletu od Nazy lite (teraz V2) taki sam jak w oryginalnej dwójce (kolor tylko inny)
może dzięki temu wątkowi Polska część świata dowie się o takiej możliwości :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 paź 2016, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
a teraz pytanie z trochę innej beczki :/
Niestety podczas "wycinania" (usuwania) Phantomowej nazy ...... nożyk poleciał mi za daleko i odciąłem jeden element smd z płyty głównej.
Jest to (najprawdopodobniej) maleńki opornik (ale nie jestem pewien). Element przedstawiam na zdjęciu.

Pytanko, czy można to zastąpić czymś ciut większym bo to maleństwo to prędzej wciągnę nosem niż przylutuję.
Albo możne poprostu to zmostkować i zalutować. Może utrata jednego takiego maleństwa nie wpłynie na działanie maszyny :/ ehhhh ???

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 27 paź 2016, 23:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:
Niestety podczas "wycinania" (usuwania) Phantomowej nazy ...... nożyk poleciał mi za daleko i odciąłem jeden element smd z płyty głównej.

Danie wiekszego niewiele Ci pomoze bo i tak musisz wlutowac sie w male pola lutownicze. Jak sie nie czujesz na silach to popros kogos z nieco wieksza wprawa o przylutowanie.

Rezystor R26, 33k
http://s50.photobucket.com/user/RDCXBG/ ... 8.jpg.html
https://www.rcgroups.com/forums/showatt ... 1413849273

Absolutnie nie mostkuj bo to fragment dzielnika napiecia z baterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 01:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
czyli to coś takiego
http://allegro.pl/rezystor-smd-1206-33k ... 65862.html ??

a może dać coś takiego
http://allegro.pl/lispol-rezystor-33k-0 ... 04481.html ??

lutowałem już smd tylko trochę większe bo ten jest mega malutki, jak ziarnko piasku :/ (a może poprostu mam za wielkie paluchy)
Pady lutownicze to jeszcze nie największy problem, poprostu nie ma za co złapać to maleństwo i klei mi się do wszystkiego :)
Jak by się dało zastosować jakiś zamiennik to bardzo chętnie :)
Tak czy siak muszę dokupić lupę na głowę i dobra pincete ehhhh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 05:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10475
Lokalizacja: Mikoszewo
Zebrałem do kupy spostrzeżenia związane z użytkowaniem przeróbki, może się komuś przydadzą:


_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 06:23 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1043
baxter321 pisze:
Jak by się dało zastosować jakiś zamiennik to bardzo chętnie :)
Tak czy siak muszę dokupić lupę na głowę i dobra pincete ehhhh


Kiedyś w punkty lutownicze lutowałem kynar i mogłem dolutować "większy zamiennik"

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 08:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:

Nie, zdecydowanie nie ten rozmiar. Bardziej wyglada mi to na 0603 lub nawet 0402.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
Zmierzyłem to maleństwo i raczej napewno jest to ten mniejszy rezystorek czyli 0402.
Ten 0603 jest ciut większy i tutaj moje pytanie czy one mają takie same parametry? i czy mógłbym użyć tego większego dla wygody lutowania?
Bo skoro jest większy to może mieć większą rezystancję. Proszę wybaczyć moje pytania które pewnie wydają się zabawne ale ja z całkiem innej branży :)

I pytanie do kolegi "Verid" ... mam już taką inteligentną elektronikę do przeróbki na zwykłe lipole ale .... ktoś przede mną odciął czujnik temperatury. Czy to będzie miało jakieś znaczenie ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
baxter321 pisze:
Bo skoro jest większy to może mieć większą rezystancję.

Rezystancje kazdego rezystora masz podana. Nie zalezy ona od wielkosci.

Moja rada - popros kogos kto potrafi lutowac male SMD i ma do tego sprzet bo narobisz sobie wiecej szkody niz pozytku (np. odlutowujac sasiednie elementy).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10475
Lokalizacja: Mikoszewo
baxter321 pisze:
I pytanie do kolegi "Verid" ...

Nie wiem, moja była nienaruszona. Najprościej będzie jak sprawdzisz. Przelutowanie 6 kabli to chyba nie jest wielki problem...?
Powinno działać bo chyba jedyną funkcją tego wynalazku jest blokada ładowania gdy pakiet jest za ciepły więc w najgorszym wypadku pozostanie ci zewnętrzna ładowarka. Bądźmy jednak dobrej myśli bo budżetowy termometr samochodowy pokazywał Lo (temperatura poniżej zakresu) po urwaniu sondy więc masz szanse że i tu elektronika stwierdzi że jest w kit zimno...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 paź 2016, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 15 sie 2014, 22:55
Posty: 96
Lokalizacja: Jędrzejów
dzięki Panowie na każdą pomoc. Poprostu czasem "shit happens" :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 00:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 kwie 2015, 21:47
Posty: 28
Lokalizacja: z dala od CTR - Roztocze
Verid pisze:
Zebrałem do kupy spostrzeżenia związane z użytkowaniem przeróbki, może się komuś przydadzą:


Witam, rzeczowo i konkretnie.... niskie ukłony więc za sporą działkę jakże praktycznej wiedzy.
Pozdrawia'm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.