Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 22 paź 2018, 18:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: wtorek 22 maja 2018, 13:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 66
Oczywiście, że wiem o bezpiecznym lataniu i nie stwarzaniu zagrożenia. Tak mnie ciekawiło, czy te osoby co wstawiają filmiki z plaży, czy parków gdzie chodzą ludzie maja te świadectwa kwalifikacji:)
Te 2.5km to bez zadnej ingerencji? Czy może tylko ta zmiana lokalizacji europejskiej na amerykanska?
Co do tej zmiany lokalizacji to oglądałem instruktarz, ale może nie do końca napisałem o co mi chodziło, po prostu czy ściągając z ameryki wtedy sam automatycznie zmieni się na strefe europejską, czy będzie pytał o zmianę tak jak przy sztucznej zamianie lokalizacji:) Bo skoro tam bym kupił w takiej samej cenie jak w sklepach chinskich czy innych, to raczej tam bym się decydował na zakup.
Co do śledzenia, to śledzi osobę dowolną czy z jakimś nadajnikiem? Jakie różne rozmiary można zaznaczyć jeśli każdy obiekt może śledzić? Np jakieś zwierze może śledzić np z 20m?
I co jeśli obiekt śledzący odejdzie z powodu większej prędkości np na 200m od drona, gubi wtedy czy potrafi nadal śledzić? Konkretnie chodzi mi np o jazdę samochodu po torze, czy byłby w stanie jakoś śledzić:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: wtorek 22 maja 2018, 14:25 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 wrz 2015, 19:08
Posty: 377
jeżeli kupujesz drona w USA - to żeby był ustawiony na USA to musi tam zostać aktywowany i uruchomiony - czytaj w którym kraju aktywujesz drona tam masz gwarancję - dron wykrywa swoje położenie dopiero po jego aktywacji i właczeniu. Więc jeżeli kupisz drona w sklepie i przyjdzie Ci nówka - to nic Ci z tego że będzie kupiony w USA skoro i tak pierwsze uruchomienie nastąpi w Polsce. Jeżeli jednak tam zostanie uruchomiony to po przywiezieniu do PL zapyta o zmianę trybu (przynajmniej powinien). I ponoć wtedy jak dasz ANULUJ to zostanie w tamtym trybie poprzednim (ciekawe kiedy to zmienią w aktualizacji systemu drona).
Dron ciągle sprawdza swoją pozycję (odbiorniki GPS), więc kiedy latasz w trybie GPS (a lata się praktycznie ciągle) to dron widzi gdzie jest (kraj kontynent itd).

Co do śledzenia obiektów to polega raczej na śledzeniu obiektu w kamerze - czytaj obiektu który ma w obiektywie kamery. Możesz zaznaczyć siebie, psa czy samochód. Jednak jeżeli dron zgubi obiekt (np auto jedzie za szybko to dron przerwie śledzenie). Odradzam śledzenie szybko poruszających się obiektów - nie wyrobi z śledzeniem (mnie biegającego kilka razy już zgubił). Nie wiem czy istnieje możliwość śledzenia nadajnika drona ale to byłby już lepszy sposób na śledzenie - podążanie za sygnałem nadajnika i ciągłe utrzymywanie odległości od nadajnika - ale tutaj niech wypowiedzą się osoby bardziej obeznane.

_________________
Mavic Pro Platinum Combo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: wtorek 22 maja 2018, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlaczego mieli by to zmienić w kolejnych aktualizacjach?
Skoro tak powinno być. Jedziesz do np USA czy Kanady, pyta się czy przełączyć się na fcc. Możesz nie włączać i latać na ce.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: wtorek 22 maja 2018, 21:16 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 66
Właśnie zapomniałem dopytać o gwarancję:) Czyli lepiej tego ze stanów uruchomić w PL i jednak ręcznie zmienić jak to było pokazane na forum żeby latał dalej? Wtedy gwarancja w PL?
W sumie to troszkę mnie to zdziwiło, firma to firma, jakie ma znaczenie jaki kraj/kontynent zakupu? Tak samo te z chin czemu bez gwarancji, to są podróbki?

Potrafi zgubić biegnącego człowieka? to lipa z lekka, tym bardziej że ma prędkość lekko ponad 60km/h? No chyba że tak szybko biegasz :D

Edit:
https://www.amazon.com/dp/B07B6JXS6Q/ref=sspa_dk_detail_8?psc=1&pd_rd_i=B07B6JXS6Q&pd_rd_wg=06TEz&pd_rd_r=G6DQW59G5SS7F7D66PB2&pd_rd_w=9MG2h

Czyli gdybym kupił coś takiego, aktywował w PL to spokojnie gwarancja u producenta?
Ktoś podpowie czy warto z tymi dodatkowymi okularami na kamerke?

Edit2:
No i zapomniałem dopytać o gogle. Czy PRO i Air mają możliwość podglądu w goglach vr? Czy gogle te oryginalne maja ekran z którym łączy się dron, czy wkłada się swój telefon, bo jeśli tak to każde inne (chinskie :D) gogle będą dobre?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: wtorek 22 maja 2018, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
jacom pisze:
Potrafi zgubić biegnącego człowieka? to lipa z lekka, tym bardziej że ma prędkość lekko ponad 60km/h? No chyba że tak szybko biegasz :D

To nie jest kwestia prędkości koptera a algorytmu śledzącego. Bywa zawodny. Na YT możesz znaleźć filmiki na których widać w jakich sytuacjach łatwo zgubić takiego "szpiega".

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: wtorek 22 maja 2018, 23:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie zrozumiałeś, lub poprzedni post wprowadził Cię w błąd.
W skrócie, wg tego co mi wiadomo.
Kupujesz w Chinach, wysyłasz do Chin na gwarancję.
Jak chcesz mieć gw z eu, to kupujesz wersję eu.

Jak kupisz z USA, czy Kanady, to nie będziesz miał fcc. Chyba, że kupujesz używany, już aktywowany.
Aktywujesz w Europie, będziesz miał ce.
Jak chcesz fcc, to zmieniasz wg tego czy masz androida czy ios, to są różne możliwości zmiany.
Jakie?
Wpisz w Google fcc mode.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 749
Lokalizacja: Kraków
Hmm... ciekawa sprawa, czyli w zależności w jakiej strefie będzie aktywowany, to taki odpowiedni FCC/CE przyjmie jako domyślny? To może warto by było aktywować z użyciem Floatera? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11849
Lokalizacja: Mikoszewo
volender pisze:
to taki odpowiedni FCC/CE przyjmie jako domyślny?

Nie ma czegoś takiego jak "domyślny". Kopter przy każdym uruchomieniu sprawdza gdzie jest i usiłuje dostosować tryb nadawania do lokalnego prawa. Jak go kupisz i włączysz na terenie Stanów to będzie nadawał w FCC. Pojedziesz z nim do Europy to przy pierwszym uruchomieniu po przylocie zaproponuje ci przejście na CE. Wrócisz do Stanów, z powrotem wejdzie w FCC. Dokładnie to samo będzie w drugą stronę i nie ma znaczenia czy aktywujesz go z Floaterem czy uruchomisz Floater po aktywacji.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 10:33 
Offline

Rejestracja: piątek 30 gru 2016, 20:23
Posty: 256
Lokalizacja: Łódź
A czy to oszukanie GPSu działa z Mavic Pro? Bo wszędzie piszą o zastosowaniu w Air i Sparku.

_________________
Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze. Będziesz miał dwa dni wolnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2014, 01:07
Posty: 22
Lokalizacja: Toruń
Nie działa. Poza tym w Mavic Pro nie ma takiej potrzeby. Bo po co?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 10:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 12:36
Posty: 216
Lokalizacja: szczecin
KuChar pisze:
Nie działa. Poza tym w Mavic Pro nie ma takiej potrzeby. Bo po co?

Jak to nie działa ? Działa, robi się tak samo jak w AIR, a po to aby zasięg był jeszcze większy.
W trybie CE Mavic Pro wcale nie jest taki kozak, AIR na FCC lata mi dalej aniżeli PRO na CE

_________________
Dji Mavic Pro Platinium i maleńki dronik do latania po domu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 11:04 
Offline

Rejestracja: piątek 30 gru 2016, 20:23
Posty: 256
Lokalizacja: Łódź
No i właśnie zdania podzielone ;-) Nie chodziło mi o zwiększanie zasiegu tylko o pewniejsze łącze.

_________________
Co masz zrobić jutro, zrób pojutrze. Będziesz miał dwa dni wolnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 14:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:56
Posty: 66
No to faktycznie nie do konca załapałem o co chodzi, ale już wiem:)
Adrian, napisałeś że z chin to gwarancja do chin, ale jak kupie nowy z US i aktywuje w PL to co z gwarancja, ktoś wie? Czy trzeba dzwonić do dji?:)


Edit, dzwonilem do serwisdji.pl, niestety zakupiony w us nie podlega gwarancji. Tylko czy one psuja sie?:D nie licząc kretów ;) ale to chyba gwarancji i tak nie podlega, tylko trzeba byloby wykupic ubezpieczenie, czy jak to sie nazywa gdzies tu czytalem. A szkoda bo już chciałem kupować ten z soczewkami...:/

https://www.amazon.com/DJI-Quadcopter-Arctic-EVERYTHING-Bundle/dp/B07BFFDB8N/ref=pd_sbs_23_7?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07BFFDB8N&pd_rd_r=XQH7P25GNX43D1W6EMVR&pd_rd_w=XzidZ&pd_rd_wg=6TJxS&psc=1&refRID=XQH7P25GNX43D1W6EMVR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6556
Lokalizacja: Polska
jacom pisze:
Edit, dzwonilem do serwisdji.pl, niestety zakupiony w us nie podlega gwarancji.

Kiepskie sobie zrodlo informacji wybrales

Cytat z ich strony:
Cytuj:
Zajmujemy się wyłącznie NIEGWARANCYJNĄ naprawą dronów oraz jesteśmy NIEAUTORYZOWANYM serwisem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Mavic
Post: środa 23 maja 2018, 20:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2017, 16:32
Posty: 156
Lokalizacja: Sosnowiec
5 km to nie jest kozak ? Kurde mi się wydawało , że 1 km to max co potrzeba
potrek pisze:
KuChar pisze:
Nie działa. Poza tym w Mavic Pro nie ma takiej potrzeby. Bo po co?

Jak to nie działa ? Działa, robi się tak samo jak w AIR, a po to aby zasięg był jeszcze większy.
W trybie CE Mavic Pro wcale nie jest taki kozak, AIR na FCC lata mi dalej aniżeli PRO na CE


Wysłane z mojego Mi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 107  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.