Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 sie 2018, 01:54

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 19 lip 2018, 11:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 lip 2018, 21:44
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Cześć chciałem się zapytać czy ktoś też ma może taki problem. Komunikat pojawia się od marca praktycznie przy każdym locie na najnowszej wersji oprogramowania. Dron zachowuje się ok, jedynie trzeba lądować manualnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 12:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8604
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Na poprzedniej też masz taki objaw?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 13:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 lip 2018, 21:44
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Jak cofnąłem do poprzedniej to miałem problem ze zniżaniem. Dawałem max w dół a on jakby miał laga nie reagował dopiero po jakimś czasie jakby się odblokowywał i stopniowo dało się zniżać. Kalibrowałem już wszystko od czujników po IMU i kompas. Tutaj filmik, widać to od około 28 s https://www.youtube.com/watch?v=zqvmEvwuNKE
Dron nigdy nie miał ani wypadku ani twardego lądowania. Wróciłem do najnowszej wersji gdzie wyskakuje tylko komunikat o błędzie sensorów ultradźwiękowych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 14:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 372
raz miałem dokładnie to samo co Ty po ostatniej aktualizacji softu w Mavic Pro. Jednak później przy drugim locie problemy zniknęły. Nie robiłem kolejnego lotu ponieważ pogoda na to nie pozwoliła. Może uda się znowu spróbować oblatać nowy soft

Edit:

zrobiłem dzisiaj oblot (wcześniej latałem na telefonie, dzisiaj znowu latałem na tablecie - czyli jak zawsze gdzie nie było żadnych problemów). Dodatkowo pojawiła się aktualizacja apki (DJIGO4) - zaktualizowałem - poszedłem na łąkę.
lot ok 4-5 minut - wszystko ok. Nagle na wysokości 74metrów : Ultrasonic sensor error - wyląduj natychmiast (dron sam zaczął lądować!)
Dopiero jak ruszyłem drążkami w górę to przerwał lądowanie - nie było to return to home ale wywaliło komunikat głosowy "landing".
Udało mi się wylądować ale strach był - dobrze że oblot robiłem na łące a nie gdzieś nad wodą czy budynkami

Napisałem do DJI i kazali mi zrobić kalibrację IMU - jeżeli to nie pomoże to odświeżyć aktualizację drona poprzez DJI Assistant. zobaczymy czy to coś zmieni

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Ostatnio zmieniony czwartek 19 lip 2018, 17:25 przez photolucas84, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11726
Lokalizacja: Mikoszewo
trabinn pisze:
Jak cofnąłem do poprzedniej to miałem problem ze zniżaniem. Dawałem max w dół a on jakby miał laga nie reagował dopiero po jakimś czasie jakby się odblokowywał i stopniowo dało się zniżać.

A to nie ma tak właśnie działać? Fakt faktem obserwacja dotyczy Mavic'a AIR ale robi dokładnie tak samo jak ląduję do łapy. Zawisam sobie nad głową, podkładam mu dłoń, daję w dół a ten chwilę "myśli" zanim zacznie lądować tak jakby potrzebował chwili na ogarnięcie podłoża i przystąpienie do lądowania.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 16:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 352
Lokalizacja: wlkp
Verid pisze:
A to nie ma tak właśnie działać? Fakt faktem obserwacja dotyczy Mavic'a AIR ale robi dokładnie tak samo jak ląduję do łapy. Zawisam sobie nad głową, podkładam mu dłoń, daję w dół a ten chwilę "myśli" zanim zacznie lądować tak jakby potrzebował chwili na ogarnięcie podłoża i przystąpienie do lądowania.


tylko mowicie o 2 roznych sytuacjach
Tra o lagu jak dron jest wysoko w powietrzu (filmik pokazuje 30m i laga)
a V o samym ladowaniu - gdzie czujki rzeczywiscie czuja "ziemie" i dopiero po upewnieniu sie ze naprawde chcesz ladowac - wykonuja ta czynnosc

_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11726
Lokalizacja: Mikoszewo
lesz pisze:
tylko mowicie o 2 roznych sytuacjach

A no fakt - w locie nigdy laga nie miałem. Ale z drugie strony ultradźwięki mają ograniczony zasięg i z tego co pamiętam działają (są brane pod uwagę) tylko w pewnej odległości od podłoża więc nawet jak jest jakiś feler z nimi to nie powinny bruździć w normalnym locie...?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 17:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 372
zrobiłem edit mojego poprzedniego postu wyżej - przeczytajcie

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 18:00 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 lip 2018, 21:44
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Dawniej na starej wersji było wszystko ok na nowej też. Problem zaczął się pod koniec marca. Robiłem factory reset przez dji asisstant i nic nie pomogło. Zrobiłem wtedy downgrade na starą wersję i zaczęły się problemy ze znizaniem. Dobrze ze wyleciałem nie za wysoko bo mogłaby być lipa przy małej ilości prądu. Po tych incydentach wróciłem szybko do najnowszej wersji. Dron lata ok wywala komunikat chwilę po starcie o błędzie sensorow ale lata dobrze, sam nie ląduje i reaguje normalnie na każde polecenie. Jedyne to że nie mam teraz możliwości automatycznego lądowania gdzie się sam poprawiał przed lądowaniem z około 30 cm tylko od razu może przygrzać o glebę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 18:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 372
@trabinn - powiedz mi czy masz jakieś przedłużenia nóg ? czy coś zamontowane pod dronem ? w sensie jakiekolwiek dodatkowe wyposażenie poniżej silników ?

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 19:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 lip 2018, 21:44
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Nie mam nic. Nigdy nic nie montowałem. Wszystko jest jak być powinno. Pisałem też na oficjalnym forum DJI i ludzie też mają takie przypadki jak mój. Mam nadzieję, że to jakaś wina oprogramowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.