Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 gru 2019, 06:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 02 gru 2019, 14:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 380
Mały test z weekendu przy dość sporym wietrze na 2k 30fps, plik nie obrabiany (kompresja youtube)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 gru 2019, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9160
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
kuczy pisze:
Mitar pisze:
na 1 baterii zadziałał mi tylko jako land a na drugiej jako RTH, od czego to zależy?


w niektórych dronach (nie DJI) jest tak, że jak dron jest blisko operatora, włącza LAND. Dopiero jak odleci na jakąś odległość odbywa się "właściwe RTH"
- może DJI ma tak samo ?


Dokładnie tak jest tutaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 gru 2019, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7685
Lokalizacja: Polska
Mitar pisze:
Mały test z weekendu przy dość sporym wietrze na 2k 30fps, plik nie obrabiany (kompresja youtube)

Obrazek spoko jak na takie malenstwo, ale zdajesz sobie sprawe ze latasz w ATZcie, w ktorym moga obowiazywac Cie ograniczenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 gru 2019, 16:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 356
Lokalizacja: szczecin
Zastosowałem dzis ten trik: https://www.youtube.com/watch?v=nvSG0xs4nrg
i o dziwo ten niby „FCC” działa, nawet po restarcie, trzeba tylko pamietac o kolejnosci, wpierw dron z aparatura, odpalenie silników i podpiecie telefonu dopiero. Ciekawe czy to wpłynie na stabilnosc połączenia.
edit:
Zrobilem przed chwilą próbę na 5,8Ghz w centrum Szczecina, startowałem zza bloków, odleciałem na 320 metrów i wysokosc 65 metrów.
Jak na brak kontaktu nadajnik - dron, wynik uwazam za super.


tak przy okazji...trzeba uważac na stabilnosc drona przy duuuzym wietrze i słabym świetle, przy starcie tak podryfował że o mało było ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 gru 2019, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 380
potrek pisze:
Zrobilem przed chwilą próbę na 5,8Ghz w centrum Szczecina, startowałem zza bloków, odleciałem na 320 metrów i wysokosc 65 metrów.
Jak na brak kontaktu nadajnik - dron, wynik uwazam za super.

tak przy okazji...trzeba uważac na stabilnosc drona przy duuuzym wietrze i słabym świetle, przy starcie tak podryfował że o mało było ...


A sprawdzałeś może tą samą trasę bez "moda" na 5,8Ghz? to by potwierdziło na 100%, że miał moc z FCC.
Co do wiatru to faktycznie targa nim ,ale dron daje radę. Tym bardziej szacun dla DJI za majstersztyk jakim jest mechanizm gimbala bo obraz jest mega stabilny.

Tak przy okazji kolejna rozbiórka malucha z polskimi napisami:



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 10:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 356
Lokalizacja: szczecin
Tzn ja leciałem na 5,8 tyle że niby w FCC, na CE nie sprawzdałem na tej samej trasie. Bede robił jeszcze próby, na 5,8 i 2,4 nie sadze ze cos to zmieni ale sprawdzic nie zaszkodzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4365
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
A to widzieliście ?
https://youtu.be/BXCeaZq4EPM

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 11:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 356
Lokalizacja: szczecin
Kowal pisze:
A to widzieliście ?
https://youtu.be/BXCeaZq4EPM

Tak, pewnie chodzi własnie o te osłonki. Opór powietrza wzrasta na maxa pewnie. Słabe silniczki i fruu.
Ja swoim latałem na bardzi silnym wietrze, wleciałem na otwrte morze przeszło 1km i wrócił dzielnie :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4365
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
potrek pisze:
...Ja swoim latałem na bardzi silnym wietrze, wleciałem na otwrte morze przeszło 1km i wrócił dzielnie :-P

Ale pewnie bez osłonek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 11:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 356
Lokalizacja: szczecin
tak ;), nie zakładałem ich jeszcze ;)
daje rade:
https://www.youtube.com/watch?v=stxjFpVkT5Q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 11:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 380
Tytuł trochę na wyrost bo sugeruje jakiś błąd w sofcie, wiadomo że na tych osłonkach powinno się latać w domu lub treningowo przy nodze.
Materiał przynajmniej humorystyczny w szczególności fragment 7:25 ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 gru 2019, 20:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 356
Lokalizacja: szczecin
Testowałem przed chwila 5,8 GHz niby w FCC, w tym samym miejscu gdzie na CE i 2,4 GHz odleciałem na jakieś 1900 metrów.
Na 5,8 „ FCC” uzyskałem jakieś 800 metrów i zaczęło ścinać, nie było zerwania, zawróciłem.
Chciałem jeszcze 2,4 spróbować na FCC ale zmiana kanału możliwa jest tylko przy rozbrojonych silnikach, a wtedy zmieniło mi na CE.
Dam znac...
No i po testach, na 2,4 tez to samo. Czyli w mojej lokalizacji spokojnie na 1000 do 1300 metrów, potem lekko rwie.
Tak wiec FCC w dronach CE na ta chwile daje tyle co nic.
Tak czy inaczej zasięg jak na takiego malucha i tak bardzo dobry ...

edit:

Wróciłem jednak do M2Z. Mini fajny, ale bardzo podatny na wiatr, przy wieczornych lotach gdzie czujniki wizyjne nic nie widzą miota nim jak szatan ( start i lądowanie)
Przy większych podmuchach starsznie zwalnia.
Ogólnie w tej cenie to super maszynka, ale jak juz sie miało cos lepszego to cieżko sie przestawić.
Wczorajszy lot próbny m2z zrobił na mnie mega wrażenie ( nie latałem tym modelem juz jakies 2 miesiace )
Mega stabilność, predkość no i czestotliwosc hałasu, niby tak samo cichy jak mini, ale w M2Z dzwięk bardziej basowy, nie piszczący -- mniej przeszkadzający.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 gru 2019, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 204
Lokalizacja: Milanówek
Powiedzcie jak to jest ; w wersji CE można wybrać częstotliwość sterowania 2,4 albo 5,8 GHz a co z antenami ?
Nadajnik ma dwie ; czy to znaczy że jedna jest na 2,4 a druga na 5,8 , czy też dali jakieś niedopasowane anteny działające jako tako na obu częstotliwościach?

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 gru 2019, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7685
Lokalizacja: Polska
Andrzej_P pisze:
też dali jakieś niedopasowane anteny działające jako tako na obu częstotliwościach?

Dali dopasowane anteny dwuzakresowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 gru 2019, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 08 maja 2012, 20:40
Posty: 204
Lokalizacja: Milanówek
pawelsky pisze:
Dali dopasowane anteny dwuzakresowe.

Dzięki, nie wiedziałem, że są takie...muszę poczytać.

_________________
Pozdrawiam
Andrzej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.