Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 05 kwie 2020, 05:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 25 mar 2020, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 724
Lokalizacja: Ruda Śląska
Może ktoś się spotkał ze sprawdzonym rozwiązaniem - na forach DJI proszą o jakiś tajemny plik, różne wersje, próbowałem kilku i bez rezultatu.

Mam Win7 Pro 64bit, do tego najnowszy DJI Simulator. Chciałem pobawić się z kontrolerem z Mavic Air skoro za oknem za bardzo polatać się nie da, żeby poćwiczyć koordynację rąk itp.
Ale kicha. Mój komputer nie dogaduje się z kontrolerem.
Po podpięciu w managerze urządzeń pojawiają się dwie nowe pozycje opisane CDC Abstract control model. Żadne znalezione sterowniki nie działają. Reinstalacja oprogramowania też. Generalnie kicha, bo na klawiaturze się kiepsko lata :)
Może ktoś miał podobnie i udało mi się to obejść?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2020, 17:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8026
Lokalizacja: Polska
Sterowniki masz w katalogu instalacyjnym symulatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2020, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 724
Lokalizacja: Ruda Śląska
Tak, jest ich pełno, ale żaden nie działa niestety. Na forach DJI jest mnóstwo postów i różnych rozwiązań, ale u mnie na razie żadne nie działa. Choć jakiś rok temu udało mi się to uruchomić, ale niestety nie pamiętam jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2020, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8026
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
Tak, jest ich pełno, ale żaden nie działa niestety. Na forach DJI jest mnóstwo postów i różnych rozwiązań, ale u mnie na razie żadne nie działa. Choć jakiś rok temu udało mi się to uruchomić, ale niestety nie pamiętam jak.

Zacznijmy od tego ze w wymaganiach symulatora jest Win 10.
Po drugie musi Ci Dzialac Asystent 2, od tego zacznij.
Po trzecie potrzebujesz Virtual Com port a nie jakies tam CDC Abstract Control model.

ZLE
cdc_acm.jpg
cdc_acm.jpg [ 11.82 KiB | Przeglądany 269 razy ]


DOBRZE
com.jpg
com.jpg [ 6.8 KiB | Przeglądany 269 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2020, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 724
Lokalizacja: Ruda Śląska
cdc.jpg
cdc.jpg [ 63.86 KiB | Przeglądany 262 razy ]

Takie coś wyświetla mi się jak podłączę kontroler.

Działa na w7 bo, jak już wspominałem, kiedyś mi się to udało. Wiem, że potem był problem z podpięciem Nazy do kompa i walczyłem znów ze sterownikami, więc jest to do uzyskania. I pojawił mi się wtedy port wirtualny z DJI.

Nic, szukam dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 mar 2020, 23:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8026
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
Takie coś wyświetla mi się jak podłączę kontroler.

Czyli nie masz zainstalowanych sterownikow...

Odpal instalator sterownikow z katalogu instalacyjnego symulatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 mar 2020, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 724
Lokalizacja: Ruda Śląska
OK, już działa. Instalka była faktycznie w głównym katalogu, nie w żadnych folderach drivers itp. Mogę ćwiczyć.

A poza tym - mój komp nie jest jakimś gruchotem, ale na dji symulator strasznie się męczy i muszę w 720p latać, żeby było w miarę płynne. Ale do przeżycia to jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 mar 2020, 22:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8026
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
A poza tym - mój komp nie jest jakimś gruchotem, ale na dji symulator strasznie się męczy i muszę w 720p latać, żeby było w miarę płynne.

Pewnie masz kiepska karte graficzna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 mar 2020, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 724
Lokalizacja: Ruda Śląska
Gigabyte GeForce GTX 750 Ti 2GB GDDR5. Ale przeciez nie bede jej zmienial z powodu symulatora dji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 mar 2020, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8026
Lokalizacja: Polska
Marcin pisze:
Gigabyte GeForce GTX 750 Ti 2GB GDDR5

No to jednak troszke gruchot. DJI zaleca minimum 1050...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 mar 2020, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 724
Lokalizacja: Ruda Śląska
Doom Eternal chodzi :) wystarczy. Może kiedyś zmienię, ale na razie nie czuję potrzeby.
Dzięki za kolejną pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.